Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Karataş Fotoğraf ve Doğa Gezimiz

Yazı Dizisi : Adana Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Şefika ÇAM

Bugün sizlere  bir hafta sonu Tarsus kalkışlı olarak yaptığımız günübirlik Karataş Fotoğraf ve Doğa Gezimizden bahsetmek istiyorum.

Tarsus Fotoğraf Derneği üyesi bir grup arkadaşla saat 07:00’da söz konusu ilçeye yönelik bir fotoğraf, doğa ve kültür gezisi yapmak amacıyla yola çıktık.

Günlerden Pazar günü. Çukurova’nın bereketli ve bir o kadarda görsel zenginliği içerisinden ilerleyerek Karataş’a vardık.

Karataş

İlçe merkezi D.Akdeniz kıyısında Seyhan ve Ceyhan Nehirlerinin Akdeniz’e kavuştuğu doğal sınırların içerisinde kurulmuş. İlçenin sınırları da bu bölge içerisinde bulunuyor.

Karataş ve Çocuklar

Köyleri ile birlikte ilçenin toplam nüfusu 21.000 civarında. Bu yararlı özet bilgilerden sonra gezimizden bahsetmeye başlayabilirim.

Karataş Gezisi

Karataş’a Ulaşım

Karataş, bağlı olduğu Adananın merkezine 49 km uzaklıkta

Tarsus-Karataş yolu Tabaklar-Tuzla istikametinden giderseniz 64 km uzunluğundaki yol arabayla 1 saat 10 dakika saat sürüyor.

Çukurova Yolları

Eğer ilçe merkezine Adana üzerinden giderseniz 82 km uzunluğundaki yol arabayla 1,5 saat sürüyor. 1. rotanın pozitif tarafı yolun görsel zenginliği, 2. rotanın pozitif tarafı ise yolun daha iyi olması…

Karataş’ın Tarihi

Bölgenin deniz kenarında bulunması, palamut, ladin vb. tamamen ormanlarla kaplı oluşu, kışın ılıman bir iklime sahip bulunması ve her şeyden öte İskenderun Körfezi’ni kontrol eden stratejik konumu bölgeyi daima insanlar İçin cazip bir yer haline getirmiş.

Sera Tarlaları

Doğal olarak bölge doğudan ya da batıdan değişik toplumlara yurt olmuş. 

Tarım Çalışanları

İstanbul-Bağdat demiryolu yapıldığı dönemlerde Rum halkından Serendi Efendi Adana’dan Karataş’a demiryolunu getirmeyi planlayarak büyük düşünmüşse de bölge halkından gerekli desteği görememiş hatta önceden getirdiği demiryolu rayları çalınmış.

Sera Tarlaları

Bu duruma kızan Serendi Efendi demiryolunu Karataş yerine Mersin’e döşenmiş.

Tarım Çalışanları

Ne kötü talih ki bu durum da Karataş için bir dönüm noktası olarak tarihe kazınmış.

Tarım Çalışanları

1957’lere kadar adı İskele Köyü iken o tarihte Karataş olarak değiştirilmiş.

Karataş’ta Gezilecek Yerler

-Aydınlar-Tabaklar-Dalyan-Tuzla

İlçeye bağlı olan bahse konu belde ve köylerin ana geçim kaynakları tarım ve balıkçılık.

Karpuz-Kabak-Biber Tarlaları

Bölgedeki toprağın kumlu olması sebebiyle ağırlıkla Karpuz-Kabak-Biber yetiştiriliyor.

Karataş ve Balıkçılık

Balıkçılık bölgenin ana geçim kaynaklarından biri.

Balıkçı Barınağı

Bölgede tutulan balıklar sahildeki restoranlarına satıldığı gibi Adana ve Mersin gibi büyük merkezlere de gönderiliyor.

Tuzla Sahili

Tuzla sahilinde ‘İbişin Yeri’nde lezzetli balık çeşitlerinden yiyebileceğiniz gibi, kendi getirdiğiniz kumanyalarla piknikte yapabilirsiniz.

-Yedi Kardeşler Türbesi

Yöre halkının çok tanrılı dine inandığı Roma dönemde 6 kardeş, halkı tek tanrılı bir dine davet etmiş. Bu kardeşlere sadece bir çoban inanmış. Yöre halkı, olanlardan tedirgin olmuş. 6 kardeş ile onlara inanan çobanı öldürüp bölgedeki palamut ormanlarının içerisine gömmüşler.

Daha sonradan aynı halk Allah’ın bir olduğuna kendileri de inanınca onları gömdükleri yerden çıkarıp şimdiki Küçükkarataş Köyü’nde hepsi için bir türbe yaptırmışlar. Bundan dolayı buraya Yedi Kardeş Ziyareti ya da Yedi Kardeşler Türbesi deniliyor.

