Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tarihi Belem’de Bir Gezi

Yazı Dizisi : Lizbon Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Portekiz’in Yaşayan Tarihi Belem’de Bir Gezi yapmadan ilk Dünya İmparatorluğu’nun tarihini de anlayamazsınız. 

Belem, Lizbon merkezinin batısındaki yer alan gerçekten büyüleyici bir semt. Başkentin en ikonik turistik mekanlarının birçoğu burada bulunuyor.

Burası aslında zamanında Lizbon’un tersane ve limanının olduğu yermiş. Burada inşa edilen gemiler ile yola çıkan kaşif denizciler 15. yy.ın en büyük keşiflerini yapmış. 

Hindistan, Afrika ve Brezilya’da sömürgeler oluşturarak küçük bir krallığı Dünya İmparatorluğu haline getirmişler. Tabii ki bu keşiflerin getirdiği zenginlik bugün burada yer alan birçok ikon anıtı da finanse etmiş.

Kuleden Tejo Nehri Ağzı

Ben de size kendi fotoğraflarımla gelirseniz Belem ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri aşağıdaki başlıklarda paylaşmaya çalıştım.

Belem Gezisi

Belem’e Ulaşım

Belem, Lizbon’un merkezinin tam olarak 6 km batısında bulunuyor. Buraya gelmenin en kolay yolu ise 15 ve 18 Numaralı Tramvaylara binmek ve Belem-Jeronimos Tramvay Durağı’nda inmek. 15 Numaralı Tramvay Baixa (Praça da Figueira–Praça do Comércio)’dan, 18 Numaralı Tramvay Ajuda’dan geliyor.

Jardim da Praça do Império

Diğer bir alternatif ise Cascais‘e kadar giden banliyö treni. Hattın başlangıç noktası olan Cais do Sodré Tren İstasyonu’ndan banliyö trenine binip Belem durağında inmeniz. 

18 Numaralı Tramvay

Bunun dışında 728 numaralı otobüsler (Praça do Comércio-Belem) ile de buraya gelebilirsiniz.

Banliyö tren ücretleri tek yön 2,25 €, tramvay ücretleri tek yön 2,9 € ve otobüs ücretleri tek yön 1,45 €. Lisboa Card sahibiyseniz ulaşım için ücret ödemiyorsunuz. 

Belem’de Gezilecek Yerler

Bence Lizbon’da yapılacak en iyi aktivitelerden biri Belem Pastanesi’ne uğradıktan sonra Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi’ni gezip Belem Kulesi’ne kadar Jardim da Praça do Império ve Jardim da Torre de Belem parklarının içerisinden yürümek.

Belém Parkı (Jardim de Belém)

30 dakika süren bu güzergah üzerinde Tejo Nehri panoramasında Jeronimos Manastırı ve Kaşifler Anıtı’nı da görebiliyorsunuz.

Tejo Nehri

Bir diğer konuda Belem’e istinaden yapılan bot turları. Bunlardan uzak durun çünkü gereksiz. Aynı sahneleri Belem-Porto Brandao (Tejo Nehri’nin güneyi) arasında yapılan feribot seferlerinden (1,2 €) de elde edebilirsiniz.  

-Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi (Museu Nacional Dos Coches)

Her yıl 3 milyon kişinin ziyaret ettiği  Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi aynı zamanda Dünya’nın en büyük eski atlı araba koleksiyonu olarak kabul ediliyor. Müze aynı zamanda Portekiz’in de en çok ziyaret edilen de müzesi. 

İspanya Kralı Filipe II’nin Atlı Arabası

17-19 yy. arasında Portekiz, İspanyol, İngiliz ve Fransız kraliyet ailelerinin kullandığı atlı arabalar ile şehirlerde halkın kullanımına sunulan atlı arabalar ve posta arabaları da bu müzenin bünyesinde sergileniyor. Fotoğrafta görülen İspanya Kralı Filipe II’nin Atlı Arabası müzenin en eski arabası olduğu gibi Dünya’da bilinen en eski kraliyet arabası ünvanına da sahip.

