Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Beyşehir Gölü, Türkiye’nin İkinci Büyük Gölü

Yazı Dizisi : Konya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Şefika ÇAM

Bugünkü yazımın konusu olan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin İkinci Büyük Gölü. 565 km² yüz ölçümü olan gölün bir diğer özelliği ise aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olması.

Tarsus Doğa Gezginleri Grubu’nun 21-22 Nisan 2019 tarihlerinde yapmış olduğu Tarsus kalkışlı Konya Gezi Programının ikinci ayağını Meke Gölü’nden sonra yine yok olma tehlikesi altında olan Beyşehir Gölü gezimiz oluşturdu.

Göl, Konya merkezin 90 km batısında, Göller Bölgesi’nin de en doğusunda yer alıyor. Beyşehir İlçe merkezi ise gölün güneydoğu kıyısında bulunuyor. Gölün kuzey kısmı ise Isparta İli sınırları içerisinde kalıyor.

Beyşehir Gölü

Önüm arkam sağım solum göl denilen bir bölgede iki ile de sahili olan kıymetli bir doğal güzellik bu göl.

Beyşehir Gölü

Anadolu’nun neredeyse ortasında yer alan gölün manzarası, tatlı suyu ve doğası bence bölge halkının en büyük şansı.

Beyşehir Gölü

Bu şirin mi şirin coğrafyayı gezip görmek isteyenlerin şanslı bir yanları daha var. Yaşadıkları şehre, Beyşehir’e gönül vermiş, bölgeye gelen fotoğrafçıları gölün tanınması için ellerinden geldiğince gezdiren gönüllü turizm rehberleri Ayşe Muslu-Ertuğrul Muslu (sosyal medyada Facebook üzerinden kendilerine ulaşabilirsiniz) çiftine de buradan sonsuz teşekkürlerimi sunarım, verdikleri rehberlik desteklerinden dolayı.

Beyşehir Gölü

Şu an www.gezerdoner.com gezgin paylaşım sitesinde bu yazıya bakmakta olan siz gezginler belki bu yöreyi gezmiş görmüş olabilirsiniz. Bir de benim kalemimden bu gölü tanımanızı isterim.

Beyşehir Gölü Gezisi

Beyşehir Gölü’ne Ulaşım

Konyalıların hafta sonu gitmekten en çok zevk aldığı yer olduğu için ulaşım detaylarını da Konya çıkışlı olarak veriyorum. 

-Otomobil

Konya’dan hareketle 90 km uzaklıktaki göle D 330 karayolu üzerinden 1 saat 10 dakikada ulaşabilirsiniz. 

-Minibüs

Toplu ulaşım araçlarını kullanarak göle gidecek olursanız Konya Otobüs Terminali’nden, Beyşehir’e giden araçları kullanabilirsiniz. Yörükoğulları Seyahat tarafından karşılıklı yapılan servisler de var. Bu ulaşım şekli için kişi başı ödeyeceğiniz tutar azami 20-25 TL (2019) yi geçmez. 

Beyşehir Gölü

Göl ile ilgili gezi yazıma kısaca coğrafi yapısından bahsederek başlamak istiyorum.

Beyşehir Gölü

Beyşehir gölü, güney ve batısında Toros Dağları, doğusunda volkanik bir oluşum olan Erenler Dağı, güneydoğu kuzeybatı yönünde ise Anamas Dağı ve Sultan Dağları ile çevrili tektonik bir çökeltide bulunuyor.

Beyşehir Gölü

Gölün olduğu rakım 1100 m, en derin yeri ise 10 m. Gölde 33 ada olduğu söyleniyor. Mada ile Hacı Akif adası en büyükleri.

Beyşehir Gölü

Yaklaşık olarak uzunluğu 40 km, genişliği 15 km civarında devamlı değişiyor. 565 km² yüz ölçümü malesef sabit değil değişken aynı Tuz Gölü gibi.

Beyşehir Gölü

Bu nedenle her iki göl büyüklük olarak ilk üç gölümüz arasında yer alsa da Van Gölü’nden sonraki ikincilik sıralaması mevcut duruma göre sürekli olarak değişiyor.  

Beyşehir Gölü

Gölün Türkiye için çok önemli olmasının sebebi ise en büyük tatlı su gölü olması.

Beyşehir Gölü ve çevresi, 1993 tarihinde Milli Park ilan edilmiş. Kızıldağ Milli Parkı ise doğa severler için ayrı bir güzel.

