Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Clarke Quay ve Singapur Nehri’nde Bir Gezi

Yazı Dizisi : Singapur Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Singapur‘un modern yüzünü değil de 200 yıllık tarihi görmek isterseniz Clarke Quay ve Singapur Nehri’nde Bir Gezi yapmanız gerek.

Clarke Quay geçmişte Singapur’un tarihi limanıymış. Adını 1873-1875 tarihleri ​​arasında Singapur ve Boğazlar Valisi olarak görev yapan Sir Andrew Clarke’den almış.

Clarke, bölgede yapmış olduğu siyasi faaliyetler ile Singapur’un o dönemde bölgenin ana limanı olmasını sağlamış. Bu nedenle de limanın adı hatırasına atfen Clarke Quay olmuş.

Özellikle 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılması ile birlikte limanın önemi çok artmış. Limanın işçi ihtiyacı ise bugün ülkenin ana katmanını oluşturan göçer Çinlilerce giderilmiş.

Yeni limanın yapılması ile birlikte 1977’den itibaren liman kaldırılmış ve semt şehrin eğlence bölgesine dönüştürülmüş.

Cavenagh Köprüsü (Cavenagh Bridge)

Bugün bu tarihi 200 yıllık geçmişi Singapur Nehri boyuna görmeniz mümkün. Ben de sizlere gördüklerimi aktarmaya çalışacağım.

Clarke Quay Gezisi

Clarke Quay’e Ulaşım

Semt çevresindeki en gözde turistik mekanların çoğu MRT istasyonlarına yürüme mesafesinde. Buraya ulaşmanın en kolay yolu North East Line (Mor Hathattını kullanarak haritada görülen Clarke Quay Metro İstasyonu’na gelmek. Bunun dışında 32, 54 ve 195 Numaralı Otobüslere binip Clarke Quay durağında inmek de diğer bir seçenek.

Clarke Quay Yolunda

Bunu dışındaki ulaşım ile ilgili tüm detayları Singapur Ulaşım Sistemi başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Singapur Nehri

Singapur Nehri, Alexandra Kanalı’ndan başlayarak güneydeki Marina Bay’e kadar uzanan 3 km uzunluğunda bir nehir. Bir diğer anlatım ile Singapur’un 200 yıllık tarihini görebileceğiniz yer.

-Cavenagh Köprüsü (Cavenagh Bridge)

Başlangıç noktası olarak en güneydeki Marian Bay’e giriş noktası da diyebileceğim Fullerton Meydanı (Fullerton Square) ile İmparatoriçe Parkı (Empress Lawn)’nı birbirine bağlayan Cavenagh Köprüsü (Cavenagh Bridge)’nü söyleyebiliriz.

Cavenagh Köprüsü (Cavenagh Bridge)

1870 yılında açılan köprüyü gerçekten de çok iyi korumuşlar.

Cavenagh Köprüsü (Cavenagh Bridge)

Marina Bay’den Clarke’s Quay’e kadar yürüyüş yapacaksanız başlangıç noktanız burası olmalı.

-Asya Medeniyetleri Müzesi (Asian Civilisations Museum)

Hemen aynı yerde Asya Medeniyetleri Müzesi (Asian Civilisations Museum) var. Aslında bina 1865 yılında Kraliçe Victoria’nın şerefine açılmış. Neoklasik tarzda inşa edilen binanın o zaman ki ismi İmparatoriçe Sarayı (Empress Place)’ymış.

Asya Medeniyetleri Müzesi (Asian Civilisations Museum)

İçeride 14,000 m2 alanda 1,300 parça sergileniyor. Bölgede yapılan kargo taşımacılığı sırasında batan bir gemiden çıkan hazineler ile Asya medeniyetleri ön plana çıkıyor. Yani ticaret ve maneviyat temalarına odaklanılmış. Sergiler arasında Hint Okyanusu ticareti, inanç ve inanç öyküleri ve akademisyenlerin Çin kültüründe yüzyıllarca oynadığı önemli role bir bakışını görebiliyorsunuz.

Müze 10:00-19:00 saatleri arasında açık (Cuma günleri 21:00’a kadar). Giriş ücretine gelince kişi başı ücret 8 SGD. Eğer cuma akşamı 19.00-21:00 arasında giderseniz 4 SGD. Aile bileti ise 24 SGD.

