Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Taşoz Adası Gezisi (Thassos)

Yazı Dizisi : Taşoz Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Çok uzun zamandır Taşoz Adası Gezisi (Thassos) ile ilgili bir yazı kaleme almak istiyordum. Kısmet bugüneymiş. Taşoz Adası, Ege Denizi’nin en kuzeyinde yer alan 379 km² büyüklüğünde yaklaşık 14.000 insanın yerleşik olarak yaşadığı güzel bir ada.

İstanbul’dan buraya sık sık gelen arkadaşlarımızın fotoğraf çekmek üzere adayı görmemi şiddetle tavsiye etmeleri üzerine kısa bir planlama neticesinde hep beraber buraya geldik.

Ancak, hem adanın hem de havanın güzelliği birleşince birkaç günlük planımız bir anda beklemediğimiz muhteşem bir tatile dönüştü. Şimdi ise sıra öğrendiklerimizi ve fotoğrafladıklarımızı sizlere aktarmaya geldi.

Taşoz Adası Gezisi Golden Beach

Bu yazımda gezilecek yerler ve plajlara yönelik olarak özetleme yapmak yerine daha önce yazdığım ilgili yazılara linkleme yaparak siz gezgin ve fotoseverlere daha doyurucu bilgi vermeyi amaçladım. Bakalım beğenecek misiniz?

Taşoz Adası Gezisi (Thassos)

Coğrafya

Ada, aşağıdaki haritada da görüleceği üzere Kavala İli’ne bağlı ve ana karaya sadece 12 km mesafede. Adanın en önemli özelliği diğer Yunan adalarının aksine yemyeşil olması. Diğer taraftan adanın oldukça dağlık bir coğrafyası olduğu da söylenebilir. Yüksekliği 1000 metreyi geçen tepeler bile var.

Taşoz Adası Gezisi Aliki (Alyki)

Dağlar ve yeşil birleşince ortaya durmadan fotoğraf çekilecek çok güzel bir ada çıkmış. Adanın çevresinde 80’e yakın karayolu ile ulaşılabilen doğal plaj var. Sadece denizyolu ile ulaşılabilenler ise ayrı birer hikaye..

Taşoz Adası Haritası

Haritada nerede ise her yerde gördüğünüz “skala” ifadesi ise İtalyanca’da merdiven demek.

Taşoz Adası Gezisi Bir Tekne

Eskiden gemiler bugünkü gibi iskelelere yanaşamayıp açıkta beklediğinden doğal olarak gemilere merdivenle biniliyormuş. Skala ifadesi işte buradan geliyor.

Turizm

Taşoz Adası’nda turizm hayli gelişmiş durumda. Ancak beklentiniz vur patlasın sabahlar olmasın ise öyle bir yer de değil.

Taşoz Adası Gezisi Panagia Köyü

Çok hareketli bir gece hayatı yok bu adanın, yani çılgın eğlenceleri ile ünlü bir ada değil Taşoz. Bizim Bozcaada gibi hani. Sarı beyaz mavi evler, gece yarısına kadar muhabbetler…

Bazı tavernalar Yunan Geceleri düzenliyor. Yunanistan’da restorana taverna diyorlar. Bizim aklımızdaki taverna algısıyla pek bir alakası yok. Onlarda 12:00 bilemedin 01:00 dedi mi kapanıyor. Yunanlı sabahlara kadar buralarda muhabbette zaten görünce siz de şaşıracaksınız hatta belki rahatsız bile olacaksınız çünkü sanki burada adet konuşulanların en az 2 masa öteden de duyulması gibi..

Taşoz Adası Gezisi Golden Beach

Bulgarlar ve Romenler zaten daha önceden beri buraların müdavimi olmuş.

