Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Taşoz Adası’nın Merkezi Limenas

Yazı Dizisi : Taşoz Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Taşoz Adası‘nın Merkezi Limenas adanın kuzeydoğusunda Kavala‘nın yaklaşık 30 km güneydoğusunda yer alıyor. Limenas Yunanca’da “Liman” demek. Biz Taşoz Adası gezimizi Limenas konaklı olarak düşünüp gezebildiğimiz kadar köy ve plajları gezebilmek üzerine planladık. 

Bir diğer konu da internette gezerseniz siz de fark edeceksiniz burası sadece bir geçiş yeri olarak kullanıldığından  Limenas ile ilgili doyurucu bir yazı yok.

Limenas

Zaten bu yazıyı da özel olarak bu boşluğu doldurmak için kaleme aldım.

Limenas Gezisi

İstanbul’dan ya da Kavala’dan Limenas’a Ulaşım

İstanbullular için Taşoz Adası’na ulaşmanın Bozcaada’ya gitmekten pek bir farkı yok.

Limenas’a Ulaşım Haritası

Adaya haritada da görülen Keramoti Feribot İskelesi’nden geçeceksiniz.

-İstanbul’dan ya da Kavala’dan Keramoti’ye Ulaşım

Aracınız ile gidiyorsanız İpsala gümrüğünde araç sigortası soruyorlar. 15 günlük sigorta 63 €. Bu sigortayı önceden yaptırmış olmanız gerekiyor. Bir de uluslararası ehliyetiniz olmalı tabii ki. Yeri gelmişken son kur artışı ile benzin fiyat farkı da pek kalmamış. İki taraftan da depoyu doldurabilirsiniz.

İpsala Sınır Kapısı

İpsala Sınır Kapısı’ndan çıkınca başka bir ülkeye değil de başka bir Dünya’ya girmiş gibi oluyorsunuz. Bu kadar kuzeyde olmanıza rağmen bir anda Akdeniz iklimi ile karşılaşıyorsunuz. Sanki birazdan Marmaris’e girecekmişsiniz gibi her yer çam ormanları. Otoyollar pırıl pırıl. Doğa tamamen korunmuş. Bağımsız tuvalet ve küçük şapeller dışında hiçbir şey yok. Yani yok İsmail’in Yeri yok bilmem ne avm göremiyorsunuz. Benzin istasyonları için de küçük kasaba ve şehirlere yönlendirmişler. Uzaktan köyleri görüyorsunuz. Minarelerden akrabalarımızın yaşadığını anlıyorsunuz.

İskeçe’den yaklaşık yarım saat sonra otobanda feribot işareti ile birlikte Thassos tabelasını görebilirsiniz. Ancak tabela çok büyük değil, o nedenle dikkatli olun. Keramoti’ye saptıktan yaklaşık 25 km sonra feribotun kalktığı iskeleye ulaşacaksınız. Yolculuk, şanslıysanız İstanbul Avrupa yakasından gümrük geçişi de dâhil Keramoti’ye kadar toplam 5 saat sürüyor. (yaklaşık 440 km ). 

Keramoti

Arabanız yoksa Ulusoy, Metro ya da Kamil Koç şirketlerinin Selanik seferlerini kullanabilirsiniz. İstanbul-Kavala kişi başı 230 TL (2019). Sabah ve akşamları ikişer sefer yapılıyor. Kavala’dan da Keramoti’ye KTEL otobüs şirketinin otobüsleri ile kişi başı 5,2 € ödeyerek ve kafayı yemiş olarak 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Kafayı yemiş olarak diyorum çünkü burada otobüsler dökülüyor, 100 metrede bir duruyor, şoför herkesi tanıyor giderken dururken devamlı bir muhabbet. Parayı almadan/bilet kesmeden hareket etmiyor. Otobüse binen herkes 70-90 arası yaşta. İnip binerken haliyle yardım ediliyor vb. O yüzden ben size kalabalıksanız kesinlikle taksi kullanmanızı tavsiye ediyorum. (40-50 €)

-Keramoti’den Limenas’a Ulaşım

Keramoti’den Limenas’a neredeyse yarım saatte bir feribot var.

Keramoti-Limenas Feribot Yolculuğu

Ancak feribotların programı haftalık değişebiliyor. Feribot zaman çizelgesi ve merak ettiğiniz tüm fiyat bilgileri için tıklayınız. 

Keramoti-Limenas Feribot Yolculuğu Keramoti Plajları

Keramoti’nin de plajları ünlü. Feribotla Taşoz Adası’na doğru giderken Keramoti’nin güzel plajlarını sıyırarak geçiyorsunuz.

