Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Lizbon Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : Lizbon Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Aslında Lizbon Ulaşım Sistemi çok modlu bir sistem olmasına rağmen kapak fotoğrafından da anlaşılacağı gibi eski Tramvaylar da oldukça fazla hatta değerlendirilerek ulaşıma katkı sağlanıyor.

Şehri rahat gezebilmek için Lizbon Ulaşım Sistemi hakkında bilgi sahibi olmak şart.

Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandım. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alabilirim.

Lizbon Ulaşım Sistemi

Lizbon Uluslararası Havaalanı (LIS)’ndan Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

İstanbul-Lizbon uçuşu yaklaşık 4-4,5 saat sürüyor. Havaalanı şehir merkezinin kuzey doğusunda 7 km mesafede olmakla birlikte şehrin içerisinde kaldığından bağlantıları yapılmış ulaşımı da kolay bir havaalanı. Yıllık 30 milyon uçuş yapılan havaalanı büyük havaalanları statüsünde bulunuyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Portekiz’e girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

25 Nisan Köprüsü (Ponte 25 de Abril)

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2019). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum. İş hiç uzamıyor. THY ile gidiyorsanız Terminal 1 den ülkeye giriş yapıyorsunuz. Dönüşte de böyle olacak.

Gelelim ülkeye girişe genel olarak Portekizliler bütün işler bir şekilde biter anlayışında yavaş yaşayan rahat insanlar. Havaalanından itibaren bunu hissediyorsunuz. Kuyruk uzamış gidiyor pasaportlarımıza damga vuracak sadece bir memur var. Yaklaşık bir saat kuyrukta bekledikten sonra sanırım fiestadan gelen 2 son derece isteksiz hanımefendinin yardımıyla ülkeye giriş yapabildik.

Alfama Sokakları

Büyük kentlerin ulaşım sistemini anlatmak hakikaten zor. Ne tarafından başlayacağınızı bilemiyorsunuz. İlk tavsiye; araba kiralamayacaksanız (bence gerek de yok) ve her tarafı gezeceğim, her yeri göreceğim diyorsanız kendinize havalananından mutlaka Lizboa Card alın. 

Lisboa Card ve Lizbon Ulaşım Sistemi

Sizin için Lizbon Ulaşım Sistemi ana elemanı Lisboa Card. Ülkeye giriş yaptıktan sonra ilk yapacağınız şey bagajınızı aldıktan sonra metroya doğru yürüyüp hemen karşınıza çıkacak olan turist ofisinden size süre olarak en uygun olan Lisboa Card’ı  hiç düşünmeden almak. Eğer bu paraya kıyıp vermezseniz emin olun daha ikinci otobüse binmeden pişman olursunuz.

Bu kart ile feribotlar hariç Cascais ve Sintra Banliyö Trenleri dahil her türlü ulaşım aracına sınırsız binebilir 23 müzeye ücretsiz girebilir ve birçok yerin girişinde indirim alabilirsiniz. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve haritası da veriyorlar.

Lisboa Card

Fiyatlara gelince 1, 2 ve 3 günlük kartlar var. Kişi başı ücret 19 €, 32 € ve 40 €. 4-15 yaş çocuklar için 12 €, 18 € ve 21 €. İlk kullandığınız yerde el ile gün ve saati işliyorlar. Kart o andan itibaren geçerli oluyor. Açıkçası gezdiğim yerleri ve ulaşımı dikkate aldığımda çok kar etiğimi söyleyebilirim. Kendinize uygun kartı seçmek için tıklayınız. Kartı isterseniz telefonunuza indirmeniz de mümkün.

Havaalanından gidiş için en uygun araç ise hiç şüphesiz metro. Kartınızı aldıktan sonra aynı yönde yürümeye devam edin. Metro çıkışını göreceksiniz. Kalacağınız yer neresiyse aşağıdaki haritaya bakıp en yakın metro istasyonunda inin daha sonra da gerekiyorsa kalacağınız yere götürecek otobüse/tramvaya kartınızı göstererek binersiniz.  