Okyanuslar Arabası (Oceans Coach)

İmparatorluğun en güçlü döneminde Kral John 5’in Papa Clement XI’i Roma’da ziyaret ederken kullandığı arabası ile kendi gücünü Papaya gösterirken Hiristiyanlığı da yine kendisinin yaydığını ima ederek bir bakıma kendisini de kutsadığı Okyanuslar Arabası (Oceans Coach) da muhteşem bir görsele sahip. 

Tabii ki müze verdiğim 2 örneğin dışında bu dönemde at arabalarının evrimini görebileceğiniz harika bir yer. Bu nedenle gelmek isterseniz sadece bu müze ile ilgili ihtiyacınız olabilecek tüm fotoğraf ve detayları Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Adres: Av. da Índia 136, 1300-004 Lisboa, Portekiz  Tel:+351 21 073 2319

-Jerónimos Manastırı (Mosteiro dos Jerónimos)

Keşiflerin geliriyle inşa edilen Jerónimos Manastırı’nın  en önemli özelliklerinden biri denizcilere ithaf edilmiş olması. Zarif mimarisi ile oldukça dikkat çeken bu güzel manastır, bugün şehrin en çok ziyaret edilen cazibe merkezleri arasında yer alıyor. 

Jerónimos Manastırı

Vasco de Gama’nın 1501 yılında Hindistan seferi dönüşünü anıtlaştırmak adına inşa edilen manastır için her yıl sömürge gelirlerinin büyük bir kısmı harcanmasına rağmen inşaat 100 yılda bitirilebilmiş. 

Santa Maria de Belém Kilisesi Vasco de Gama’nın Mezarı

Vasco de Gama’nın Hindistan’a gelişinin 4. yy.’ın (1898) önemine istinaden büyük kaşifin mezarı Hindistan seferine çıkmadan önce son gecesini geçirdiği Jerónimos Manastırı Santa Maria de Belém Kilisesi’ne  yerleştirilmiş. 

Manueline mimarinin en güzel örneği olarak kabul edilen bu manastıra gelmek isterseniz sadece bu yapı ile ilgili ihtiyacınız olabilecek tüm fotoğraf ve detayları Jerónimos Manastırı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Adres: Largo Portas do Sol, 1100-411 Lisboa, Portekiz  Tel: +351 915 225 592

-Kaşifler Anıtı (Padrão Dos Descobrimentos)

1960 yılında inşa edilen Kaşifler Anıtı çok eski olmasa da sembol bir yapı. Bir geminin burun kısmına sıralanmış ünlü denizcilerin ufka doğru bakışları betimlenmiş. Jerónimos Manastırı’nın hemen deniz tarafında karşısında bulunuyor. 

Kaşifler Anıtı 

Tejo Nehri’nin kıyısına, Portekiz’de ilk denizcilik okulunu kuran Prens Enrique el Navegante (Denizci Henri)’nin ölümünün 500. yıl dönümü vesilesiyle 1960 yılında inşa edilmiş. Anıtta en önde Denizci Henri, arkasında Vasco De Gama, Ferdinand Magellan, Bartolomeu Dias, Gonçalo Coelho, Francisco de Almeida gibi Portekiz’in ünlü denizcilerinin, askerlerinin ve sanatçılarının heykelleri yer alıyor.

Belki çoğunu biliyorsunuz ama bir tekrar edelim.

Gemici Henrique: Hiçbir zaman keşif amacıyla denize açılmamış bir Portekiz Prensi. Ama keşif gezilerine destek sağlamış, küçük bir saray yaptırarak zamanın usta denizcilerini, haritacılarını, astronomlarını toplamış ve deniz yön saptama aygıtları yapımı için araştırmaları desteklemiş. Keşiflerin arkasındaki lojistik ve stratejik güç diyebiliriz.

Vasco da Gama: Avrupa’dan deniz yoluyla Hindistan’a giderek bir ticaret yolu açmış ilk denizci.

Ferdinand Macellan: Pasifik okyanusuna adını vermiş (okyanusu çok sakin gördüğü için “Pasific” demiş), denizden bütün meridyenleri geçen ilk denizci olmuş, Uzak doğuya kadar ulaşmış, adını Güney Amerika’da keşfettiği boğaza vermiş.

