Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bugün Günlerden Aliki Beach

Yazı Dizisi : Taşoz Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugün Günlerden Aliki Beach (Alyki-Αλυκή). Bu başlığı atmamın sebebi Taşoz Adası‘nın bir çok güzel plajı olması ve eğer bu adaya gidecekseniz her bir günü ayrı bir plajda geçirecek olmanız. Yani her bir plaj için bundan sonraki başlıklar da böyle olacak. 

Artık hepinizin bildiği gibi halk olarak havlumuzu yayıp denize girmek pek hoş karşılanmadığı için tüm ülke hep beraber beach club olmadan ya da eller havaya yapmadan denize giremiyoruz.

Biz böyle soyulurken Yunanistan ne yapıyor peki. Basit bizim gibi güzelim plajlarını mahvedip o plajlarda halktan kaçanların takıldığı paralı zenginlere özel hücreler yaratmak yerine basit düşünüp plajlara hiçbir yatırım yapmıyor buna yol ve otopark da dahil. 

Aliki Beach 

Bu durum adanın en güzel plajlarından biri olan Aliki Beach için de geçerli. 

Aliki Beach

Bu plajın diğer bir özelliği aynı zamanda bizim Teos Antik Kenti ve Limanı benzeri bir plaj-tarih bağlantısının olması.

Aliki Beach

Bir başka özelliği ise muhteşem el değmemiş pitoresk doğası. Bu nedenle de adaya gelen gezgin ve fotoğrafçılar için olmazsa olmazlardan. 

Aliki Beach Gezisi

Aliki Beach’e Ulaşım

Plaj, Limenas‘tan yaklaşık 32 km mesafede. Araba ile 45 dakika sürüyor. Otopark imkanı da var. Arabayı yukarıda bırakmak yerine sahilde restoranların arka tarafına kadar getirebilirsiniz. 

Aliki Beach (Alyki-Αλυκή)

Otobüs ile gitmek isterseniz KTEL tarafından işletilen otobüslerle Limenas-Aliki arasında çok sık olmayan bir bağlantı var. Ancak saatleri çok net değil sanki günlük olarak değişiyor. Bu nedenle Limenas’ta hemen limanda bulunan Thassos Merkez Otobüs İstasyonu’nda elle yazılı olan tarife en doğru tarife. Yine de çok güvenmemek şartı ile otobüs saatleri ve ücretleri için tıklayınız.

Aliki Beach (Alyki-Αλυκή)

Aliki Yunanca’da Alicik demek. Bu ismin nereden geldiğine dair bir bilgiye rastlamadım. 

Aliki Beach

Plaj adanın güneydoğu köşesine yakın bir noktada bulunuyor.  Plajın uzunluğu yaklaşık 200 m. 

Aliki Beach

Burası aslında bir yarımada. Batısında Aliki Beach, doğusunda tarihi antik mermer ocağı ve batık mermer limanı var. Her iki tarafı da ayrı ayrı ele alacağız çünkü kesinlikle hak ediyor.

Aliki Beach 

Haritada görüleceği gibi adanın güneyinde olmakla birlikte batıya bakıyor. Küçük ve dar bir koyda kurulmuş.

Aliki Beach 

Burası kuzeye bakan plajların tersine rüzgar almadığı ve korunaklı olduğu için bir o kadar sakin, deniz de dalgasız. Renkler çok güzel.

Aliki Beach 

Ancak taşlık olduğu için denize girip çıkmak ayrı bir marifet gerektiriyor. Bu nedenle yanınıza deniz ayakkabı almanızda fayda var.

Aliki Beach

Arkada yan yana minik restoranlar ve kumsalda onlara ait şezlonglar var. Buralarda Türkiye’dekinin tersine plajlarda şezlong ve şemsiyelerden para alınmıyordu.

Aliki Beach

Kimse sizin başınızda bir şey yiyin için diye beklemiyor, şezlong ve şemsiyeleri kullanmak için tek bir frappe içmeniz bile yeterli oluyordu.

Aliki Beach

Malesef çoğu vatandaşımızı buralara çeken bu uygulama artık çoktan kalkmış durumda.

Aliki Beach

Sanırım bunun sebebi hem talep artışı ve hem de bu uygulamanın yine bazı vatandaşlarımızca istismar edilmesi.