Metro ve Lizbon Ulaşım Sistemi

Lizbon 55 istasyonlu 4 hatlı 45 km uzunluğunda bir metro sistemine sahip.  Sistem 06-12 dakikada bir sıklığa sahip metrolar ile 06:30-01:00 arasında çalışıyor. Havaalanına gidiş-geliş için en uygun araç ise hiç şüphesiz 10-15 dakikada bir sıklığa sahip Kırmızı Hat Metrosu. 

Lizbon Metro Sistemi

Merkez bölgede kalıyorsanız Baixa-Chiado ya da çevresindeki birer duraklık bölgedesiniz demektir. Bu durumda Alameda’da aktarma yapıp yeşil hat ile devam edin. Dönerken de aynı yolu kullanın. Böylece azami 30 dakikada kalacağınız semte ya da havaalanına varmış olursunuz.

Tek yön bilet 1,85 €. Bileti gişelerden ya da biletmatiklerden alabiliyorsunuz. Bileti sadece turnikeden geçerken değil çıkarken de kullanacaksınız bu nedenle bileti sakın atmayın.

Metro, tramvay ve otobüslerde geçerli 24 saatlik bilet 6.3 €. 9,35 € verirseniz botları (Cacilhas vb.), 10,4 € verirseniz banliyö trenini (Sintra, Cascais vb.) de kullanabiliyorsunuz. Bu da güzel bir alternatif. Bu bilet Elevador da Glória (3.70 €) ve Santa Justa Asansörü  (5.15 €) için de geçerli. Biletleri gişe ya da otomatlardan alıyorsunuz. Ancak bu bilet sadece metro istasyonlarında satılıyor. Lisboa Card sahibiyseniz metroya ücretsiz binebiliyorsunuz. Makinelerden alım bilgisi için tıklayınız.

Otobüs ve Lizbon Ulaşım Sistemi

Havaalanından şehir merkezine transfer için 2. alternatif Aerobus. Şehir merkezine metroya göre biraz daha hızlı ulaşıyor.

Ancak, Cascais yönüne gitmek için Cais do Sodré Tren İstasyonu’na gidecekseniz ve bavullarınız da ağırsa 15-20 dakika bir Terminal 1 varış katının önünden kalkan Aerobus sizin için 1. alternatif oluyor. Bu özel otobüsler için tek kişi ücreti 4 € çocuklar için de 2 € alınıyor. Ancak verilen bilet ile 24 saat normal otobüslere de binebiliyorsunuz.

Şehir içi otobüsler için Tek yön bilet 1,45 €. Bileti sürücüden alabilirsiniz.

Vasco Da Gama Köprüsü (Ponte Vasco da Gama)

Metro, tramvay ve otobüslerde geçerli 24 saatlik bilet 6.3 €. 9,35 € verirseniz botları (Cacilhas vb.), 10,4 € verirseniz banliyo trenini (Sintra, Cascais vb.) de kullanabiliyorsunuz. Bu da güzel bir alternatif. Bu bilet Elevador da Glória (3.70 €) ve Santa Justa Asansörü  (5.15 €) için de geçerli. Biletleri gişe ya da otomatlardan alıyorsunuz. Ancak bu bilet sadece metro istasyonlarında satılıyor. Lisboa Card sahibiyseniz otobüslere ücretsiz binebiliyorsunuz. Makinelerden alım bilgisi için tıklayınız.

Eğer otobüs ile Setubal Bölgesine, şehirler arası ya da İspanya’ya gidecekseniz terminal Oriente Tren İstasyonu (Estação do Oriente)’nun yakınında bulunuyor. İspanya’ya seyahat etmek için tıklayınız. Setubal bölgesine seyahat etmek için tıklayınız. Portekiz dahilinde şehirler arası seyahat etmek için tıklayınız.