-Karataş Balıkçı Barınağı

İlçe merkezinden geçerek sahile ulaştığımızda, balıkçı barınağını da fotoğrafladık.

Karataş Balıkçı Barınağı

Fotoğraf adına teknelerde çalışan balıkçılar, balıklar ve kullanılan malzemeler oldukça görsel zenginlikteydi.

Karataş Balıkçı Barınağı

Gizemli dokuları vardı. Balıkçı barınağındaki çekimlerimizden sonra yemek için öğle arası verdik.

-Magarsus Antik Kenti

Yemekten sonra fotoğraf çekimi için Magarsus Antik Kenti’nde bulunan Magarsus Antik Tiyatrosu’nun yolunu tuttuk. Magarsus Antik Kenti Karataş İlçesi’nin 4 km. batısında Dört Direkli mevkiinde yer alıyor.

Magarsus Antik Kenti’nin tarihi MÖ. 5. yy.a kadar uzanıyor. Önceleri Antik Yunanlıların hakimiyetinde olan kent, daha sonra bir dönem Perslilerin hakimiyeti altına girmiş. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yazıtlar ile sikkeler ile diğer resmi belgelerde kentin ismi hep Mallos olarak geçmekte.

Magarsus Antik Kent Tiyatrosu

Coğrafya biliminin kurucusu Strabon’a göre kentin Troia Savaşı’ndan sonra bölgeye gelen Mopsos ile Amphilokhos tarafından kurulduğunu söylüyor.

Ardından, Amphilokhos’un Argos’a döndüğünü yazan Strabon, bir süre sonra Amphilokhos’un tekrar Mallos’a geri geldiğini, Mopsos’la aralarında başlayan iktidar mücadelesi sonucunda, her ikisinin de öldüğünü, kentte birbirine uzak iki yere gömüldüğünü söylüyor.

330 yılında Büyük İskender’in ordusu İssos’ta Pers ordusunu yenince antik kent Büyük İskender’in hakimiyeti altına girmiş.

1800 yıl önce yaşayan antik coğrafyacı Arianos’un kayıtlarında Büyük İskender’in bölgeye geldiği zaman alanın kuzeyindeki alandan akan Ceyhan Nehri’nin üzerine bir köprü inşa ettirip önce Magarsus kentine geldiği, antik tiyatronun 200 metre kuzeyindeki Athena Magarsia Tapınağı’nı ve kentin kurucusu Anflakos’un mezarını ziyaret ettiğini aktarılmakta.

Kentte bulunan Athena Magarsia’ya adanmış olan Athena Magarsia Tapınağı, Helenistik dönemde tüm Doğu Akdeniz’deki en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak kabul edilmekte.

Kentin diğer bir gözdesi olan Magarsus Antik Tiyatrosu’nun ise 150 m uzunluğunda, 30 m genişliği ile yaklaşık 3.000 kişilik olduğu düşünülüyor.

Karataş’ta Ne Yenir? Nerede yenir?

Buraya kadar gelip balık yemeden ayrılmak olmazdı. Tepede sıra sıra dizilmiş balık restoranları var. 

Karataş Balıkçı Barınağı

Burada güzel manzara eşliğinde nefis balık çeşitlerinden yiyebiliyorsunuz. Biz Serintepe Aile Balık Restoran’ı tercih ettik. Ben Levrek’i çok beğendim doyurucu ve lezzetliydi tavsiye ederim. Ücrete gelince salata ve çay ikram olmak üzere kişi başı 45,00 TL (2019) ödedik. Çok memnun bir şekilde mekandan ayrıldık. 

Toplanan Saman Balyaları

Gezimizi giderken fotoğraflama şansı bulamadığımız yerleri fotoğraflayarak dönüşümüzü gerçekleştirdik.

Karataş Hatırası

Dolu dolu geçen (Günübirlik) bir gezi daha sona erdiğinde doğada olmanın ve yörenin mistik güzelliği hafızalarımıza kazındı. 

Kıyıda Toplanan Sazlıklar

Malesef hiç istememize rağmen artık dönüşe geçiyoruz. Mevsimin bahar olması, yeşilin her tonunun üzerine kondurulmuş gibi duran kulübe tarzı evler nereye baksanız seraların geometrik dizaynı insanların sıcak yaklaşımları açıkçası beni büyüledi.

Çiçek ve Sinek

Bir kez daha ve yeniden doğanın bizlere sunduğu bu güzelliklere sahip olduğumuz için binlerce kez teşekkür ettim. Bizimle ve bir başka gezide kalın….

Exit mobile version