Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Panagia, Taşoz Adası’nda Güzel Bir Köy

Yazı Dizisi : Taşoz Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Panagia, Taşoz Adası‘nda Güzel Bir Köy. Adanın kuzeybatısında bulunuyor. Okunuşu Panaya, tüm azizlerin yaşadığı yer demekmiş.

Köyün konumu çok iyi. Ormanın içerisinde ve 300 m yüksekliği ile Golden Beach’e yakın ve hâkim bir tepede kurulmuş.

Genel olarak yemek için tercih edilen bir yer ancak bence bunun da ötesinde gezilmesi de gereken bir köy.

Bugünkü planımız şu. Önce Panagia Köyü’nü gezeceğiz. Yemekleri ile ünlü restoranlarından birinde yemek yiyeceğiz, daha sonra ise Golden Beach’e gidip muhteşem plajın tadını çıkaracağız. 

Panagia Köyü’nde Bir Ev

Bu plan Taşoz Adası gezisi planlamaları kapsamında bir gününüzü ayırabileceğiniz standart bir plan aslında. Limenas’ta kalıyorsanız rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Panagia Köyü Gezisi

Panagia Köyü’ne Ulaşım

Panagia Köyü, Limenas’tan yaklaşık 8 km mesafede. Adanın güneye ve plajlara giden yolunun üzerinde bulunuyor. Araba ile 14 dakika sürüyor.

Panagia Köyü’ne Ulaşım Haritası

Otobüs ile gitmek isterseniz KTEL tarafından işletilen otobüslerle Limenas-Panagia arasında çok sık olmayan bir bağlantı var. Ancak saatleri çok net değil sanki günlük olarak değişiyor. Bu nedenle Limenas’ta hemen limanda bulunan Thassos Merkez Otobüs İstasyonu’nda elle yazılı olan tarife en doğru tarife. Yine de çok güvenmemek şartı ile otobüs saatleri ve ücretleri için tıklayınız.

Köy Sokakları

Kendi aracınızla ya da otobüs ile fark etmez Golden Beach için yolda iseniz her halükarda Panagia Köyü’nden geçeceksiniz. Bu durumu da planlarınıza dahil edebilirsiniz.

Panagia Köyü

Şirin mi şirin evleri sevgi dolu dar sokakları ve sıcak kanlı halkı ile doğayla bütünleşmiş güzel bir köy.

Köy Sokakları

Dar ve eğimli sokaklara sahip köyde hakim renk ise beyaz, sarı ve mavi. Çoğu evde ise Yunan bayrakları dalgalanıyor.

Köy Sokakları

Gördüğüm kadarıyla daracık sokaklara bakan 70 ya da bilemediniz 75 hane var. Toplam nüfus da sanırım yazlıkçılar hariç 300 civarındadır.

Köy Sokakları

Köy genel olarak olduğu gibi korunmuş durumda. Yaşayan nüfus ise oldukça yaşlı ve tüm günlerini köy meydanında beraber geçiriyor.

Panagia Kilisesi

Köyde gezerken ilginç bir mimariye sahip Panagia Kilisesi (Ιερός Ναός Κοιμησεως της Θεοτόκου)’nin yanından geçiyoruz.

Panagia Köyü Eski Türk Evleri

Girdiğimiz bir sokakta ise cumbalı evlere rastlıyoruz. Meğer burada bile eskiden Türkler yaşıyormuş. Üzülmekten başka ne gelir ki elden…

Aşk Çeşmesi (Love Springs)

Köyü gezmeye başladığımızda en çok dikkatimi çeken dar sokakların yanında her tarafı saran aşağı meyilli su kanalları ve çok dar yaya yolları oldu. 

Su Kanalları

Bu yollar sizi su kaynağının bulunduğu Love Springs yani  Türkçesi ile Aşk Çeşmesi de diyebileceğim noktaya taşıyor.

Aşk Çeşmesi (Love Springs)

Muhtemelen buraya gelirken bayağı bir terlemiş olacağınızdan burada akan buz gibi su inanın ilaç gibi geliyor.