Aliki Beach 

Deniz suyu sıcaklığına gelince bayağı sıcak diyebilirim. Taşoz Adası plajlarındaki deniz suyu sıcaklığı daha güneyindeki Midilli ve Mikanos gibi pek çok Yunan Adasına nazaran daha yüksekmiş. Yaz aylarında 25-26 derece görülüyormuş. Bunu sebebinin boğaz akıntılarından uzak olması olduğunu değerlendiriyorum.

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı Yolunda

Yazımın en başında da belirttiğim gibi bu plajı diğer plajlardan ayıran en önemli özellik aynı alanda tarihi yönlerinin de olması. Çünkü Aliki Beach’in sol tarafında çam ağaçlarının arasındaki patika yol üzerinden ulaşılabilen Bizans döneminde adadaki mermerin hem çıkarılıp hem de yüklendiği batık bir liman var.

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı Yolunda

Bu güzelliği sizlere aktarabilmek için plajın sol yanından muhteşem manzara eşliğinde devam ediyoruz. 

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı Yolunda

İlerlemeye devam ederken  bu muhteşem sahne çıkıyor karşımıza. Bir süre durup etrafa bakıyoruz. Yunanlılar turizmden nasıl para kazanıyor? Öğrenmek isteyenler için iyi bir ders aslında.

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı Yolunda

Etrafta görüntüyü bozacak hiçbir beton ve çeşidinin olmadığını fark ediyoruz.  Her şey doğal ve hakiki…Karşımıza aşağı inen bir merdiven çıkıyor. 

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı Yolunda

Bu fırsatı kaçırmayıp aşağıya inerek her biri muhteşem birer fotoğraf sahnesi teknelerin fotoğraflarını çekiyoruz.

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı Yolunda

Yaklaşık olarak 400 m yürüdükten sonra buradan itibaren ormanın içine giriyor. Biz de patikayı takip etmeye devam ediyoruz. 

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı Yolunda

300 m yürüdükten sonra karşımıza taş bir blok çıkıyor. Üzerinde de bir levha var.

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı Yolunda

Levhanın yanına gittiğimizde burada önce limandan bahsedilip sonrada ağır mermer bloklarının nasıl gemilere yüklendiğini anlatıldığını görüyoruz. Bu levhayı inceleyip patikadan devam ediyoruz.

Antik Mermer Ocağı ve Batık Mermer Limanı

Yaklaşık bir 100 m daha yürüdükten sonra binlerce yıllık antik batık mermer limanı çıkıyor karşımıza. 

Antik Batık Mermer Limanı

Antik dönemde insanların mermer üretmek için yarımadanın ucunu nasıl yok ettiklerini burada hayal edebiliyorsunuz. 

Antik Batık Mermer Limanı

Hem Romalılar hem Bizanslılar döneminde limanın hemen sol arka tarafında yer alan mermer ocaklarından çıkan koca koca parçalar bu limandan yüklenerek İmparatorluk eserlerini süslemiş. Limanda o döneme ait yapılardan kalan son kalıntıları da görebiliyorsunuz.

Antik Mermer Ocakları

Bu fotoğraf yarımadanın diğer tarafından çekilen fotoğraf. Gördüğünüz gibi eski antik mermer ocakları ve kalıntıları buradan görülebiliyor.

Antik Batık Mermer Limanı

Güneşin yansıması ile çok güzel görüntüler oluşuyor. Ben patikadan dönerken çok gelişmiş alet makine ve araç gereç ile modeller eşliğinde katalog çekimi yapmaya giden ekipler yanımdan geçti. Bilginize.

Antik Batık Mermer Limanı

Bu harabelerin içerisinde dolaşabilir, yüzebilir hatta müthiş fotoğraflar çekebilirsiniz. Son çekimlerimizi yapıp geldiğimiz yoldan geriye dönüyoruz.

Fotoğrafçılar İçin

Gün batımı siluet fotoları için de plaj oldukça uygun vaktiniz varsa denemeye değer.

Aliki Beach

Uzakta görülen yükselti ada değil Halkidiki. Daha önce söylediğim gibi koy adanın güneydoğusunda ancak batıya bakıyor.

Aliki Beach 

Yükselti de girilmesi izne bağlı Halkidiki’nin Oros Yarımdası üzerindeki Athos Dağı.

Aliki Beach’de Ne Yenir?

Plajın arka tarafında küçük küçük kendi halinde bir çok restoran var. Bunlar aynı zamanda önlerindeki şezlongları da işletiyor. Daha önce de yazdığım gibi daha önce şezlonglar ücretsizdi ancak yeni uygulamaya göre ücretsiz şezlong alabilmeniz için restoranlarda yemek yemenizi şart koşuyorlar.