Keramoti-Limenas Feribot Yolculuğu Martılar

Tabii ki bizim ada vapurlarındaki martılara ekmek atma hikayesi burada da var. Selfi çekmeye çalışanlar bile gördüm nasıl becereceklerse. Birileri kuşları beslemeye çalışırken fotoseverler de bundan istifade etmeye çalışıyor. Fotoğraflar Ege’nin lacivertiyle bir başka oluyor. 

Keramoti’den Limenas’a Varış

50 dakika süren bu muhteşem yolculuğun sonunda Limenas’a varıyorsunuz. 

-Kavaladan Skala Prinos’a Ulaşım

Haritada görüleceği gibi Kavala’dan da adanın batısındaki Skala Prinos’a gelip giden feribotlar var ancak çok sık aralıklarla çalışmıyorlar.

Ayrıca bu yolculuk 1,5 saat sürüyor. Feribot zaman çizelgesi ve merak ettiğiniz tüm fiyat bilgileri için tıklayınız. Buradan da araba ile 45 dakikada Limenas’a ulaşabilirsiniz. Arabanız yoksa Limenas’a ulaşmak için otobüse binmeniz gerekiyor.

Adada Limenas’tan ya da Limenas’a Ulaşım

Kendi arabanız yoksa ve ya da kiralamadıysanız adada KTEL tarafından işletilen otobüslerle Limenas ile diğer kasaba, köy ve plajlar arasında çok sık olmayan bir bağlantı var. Ancak saatleri çok net değil sanki günlük olarak değişiyor. Bu nedenle Limenas’ta hemen limanda bulunan Thassos Merkez Otobüs İstasyonu’nda elle yazılı olan tarife en doğru tarife. Yine de çok güvenmemek şartı ile otobüs saatleri ve ücretleri için tıklayınız.

Limenas Taksi

Ancak kalabalık iseniz yakın yerler için taksi kullanmanızı tavsiye ederim. Burada taksi firması yok sadece taksi şoförler var. Yani cepten aradığınızda kişi ile görüşüp anlaşabilir gidiş-dönüş pazarlık yapabilirsiniz. Adını yazıp söyleyemesem de kahvesini ve purosunu asla bırakmayan oldukça sevimli bizi adayı gezdiren bayağı şişman şoförün numarasını veriyorum. +30 6944 170373  Kendisi bizi nereye bıraktıysa dönüşümüzde tekrar gelip bizi alıp geri bıraktı ve aynı parayı verdik.

Kiralık Bisikletler

Burası küçük bir yer olduğu için otelden kiralayacağınız bir bisiklet dahi kasaba ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olacaktır.

Limenas

Limenas (Λιμένας Θάσου) sadece adanın başkenti değil aynı zamanda adaya giriş de yeri. Zaten adının Türkçe “liman” olmasının sebebi de bu.

Limenas Feribot İskelesi

Sahilde bulunursanız Limenas Feribot İskelesi’nde tüm gün adaya gelip giden inanılmaz trafiğe şahit olacaksınız. Bunun baş sebeplerinden biri Taşoz Adası’nın genel olarak Balkan Ülkeleri arasındaki popülerliği ve ulaşım kolaylığı.

-Batı Bölgesi

Burayı feribot iskelesinin batı tarafı ya da merkez bölgesi dışındaki yeni inşa edilen oteller bölgesi olarak da tanımlayabilirim. 

Batı Bölgesi

Kasaba tarihi bölgesine göre biraz batıya doğru kaymış durumda. Kasabanın plajları da burada bulunuyor.

Batı Bölgesi

Bunun sebebinin kasabanın etrafındaki yoğun ormanlık çam ve zeytin bahçelerinin yok edilerek Limenas’ın genişletilmek istenmemesi olarak değerlendiriyorum.

Batı Bölgesi

Çünkü gördüğüm kadarıyla tüm binalarda en fazla 2 kata izin verilmiş. Bizde olsa kasabanın sırtlarında çoktan 6 katlı Toki Binaları türemişti bile…

Batı Bölgesi

Batı bölgesinin özelliği merkeze göre çok daha sakin ve nezih olması. Sahil boyunca lüks restoranlar ve villalar var.

-Eski Liman (Παλιό Λιμάνι)

Eski liman bölgesi adanın en pitoresk diyebileceğim bölgelerinden biri.

Limenas Eski Liman

Buradan eski Limenas’a karşı özellikle gün batımında çok güzel fotoğraflar alabilirsiniz.

