Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Günübirlik Sentosa Adası Gezisi

Yazı Dizisi : Singapur Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Singapur’da yaptığımız en güzel aktivitelerden biri de Günübirlik Sentosa Adası Gezisi oldu. Sentosa Adası’na gidip sakin bir kumsal günü geçirmek, eğlenmek ya da sadece eğlenen insanları izlemek gerçekten çok güzel. “Sentosa” Malay dilinde zaten “sakinlik”, “sükûnet” anlamına geliyormuş.

Sentosa Adası, sadece eğlence ve gösteri amaçlı olarak inşa edilmiş insan yapımı bir ada. Buna rağmen 5 km2 büyüklüğü ile Singapur’un 4. büyük adası.

1974 yılında açılışı yapılan ada yaklaşık 1 milyar $ gibi bir rakama mal olmuş. Adayı ise halihazırda yılda 5 milyon kişi ziyaret ediyormuş. Adanın yıllık geliri de sıkı durun 4,5 milyar $’mış.

Yani su üzerine yapılmış Dünya’nın en büyük ve her halde en çok kazandıran yatırımlarından biri diyebiliriz. Belki hatırlayanlar vardır Türkiye’nin adayla ilk tanışıklığı Tarkan’ın “Bekle” isimli şarkısının klibi ile oldu. 

Sentosa Adası

Ada içinde sürekli ring yapan ücretsiz traktör otobüsler var. Adaya gelir gelmez etkinlikler ve saatlerinin gösterildiği bir kitapçık alın, kitapçıkları her yerde bulabilirsiniz. Bazı aktiviteler paralı, bazıları ise ücretsiz. Hemen kendinize bir program yapın ve bahsettiğim otobüsleri kullanarak gün boyu bütçeniz ölçeğinde mümkün olduğunca çok aktiviteye katılmaya çalışın. Artık seçim sizin..

Sentosa Adası’na Ulaşım

1 SGD=4,21 TL (2019)

Adaya gitmenin 3 kolay yolu var. 1- Teleferik 2- Yürümek 3-Sentosa Exspress

-Teleferik (Cable Car)

Birinci Seçenek 08:45-22:00 saatleri arasında çalışan Teleferik (Cable Car). Buranın başlangıç noktası Faber Peak’teki Mount Faber İstasyonu.

Sentosa Adası Haritası

Teleferik 70 m yükseklikteki HarbourFront İstasyonu’na uğrayarak Sentosa İstasyonu’na varıyor. Bu hat gidiş-dönüş 30 dk sürüyor. Buradan 3-5 dakikalık yürümeyle İmbiah Lookout İstasyonu’na geçerek 3 istasyonlu teleferik ile adayı da gezmeye devam edebiliyorsunuz.

Vivocity Alışveriş Merkezi (VivoCity Shopping Mall)-Santosa Adası Teleferik Hattı

Bu hat ise gidiş dönüş 15 dk sürüyor. Bahsettiğim teleferik hatları gidiş dönüş kişi başı 29 SGD (12 yaş altı 18 SGD),  eğer limitsiz kullanım alırsanız fiyat 39 SGD (12 yaş altı 28 SGD) ödemeniz gerekiyor. Teleferik için gece binebileceğiniz, hatta yemek yiyebileceğiniz, altı da cam olan çeşitli opsiyonlar var. Bunları daha çok evlenme teklifi yapacak çiftler için kullanıyorlar. İlgililere duyurulur. Alternatifler ve daha uygun fiyatlar için tıklayınız.

-Yürümek

İkinci seçenek ise yürümek. Haritada da görülen Singapur iş merkezinin hemen güneyinde bulunan Vivocity Alışveriş Merkezi’nin altındaki HarbourFront İstasyonu’na turuncu ya da mor hat üzerinden kolayca gelebilirsiniz.

Sentosa Boardwalk

Buradan da resmi çektiğim yer olan Sentosa Boardwalk üzerinden (1 km) adaya yürüyerek gidebilirsiniz.

Sentosa Boardwalk

Yürümek demişken yolun çoğu zaten yürüyen bantlardan oluşuyor. Manzarası güzel olan bu yolda fotoğraf molaları verebilirsiniz. Çok güzel fotoğraf çekmek isteyenler bence mutlaka Boardwalk’u kullanarak yürümeli.