Son dönemde İstanbullular da bölgeyi keşfedince ada Balkanların buluşma yeri halini almış. Zaten gördüğüm kadarıyla İstanbul’dan kaçan Türkler adanın ekonomik kaynağı olunca düşmanlıktan eser kalmamış hatta adanın hemen girişinde bulunan birkaç dilli tarihçeyi Türkçe’ye de çevirmişler. Otellerde/restoranlarda/kafelerde aynı zamanda akrabalarımız olan Türkçe bilen garson/çalışan makbul hale gelmiş. Diğer garsonlar/çalışanlar da Türkçeyi çat pat konuşmaya başlamış. Yunanlı vatandaş bile ekonomik istikrarın getirisini görmüş düşmanlığı çoktan bırakmış dönüşme sorunlular hariç hepsi “My Friend” aşağı “My Friend” yukarı olmuş.

Dükkanlarda gördüğüm “Burada Türkçe Konuşulur” levhaları cabası. Benimle konuşurken bayram tatilinin uzamasını takip eden ve sevinen garson ise sanırım artık düşmanlığa son nokta gibi oldu.

Neden Tercih Ediliyor?

Adayı gördükten sonra bu durumun 4 nedeni olduğunu düşündüm.

-İstanbulluların kendi arabalarıyla bölgeye Bodrum, Çeşme, Antalya vb.’den daha çabuk ulaşabilmeleri,

-İstanbulluların adam gibi doğa, rahatsız edilmeyecekleri doğal ve temiz plaj hasreti,

-İstanbulluların balık ve diğer deniz ürünlerini kazıklanmadan ve ucuz yiyebilme talebi,

-İstanbul’a dönerken de İstanbul’da pahalı olan bal, reçel, baharat, zeytin ve ürünleri ile konserve deniz ürünlerini götürebilmeleri.

Taşoz Adası’nın Tarihi

Adanın bizim açımızdan ilginç bir tarihi var. Persler, Romalılar, Venedikliler, Bizanslılar derken 1455 yılında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiş.

Tam 365 yıl sonra 1820 yılında Yunan İsyanı sırasında Osmanlılar adına isyana müdahale eden Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’ya bırakılmış, Paşa da adı yaşasın diye memleketi olan Kavala’da bir vakıf kurmuş. Geliri ile desteklesin diye de 2. Mahmud’dan Taşoz Adası’nı da istemiş ve bu isteği de kabul edilmiş. Ada 1882’ye kadar Mısır Vakıf İdaresince yönetilmiş.

Taşoz Adası Gezisi Panagia Köyü

İngiltere 1882’de Mısır’ı işgal edince doğal olarak Taşoz Adası da tekrar gündeme gelmiş. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu’na göre ada Paşa’ya 2. Mahmud tarafından gelir için tahsis edilmiş verilmemiş. Yani imparatorluk ada artık benim demiş.

2. Abdülhamid’e göre boğazları kontrol etmek isteyecek İngilizlerin adada üs kurma ihtimali çok yüksekmiş. 1890’da adanın maden zengini olduğu da ortaya çıkınca doğal olarak sorunun aktörleri de çoğalmış.

Yunanlılar zaten milliyetçi bir yaklaşımla ada üzerinde hak iddia ederken Mısır ve İngiltere’nin dışında Fransa ve Almanya’da müdahil olmuş.

Taşoz Adası Gezisi Panagia Köyü

Adanın madenleri sadece batılıların değil 2. Abdülhamid’in de dikkatini çekiyormuş. (Hakikaten de gözümle gördüğüm kadarıyla halende işletilmeye devam eden müthiş bir mermer zenginliği var.)

2. Abdülhamid tüm bu sebeplerden dolayı 1902’de çok başarılı bir operasyon ile adayı geri alarak Osmanlı İmparatorluğu idaresini yeniden tesis etmiş. Ancak ne yazık ki ada 1912’de Balkan Savaşları’nda Yunanlılar tarafından ele geçirilerek Osmanlı İmparatorluğu yönetiminden tamamen çıkmış.

İstanbul’dan ya da Kavala’dan Taşoz Adası’na Ulaşım

İstanbullular için Taşoz Adası’na ulaşmanın Bozcaada’ya gitmekten pek bir farkı yok. Taşoz Adası’na adanın haritasında da görüldüğü gibi hem Keramoti hem de Kavala üzerinden gitmek mümkün.