Bot Rıhtımı (Boat Quay)

Bu bölgenin kuzeyinde Bot Rıhtımı (Boat Quay) var. Bot rıhtımı zamanında bu bölgedeki Clark Quay ile birlikte 2 limandan biriymiş. İlk İngiliz valisi Sir Stamford Raffles tarafından 1822’de rehabilite edilmiş. 1842 yılından itibaren de yüksek oranda Çinli tüccar ve işçiler bölgeye yerleşmiş.

1869’da Süveyş Kanalının açılması ile birlikte buharlı gemiler de bölgeye gelince Avrupalılar da ofislerini, yönetim binalarını buraya açmaya başlamış. 100 yıl aralıksız Singapur Nehri’ndeki önemli limanlardan biri olmuş.

Bot Rıhtımı (Boat Quay)

Gördüğünüz heykele gelince Singapurlular burada o dönemdeki ticareti betimlemek için Çinli Tüccarlar ile ticareti konuşan İngiliz valisi Sir Stamford Raffles’ı tasvir etmişler.

Yeni limanın yapılması ile birlikte 1980’den itibaren bölgeden liman kaldırılmış ve bölge 1990’lardan itibaren de bölge restoran, kafe ve barların bulunduğu bir yaya alanına dönüşmeye başlamış.

Bot Rıhtımı (Boat Quay) Tekne Turu

Bugün ise bölge nehir turu, barlar vb. hem turizme ayak uyduruyor hem de çok yüksek gökdelenlerin bulunduğu finansal ve ticari bir merkez olarak işlevine devam ediyor.

Özellikle Clarke Quay, Boat Quay ve Marina Bay yönünde gidip gelen tekne turlarına katılabilirsiniz. Şahsen ben 30 dk süren be kişi başı 9 SGD çoçuklar için 4 SGD istenen bu turlara katılmanızı tavsiye etmiyorum. Bunun yerine Marina Bay-Clarke Quay hatında yürümenizin daha doğru olduğunu değerlendiriyorum. Yine de yürümek isterseniz  eski tekneler ile yapılan turlar 09:00-23:00 saatleri arasında Clarke Quay kalkışlı olarak devam ediyor. 

Clarke Quay

Singapur Nehri’nin biraz daha kuzeyine çıktığımızda Clarke Quay bölgesine giriyoruz. Nehir burada artık daha dar bir kanal şeklini alıyor.

Clarke Quay Coleman Köprüsü (Coleman Bridge)

Clarke Quay bugün Singapur’un önemli cazibe merkezlerinden biri olarak ziyaretçilerine görecekleri ve yapabilecekleri çok çeşitli alternatifler sunan bir alternatif oluşturuyor. 

Clarke Quay

Özellikle Clarke Quay güneş battıktan sonra başka bir aleme dönüşerek Singapur gece hayatının merkezi haline dönüşüyor. Clarke Quay muhteşem sahil restoranlarıyla ve heyecan verici bar ve kulüp koleksiyonuyla ünlü bir yer.

Tomo Izakaya Clarke Quay

Genelde turistleri aileleri ile birlikte bölgede görmek mümkün. Singapur çok nemli ve sıcak olduğu için bölgede görüşü engellemeyecek şekilde karmaşık bir gölgeleme ve soğutma tasarımı ile mikro iklimlendirme çalışması yapılmış ve 4 derece sıcaklığı düşürmeyi başarmışlar. Proje 2007 yılında Dünya Şehir Mimari Ödülünü almış. Zaten nereye baksanız bir fen ya da matematik uygulaması görüyorsunuz.

Clarke Quay’de Ne Yenir? Nerede yenir?

Burada başka deneyimlerimiz de oldu ancak en çok beğendiğimiz yer aynı zamanda bir açık hava diskosu olan Highlander oldu.

Highlander Clarke Quay

Clarke Quay ve bu mekan ile ilgili tüm deneyim ve detayları Singapur’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Clarke Quay ve Singapur Nehri bu eski limanın tarihini görmeniz için önemli bir bölge. Ancak bir imparatorluk tarihine sahip bizler için de oldukça zayıf olduğunu kabul etmek gerek. O nedenle buraya gelecekseniz akşam üstü Marina Bay‘den nehir boyunca yürüyerek gelmenizi ve bir akşamınızı burada eğlenceye ayırmanızı tavsiye ediyorum.

Singapur ile ilgili diğer yazılarımız için Singapur Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version