Eski Liman

Bölgenin bir diğer özelliği ise en iyi restoran ve barların da bu bölgede olması.

Limenas Eski Liman

Ayrıca burada bir de alışveriş yapabileceğiniz 18is Oktovriou 4 Caddesi bulunuyor.

Kalogerikó

Kalogerikó (Καλογερικό) sanırım eski liman bölgesinde bulunan en turistik yer. Daha çok sergi maksadıyla kullanılıyor. Sadece Limenas da değil tüm bölgede yer yer Yunan Bayraklarının yanında Bizans bayraklarını görmeniz mümkün. Ancak asıl benim resimde görülen anıt dikkatimi çekti. Anıtın üzerinde halen Ayasofya’ya ulaşma özlemini görebiliyorsunuz.

Limenas Tekne Turu

Böyle bir niyetiniz varsa ada turu ve koylar turu olarak 2 çeşit tekne turu yapılıyor. Bu turlar gördüğünüz 16 m boyundaki Eros II teknesi ile yapılıyor.

Eros II Teknesi

Ada turu tüm adaya istinaden 10:00-18:30 saatleri arasında yapılıyor. Bazı plajlarda mola verilip dalış da yapılıyor. Kişi başı ücret yemek dahil 30 € (12 yaş altı 15 €)

Koylar turu güzel koylara istinaden 10:00-16:45 saatleri arasında yapılıyor. Bazı plajlarda mola verilip dalış da yapılıyor. Kişi başı ücret yemek dahil 25 € (12 yaş altı 15 €)

Tel: +30 2593300515

Fotoğrafçılar İçin

Limenas her ne kadar kuzeye baksa da foto severler için biçilmiş bir yer. 

Limenas Eski İskele

En iyi fotoğraf alınacak yer ise gün batımında eski limanın içerisinde kalan Eski İskele (Λιμένας Θάσος).

Eski İskele

Eski iskeleden doğu-batı yönlü iki taraflı çok güzel fotoğraflar almanız mümkün. Eğer kuzey batıya doğru çekim yaparsanız güneşin son ışıkları arkanızda kalacağından çok güzel kareler alabiliyorsunuz.

Limenas Eski İskele

Ancak ben aynı iskeleden kesinlikle gün batımı fotoğrafı denemenizi en azından sevdiklerinizle birlikte limandan gün batımını seyretmenizi özellikle tavsiye ediyorum. Sonuçta ben de buraya fotoğraf çekmek için geldim.

Limenas’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Adanın merkezi Limenas’ta yemek yiyecek çeşitli alternatifler olsa da en meşhuru limandaki Simi Restaurant. Eğer daha mütevazı bir akşam yemeğinde karar kıldıysanız 18is Oktovriou 4 Caddesi’nde birçok uygun alternatif var.

Adanın en güzel tarafı, nerede yemek yerseniz yiyin kazıklanmayacağınızı ve standartların birbirine yakın olduğunu bilmeniz. Benim adaya gelenlere tavsiyem porsiyonlar çok büyük olduğu için en fazla 2 mezenin söylenmesi devam edilecekse siparişe devam edilmesi. Çünkü buradaki siparişler çok hızlı karşılanıyor garsonlar da öyle. Bu durumda sizin kısa zamanda reflu olmamanız için bir sebep yok.

-Simi Restaurant

Bu restoran gördüğüm kadarıyla İstanbul’a göre çok ucuz olmakla birlikte Türklerin akını sonrası adanın en pahalı restoranı haline gelmiş. Yazın aşırı kalabalık olduğu için yer bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Limenas Simi Restaurant

Burada nerede masaya oturursanız oturun önce bir şişe bedava su ve kişi sayısı kadar tabak getiriyorlar. Her şey ortaya geliyor. Elbette ki bu adada yenebilecek en güzel şeylerin başında deniz mahsulleri, kızartmalar ve cacık geliyor.

Kızarmış Kalamar

Kızarmış/ızgara kalamar, ahtapot ve midye çeşitlerinin porsiyonu 5-8 € arasında değişiyor. Balık fiyatları da pazarlığa bağlı ancak boğazdaki restoranlara kıyasla çok ucuz, lezzetler ise çoğunlukla yüksek kalitede.

Kızartılmış İncecik Kabak Dilimleri

Çok kızgın yağda una batırılarak pişirilen incecik kabak dilimlerinin tadı enfes. Aynı şekilde patlıcan salataları da hakikaten çok güzel. Bizdekine göre tadı daha kremamsı olan Yunan Yoğurdu ile yapılan cacık, domates soslu ve peynirli karides (saganaki) kesinlikle denemeli. Bunların fiyatları da ortalama 2-4 € civarı. Ancak burada porsiyonlar bizdeki gibi değil, oldukça büyük. Bu hususa dikkat etmenizde fayda var.