Burada Lisboa Card (19 €)  ya da günlük bilet (6,5 €) aldıysanız Hop-on Hop-off tramvay ya da otobüs turlarının (14-18 €) hiçbirini tavsiye etmiyorum.

Tramvay ve Lizbon Ulaşım Sistemi

Tramvaylar Lizbon’da göstermelik değil gerçekten kullanılıyor. Yaklaşık 48 km’lik tramvay hattından söz ediyorum. 1930’lu yıllardan kalma tarihi “Remodelado” tramvayları ya da modern  “Articulado”  tramvayları olmak üzere 2 farklı tramvay kullanılıyor. 

Tramvay için tek yön bilet 2,9 €. Biletler; tarihi olanlarda sürücüden, modern olanlarda istasyonlardaki biletmatiklerden alınıyor.

Metro, tramvay ve otobüslerde geçerli 24 saatlik bilet 6.3 €. 9,35 € verirseniz botları (Cacilhas vb.), 10,4 € verirseniz banliyo trenini (Sintra, Cascais vb.) de kullanabiliyorsunuz. Bu da güzel bir alternatif. Bu bilet Elevador da Glória (3.70 €) ve Santa Justa Asansörü  (5.15 €) içinde geçerli. Ancak bu bilet sadece metro istasyonlarında satılıyor. Lisboa Card sahibiyseniz tramvaylara ücretsiz binebiliyorsunuz. Biletleri gişe ya da otomatlardan alıyorsunuz. Makinelerden alım bilgisi için tıklayınız.

Tramvaylar ve Güzergahları

20 dakika arayla çalışan 12 Numaralı Tramvay kaleye çıkanlar için ring yapıyor. Trafiğin yoğun olduğu saatler dışında 07:00-21:00 arasında çalışıyor. (Praça Figueira-Praça Figueira).

9 dakika arayla çalışan 15 Numaralı Tramvay Articulado tarzı olup Baixa Semtini 22 dakikada Belem Semtine bağlıyor. 07:00-01:00 arasında çalışıyor. (Praça da Figueira–Praça do Comércio–Cais do Sodré–Santos-Alcântara-Mar–Calvário-Santo Amaro–Belém–Algés (Jardim)).

18 Numaralı Tramvay  Cais do Sodré Semtini Ajuda Semtine bağlıyor. Trafiğin yoğun olduğu saatler dışında çalışıyor. (Cais do Sodré-Cemitério Ajuda).

25 Numaralı Tramvay

25 Numaralı Tramvay  merkezi sahilden Estrela Semti’ne bağlıyor. Trafiğin yoğun olduğu saatler dışında 07:00-20:00 arasında çalışıyor. (Praça do Comércio-Campo de Ouriqu).

Alfama 28 Numaralı Tramvay

28 Numaralı Tramvay ise turist tramvayı olarak da biliniyor. En uzun hattı oluşturuyor. Baixa Semtini Estrela Semtine bağlıyor. Alfama‘dan geçerek kaleye kadar çıkıp geri geliyor. 07:00-23:00 arasında çalışıyor. (Martim Moniz–Graca–Portas de Sol–Se Cathedral–Rua Conceição (southern Baixa)–Chiado–Sao Bento–Estrela-Campo Ourique).

Taksi ve Lizbon Ulaşım Sistemi

Havaalanından şehir merkezine geliş ortalama 12-15 € tutuyor. yani 3-4 kişiyseniz ve merkezde bir otel tercih ettiyseniz ilk gün çok fazla da gezmek istemeyeceğiniz düşünülürse en iyi alternatif bence taksi. İşte size 3 örnek.

Alfama’dan geçen metro hattı yok. Aerubus buraya gitmiyor. Santa Apolónia Metro İstasyonu’ndan elde bavullarla yokuş yukarı da gidilmez. Burası için taksi ideal.

