Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sönmüş Bir Volkan Erciyes Dağı

Yazı Dizisi : Kayseri Gezi Rehberi

Yazar : Sibel Göktepe FİLİKÇİ

Bugünkü gezi durağımız Kayseri’nin Simgesi Sönmüş Bir Volkan Erciyes Dağı. Şehrin 25 km güneyinde yer alan dağ Türkiye’nin en gözde manzaralarından birine sahip.

Güzel zaman geçirip eğlenebileceğiniz nadide bir yer inci beyazı kar örtüsü ile Kayseri şehrinin adeta arkasında duran bir tablodur Erciyes Dağı…

1100 km2 alan kaplayan ve yüksekliği 3916 m olan Erciyes Dağı, Orta Anadolu’nun en yüksek, ülkemizin ise en yüksek beşinci dağı.

Aynı zamanda dev volkanik bir dağdır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya’nın oluşmasını sağlamıştır.

Erciyes Dağı

Erimeyen kar nedeniyle, Hititler Erciyes’e Beyaz dağ adını vermişler. Bir kitabede ise  Anadolu’nun en yüksek dağı, Harharas olarak geçmiştir. Grekler ise Erciyes’i, Argaios; gümüşdağ olarak adlandırmışlardır.

Erciyes, Evliya Çelebi’nin zamanında yazdıklarından alınanlara göre o zamanlar Erciş’tir. Sonraları ise Erciyaş, Erciyas ve Erciyes olmuştur.

Dağa çıkmayı ilk başaran 1837 yılında W.J. Hamilton’dur. Dağa çıkan ilk Türk ise 1924 yılında Miralay Cemil Cahit Beydir.

Kar sporları yapmak isteyenler için Erciyes Kayak Merkezi’ni ziyaret edilecek en iyi zaman, kar derinliğinin yaklaşık iki metreye ulaştığı Kasım-Mart ayları arasıdır.

Beyazın büyüsünü hissedebileceğiniz, kışın ortasında hem tatil hem de spor yapabileceğiniz eşsiz güzellikte manzaraya sahip harika bir kayak merkezi ERCİYES…

Erciyes Dağı Efsanesi

Bundan binlerce yıl önce Erciyes Dağı’nın yamaçlarında Ercişler isimli bir kabile yaşamlarını sürdürmekteymiş. Cis Hatun ise bu kabile liderinin biricik kızıymış.

Bir gün çok uzaklardan genç ve yakışıklı bir delikanlı Erciyes’in eteklerinde yaşayan bu kabileye gelmiş. Bu yakışıklı genç, kabile reisinin biricik kızına tutulmuş.

Sonraları bu delikanlı, kabilenin ileri gelenlerinden birisini aracı kılarak kızı kabile reisinden istemiş. Kabile reisi de kızımı veririm fakat önce Erciyes’in tepesindeki Ejderhayı öldürmen gerekir diye zor bir şart koşmuş.

Erciyes Dağı

Aşkından deli divane olmuş genç, tereddüt dahi etmeden bunu kabul etmiş. Cis Hatun, bu cesur gence çoktan aşık olmuş. Onun dağdan geri dönemeyeceğini düşerek gizlice peşine takılmış. Genç kız delikanlının peşinden giderken gelinliğini de giymiş.

Erciyes Dağı

Zirveye tırmanan aşıklar, zirveye yaklaştıkça ejderhanın sıcaklığını hissetmeye başlamışlar. Karşılarına ejderha çıktığında ise artık çok geçtir, delikanlı Cis Hatun’u korumak için ateşe atlamış ve o anda kül olmuş.

Buna dayanamayan Cis Hatun da orada can vermiş. Giymiş olduğu beyaz gelinliği ise Erciyes’in karlarını oluşturmuş. İşte bu sebeple o gün bugündür, Erciyes Dağı’nın zirvesinin hep beyaz olduğuna inanılıyor.

Erciyes Dağı Pistleri

Kayak öğrenme ve yapmaya en elverişli düzgün pistine sahiptir. Kayak merkezinin en uzun pisti yaklaşık 3,5 km uzunluğunda olup, merkezde, çeşitli başlangıç ​​noktalarına kayakçı taşıyan mekanik asansörler bulunur.

Erciyes Dağı Pistleri

Modern donanım ve alt yapıya sahip merkez Tekir Kapı’dan Develi Kapı, Hacılar Kapı ve Hisarcık Kapı pistlerinden birbirine geçerek her seviyede kayak yapmak, eğlence ve spor imkanı ERCİYES te..

Tekir en büyük kapı olup günübirlik ziyaretçiler tarafından da tercih edilen, en geniş ve en kolay, gece kayağı da yapılan piste sahiptir ve bu nedenle her zaman kalabalıktır.

Türkiye’nin en güzel toz karına sahip, ağaçsız düzgün alanlarda kaymak istiyorsanız, en güzel tercih Kayseri kayak Merkezi olacaktır. Tesiste bulunan çok sayıda teleferik ile pistler arasında rahatça hareket edebiliyorsunuz.

Erciyes Dağı Pistleri

Hacılar İlçesi’nde  kayakçılar ve gezi severler,  gondollarla yüksek kısımlara çıkarak,kayak yaparlar manzara seyrederler. Çok güzel fotoğraf pozları çekebilirsiniz.

Erciyes Dağı Kolaylıkları

Kayak, snowboard, kızak ve kar motoruna binebileceğiniz harika bir yer.

Ekipman Hizmeti

Anlaşmalı oldukları için kayak ekipmanlarını uygun fiyatla kiralayabiliyor ya da kendi ekipmanlarınızı her gün taşımamak için orada muhafaza edilmek üzere bırakabiliyorsunuz.

Erciyes Dağı Pistleri

Çocuklu aileler için de kızaklarla eğlenceli vakit geçirmeleri mümkün. Acemi pistinde hocaların yardımıyla  kayağı öğrenebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

”Uzaklaştıkça yakınlaşan, yakınlaştıkça uzaklaşan dağ” sözü Erciyes dağı  için söylenmiştir.

Erciyes Dağı

Mutlaka güneş kremi sürün ve güneş gözlüğü yanınızda götürün. Yoksa 1 kaç saat sonra gözleriniz batmaya başlar.

Erciyes Dağı’nda Ne Yenir?

Kışın kayak, yazın Tekir yaylasında piknik çok keyifli oluyor.

Kayakçı Heykeli

Nefis sucuk ekmekle karnınızı doyurabilirsiniz. Özellikle dağın altındaki mangal yakma yerleri oldukça kullanışlı…

Erciyes Dağı’nda Nerede Kalınır?

Dağda kalmak için oteller ve misafirhaneler var. Yaz kış ziyaret edilecek güzel bir yerdir.

Türkiye‘nin harika yerlerinden biri. Aile ile birlikte gezilecek yerlerimizden tertemiz havası ile tam bir oksijen deposu. Muhakkak gezmenizi tavsiye ediyorum .

Kış sporu yaparım, karda mangal yapıp semaver çayı demlerim, çadır kurup bir kaç gün dağ havası alırım diyenlerin mekanı…Kayak yapmak … Miss gibi sucuk ekmek ….Çay keyfi …..Kayak sonrası sıcacık tarçınlı sahlep…..Hadi ERCİYES ‘e…

Exit mobile version