-İstanbul’dan ya da Kavala’dan Keramoti’ye Ulaşım

Aracınız ile gidiyorsanız İpsala gümrüğünde araç sigortası soruyorlar. 15 günlük sigorta 63 €. Bu sigortayı önceden yaptırmış olmanız gerekiyor. Bir de uluslararası ehliyetiniz olmalı tabii ki. Yeri gelmişken son kur artışı ile benzin fiyat farkı da pek kalmamış. İki taraftan da depoyu doldurabilirsiniz.

İpsala Sınır Kapısı

İpsala Sınır Kapısı’ndan çıkınca başka bir ülkeye değil de başka bir Dünya’ya girmiş gibi oluyorsunuz. Bu kadar kuzeyde olmanıza rağmen bir anda Akdeniz iklimi ile karşılaşıyorsunuz. Sanki birazdan Marmaris’e girecekmişsiniz gibi her yer çam ormanları. Otoyollar pırıl pırıl. Doğa tamamen korunmuş. Bağımsız tuvalet ve küçük şapeller dışında hiçbir şey yok. Yani yok İsmail’in Yeri yok bilmem ne avm göremiyorsunuz. Benzin istasyonları için de küçük kasaba ve şehirlere yönlendirmişler. Uzaktan köyleri görüyorsunuz. Minarelerden akrabalarımızın yaşadığını anlıyorsunuz.

İskeçe’den yaklaşık yarım saat sonra otobanda feribot işareti ile birlikte Thassos tabelasını görebilirsiniz. Ancak tabela çok büyük değil, o nedenle dikkatli olun. Keramoti’ye saptıktan yaklaşık 25 km sonra feribotun kalktığı iskeleye ulaşacaksınız. Yolculuk, şanslıysanız İstanbul Avrupa yakasından gümrük geçişi de dâhil Keramoti’ye kadar toplam 5 saat sürüyor. (yaklaşık 440 km ). 

Arabanız yoksa Ulusoy, Metro ya da Kamil Koç şirketlerinin Selanik seferlerini kullanabilirsiniz. İstanbul-Kavala kişi başı 230 TL (2019). Sabah ve akşamları ikişer sefer yapılıyor. Kavala’dan da Keramoti’ye KTEL otobüs şirketinin otobüsleri ile kişi başı 5,2 € ödeyerek ve kafayı yemiş olarak 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Kafayı yemiş olarak diyorum çünkü burada otobüsler dökülüyor, 100 metrede bir duruyor, şoför herkesi tanıyor giderken dururken devamlı bir muhabbet. Parayı almadan/bilet kesmeden hareket etmiyor. Otobüse binen herkes 70-90 arası yaşta. İnip binerken haliyle yardım ediliyor vb. O yüzden ben size kalabalıksanız kesinlikle taksi kullanmanızı tavsiye ediyorum. (40-50 €)

-Keramoti’den Limenas’a Ulaşım

Keramoti’den Limenas’a neredeyse yarım saatte bir feribot var.

Keramoti’den Limenas’a Feribot Yolculuğu

Ancak feribotların programı haftalık değişebiliyor. Feribot zaman çizelgesi ve merak ettiğiniz tüm fiyat bilgileri için tıklayınız. 

Keramoti Plajları

Keramoti’nin de plajları ünlü. Feribotla Taşoz Adası’na doğru giderken Keramoti’nin güzel plajlarını sıyırarak geçiyorsunuz.

Keramoti’den Limenas’a Feribot Yolculuğu Martılar

Tabii ki bizim ada vapurlarındaki martılara ekmek atma hikayesi burada da var. Selfie çekmeye çalışanlar bile gördüm nasıl becereceklerse. Birileri kuşları beslemeye çalışırken fotoseverler de bundan istifade etmeye çalışıyor. Fotoğraflar Ege’nin lacivertiyle bir başka oluyor. 

Limenas Feribot İskelesi

50 dakika süren bu muhteşem yolculuğun sonunda Limenas’a varıyorsunuz. 

-Kavala’dan Skala Prinos’a Ulaşım

Haritada görüleceği gibi Kavala’dan da adanın batısındaki Skala Prinos’a gelip giden feribotlar var ancak çok sık aralıklarla çalışmıyorlar.

