Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Fakıllı Mağarası’nda Bir Gezi

Yazı Dizisi : Düzce Gezi Rehberi

Yazar : Börte Büşra Yavuz

Akçakoca programımız kapsamında bölgenin en önemli güzelliklerinden biri olan Fakıllı Mağarası’nda Bir Gezi de yaptık.

Akçakoca’nın kuş uçuşu 7,5 km güneydoğusunda bulunan mağara Fakıllı Köyü sınırları içerisinde olduğu için aynı adı almış.

Akçakoca genel olarak hafta sonu tatili için plajları ve otelleri ile öne çıkan bir yer. Ancak, çok bilinmeyen bu mağara da göz ardı edilmemeli.

Mağara çıkışında semaverde çay satılıyor. Bir de buradaki salıncaklar herkesin dilinde…

Fakıllı Mağarası’na Ulaşım

Bölge, arabanız varsa/kiralarsanız rahatlıkla gezebileceğiniz bir ortama sahip. Akçakoca’dan 8,5 km uzaklıkta bulunan mağaraya ise toplu ulaşım yok. Arabanız yoksa ve kalabalıksanız zaman kaybını asgari seviyeye indirmek ve direkt fotoğraf çekeceğiniz noktaya ulaşabilmek için bir taksi ile anlaşmanızı tavsiye ediyorum. Böylece 20 dk içerisinde mağaraya ulaşabilirsiniz.

Mağaraya kendiniz giderseniz haritanız giderken mutlaka açık olsun zira yön tabelaları yetersiz.

Navigasyon için adres: Fakıllı Köyü İç Yolu, 81650 Fakıllı Köyü/Akçakoca/Düzce

Fakıllı Mağarası’na Giriş

Mağaranın girişi köy içerisinde fındık bahçeleri ile çevrili küçük bir vadide bulunuyor. Etrafı çimen bir yol ve merdivenlerden 2-3 dk kadar yokuş aşağı indikten sonra mağaranın girişine ulaşıyorsunuz. Yerler ıslak ve kaygan. O nedenle dikkatli olmakta fayda var.

Fakıllı Mağarası

Dünya’nın her yerinden ziyaretçiler görebiliyorsunuz. Mağaranın girişinde bilgilendirici bir tabela var.

Mağara işletmeciliği kiracı bir vatandaş tarafından yapılıyor.  Mağaranın giriş ücret kişi başı 3 TL (2019) ve 23:00’a kadar ziyarete açık. 

Tel: 0542 839 01 22

Fakıllı Mağarası

Mağaranın uzunluğu 1017 m ancak sadece ilk 350 m ziyarete uygun. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından I. Derecede Sit alanı olarak tescillenmiş.

Fakıllı Mağarası

Çok dönemli gelişim ile karakterize eden şekil ve yapılara sahip olan Fakıllı Mağarası yarı aktif bir mağara. Mağaranın içerisinde küçük bir dere akıyor. Gezerken inişler ve çıkışlar mevcut. 

Fakıllı Mağarası

Mağara içerisinde soluklanmak için antik kentlerde bulunan sütunlar gibi şekillendirilmiş banklar koymuşlar. Özellikle içerideki ışık kırılmaları ile ortaya çıkan renkler muhteşem.

Fakıllı Mağarası

Girişten sonra gittikçe daralan bir yapısı var. Işıklandırma ise sık değil. Karanlık bölgeler var ve 350 m kadar devam ediyor. Buradan sonra ise ışıklandırma yok. Dikkatli olmakta fayda var. Düşebilirsiniz.

Fakıllı Mağarası

İçindeki kayalar karanlıkta bile parlıyor. 

Fakıllı Mağarası

Dikitler, sarkıtlar, travertenler her biri birer tabiat harikası. 

Fakıllı Mağarası Beyaz Oda

Özellikle “Beyaz Oda” olarak anılan bölgeler damlataş bakımından zengin.

Mağaradan Bir Görünüm

Yüzeye yakın bir noktada bulunması nedeniyle yaz ve kış mevsimlerinde büyük farklılıklar gösteren nemli, sıcak ve serin bir havaya sahip. İçerideki sıcaklık sabit 15 derece ve biraz da nemli ama üşümüyorsunuz ve ilerledikçe karşınıza inanılmaz görüntüler çıkıyor.

Mağaradan Bir Görünüm

Ayrıca, köylüler mağara içerisindeki havanın astım ve nefes darlığına iyi geldiği söylüyor.

Değerlendirme

Türkiye’de eşine ender rastlanan bir mağarayı gezdim. Eğer Akçakoca’ya gelirseniz söz konusu mağara mutlaka programınızda olsun.

Özellikle yaz sezonunda giderseniz sıcaklığın bunalımını üzerinizden atmanız için ideal bir yer. Gezmeye incelemeye fotoğraflamaya doyamıyor insan.

Bölge bazında planlama yapacaksanız Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version