Restoran gece yarısına kadar açık. Yer seçimi yaparken arka tarafta bahçe içini tercih edin rahat edersiniz. Hesaba gelince içki dahil kişi başı 25 € bedelin muhteşem bir akşam için yeterli olduğunu düşünüyorum.

Adres: Thasos 640 04, Yunanistan, Tel: +30 2593 022517

-Mesogeios Restaurant

Denediğimiz diğer bir alternatif ise Akdeniz Mutfağının hakim olduğu Mesogeios Restaurant. 2013-2014-2015 Tripadvisor ödülleri var. Burası da eski Limenas’ın tersine son dönemde daha ön plana çıkan yeni Limenas tarafında yani batı tarafta tavsiye edebileceğim bir yer.  

Limenas Mesogeios Restaurant

Burası da deniz mahsulleri ve kızartmaları harika yapıyor. Restoran gece yarısına kadar açık. Burada da içki dahil kişi başı 20 € bir bedelle harika vakit geçirebilirsiniz. Hesap ödemesi yaparken Türkçe bilen garsonun bayramın ne zaman olduğunu ve uzatılıp uzatılmadığını sorması bence Türklerin bölgedeki gittikçe artan önemini ortaya koyuyor. Gerçek şu ki buraya gelen İstanbullu arkadaşlar Romen ya da Bulgarlara göre daha fazla para harcıyor.

Adres: Thasos 640 04, Yunanistan, Tel: +30 2593 023319

Int: https://www.thassos-view.com/businesses/restaurants-taverns/mesogeios-restaurant

-Dodoni Dondurmacısı (Παγωτά Δωδώνη)

Tabii ki buraya gelip bir tatlı önerisi yapmak isterdim ancak genel tatlı olarak ikram şeklinde yoğurt üzeri reçel getirdikleri için çok fazla değişik bir şey deneyemedik.

Dodoni Dondurmacısı

Biz deneyemesek de arkadaşlarımız gece 01:00’a kadar açık olan meşhur Dodoni Dondurmacısı (Παγωτά Δωδώνη)’nı öve öve bitiremedi.

Adres: Thasos 640 04, Yunanistan, Tel: +30 2593 023733

Limenas’ta Nerede Kalınır?

Burada daha ziyade az yıldızlı oteller ve pansiyonlar ağırlıkta. 20-30 odalı birçok otel var. Merkez ufak olduğu için nerede kalırsanız kalın 5 dakikada istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Fiyatlar da genelde gecelik 40-80 € arası değişiyor.

Limenas Vournelis Hotel

Örneğin mor renkte görülen bizim de kaldığımız tavsiye edeceğim 3 yıldızlı Vournelis Hotel’in 3 kişi için oda kahvaltı gecelik fiyatı 65 € idi.

Limenas Vournelis Hotel

Her ne kadar gezmekten kullanamasak dahi denize sıfır havuzu da harikaydı.

Vournelis Hotel

Bu otelle ilgili olarak özellikle kahvaltılarında yediğimiz incirlerden bahsetmeliyim. Bir incir düşünün çok küçük yemyeşil ancak bir o kadar da olmuş ve güzel. Çok uzun zamandır yediğim en güzel incirlerdi. Eğer buraya gelirseniz mutlaka tadın.

Sahibesi de çalışanları da çok yardımcı ve sıcak insanlar. Türkleri de çok seviyorlar.

Adres: Thasos 640 04, Yunanistan, Tel: +30 2593 022901  Int: www.hotel-vournelis.gr

Başka bir seçenek de arkadaşlarımızın kaldığı Hotel George.

Hotel George

Otelin 2 kişilik oda kahvaltı gecelik fiyatı 50 €.

Hotel George

Int: http://george-hotel.gr/

Adres: Archeologikis Scholis 39-25, Limenas Thassos 640 04, Yunanistan, Tel: +30 693 843 3179

Değerlendirme 

Genel olarak kalınmadığı için olsa gerek önem verilmeyen ve geçiş güzergahı olarak kullanılan bir yer. Ancak günübirlik hareketler için de çok doğru bir çıkış noktası. 

Limenas

Bu nedenle adaya gelirseniz fotoğrafçılar için kesinlikle olmak üzere bir gününüzü buraya ayırmanızı tavsiye ederim. 

Taşoz Adası ile ilgili diğer yazılarımız için Taşoz Adası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version