Ayrıca bu yolculuk 1,5 saat sürüyor. Feribot zaman çizelgesi ve merak ettiğiniz tüm fiyat bilgileri için tıklayınız. 

Taşoz Adası Ulaşım Sistemi

Adada ulaşım sisteminin merkezi Limenas. Kendi arabanız yoksa ya da kiralamadıysanız adada KTEL tarafından işletilen otobüslerle Limenas ile diğer kasaba, köy ve plajlar arasında çok sık olmayan bir bağlantı var. Ancak saatleri çok net değil sanki günlük olarak değişiyor. Bu nedenle Limenas’ta hemen limanda bulunan Thassos Merkez Otobüs İstasyonu’nda elle yazılı olan tarife en doğru tarife. Yine de çok güvenmemek şartı ile otobüs saatleri ve ücretleri için tıklayınız.

Taşoz Adası’nda Bir Taksi

Ancak kalabalık iseniz yakın yerler için taksi kullanmanızı tavsiye ederim. Burada taksi firması yok sadece taksi şoförler var. Yani cepten aradığınızda kişi ile görüşüp anlaşabilir gidiş-dönüş pazarlık yapabilirsiniz. Adını yazıp söyleyemesem de kahvesini ve purosunu asla bırakmayan bizi bayağı bir dolaştıran bayağı şişman hep gülen şoförün numarasını veriyorum. +30 6944 170373  Kendisi bizi nereye bıraktıysa dönüşümüzde tekrar gelip bizi alıp geri bıraktı ve aynı parayı verdik.

Taşoz Adası’nda Bir Bisiklet

Köy kasaba vb. içlerindeki ulaşım ihtiyaçlarınız için otelden kiralayacağınız bir bisiklet dahi kasaba ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olacaktır.

Taşoz Adası’nda Gezilecek Yerler

-Limenas

Limenas sadece adanın merkezi değil aynı zamanda adaya da giriş yeri. Zaten adının Türkçe liman demek olmasının sebebi de bu.

Limenas Eski Liman

Sabah ya da akşamüstü sahil boyunca yürüyüp güneşinin tadını çıkarabilirsiniz. Yorulunca yine sahilde bir yerde soluklanıp ortamın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Limenas Gün Batımı

Daha sonra da 18is Oktovriou 4 Caddesi’nde alışveriş yapabilirsiniz.

Limenas Eski İskele

Limenas’ın oldukça şık ancak bir o kadar da sevimli küçük bir limanı var. Günün her saati de oldukça hareketli. Gün batımında rengarenk tekneler de çok güzel bir fotoğraf objesine dönüşüyor.

Limenas Eski Liman

Biz de bu sevimli kasaba için ayrı bir yazı kaleme aldık. Limenas ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Taşoz Adası’nın Merkezi Limenas başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Panagia Köyü

Panagia Köyü, adanın dini merkezi gibi..Zaten Panagia tüm azizlerin yaşadığı yer demekmiş. Bence Thassos’un en güzel köylerinden biri. 

Panagia Köyü

Köyün konumu çok iyi. Ormanın içerisinde ve 300 m yüksekliği ile Golden Beach’e yakın ve hâkim bir tepede kurulmuş.

Panagia Köyü Aşk Çeşmesi (Love Springs)

Genel olarak etleri ile ünlü olduğundan yemek için tercih edilen bir yer ancak bence bunun da ötesinde gezilmesi de gereken bir köy.

Panagia Köyü Aşk Çeşmesi (Love Springs)

Biz de bu sevimli köy ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Panagia, Taşoz Adası’nda Güzel Bir Köy başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Taşoz Adası Plajları

Ada çevresinde biri beach club olmak üzere 5 plajı deneyimleme imkanı bulduk.

–Aliki Beach (Alyki)

Aliki Beach (Alyki-Αλυκή) adanın en güzel plajlarından biri. Adanın güneybatısında bulunan 200 m uzunluğundaki plaj yüzünü batıya çevirdiği için de oldukça korunaklı durumda. 