-Sentosa Express

Üçüncü seçenek ise Circle Line ( Sarı Hat) veya North East Line (Mor Hat) ile HarbourFront Metro İstasyonu’na ulaşıp harita’da görülen Vivocity Alışveriş Merkezi (VivoCity Shopping Mall)’nin üçüncü katından Sentosa Exspress’e binerek adanın tercih ettiğiniz yerine ulaşmak.

Sentosa Beach İstasyonu

Eğer Universal Stüdyoları Singapur (Universal Studios Singapore)’da inecekseniz Waterfront İstasyonu’nda, hiçbir aktiviteye katılmadan doğrudan plajlara gidecekseniz son istasyon olan Beach İstasyonu’nda inin. 

Sentosa Beach İstasyonu

Buradan da hangi plaja gidecekseniz o tarafa doğru yürüyün ya da traktör otobüslere binin. Merak edenler için belirteyim. Sentosa Express ve plaja gitmek için kullanacağınız traktör otobüsler ücretsiz.

Şahsen ben teleferiği tercih etmedim çünkü teleferikte cam yansımalarından kurtulmak imkansız. Eğer böyle bir ulaşım düşünüyor hem de adadaki aktivitelere katılayım diyorsanız mutlaka kombin paketleri öneririm. Örneğin limitsiz teleferik, Universal Studios ve SEA Akvaryum için kişi başı 110 SGD (12 yaş altı 90 SGD) ödüyorsunuz.

Sentosa Boardwalk

Biz Boardwalk’u kullanarak haritada görülen Water Front İstasyonu’na yürüdükten sonra buradan Sentosa Express ile Beach İstasyonu’na geçtik. Foto çekimi için ideal rota olduğunu düşünüyorum. Bunu dışındaki ulaşım ile ilgili tüm detayları Singapur Ulaşım Sistemi başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Sentosa Adası Gezilecek Yerler

Ada üzerinde Tatil Dünyası (Resorts World), Universal Stüdyoları Singapur (Universal Studios Singapore), Kaplan Gökdeleni (Tiger Sky Tower), havada sabit kalabildiğiniz iFly Singapore, tepeden kayarak sahile inebileceğiniz MegaZip Adventure Park, Singapur Kelebek ve Böcek Krallığı (Singapore Butterfly & Insect Kingdom) ve Dünya’nın en büyük su hayvanları koleksiyonlarından biri olan SEA Akvaryum bulunuyor.

Bunun dışında adanın güney sahilinde toplam 3,2 km uzunluğunda 3 adet de plaj var. Malesef hem zaman hem de bütçe olarak tüm bu aktivitelere katılmak imkansız. Biz de bu kapsamda öncelik belirleyip buna da uyduk. Bu çerçevede size sadece yapabildiğimiz faaliyetleri anlatacağım.

-Universal Stüdyoları Singapur (Universal Studios Singapore)

Adada bulunan en önemli cazibe merkezi 2010 yılında açılan 20 hektar büyüklüğündeki 7  bölümlü 24 sürüş ve etkinliğe sahip Üniversal Stüdyoları Singapur (Universal Studios Singapore). Universal Studios Singapore™, dünya üzerindeki 4 Universal Studios noktasından biri. Eğer adaya yürüyerek gelirseniz adaya girişte solda tarafta sizi bu merkez karşılıyor.

Sentosa Adası Universal Stüdyoları Singapur (Universal Studios Singapore)

Devasa temalı yarış, canlı şovlar ve Hollywood film setleri her yıl milyonlarca insanı buraya çekiyor. Kompleks aynı zamanda ada gelirlerinin çok büyük bir kısmını da tek başına sağlıyor.