Gölün batı kıyısında göl kenarında Kubadabad Sarayı kazı yeri var. ”Cennet ya burasıdır, ya da buranın altındadır” diyen Sultan Aleaddin Keykubat’tan günümüze kadar gelmiş. O zamanlar sultanın yazlığıymış. Şu an ören yeri, kalıntıları var ve kazı çalışmaları dolayısı ile kapıda girmeyin diye tabela var.

Bir de Beyşehir İlçesi’ne girerken Karaburun Plajı var. Bu plaj Konyalıların belki de denize girebildiği tek yer özelliğine sahip.

Beyşehir Gölü Tekne Turu

Gölde tekne turu da yapılıyor. Özellikle sıcak havada nefes aldırıyor. Yolunuz buralardan geçiyorsa mutlaka bu turlara katılın.

Beyşehir Gölü’nde Deniz Bisikleti

İsterseniz gölde deniz bisikleti de kiralayabiliyorsunuz. 

Sonuç olarak ben gölün gizemli dokusuna hayran kaldım. Suyun gidip güzelleştiremediği yer mi var?  değil mi? Bence göl kesinlikle turizme kazandırılmalı ama kesinlikle tam bir tanıtım eksikliği olduğu da kesin. Ayrıca daha çok ağaçlandırma ile gölün etrafını daha da güzelleştirebileceğini düşünüyorum.

Fotoğrafçılar İçin Birkaç Cümle

Fotoğrafçılar için de bir kaç cümle paylaşmak istiyorum.

Gölün manzarası harika, gün içerisinde değişen ışıkları izlemek için mutlaka zaman ayırın hatta bir gününüzü buraya ayırın. Emin olun pişman olmayacaksınız.

Yansımaları, renkleri izleyin birde fotoğraf merakınız varsa nefis kareler yakalayabilirsiniz.

Beyşehir Gölü’nde Gün Doğumu

Sabah gün doğumu muhteşem güzellikte. Doğanın uyanışına şahit oluyor gibi hissedersiniz.

Beyşehir Gölü’nde Gün Batımı

Gün batımının ise ayrı bir güzelliği var. Güneş batınca oluşan “gurup” ise görülmeye değer.

Beyşehir Gölü’nde Gün Batımı

Hele Anamas Dağları karlı iken, kırmızıya bürünmüş gökyüzü ve çarşaf gibi mavi su ile etrafındaki yeşillik ve Kızıldağ! işte sizin için mükemmel sahneler…

Göl aynı zamanda çok güzel bir kuş gözlem noktası. Kuş gözlemcilerine şiddetle tavsiye ettiğim bir bölge. Sabah erken burada olurlarsa mükemmel fotoğraflar çekebilir ve çok farklı türleri gözlemleyebilirler.

Leylekler Vadisi

Beyşehir Gölü’nün güney kıyısında bulunan ve merkeze 30 km uzaklıktaki Yeşildağ Mahallesi’nde bulunan Leylekler Vadisi, hem tarihi hem de doğal güzelliği ile simge haline gelmiş durumda.

Leylekler Vadisi

Buraya gelen binlerce leylek ilkbaharın geldiğini de müjdeliyor.

Adaköy Mahallesi Leylek Yuvaları

Yine benzer bir oluşum da vadinin biraz daha güneyinde Adaköy Mahallesi’nde bulunuyor.

Adaköy Mahallesi Leylek Yuvaları

Burada da 45 leylek yuvasını bir arada gözlemleyebilirsiniz.

Beyşehir Gölü ve Bir Fotoğrafçı

Mada Adası, üstünde yerleşim olan tek ada. Özellikle salla traktör geçirmeleri ya da düğün alaylarının geçişi tam fotoğraflık olaylar. 

Beyşehir Gölü ve Balıkçılık

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olması nedeniyle göl aynı zamanda Orta Anadolu’da balıkçılığın en önemli ekonomik girdinin de sağlandığı göl.

Beyşehir Gölü ve Balıkçılık

Kayıtlara göre 250 aile balıkçılıktan geçimini sağlıyor. Bir önemli detay daha 70 civarında kadının da gölde balıkçılık yaptığı biliniyor.

Beyşehir Gölü ve Balıkçılık

Göl, su ürünleri açısından oldukça zengin. Bol miktarda balık var. Sazan, Levrek, Sudak Balığı, Akbalık, Kadife Balığı ve Sivrisinek Balığı en çok tutulan balıklar.