Alfama’da Bir Taksi

Bu durum Belem için de geçerli. Aerubus buraya da gitmiyor.  Siz ise metro aktarma ile önce Cais do Sodré Tren İstasyonu’na gidip oradan Cascais’e doğru giden banliyo trenine binmek zorundasınız ya da Rossio Metro İstasyonu’nda inip Praça da Figueira’dan 15 Numaralı Tramvay’a binmelisiniz. Zaman ve elinizdeki bavullar düşünüldüğünde buna kesinlikle değmez. Taksi ise buraya 15-20 € tutuyor.

Ülkenin diğer şehirlerine gitmek için (Coimbra, Porto vb.) Oriente Tren İstasyonu (2,5 km) ‘na gidecekseniz hiç düşünmeden taksi (5-7 €) tutun.

Taksi açılış ücreti  3.25 €, 0.47 € km başına ücret artıyor. Bekleme ücreti 0.25€/dk. Gece 21:00-06:00 saatleri arasında da %20 ek gece ücreti var. Ayrıca, Lizbon’da taksiler bagaj ücreti olarak normal ücrete ek 1,6 € alıyor bilginize. Bu nedenle trafik saatlerinde sakın taksiye binmeyin. Toplu ulaşım kullanın.

Tren ve Lizbon Ulaşım Sistemi

Oriente Tren İstasyonu (Estação do Oriente)

Lizbon’un ana tren istasyonu Oriente Tren İstasyonu. Expo ‘98 Dünya Fuarı kapsamında inşa edilmiş oldukça modern bir istasyon. Otobüs, banliyo treni ve metro bağlantısı var.

Oriente İstasyonu (Estação do Oriente)

Buradan şehirlerarası hızlı tren ile kuzeyde Coimbra, Aveiro, Porto ve Braga’ya ya da güneyde Faro ve Tunes’e gidebilirsiniz. Biletleri istasyonun hemen çıkışındaki bilet gişelerinden alacaksınız. (05:30-22:10, hafta sonu 06:15- 22:10). Bunun dışında biletleri internetten de alabilirsiniz.

Sintra

Bu istasyondan Sintra ve Azambuja’ya banliyo tren bağlantısı da var. Özellikle Sintra turistik bir yer ve havaalanından buraya ulaştıktan sonra sadece 2,25 € ödeyerek 47 dakika sonra Sintra’ya ulaşabiliyorsunuz. Bu gerçekten harika bir olay. Sintra Banliyo Treni zaman çizelgesi için tıklayınız. Lisboa Card sahibiyseniz ücret de ödemeyeceksiniz.

Santa Apolónia Tren İstasyonu (Estação de Santa Apolónia)

Lizbon’un ana tren istasyonu bazındaki diğer alternatifi ise Santa Apolónia Tren İstasyonu. 1865 yılında inşa edilen bu istasyon aynı zamanda Lizbon’un en eski istasyonu ve tüm uluslararası seferlerin başlangıç noktası. Otobüs, banliyo treni ve metro bağlantısı var.

Uluslararası trenler bu istasyondan kalkıyor. İspanya ve Fransa’ya buradan gidebilirsiniz. Diğer taraftan şehirlerarası hızlı tren ile kuzeyde Coimbra, Aveiro, Porto, Braga ve Guimarães’e gidebilirsiniz. Bu istasyondan güneye servis yok. Biletleri İstasyonun hemen çıkışındaki bilet gişelerinden alacaksınız. (06:00-21:45, hafta sonu 06:15- 22:10).

Bunun dışında biletleri internetten de alabilirsiniz. İstasyon, Ticaret Meydanı (Praça do Comércio)’ns sadece 1,5 km yürüyüş mesafesinde. Mavi metro hattının da son durağı.

Bu istasyondan sadece Azambuja’ya banliyo tren bağlantısı var.

Her iki ana istasyonda da kuzeye giden trenler ikiye ayrılıyor. Alfa Pendular ve Intercidades.  Alfa Pendular tipteki trenlerin özelliği daha hızlı giderken daha az istasyona uğramaları. Fiyatları da bu nedenle farklı ama zaman olarak bence çok bir farkları yok. Bu nedenle tasarruf amacıyla ikinci tipi tercih edebilirsiniz.

