Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kızak İle Kaymanın Değişik Bir Versiyonu Skyline Luge

Yazı Dizisi : Singapur Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kızak İle Kaymanın Değişik Bir Versiyonu Skyline Luge hepimize yabancı muhtemelen ilk defa duyduğunuz bir ifade. Ben de şahsen Sentosa Adası‘na gelene kadar hiç duymamıştım.

Skyline aslında bildiğiniz hava hattı. Kayak merkezlerinde gördüğünüz çoğunlukla sandalye şeklindeki açık teleferik hatları.

Luge ise yine kızak demek ancak Dünya’da kızak için slide ifadesi kullanıldığından kimsenin bilmemesi de çok normal. Zaten luge eski bir kelime değil kayıtlara göre 1905 yılından itibaren kullanılmaya başlanmış bir kelime…

Gelelim bu ifadenin şekli karşılığına. Skyline Luge, bugün Sentosa Adası kültürünün bir parçası haline gelmiş tekerlekli kızaklar ile telesiyejler bileşenlerini bir araya getiren bir eğlence kompleksi. Bence adaya kısıtlı zamanda gelenlerin atlamaması gereken tek aktivite.

Skyline Luge

Luge tip kayak kullanımı ilk kez 35 sene önce Y.Zelanda’da keşfedilmiş ve o andan itibaren tüm Dünya’ya yayılmaya başlamış. Benzer komplekslerden Dünya’da 7 yerde 4 ülkede var. Bu ülkeler G.Kore, Kanada, Singapur ve Y.Zelanda.  Vasco da Gama: Avrupa’dan deniz yoluyla Hindistan’a giderek bir ticaret yolu açmış ilk denizci.

Skyline Luge Kompleksine Ulaşım

Kompleksin geliş yönünüze göre 2 girişi var.

İlki tepedeki girişi olan Imbiah Lookout Kapısı. Sentosa Express ile geliyorsanız Imbiah Tren İstasyonu’nda, 1 veya 2 Numaralı Otobüsler ile geliyorsanız Imbiah Lookout Otobüs Durağı’nda inmeniz yeterli.  Araba kullanıyorsanız Imbiah Lookout Otoparkına arabanızı bırakabilirsiniz.

Sentosa Express

İkinci giriş olan Siloso Beach Kapısı sahilde bulunuyor. Komplekse bu kapıdan girmek için Sentosa Express ile geliyorsanız Beach Tren İstasyonu’nda, 1 veya 3 Numaralı Otobüsler ile geliyorsanız Beach Otobüs Durağı’nda, Siloso Beach Tram ile geliyorsanız 1 Numaralı Durakta inmeniz yeterli. Araba kullanıyorsanız Beach Otoparkına arabanızı bırakabilirsiniz.

Siloso Beach Tram

Bunu dışındaki ulaşım ile ilgili tüm detayları Singapur Ulaşım Sistemi başlıklı yazımda okuyabilirsiniz. Belki çoğunu biliyorsunuz ama bir tekrar edelim.

Skyline Luge Giriş ve Ücretleri

1 SGD=4,21 TL (2019)

Kompleks 10:00-21:30 saatleri arasında çalışıyor. 

Gişelerden bilet alırsanız kişi başı ücret 2, 3 ve 4 tur için 24 SGD, 27 SGD ve 29 SGD. Aile ücretleri ise biraz daha insaflı. 4 kişilik bir aile 2, 3 ve 4 tur için 72 SGD, 90 SGD ve 104 SGD ödüyor.

Eğer en az 3 turluk bilet alırsanız çektikleri fotoğraflarda (Burada luge kullanırken çekim yapamazsınız, zaten izin de vermiyorlar.) indirim yaptıkları gibi sıralamada da öne geçiyorsunuz. Gerçi oğlum ile çekildiğimiz kapak fotoğrafında görüldüğü gibi yerleştirdikleri sabit kameranın çektiği fotoğraflar çok da güzel değil.

Eşyalarımızı nereye bırakacağız diye soranlar olabilir. 10 SGD depozito olmak üzere 15 SGD karşılığında dolap kiralıyorlar. Bundan kaçamazsınız çünkü eşyalarınız ile luge kullanma imkanınız yok. İşin güzel tarafı bu dolabı plaja yönelik de gün boyu kullanabiliyorsunuz. 

Skyline Luge

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Çok fazla talep dolayısıyla da sıra var. Bu nedenle sıra beklemek istemiyorsanız online olarak alacağınız ve telefonunuza yükleyeceğiniz biletleri kullanmanızı tavsiye ederim. Bu biletler 2 ve 3 tur olarak satılıyor ve kişi başı ücret 17 ve 22 SGD. İsterseniz bu bilete 17 SGD yerine kişi başı 87 SGD ödeyerek Universal Studios Singapore gezisini de kombin edebiliyorsunuz.

Singapur’da çocuk ayırımı yaşa göre değil boya göre yapılıyor. 1.35 m altındaki çocukların tek başına luge kullanmasına izin verilmiyor. 0.85 m üstü çocukların ise aile bireyleri ile luge kullanmasına izin veriliyor.

Skyline Luge

İşin özeti şu. Biletlerinizi aldıktan sonra skyline denilen telesiyeji kullanarak kompleksin en yüksek noktasında bulunan luge biniş noktasına çıkıyorsunuz. Burada size kısa bir brifing veriyorlar. Ayrıca kask da takıyorsunuz. Sonra da oradan luge denen basit mekanik tekerlekli kızaklarla 1 km gibi bir mesafede yokuş aşağı yarış yapmanızı sağlıyorlar.

Skyline Luge

Komplekste ortalama uzunlukları 1,5 km olan 4 adet pist bulunuyor.  Bunlar Jungle Trail, Dragon Trail, Kupu Kupu Trail ve Expedition Trail olarak adlandırılıyor. Ancak daha çok tüm yaşlara uygun olduğu için Jungle ve Dragon Trail kullanılıyor. Dragon Trail yorumlara göre en iyi pist olarak görülüyor.

Daha sonra beton pistlerden yokuş aşağıya doğru kaymaya başlıyorsunuz. Daha önce brife edildiğiniz gibi kızağın frenini doğru şekilde kullanmak çok önemli.

Skyline Luge

Kızak çok hızlı bir şekilde ivme kazanıyor. Özellikle de keskin virajlara çok hızlı girerseniz malesef pisten uçup yan taraflardaki hendeklere düşme ihtimaliniz çok yüksek.

Değerlendirme

Belki bir yerlerden hatırlıyorsunuz ama söyleyemiyorsunuz ben size hatırlatayım. Türkiye’de her sene buna benzer sahneler Rize civarında yaşanıyor aslında. Bölge halkının kendisinin yaptığı tekerlekli kızaklarla buna benzer yarışlar yapılıyor ama böyle organize değil tabii ki. Bir haftalık festival şeklinde..

Keşke bizde de bu konuları pazarlayabilecek ticari zeka olsa…Güzel şeyler çabuk bittiği gibi bu macera da burada bitiyor.

Singapur ile ilgili diğer yazılarımız için Singapur Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın

Exit mobile version