Beyşehir Gölü ve Balıkçılık

Ancak, milli parklar ve sit alanları nedeniyle göl kıyısında bir balıkçı limanı yapılamamış. 

Beyşehir Gölü ve Balıkçılık

Yani balıkçının tuttuğu balığı indirebileceği bir limanı bile yokmuş.

Beyşehir Gölü’nde tatlı su ürünleri avcılığı yaparak geçimini sağlayan balıkçıların en büyük eksikliği olan liman sıkıntısı ise iki yüzer iskele ile belediye tarafından şimdilik çözülmüş. 

Beyşehir Gölü ve Balıkçılık

Malesef tüm göllerimizde olduğu gibi Göğce Balığı, Yılan Balığı, Siraz, Kızılkanat, Yağ Balığı ve Kaya Balığı vb. bazı balıkların da nesli tükenme tehlikesi varmış.

Beyşehir Gölü ve Balıkçılık

Bunların baş sebebi de ortak; su ve yaşam alanı kalitesinde bozulma, yaşam alanlarının yok edilmesi, göle ulaşan derelere verilen kanalizasyon atıkları ile balıkların yaşadığı dere ve pınarlardan tarımsal sulama amacıyla su çekilmesi.

Beyşehir Gölü’nde Ne Yenir?

Genel olarak güzel restoranlar da göle istinaden Beyşehir İlçe Merkezinde bulunuyor. Ertuğrul Muslu Hocamın tavsiyesi ve kendi deneyimlerim doğrultusunda 3 farklı birbirinden güzel adres veriyorum. 

-Beylerbeyi Konağı 

Beyşehir’de kahvaltı denince ilk akla gelen yer. Teras manzarası çok güzel. Kendilerine özgü ekmek ve zeytinleri harika. 

Adres: İçerişehir Mahallesi, Balıkhane Sokak, No: 20 Beyşehir, Tel: 0 332 5123456

-İkizler Restaurant 

Beyşehir’de yöresel lezzet denince ilk akla gelen yer. Kendine özgü mutfağı ve tatlarıyla dikkati çekiyor.

Adres: Hacıarmağan Mahallesi, Köprübaşı Caddesi, No: 3/1 Beyşehir, Tel: 0 332 5120666

-Atik Yayla Restaurant 

Beyşehir’de balık denince ilk akla gelen yer. Nefis sazan ve tatlı su levreği yiyebilirsiniz. Bazen kalabalıktan sıra olabiliyor.

Adres: Bademli Mahallesi Yakamanastır/ Beyşehir, Tel: 0 544 6011312

Beyşehir Gölü’nde Nerede kalınır?

Gölün çevresinde oteller yok. Doğa tutkunu iseniz gölün etrafında uygun göreceğin bir noktada kurun çadırınızı yakın ateşinizi yıldızları izleyin derim.

Ancak ben otelde kalmayı tercih ederim derseniz göl yakınlarındaki tesislerin hemen hepsi Beyşehir İlçe Merkezinde bulunuyor. Ücretler ise 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 200-300 TL (2019) civarında seyrediyor. Ertuğrul Muslu hocamın tavsiyesi doğrultusunda 4 farklı birbirinden güzel adres veriyorum. 

-Beylerbeyi Konağı 

Adres: İçerişehir Mahallesi, Balıkhane Sokak, No: 20 Beyşehir, Tel: 0 332 5123456

-Ali Bilir Otel 

Adres: Dalyan Mahallesi, Recep Bilginer Caddesi, No: 2 Beyşehir, Tel: 0 332 5120455

-Beyşehir Öğretmenevi 

Adres: Yenimahalle, Antalya Caddesi, No: 119 Beyşehir, Tel: 0 332 5124507

-Anamas Konukevi 

Adres: Selçuk Üniversitesi Ali Akkanat Kampüsü Karşısı Bademli/Beyşehir, Tel: 0 332 5110511

Beyşehir Gölü ile ilgili anlatacaklarım burada sona eriyor. Yazımı bu güzel bölgeye gidenlerin çok memnun kalacağını gitmeyenlerin de çok şey kaçırdığını belirterek bitirmek istiyorum. Kendinize bir şans verin ve bu güzel gölü gezin görün tanıyın. Ülkemin bir başka köşesinde görüşmek üzere.

Exit mobile version