Örneğin Porto tren ücreti €30.80 €/€24.70 € seviyesinde. 3 kişi iseniz mesela aradaki farkı Porto’daki otelinize gitmek için taksiye verebilirsiniz.

Cais do Sodré  Tren İstasyonu (Estação do Cais do Sodré) ve Rossio Tren İstasyonu (Estação do Rossio)

Bunların dışında Cais do Sodré  Tren İstasyonu’ndan 20 dakikada bir kalkan banliyo treni ile 33 dakikada Cascais’e (05:30-01:30), Rossio Tren İstasyonu’ndan kalkan banliyo treni ile 45 dakikada Sintra’ya ulaşabilirsiniz.

Cascais

Sintra Banliyo Treni zaman çizelgesi için tıklayınız. Her 2 istasyonun da metro, aerobus ve otobüs bağlantıları var. Tek yön tren ücretleri 2,25 €.

Rossio Tren İstasyonu (Estação do Rossio)

Metro, tram ve otobüslerde geçerli 24 saatlik bilet 6.3 €. 9,35 € verirseniz botları (Cacilhas vb.), 10,4 € verirseniz banliyo trenini (Sintra, Cascais vb.) de kullanabiliyorsunuz. Bu da güzel bir alternatif. Bu bilet Elevador da Glória (3.70 €) ve Santa Justa Asansörü  (5.15 €) içinde geçerli. Ancak bu bilet sadece metro istasyonlarında satılıyor. Lisboa Card sahibiyseniz bu trenlere ücretsiz binebilirsiniz. Biletleri gişe ya da otomatlardan alıyorsunuz. Makinelerden alım bilgisi için tıklayınız.

Feribot ve Lizbon Ulaşım Sistemi

Lizbon’da 5 adet bot rotası var. Bunlar; Terreiro do Paço-Barreiro (2.35€), Cais do Sodré-Montijo (2.75 €), Cais do Sodré-Seixal (2.35 €), Cais do Sodré-Cacilhas(1.25 €), Belem- Porto Brandão, Trafaria (1.20 €).

Bunlardan Terreiro do Paço ve Cais do Sodré ana terminaller. Belem yazımda belirttiğim gibi Tejo Nehri üzerinde turistik bot gezisi yapmanızın hiçbir anlamı yok bunun yerine Belem-Porto Brandão ya da 15 dakika süren Cais do Sodré-Cacilhas hatlarındaki botlara binmeniz bence daha doğru.

Biz taksi ile Belen’den gidip Cacilhas’dan geri döndük. Cristo Rei Heykeli’ne gitmek isterseniz Cacilhas’dan 101 Numaralı Otobüs buraya gidiyor.

Belém Kulesi’nden Belém Terminali
Cais do Sodré-Cacilhas hattından 25 Nisan Köprüsü (Ponte 25 de Abril)

Belem-Porto Brandão, Trafaria ya da Cais do Sodré-Cacilhas hattındaki botlara bindiğiniz takdirde hem Belem semtini hem de 25 Nisan Köprüsü (Ponte 25 de Abril)’nü fotoğraflayabilirsiniz.

Trafaria’da da harika balık restoranları olduğunu söylediler. Terreiro do Paço-Barreiro hattı da çok güzel Baixa ve Alfama sahnesi veriyor. Ancak, yolculuk biraz daha uzun.

Terreiro do Paço Terminali (Estação Terreiro do Paço)’nden Tejo Halici

Malesef bu botların biletleri gidiş dönüş satılmıyor. Her seferinde tek bilet alıyorsunuz. Ayrıca, Lisboa Card da geçmiyor. Benim Lizbon Ulaşım Sistemi ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Umarım yararlı olmuştur. 

Lizbon ile ilgili diğer yazılarımız için mutlaka Lizbon Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version