Aşk Çeşmesi Parkı

Kaynak çeşmesinden akan ve şifalı olduğuna inanılan suyun etrafı ile birlikte yeniden restore edilerek tüm aşıklara sıcak gelecek ufak bir park haline getirilmiş. 

Aşk Çeşmesi (Love Springs)

Gerçi bildiğiniz hikayeler bu su ya göz açmıştır ya ölüyü diriltmiştir maksat bir hikaye ile olayı paraya çevirmek.

Aşk Köprüsü

Buraya bir de racona uygun olarak aşk köprüsü yapmışlar. Bu köprüden geçerken dilek dileyenlerin dilekleri kabul oluyormuş. Biz de köprüye çıkıp bir şeyler diledik tabii ki. 

Aşk Köprüsü

Görseniz ortada hiç aşık gençler de yok. Koca koca teyzeler bir umut işte bu aşk köprüsünden geçince hemen bir prens bulup evleneceklerini sanıyorlar. Artık karnımız acıkmaya başladı. Yokuş aşağı geri dönüşe geçtik.

Golden Beach

Adanın en güzel plajı köye oldukça yakın. bu nedenle siz de önce köyü gezip sonra buranın ünlü etlerinden yiyip sonrasında da Golden Beach yolunu tutabilirsiniz.

Golden Beach

Adanın en güzel plajı ile ilgili ayrıntılı detaylı bilgi ve fotoğraflar için Golden Beach, Taşoz Adası’nın En Güzel Plajı başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Panagia Köyü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Taşoz Adası aynı zamanda bir et cenneti. Panagia Köyü’nün de oğlak ya da kuzu çevirmesi ile kokoreci bayağı meşhur. Restoranların bazılarının tabelaları bile Türkçe.

Drosia Restaurant Panagia

Bu konuda Drosia Restaurant Panagia (Δροσιά – Πλάτανος) kesinlikle tavsiye edebileceğim bir yer. Ancak Türkler tarafından haklı olarak istila edildiğini de söyleyebilirim.

Drosia Restaurant Panagia

Fiyatlara gelince 5 kişi için yeterli olarak gördüğüm 1 kg kuzu çevirmeyi 35 €’dan porsiyonu ise 8 €’dan veriyorlar. Kocaman tek bir tavuk ise 17 € ‘dan veriliyor.

Drosia Restaurant Panagia

Kış için düşünürseniz kapalı yeri de var. Kaliteli ve iyi etler, pişmiş, tatmin edici porsiyonlar, hızlı servis, taze ve serin bir ortam. Salatası, musakkası, cacığı ve patlıcan kabak biber kızartmaları ve içeceği ile kişi başı 15 € gibi bir fiyata hayatınızda göremeyeceğiniz bir ziyafet çekebilirsiniz. Taşoz Adası’na gidenlere kesin tavsiyem, bu köye sırf bunları tatmak için bile bir kere uğrayın sonra pişman olmayın. 

Panagia Köyü’nde Nerede Kalınır?

Bölgede kalmak için seçenek çok. Hem Golden Beach plajının hemen arkasındaki bölgede hem de Panagia Köyü’nde konaklama için çok fazla seçenek var. 

Panagia Köyü’nden Golden Beach

Tabii ki Golden Beach manzaralı bu oteller devlet politikası gereği 3 yıldız ötesine geçmiyor. Bunun dışında apart ve pansiyon tutma imkanınız da var.

Köyde Bir Otel

Fiyatlara gelince bu bölgede 2 kişi gecelik kahvaltı dahil 50-60 € civarında kalmanız mümkün.

Köyde Bir Otel

Ancak konaklama  için de önceden rezervasyon şart çünkü bölge çok tercih edilen bir bölge.

Değerlendirme

Son dönemdeki işletmecilerden kaynaklı olumsuz duyumlarıma rağmen adanın görülmesi gereken en önemli yerlerinden biri olduğunu düşünüyorum.

Panagia Köyü

Bu nedenle adaya gelirseniz bir gününüzü mutlaka Golden Beach ile birlikte bu köye mutlaka ayırın derim. Foto severlere ise burayı özellikle tavsiye ediyorum.

Diğer plajlar ve diğer ada destinasyonları için Taşoz Adası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version