Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ta Prohm Tapınağı Gezimiz

Yazı Dizisi : Kamboçya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Çiğdem Arslan

Bugünkü yazımın konusu Kamboçya Gezi Programımızın son ziyaretini oluşturan Ağaçların Koruduğu Ta Prohm Tapınağı Gezimiz. Söz konusu tapınak Siem Reap şehrinin 13 km kuzeyinde Angkor Wat Tapınağı‘nın 4 km kuzey batısında bulunuyor.

Başlıktan da anlaşılacağı gibi tapınağın bugüne kadar gelmesinin depremlerden zarar görmemesinin baş sebebi tapınağı sarıp sarmalayarak bir anne gibi koruyan efsanelerden çıkmış ağaçlar. Zaten bahse konu tapınağın diğer tapınaklara göre en güzel görsel sahnelere sahip olmasının baş sebebi de yine söz konusu yüzlerce yıllık ağaçlar.

Ta Prohm Tapınağı

Tabii ki bu durum uluslararası film sektörünün de dikkatinden kaçmamış. Güzelliği ile ünlü Angelina Jolie ve bir aksiyon macera filmi Tomb Raider’ın bazı sahneleri alışık olduğumuz mimari anlayışın dışında inşa edilen bu tapınakta çekilmiş. Sonrası malum tapınak ünlü olmuş ve tüm Dünya buraya akın etmiş.

Ta Prohm Tapınağı, bölgedeki tüm tapınaklar gibi 1992 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş.

Ta Prohm Tapınağı’na Ulaşım ve Giriş Ücretleri

Tapınakları ister turlarla isterseniz motosikletle ya da bisikletle kendiniz gezmeniz mümkün. Günlük 15 $ fiyat verilen tuk tuk turları da bir alternatif.

Tapınaklar bölgesi arabayla şehre 30 dk mesafede bulunuyor. Burada önemli olan zamanınızı en efektif şekilde kullanabilmek. Malesef bu tapınak 07:30 da açılıp 17:30’da kapatıldığı için gün doğumu ve batımını seyretme şansınız yok ama mutlaka erken gidin çünkü çok kalabalık oluyor.

Siem Reap-Angkor Antik Kenti yolunun üzerinde şehre gelmeden önce bilet satış ofisleri var. Bu ofisler 05:00-17:30 saatleri arasında çalışıyor. Hemen yerel hem de döviz ile ödeme ya da kredi kartı ile ödeme mümkün.

Ta Prohm Tapınağı

Ücretlere gelince tüm bölge tapınakları ziyareti için kişi başı günlük 37 $, 3 günlük 63 $ ve 7 günlük 72 $ ödemeniz gerekiyor. Biletler tek kullanımlık ve fotoğraflı yani fotoğrafınız da çekiliyor. 12 yaş altı için ücret alınmıyor. Turla geldiğimiz için biz bu sıra ile hiç uğraşmadık.  

Ta Prohm Tapınağı

Hem burayı gezip hem de size Ta Prohm Tapınağı‘nın geçmişi ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Tapınağın inşa tarihi ile ilgili net bir bilgi yok ancak 1181-1218 yılları arasında hüküm sürmüş Khmer Kralı VII. Jayavarman tarafından 1186 yılında annesinin onuruna inşa ettirildiği düşünülüyor.  O zaman ki adı Rajavihara yani Kralın Manastırı imiş.

Ta Prohm Tapınağı

Khmer Krallığı’nda bir Budist manastırı olarak kullanılan tapınak ve çevresinde o dönem kralın maiyeti, hizmetkarları ve Budist rahipler de dahil 12000 kişi yaşıyormuş. 

Tapınak tipik Khmer mimarisinin örneklerinden biri. 650,000 m2’lik bir alanı kapsamakta. Bu alan içerisinde galeriler ile birbirine bağlı 39 kulesi var.

Halihazırda tapınak o dönemlerden günümüze gelen uzun boylu ve masalsı görünümlü banyan ağacı vb. 30-40 m yüksekliğinde dev ağaçlarla kaplı. Toprağı insanlardan geri alan bir doğa örneği.

Ta Prohm Tapınağı

Bu ağaçların kalıntıları sarmalayan mistik en az 10 m uzunluğundaki kök görselleri ise oldukça büyüleyici. Sanki siz arkanızı dönünce sizi yiyeceklermiş gibi bir halleri var. 

İşte tam da buradan itibaren olay gezginlerden çıkıp fotoğrafçıların tecrübelerine kayıyor. Zaten bazı sahnelerde sıra bekleyen profesyonel fotoğrafçılara ya da fotoğraf çektirmeye çalışan gelin ve damatlara rastlayabiliyorsunuz.

Bu ağaçlara ise yosunla kaplı yüksek taş duvarlar, iki ya da üç katlı kuleler ve birçok duvarda görünen ilginç kabartma heykeller eşlik ediyor.

Ta Prohm Tapınağı

Hayvan ve insan figürlerinden taş oymaları ise muhteşem. Yani burada nereye baksanız bir ilginçlik nereye baksanız tam bir el değmemişlik hakim.

İşte tüm bu sebeplerle bazılarına göre Angkor Wat Tapınağı’ndan bile ünlü ve önemli görülüyor.

Ta Prohm Tapınağı ile ilgili Önemli Bilgiler

-Tapınak ziyaretlerinde elbiseler diz altında olmalı ve omuzları kapamalı.

-Eski çarşıda çok uygun fiyatlarda turlar ayarlayabiliyorsunuz.

-Yiyecekleri mideniz almıyorsa Siem Reap’tan yanınıza mutlaka atıştırmalık bir şeyler alın.

Kamboçya ile ilgili diğer yazılarımız için Kamboçya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Exit mobile version