Hollywood (Kendinizi Hollywood Bulvarında hissedeceksiniz), New York (Charlie Chaplin ve Marilyn Monroe ile fotoğraf çektirebilirsiniz), Bilim Kurgu Şehri (Battlestar Galactica ile yolculuk yapabilirsiniz), Eski Mısır (Mumyanın öcünü yerinde yaşayabilir, muhafızlar ile fotoğraf çektirebilirsiniz), The Lost World (Jurassic Park ve Waterworld dünyasını kocaman T-Rexler ile Shrek ile yaşayabilirsiniz), Çok Çok Uzaklar ve Madagaskar bölümleri sizi hem sinema hem de coğrafi bir yolculuğa çıkarıyor. 

Sentosa Adası Universal Stüdyoları Singapur (Universal Studios Singapore)

Diğer taraftan eğer büyük rollercoasterları  seviyorsanız Sci-Fi City tam size göre bir yer diyebilirim. Yani anlayacağınız burası tüm maceraperestlerin ve sinemaseverlerin hayallerinin gerçekleştiği yer. 

Sentosa Adası Lake of Dreams

Çalışma Saatleri: 10:00-19:00 (Hafta sonu 22:00). Kişi başı ücret ise 75 SGD (4-12 yaş 49 SGD). Eğer bu faaliyeti 2 turlu Skyline Luge ile kombin yaparsanız kişi başı ücret 87 SGD (3-12 yaş 68 SGD) ödersiniz ki bu gerçekten tek faaliyete göre çok iyi bir fiyat. Seçim yapmak ve satın almak için tıklayınız.

Int: https://www.sentosa.com.sg/explore/attractions/universal-studios-singapore

Adres: 8 Sentosa Gateway, Sentosa Island, Singapore 098269, Singapore  Tel: +65 6577 8888

-Siloso Plajı (Siloso Beach)

Sentosa Adası’nın haritada da görüldüğü gibi güney batı sahilinde yer alıyor. Buradaki kum Avustralya’dan ithal edilmiş.

Sentosa Adası Siloso Plajı (Siloso Beach)

Hafta sonları aynı zamanda popüler bir piknik yeri. Su ve plaj sporları için de oldukça ideal. Buranın özelliği yemek yönüyle diğer plajlara göre daha iyi bir alt yapıya sahip olması.

Sentosa Adası Siloso Plajı (Siloso Beach)

Burada ne yapabileceğinize gelince plajın hemen çevresinde iFly Skydiving, Wings of Time Audio-Visual Show, Madame Tussauds Müzesi ve Sentosa 4D Adventureland gibi aktiviteler mevcut. Ola Beach Club buradaki en iyi yer ancak tabii ki oldukça pahalı.

Sentosa Adası  Siloso Plajı (Siloso Beach)

Plaja gelince berrak bir su sakın aramayın çünkü Dünya’nın en büyük konteyner limanlarından birinin neredeyse dibindesiniz. Sonuçta burası da muhteşem de görünse doğal bir plaj değil.

Adres:  51 Imbiah Walk Sentosa Singapore 099538

-Palawan Plajı (Palawan Beach)

Sentosa Adası’nın haritada da görüldüğü gibi güneyinde yer alıyor. Haritada ortadaki plaj Palawan Plajı (Palawan Beach).

Sentosa Adası Palawan Plajı (Palawan Beach)

Bembeyaz kumu ve palmiye ağaçlarıyla tropik bir adada olduğunuzu hemen hissediyorsunuz.

Sentosa Adası Palawan Plajı (Palawan Beach)

Plajda gezinirken gördüğüm bu görüntü çok hoştu. Kumlar ve ortam plaj futbolu için oldukça müsait. 

Sentosa Adası Palawan Plajı (Palawan Beach)

Okullarını temsilen gelen öğrenci takımları bizimkiler kızacak şimdi ama onların tabiriyle söyleyeyim plajda kızlı erkekli maç yapıyorlardı.

Sentosa Adası Palawan Plajı (Palawan Beach)

Biraz daha sakin bir ortam tercih ediyorsanız Palawan Beach ve onun da solunda yer alan Tanjong Beach daha uygun.

Sentosa Adası Palawan Plajı (Palawan Beach)

Burada deniz oldukça sıcak. Sanki ılık banyo yapıyorsunuz gibi. Bu normal çünkü 100 km ötenizden ekvator geçiyor. Kumsal tipik bir tropik ada kumsalı ve daha çok batılı turistlerle dolu. Dilerseniz plajlara yakın soyunma kabinleri ve kiralık kasalardan faydalanıp, sabahtan denize girip öğleden sonra da adayı gezebilirsiniz.

