Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Phoolbari’de Kollywood ile Tanışmam

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bu yazımın konusu Phoolbari’de Kollywood ile Tanışmam. Aslında çok küçük yaşlardan itibaren bazı dizi ve filmlerde figüran olarak bir tecrübem var. Ancak TV lerde gördüğümüz aynı anda dans eden büyük kitlelerin olduğu çekimler ise sadece bu bölgeye has bir olgu. Yani her ne kadar tecrübeniz de olsa bu dansları sadece burada görebilirsiniz.

Tabii ki Bollywood’dan bahsettiğimi hemen anladınız. Meğerse bir de kardeşi Kollywood varmış. Katmandu‘dan çıkıp kiraladığım bir taksi ile (başka da şansınız da yok zaten) Namo Buddha Manastırı’na giderken Phoolbari kırsalında tamamen tesadüf eseri Kollywood ile de hem karşılaşmış hem de tanışmış oldum.

Bu fırsatı değerlendirmek maksadıyla yaklaşık 1,5 saatlik bir foto çekim molası verdim. Aşağıda anlatacaklarım işte bu güzel tanışmanın küçük bir hikayesi.

Kollywood İle Karşılaşma Hikayem

Çoğu gezginin hayalidir Nepal. Hep derim ya Nepal’i görmeden insan kendine gezgin diyemez. Çünkü bu ülkede ne yaşanacaksa şansa yaşanır ve unutulmaz. O yüzden de turla gelinmez. Gelinirse hissedilmez, yaşanmaz.

Phoolbari Şoförüm Krişna ve Arabası

Yeri gelmişken belirtmekte yarar görüyorum. Nepal’de yollar çok bozuk olduğu ve saatte ortalama hızınızın 5-10 km arasında değiştiği için tüm taksi şoförleri, havaalanı ve otogar hariç her yere gidiş-bekleme-dönüş olarak çalışmak istiyor. Namo Buddha Manastırı için gidiş-dönüş 80 km bir yol yapacağımız için şoförüm Krişna (Hinduizm’de Bir Tanrı Adı) ile günlük olarak bekleme dahil 55 $’lık bir anlaşma yaptım. Bu kapsamda arabayı da fotoğraf çekimi dahil istediğim gibi kullanabildim. 

Phoolbari

Kollywood ile tanışmam da manastır yolunda şoförümün tavsiyesi ile farklı bir yol kullanırken Phoolbari’de gerçekleşti. Phoolbari, tam bir kırsal. Haritada bile zor bulabileceğiniz bir yer. 

Phoolbari

Dağınık küçücük evleri olan sıcak insanların yaşadığı harika bir yer. Çok az da olsa yol kenarlarında yabancıların günübirlik kalması için yapılmış pansiyonlar var.

Phoolbari

Himalaya Dağlarını uzaktan da olsa buradan da görebiliyorsunuz. Etrafta mistik bir hava hakim. Her tarafta da ufak tefek manastırlar var. Yani Budist bakışıyla söylemek gerekirse tam bir arınma yeri. 

Phoolbari Kırsalında Bir Film Seti

Phoolbari’nin merkezi diyebileceğim bir yerde toplanmış kalabalığı görünce şoförüm Krişna’ya burada ne olduğunu sordum. Bir film çekildiğini söyledi.

Hint filmlerini ve o tipik toplu danslarına bayılıyorum. Bu fırsat kaçırılır mı? Hemen kenara çekmesini ve beni beklemesini söyledim ve alana doğru yol aldım.

Nepal Kollywood Film Endüstrisi

Nepal Film Endüstrisi, kabul etmek gerekir ki Bollywood’dan büyük ölçüde etkilenmiş. Bu duruma din ve aynı yaşam tarzının sebep olduğu kabul etmek gerek. Çünkü daha önceki yazılarımda anlattığım gibi Hinduizm dans etmeyi hoş gören hatta kutsallaştıran bir din. Kullanılan şarkılar bile daha çok Bollywood tarzı.

Kollywood Yaşadığım Bir Film Çekimi

Biraz araştırınca gördüm ki Nepal film endüstrisinin başkenti ve merkezi Katmandu. Bu endüstriye de Bollywood gibi Kollywood diyorlar.

Kollywood, ilk filmini 1964 yılında üretmiş. Genelde filmler ülkenin kültürüne dair keskin ve eleştirel bir bakış ortaya koyuyor. Son dönemde bu setler de Bollywood gibi Dünya’da dikkatleri üzerine çekmeye başlamış. Çekilen filmler arasında uluslararası festivallerde ödül alan filmler bile olmuş.  

Film Çekimi

Sahne çekimi aralarında yönetmen ile konuşma imkanı buldum. Filmin adı Türkçesi ile Kalpten Sevenler. Filmin hikayesi bildiğiniz türden. Babası vali olan zengin bir genç güzel bir köylü kızını sever ama kast ve inanç farklılıkları nedeniyle de aileler evlenmelerine izin vermez.

Kollywood Yaşadığım Bir Film Çekimi

İki aile de gençlerin farklı kişilerle evlenmelerini ister hatta evlatlıktan ret tehdidin de bile bulunur. Aşk, ihtiras, kıskançlık, entrika 2 saatlik film sonunda da tahmin edeceğiniz gibi film mutlu son ile biter.

Hani o son dönemde seyredip beğendiğimiz Hint filmlerindeki olmazsa olmazlardan toplu dans sahnelerinden biri. Aynı sahnenin çekimi defalarca yapılıyor. Dans edenlerin dışında bazıları şemsiye çeviren ay da bayrak sallayan 100’lerce figüran var. 

Sanırım burada figüranları neredeyse bedavaya çalıştırıyorlar. Öncelikle takdir etmek gerek. Hava sıcak sayılır ve giydikleri kadife ve süslü püslü elbiseler ile hızlı dans performansı sunuyorlar. Sahnenin göstermek istediği ise filmin aynı zamanda sonu da olan kızın erkeğe kavuşması bunu köy halkı olarak kutlamaları.

Neyse benim sayabildiğim 10 kusur çekimden sonra yönetmen sahneyi onaylıyor ve herkes rahat bir nefes alıyor. Yemek arası veriliyor.

Nepal’de Yaşadığım Bir Film Çekimi

Filmin sonunda ise sevdiğine kavuşan kızla kısa da olsa bir sohbet etme imkanı buldum. Hatta son sahnenin yönetmence kabul edilen videosunu da beraber izledik. Adı Ananya, gerçeği söylemek gerekirse ünlü olup olmadığını bilmiyorum. Ancak dans performansı gerçekten olağan üstü.

Nepal’de Yaşadığım Bir Film Çekimi

Yönetim ve sanatçılarla verdikleri arada sohbet etme imkanı da buldum. Çoğu daha önce hiç Türk görmemiş. Bizi tanıtmak da bu ellerde artık bize düştü. Bu güzel sohbetten sonra başarılar dileyip setten ayrıldım.

Yola tekrar düşmeden önce de söylediklerine göre aynı zamanda bir otobüs durağı olan bakkal ve önünde oturan hanımın fotoğrafını kendisinden izin alarak çektim.

Phoolbari’de Bir Bakkal

O kadar saf ve temiz insanlar ki. Hepsi hangi pozu isterseniz sorgulamadan veriyor. Çünkü neredeyse ülkenin tek geçim kaynağı turizm ve turistlere burada çok büyük saygı gösteriliyor. İşimiz çok yolumuz uzun 1,5 saatlik bu güzel ve unutamayacağım moladan sonra arabamıza atlayıp tekrar düştük yollara….

Nepal ile ilgili diğer yazılarımıza Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version