Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Yazı Dizisi : Kırşehir Gezi Rehberi

Yazar : Müjgan ÜNAL

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Kaman Japon Bahçesi gezisi için Kırşehir’in Kaman İlçesi’ne gidiyoruz.

Bu ilçeye beni çeken şey, Eski Tunç Çağı’nda burada bir yerleşimin olması (bugünkü adıyla Kalehöyük) ve Kalehöyük’ün az ilerisinde Türkiye-Japonya işbirliğiyle kurulan farklı atmosfere sahip oldukça güzel bir Japon Bahçesi’nin bulunması.

Kaman Meydanı

Kaman’a geldikten sonra 8 km daha Kırşehir yönünde ilerlediğimizde Çağırkan Kasabası sınırları içerisinde bulunan Kalehöyük, Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi kompleksine ulaşmış oluyoruz.

Kaman Kırşehir Yolu 8. km

Burası 1985 yılında Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi’nin dikkatini çekiyor. Bir yıl süren yüzey araştırmaları sonucunda kazılar başlıyor.

Kalehöyük Yerleşkesi Ana Giriş Kapısı

Kazıların yapıldığı 5 bin yıllık Kalehöyük, sağdaki yolun hemen bitişiğindeki alanda bulunuyor. Kış ayında gittiğim için höyüğün üzeri kapalıydı.

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Yolun devamında, höyüğün 2 km kadar ilerisinde Kalehöyük Arkeoloji Müzesi kurulmuş. Ana yoldaki ilk giriş kapısından sonra araçla birkaç dk’da müzenin bahçe girişine ulaşıyorsunuz.

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Müze Bahçesi Girişi
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Giriş Kapısı

Müze binası, Kalehöyük’ten çıkan tarihi eserlerin sergilenmesi için Japonlar tarafından höyüğe benzetilerek tasarlanmış. Üzeri toprakla örtülü.

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Girişi kapısına sağlı sollu, höyükten çıkarılan iki adet Hitit Aslanı heykeli yerleştirilmiş. Müze, küçük bir müze. Kapıdan girdiğimizde bizi geniş bir salon karşılıyor. Höyükten çıkarılan eserler, Kaman ve yöresinin MÖ 3000 yıllarında Hititler tarafından iskan edildiğini belgeliyor.

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Hitit Kral Mührü Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Hititler tarih sayfalarından silindikten sonra da burayı Friglerin iskan ettiği anlaşılmış. Frigler hakkında bilgi ve fotoğrafları Midas Antik Kenti ve Frig Vadisi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Müzenin inşasında kullanılan renkli taşlar Japonya’da özel olarak işlenip Kaman’a getirtilmiş.

Kalehöyük’te Şimdiye Kadar Kazılmış Alanları Gösteren Maket. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Müzedeki eserlerin fotoğraflarını çektim fakat burada sadece birkaç tanesini paylaşıyorum. Çünkü en güzeli gidip yerlerinde görmek.

Kalehöyük

280 m çapında ve 16 m yüksekliğinde antik bir yerleşim yeri. Yuvarlak bir kurulum düzeni var. Kurulduğu dönemdeki adı henüz tespit edilememiş.

Kalehöyük’ün Tepeden Görüntüsü

Kazılar 1986’dan itibaren Japon arkeoloji ekibi tarafından kesintisiz yürütülüyor.

Kalehöyük’ün çok önemli bir özelliği var: Hitit İmparatorluğu’nun çöküşünden Ege’de ortaya çıkan İon kentlerine kadarki süreçte yüzlerce yıl herhangi bir kültür ve yerleşim izine rastlanmayan uzun bir dönem var. Bu belirsiz döneme Karanlık Çağ deniyor. Kalehöyük’ün II b tabakası Karanlık Çağ’a ait izler taşıyor.

Videoda Kalehöyük’ün tabakalarını hareketli olarak gösteren büyük bir maketi var. Manuel olarak höyüğü hareket ettirebiliyorsunuz. Bu maket, müzenin salonunda sergileniyor.

Kalehöyük’ten Çıkarılan Küpler

Hüyükten çıkarılan bulgular eşliğinde 3500 yıl önce buradaki yaşam canlandırılmış. Aşağıdaki videoda o dönemdeki ortamın simülasyonunu göreceksiniz. Anadolumuz her döneminde başka güzel.

Müze girişindeki Hitit Aslanları’nın yanına dönelim. Müzedeki görevlinin ikram ettiği çayımızı içerken bir yandan da aslanları izleyerek dinleniyoruz. Anadolu’da nereyi kazsanız bu devasa aslanların çıktığını biliyor muydunuz?

Kalehöyük Müzesi Hitit Aslanları

Kapının hemen solunda bir altar var. Hititlerin meşhur boğaları… Tanrı Teşup’un hayvanları…

Kalehöyük Altar

Bu altarın üzerinde tanrılara kaç kurban sunuldu kim bilir!

Kalehöyük Altar

Üzerinde biriken yağmur suları o dönemleri hatırlatırcasına kırmızı renge bürünmüş 😮

Kaman Japon Bahçesi (Prens Mikasa Anı Bahçesi)

Müze’nin hemen bitişiğinde Japon Prens Takahito Mikasa adına oluşturulan Japon tarzı bir bahçe var. Japonya Ortadoğu Merkezi Şeref Başkanı Prens Mikasa, 1986 yılında Kalehöyük’e ilk kazmayı vuran kişi.

Kaman Japon Bahçesi

Kaman Japon Bahçesi olarak bilinen bu bahçe, Altes Prensi Takahito Mikasa’nın 1986’da kazıyı başlatması anısına 1993 yılında oluşturulmuş. Prens Mikasa 2016 yılında 100 yaşında vefat etmiş.

Kaman Japon Bahçesi

Bu anı bahçesinde Japon bahçelerinden izler görmek mümkün. Bahçedeki gölette bol miktarda ve insana yabancılık çekmeyen sarı bir balık türü var. Türünü bilen yoruma yazarsa memnun olurum.

Japon Bahçesi Balıkları Kaman

Fotoğrafta gördüğünüz üzere Japon Bahçesi, Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin bitişiğinde. Bahçenin giriş kapısı da Aslanlı Kapı’nın tam karşısında.

Japon Bahçesi

Burayı şubat ayında ziyaret ettim. Bahar ve yaz aylarında renk cümbüşü daha fazla muhakkak. Bir de baharda gelmeli.

Kaman Japon Bahçesi

Bahçe yaklaşık 22 bin metrekareymiş.

Kaman Japon Bahçesi

Burada ilkbahar ve yaz boyunca şarıldayan yapay bir şelale var. Kış aylarında kuru.

Japon Bahçesi Şelale

Bu bahçenin Japonya sınırları dışındaki en büyük Japon bahçelerinden biri olduğu söyleniyor.

Japon Bahçesi Kaman

Göletin kapladığı alan ise 3.500 metrekare imiş.

Japon Bahçesi Kaman

Yaklaşık 16 bin adet ağaç varmış. Bahçe, doğal taş ve Japonya’dan getirilen özel işlenmiş taşlarla süslenmiş.

Japon Bahçesi Kaman

Bir de baharda gelmeli. Sağlıcakla…

Exit mobile version