Aliki Beach (Alyki)

Bu plajın diğer bir özelliği aynı zamanda bizim Teos Antik Kenti ve Limanı benzeri bir plaj-tarih bağlantısının olması. Plajın diğer tarafında antik mermer ocağı ve batık mermer limanı var.

Aliki Beach (Alyki)

Bir başka özelliği ise muhteşem el değmemiş pitoresk doğası. Bu nedenle de adaya gelen gezgin ve fotoğrafçılar için olmazsa olmazlardan. 

Aliki Beach (Alyki) Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı

Biz de bu sevimli plaj ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Bugün Günlerden Aliki Beach başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

–Golden Beach

Golden Beach, Taşoz Adası’nın açık ara en güzel plajı. Tamam adada bir çok güzel plaj var ama altın sarısı kumları ile Golden Beach’in yeri her zaman ayrı….

Taşoz Adası Gezisi Golden Beach

Gördüğünüz kapak fotoğrafı ise halihazırda evimin salonunda bile asılı. Nasıl asılı olmasın ki çektiğim bu fotoğraf beni mutlu eden hatta dinlendiren ender fotoğraflarımdan biri.

Taşoz Adası Gezisi Golden Beach

Bu plajın diğer bir özelliği tarihi Panagia Köyü’ne çok yakın olması ve adaya gelen gezgin ve fotoğrafçıları kendine çeken muhteşem pitoresk doğası. 

Taşoz Adası Gezisi Golden Beach

Biz de bu sevimli plaj  ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Golden Beach, Taşoz Adası’nın En Güzel Plajı başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

–Makryyamos Plajı

Limenas’a sadece 3,5 km uzaklıkta bulunan plaj adanın kuzeydoğusunda bulunuyor. Arabayla 15 dakikada ulaşmak mümkün.

Makryyamos Plajı

Araçla giriş ücretli (3 €). Şezlong-şemsiye için de ayrıca ücret tahsil ediliyor (4 €). Bu ücretler nedeniyle çok talep almadığından kafa dinlemek için de ideal bir plaj denebilir. 

Makryyamos Plajı

Denizi ise gerçekten güzel. Turkuaz renkli, sığ ve kumu ince olan bir plaj. Bar, duş, wc ve havuz mevcut. Çocuklu aileyseniz ideal. Plaj işletmelerinde yemek de yiyebilirsiniz.

–Skala Potamia Plajı

Limenas’a sadece 13,5 km uzaklıkta bulunan plaj adanın kuzeydoğusunda bulunuyor. Arabayla 22 dakikada ulaşmak mümkün.

Skala Potamia Plajı

Burası için Golden Beach güney ucu da demek mümkün. Yürüyüş yapmak keyifli, insanları güleryüzlü ve sakin. Zaman burada daha bir yavaş alıyor gibi.

Skala Potamia Plajı

Denizi ise gerçekten güzel. Çocuklu aileyseniz ideal. Plaj işletmelerinde yemek de yiyebilirsiniz. 

–La Scala Beach

La Scala Beach, Taşoz Adası’nda Bir Beach Club. Daha doğrusu düzeltiyorum adanın en ünlü kulüp plajı. Dünya’nın dört bir yanından gelen en iyi DJ’lerin katıldığı çok büyük organizasyonlar burada düzenleniyor. Zaten adaya iner inmez elinize broşürünü tutuşturuyorlar. 

La Scala Beach

Muhteşem ve temiz bir deniz değil ama ruhunuzun temizlenmesini istiyorsanız, Bodrum ve Çeşme’nin gürültülü plajlarını seviyorsanız ve tiki sınıfına giriyorsanız tam size göre bir yer. Bir de grupsanız haydi eller havaya o zaman…

La Scala Beach

Kimine göre adanın en kaliteli, en nezih ve en güzel mekanı. Müzikleri güzel, denizi çok keyifli, içki ve yemekleri de oldukça leziz. Kimine göre ise aman kaçın durmayın….

La Scala Beach

Biz de bu sevimli beach club ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları La Scala Beach, Taşoz Adası’nda Bir Beach Club başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

Taşoz Adası’nda Alışveriş

Ada genel olarak bağları ve misket üzümü, zeytin ve zeytin ürünleri, balı, inciri, reçeli, baharatı, peyniri ve mermeri ile ünlü.