Sentosa Adası Palawan Plajı (Palawan Beach)

Sizin de gördüğünüz gibi her ne kadar insan yapımı da olsa gerçekten büyük bir iş başarmışlar. Görünüm olarak harika bir tropik adayı ortaya çıkarmışlar. Duşlar ve kıyafet değiştirmek için oldukça temiz bir plaj.

-Palawan Adası (Palawan Island)

Palawan Beach ile Palawan Adası arasında bir halat köprü yapmışlar. Adaya geçip karşıdan fotoğraf almak için tek yolunuz bu köprü.

Palawan Adası Köprüsü (Palawan Island Bridge)

Ayrıca, bu ufak adacıkta fotoseverlere çok güzel fırsatlar sunacak alana hâkim bir de gözetleme kulesi yapmışlar. Kulenin tepesinden mutlaka manzarayı seyredin.

Palawan Adası (Palawan Island)

Bu minik adacık Asya Anakarasının en güney noktası olarak kabul ediliyor (The Southern Most Point Of Continential Asia). 

Palawan Adası (Palawan Island) Asya Anakarası En Güney Noktası (The Southern Most Point Of Continential Asia)

Arkadaşlar, şu anda Asya Anakarasının En Güney Noktasındayım. Zaten buraya geliş amaçlarımdan biri de buydu. Şu an gerçekten de çok mutluyum.

Adres: Palawan Beach, Sentosa Island Singapore 099981

Skyline Luge

Skyline Luge, bugün Sentosa Adası kültürünün bir parçası haline gelmiş tekerlekli kızaklar ile telesiyejler bileşenlerini bir araya getiren bir eğlence kompleksi. Bence biraz daha uygun fiyatlı olduğu da düşünülürse adaya kısıtlı zamanda gelenlerin atlamaması gereken tek aktivite. Biz bu aktiviteyi gerçekten çok sevdik.

Sentosa Adası Skyline Luge

Kompleks 10:00-21:30 saatleri arasında çalışıyor. 2 tur için kişi başı ücret 24 SGD. Eğer bu faaliyeti  Universal Stüdyoları Singapur (Universal Studios Singapore) ile kombin yaparsanız kişi başı ücret 87 SGD (3-12 yaş 68 SGD) ödersiniz ki bu gerçekten tek faaliyete göre çok iyi bir fiyat. Seçim yapmak ve satın almak için tıklayınız.

Bunun dışında konu ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Kızak İle Kaymanın Değişik Bir Versiyonu Skyline Luge başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Adres: 45 Siloso Beach Walk, Singapore 099003, Singapore Tel: +65 6274 0472

Santosa Adası’nda Ne Yenir? Nerede yenir?

Yemek işine gelince Beach İstasyonu’nda yer alan büfelerde veya restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.

Sentosa Adası Coffe Beans&Tea Leaf

Yemekten sonra da “Coffe Beans&Tea Leaf” adli ülkemizde çok bilinmeyen mekandan soğuk kahve alıp gezinizin tadını çıkarıp tüm yorgunluğunu da atabilirsiniz. 

Vivocity Alışveriş Merkezi (VivoCity Shopping Mall) Foodrepublic

Bunun dışında Vivocity Alışveriş Merkezi (VivoCity Shopping Mall)’nde Foodrepublic konseptinde tercihinize bağlı bir şeyler de yiyebilirsiniz.

Değerlendirme

Sentosa Adası insan yapımı bir ada olmasına rağmen Dünya’da su üzerine yapılan belki de en iyi yatırımlardan biri. Bunun yanında bünyesinde bulunan aktiviteler de her yerde görüp bulamayacağınız cinsten. Bu nedenle Singapur’a gelirseniz bir gününüzü kesinlikle buraya ayırmanız, denize girmeniz ve Asya Anakarasının En Güney Noktası olan Palawan Adası’nı görmelisiniz.

Singapur ile ilgili diğer yazılarımız için Singapur Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version