Tabii ki bu anlayışla karşılanabilir çünkü hiçbirimiz şezlong ücreti vermek istemiyoruz. Zaten hepimiz de burada ister istemez bir öğle yemeği yiyeceğiz. Ancak kişi başı 35 € harcama zorunluğu çok hoş değil. Çünkü 3 kişilik bir aile olsanız  € 2 TL iken çok sorun olmayan bu meblağ € 7 TL’ye dayanınca büyük sorun haline geldi. Bunu da anlayış ile karşılamak gerek.

Tavern Limanaki

Malesef işletmecilerin  anlayamadıkları bu sorun sanırım Türkler ile Yunanlılar arasında sorun olma yolunda.. Hatta internetten okuduğum kadarıyla Türklere bazı yerlerde şezlong vermeme o şezlongları diğer batılı yabancılara verme anlayışı bile ortaya çıkıyormuş…Bu çok üzücü…

Bence böyle bir algınız varsa hiç ısrar etmeden orayı terk edin. Yunanistan krizdeyken bu işletmeler Türkleri baş tacı yapıyor bir şeyler yedirebilmek için mutfaklarına bile sokuyordu. Nereden nereye….Fakirleştikçe değerimiz işte böyle azalıyor. Dünya’da kimsenin sizi kıskandığı falan yok değeriniz cebinizdeki para kadar anlayın artık…..

Diğer taraftan eğer bu algı tüm Türklere yayılır ve Türkler küserse de bundan en büyük zararı Yunanlıların göreceğini de bu işletmecilerin anlamasında fayda var tabii ki. Bizi Türkiye’den kaçırtan nedenler burada karşımıza çıkarsa neden gelelim ki değil mi?

-Tavern Limanaki

Gelelim restoran ve yemeklere bizim buradaki tercihimiz Tavern Limanaki oldu. 

Tavern Limanaki

Plajın en sonunda yer alan köy evi görünümlü restoran doğallığı ile dikkat çekiyor.

Tavern Limanaki ve Kurutulan Ahtapot Kolları

Ailece ahtapotu çok sevdiğimiz için dikkatimi en çok ise etraftaki çamaşır iplerine asılı kurumaya bırakılan ahtapotlar çekti. Ahtapot Izgarayı net söylüyorum ada da daha iyi yiyebileceğiniz bir yer yok. Giderseniz mutlaka deneyin.

Tavern Limanaki ve Kalamar Kızartması

Tabii burada da herkes deniz ürünü yemek isteyecek ancak naçizane tavsiyem tadımlık da olsa biber ve domates dolması da deneyin.

Restoranın sahibi Agustus bizim ağız tadımıza çok hâkim. Bize dolma tavsiye ettiğinde biraz burun kıvırıp tereciye tere satıyor diye düşünmüştüm. Ne yani buraya kadar gelip her zaman yediğimiz dolmayı mı? yiyecektim.

Yok öyle değil arkadaşlar bir yiyin anlayacaksınız. Ben hayatımda bu kadar güzel dolma inanın yemedim.

Tavern Limanaki

Hesaba gelince adam başı içkiniz de dahil 20-25 € gibi bir ücrete çok rahat doyarsınız. Ancak şunu da kabul etmek lazım € da artık hiç ucuz değil. Burada gözden kaçırmamanız gereken nokta bu yediklerinizi Türkiye’de parasını da verseniz yiyemeyeceğiniz. Afiyet olsun.

Aliki Beach’de Nerede Kalınır?

Bölgede kalmak için fazla seçenek yok. Daha çok hemen karşıda gördüğünüz ya da taş ocaklarına bakan koyda bulunan stüdyo daireler var.

Aliki Beach

Bu dairelerin de fiyatları 2 kişi gecelik kahvaltı dahil 50-60 € civarında. Ancak bu daireler için de önceden rezervasyon şart çünkü sayıları çok kısıtlı.

Değerlendirme

Son dönemdeki işletmecilerden kaynaklı olumsuz duyumlarıma rağmen adanın görülmesi gereken en önemli yerlerinden biri olduğunu teslim etmeliyim.

Aliki Beach (Alyki-Αλυκή)

Bu nedenle adaya gelirseniz bir gününüzü bu plaja mutlaka ayırın derim. Foto severlere ise burayı özellikle tavsiye ediyorum. Sağlıcakla Kalın.

Diğer plajlar ve diğer ada destinasyonları için Taşoz Adası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version