Adada alışveriş yapabileceğiniz en uygun yer ise Limenas’ın ana caddesi olan 18is Oktovriou 4 Caddesi bulunuyor.

Mutfakta Kullanabileceğiniz Bir Hatıra

Gerçek şu ki buradan memlekete götürmek için pazar alışverişi kavanoz ürünleri hariç zor. Bu nedenle bu konuyu sizin takdirinize bırakıyorum.

Bunun dışında buralarda orijinal ve harika parçalar bulmanız neredeyse kesin gibi. Keyifle yürüyüp vitrinlere bakabilir ve bu sokaklardan sizi tekrar buralarda hissettirecek ev aksesuarları ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Taşoz Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?

-Para/Hesap

Yunanistan’da para birimi Euro. 1 €: 6,7 TL (2019) ediyor.

Taşoz Adası, AB sınırları içerisinde olmasına rağmen AB standartlarına göre ucuz diyebileceğim adalardan biri. Her zaman her bütçeye uygun yiyecek bir şeyler bulabiliyorsunuz.

Adanın en güzel tarafı, nerede yemek yerseniz yiyin kazıklanmayacağınızı ve standartların birbirine yakın olduğunu bilmeniz.

Adada dikkatimi çeken en önemli özelliklerinden biri de mekan ne kadar ünlü olursa olsun ya da muhteşem bir manzara sahip olursa olsun bunun Türkiye’nin tersine kesinlikle fiyatlara yansımaması.

İçki dahil kişi başı ortalama 20 € bir bedelle her yerde harika bir vakit geçirebilirsiniz. Gerçek şu ki buraya gelen İstanbullu arkadaşlar Romen ya da Bulgarlara göre daha fazla para harcıyor. Hesap ödemesi yaparken Türkçe bilen garsonların bayramın ne zaman olduğunu ve uzatılıp uzatılmadığını sorması da bence Türklerin bölgedeki gittikçe artan önemini ortaya koyuyor. 

-Restoranlar

Burada nerede masaya oturursanız oturun önce bir şişe ücretsiz su ve kişi sayısı kadar tabak getiriyorlar. Her şey ortaya geliyor.

Adada restoranlarda başlangıç olarak kuver adı altında kızarmış ekmek, tereyağ ve zeytin ya da zeytin yağı getiriyorlar.

Panagia Köyü Drosia – Platanos

Deniz ürünleri ile aranız iyiyse yaşadınız. Çünkü burada yediklerinizi Türkiye’de bulamazsınız bulsanız da ki çok zor bu fiyatlara kesinlikle bulamazsınız.

Restoranların en iyi olduğu alan ahtapot yemekleri/başlangıçları.  

Benim adaya gelenlere tavsiyem porsiyonlar çok büyük olduğu için en fazla 2 mezenin söylenmesi devam edilecekse siparişe devam edilmesi. Çünkü buradaki siparişler çok hızlı karşılanıyor garsonlar da öyle. Bu durumda sizin kısa zamanda reflu olmamanız için bir sebep yok.

Restoranlarda tatlı olarak yemek sonrası reçelli keçi yoğurdu ve meyve getiriyorlar.

-Yemekler

Kahvaltı menüleri bize yakın olduğu için kahvaltı konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. 

Panagia Köyü Drosia – Platanos

Benim gördüğüm kadarıyla ana yemekler daha çok deniz mahsulleri ile domuz ve kuzu eti üzerine. Bu çeşitlerden sonra tavuk ve ürünleri de yeniyor. Yemekleri destekleyici ürün olarak ise daha çok deniz mahsulleri, patates, kızartmalar ve cacık kullanıyorlar.

Deniz mahsulleri mutfaklarda oldukça geniş yer kaplıyor ancak adada ahtapotun yeri ayrı. 

Aliki Beach Tavern Limanaki

Mutlaka denemeniz gereken tatlar ise kızarmış/ızgara kalamar, ahtapot ve midye çeşitleri, kritharoto ve risotto, çok kızgın yağda una batırılarak pişirilen incecik kabak dilimleri, bizdekine göre tadı daha kremamsı olan Yunan Yoğurdu ile yapılan cacık, domates soslu ve peynirli karides (saganaki) ve Panagia Köyü’nün oğlak ya da kuzu çevirmesi ile kokoreci ile Aliki Beach’te Tavern Limanaki’nin ahtapot ızgarası ve dolması.

Ice Cream Dodoni

Tabii ki buraya gelip bir tatlı önerisi yapmak isterdim ancak genel tatlı olarak ikram şeklinde yoğurt üzeri reçel getirdikleri için çok fazla değişik bir şey deneyemedik. Ama size mutlaka adadaki keçilerin sütünden yapılan dondurmalardan yemenizi öneririm.

-Yemek-Şezlong İlişkisi

Yemek-şezlong ilişkisi olarak da internette özellikle son dönemde Aliki Beach başta olmak üzere oldukça şikayet var. Daha önce de yazdığım gibi birkaç sene önce şezlonglar ücretsizdi ancak yeni uygulamaya göre ücretsiz şezlong alabilmeniz için restoranlarda yemek yemenizi şart koşuyorlar. 

Tabii ki bu anlayışla karşılanabilir çünkü hiçbirimiz şezlong ücreti vermek istemiyoruz. Zaten hepimiz de burada ister istemez bir öğle yemeği yiyeceğiz. Ancak örneğin Aliki Beach’te ortaya çıkan kişi başı 35 € harcama zorunluğu çok hoş değil. Çünkü 3 kişilik bir aile olsanız  € 2 TL iken çok sorun olmayan bu meblağ € 7 TL’ye dayanınca büyük sorun haline geldi. Bunu da anlayış ile karşılamak gerek.

Taşoz Adası Gezisi Golden Beach

Malesef işletmecilerin  anlayamadıkları bu sorun sanırım Türkler ile Yunanlılar arasında sorun olma yolunda.. Hatta internetten okuduğum kadarıyla Türklere bazı yerlerde şezlong vermeme o şezlongları diğer batılı yabancılara verme anlayışı bile ortaya çıkıyormuş…Bu çok üzücü…

Bence böyle bir algınız varsa hiç ısrar etmeden orayı terk edin. Yunanistan krizdeyken bu işletmeler Türkleri baş tacı yapıyor bir şeyler yedirebilmek için mutfaklarına bile sokuyordu. Nereden nereye….Fakirleştikçe değerimiz işte böyle azalıyor. Dünya’da kimsenin sizi kıskandığı falan yok değeriniz cebinizdeki para kadar anlayın artık…..

Diğer taraftan eğer bu algı tüm Türklere yayılır ve Türkler küserse de bundan en büyük zararı Yunanlıların göreceğini de bu işletmecilerin anlamasında fayda var tabii ki. Bizi Türkiye’den kaçırtan nedenler burada karşımıza çıkarsa neden gelelim ki değil mi? 

Taşoz Adası’nda Nerede Kalınır?

Nerede kalacağız. Genel olarak adada devlet politikası gereği lüks konaklama imkanı yok. Daha ziyade adada az yıldızlı oteller ve pansiyonlar ağırlıkta.

Taşoz Adası Gezisi Vournelis Hotel

Limenas’ta çoğu 20-30 odalı birçok otel var. Merkez ufak olduğu için nerede kalırsanız kalın 5 dakikada istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Fiyatlar da genelde 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 40-80 € arası değişiyor.

Konaklama konusunda deneyimlediğimiz yerler ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Taşoz Adası’nın Merkezi Limenas başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Taşoz Adası Gezisi-Değerlendirme 

Tarihimizden de izler olan Taşoz Adası gerçekten güzel bir ada. 4-5 günlük küçük bir tatili kesinlikle hak ediyor. Üstelik ülkemize de oldukça yakın.

Özellikle gezgin ve fotoseverlere mutlaka ama mutlaka tavsiye ediyorum.

Taşoz Adası ile ilgili diğer yazılarımız için Taşoz Adası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version