Bartolomeu Dias: Afrika’nın güney ucu Ümit Burnu’nu ilk kez dolaşan denizci ve kâşif olmuş.

Gonçalo Coelho: Güney Amerika’yı keşfeden kaşif olmuş.

Francisco de Almeida: Hindistan’ın ilk Portekizli genel valisi. Hindistan’da Portekiz ticaret sömürgeliği kurmuş ve keşifler yapmış bir asker.

Kaşifler Anıtı

Bu kâşiflerin yaptıkları işin önemini bugün neyle kıyaslanabilir bilmiyorum, ama dünyanın düz olduğu veya öküzün boynuzları üzerinde durduğunun zannedildiği, karalardan başka gerçekliğin olmadığı ve denizlerin sonsuz olduğunun zannedildiği bir dünyada bu kaşifler bilinmeze, diğer bir deyişle sonsuzluğa yelken açmışlar. Yeni kıtaları, kara parçalarını ve okyanusları keşfedip dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlamışlar.

Anıtın önündeki meydanda ise büyük bir keşifler haritası resmedilmiş. Aslında zamanında ne kadar büyük bir imparatorluk olduklarını göstermeye çalışmışlar. Anıtın tepesinde bir de gözlem platformu var. Buraya 5 € karşılığında çıkmak mümkün. Lisboa Card sahibiyseniz % 30 indirim yapılıyor.

Adres: Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portekiz  Tel: +351 21 303 1950

-Sacadura Cabral ve Gago Coutinho Anıtı

Kaşifler Anıtı ile Belem Kulesi arasında bulunan fotoğrafta gördüğünüz bu deniz uçağın özelliği Avrupa’dan G.Amerika’ya uçan ilk uçak olması. Bu seferi 8,383 km Lizbon-Rio De Janeiro arasında Brezilya’nın bağımsızlığının yüzüncü yılına atfen 1922 yılında gerçekleştirmiş. 

Sacadura Cabral ve Gago Coutinho Anıtı

Fairey III-D MkII Çift Kanatlı Deniz Uçağı Fairey III-D MkII Çift Kanatlı Deniz Uçağının pilotları ise Sacadura Cabral ve Gago Coutinho olduğundan kendileri ithafen kullandıkları uçak anıtlaştırılmış.

Adres: Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portekiz  Tel:+351 21 362 0034

-Belem Kulesi (Torre de Belem)

Burada bulunan en ünlü yapı aynı zamanda Portekiz’in de simgesi olan Belem Kulesi. Lizbon’un en çok ziyaret edilen yapısı ünvanına sahip. 

1521 yılından açılmış bu kale kulenin ilk Dünya İmparatorluğu olan Portekiz emperyalizminin de bir nevi vücuda gelmiş hali demek da sanırım yanlış olmaz.

Belem Kulesi

Portekizli kaşif Vasco de Gama’nın yapmış olduğu keşifler anısına Belém bölgesinde inşa edilen kule ile ilgili tüm fotoğraf ve detayları Portekiz’in Simgesi Belem Kulesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Adres: Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portekiz  Tel:+351 21 362 0034

Belem’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Belem’de Ne Yenir? Nerede Yenir? denince insanın aklına hemen Dünyaca ünlü bir tatlı Pastéis de Belém geliyor. 

Pastéis de Belém

Tatlı aynı adlı pastanede satılıyor. 1837’de açılmış olan bu pastane fotoğrafta görünenin aksine kocaman bir yer. 

Belem Pastanesi 

Burada yapacağınız geziden hemen önce sadece tek şubesi olan Belem Pastanesi’nde kahvaltı yapıp gezinize böyle başlayabilirsiniz. 

Adres: R. de Belém 84-92, 1300-085 Lisboa, Portekiz , Tel: +351 21 363 7423

Gelmek isterseniz sadece bu pastane ile ilgili ihtiyacınız olabilecek tüm detayları  Lizbon’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Değerlendirme

Öncelikle şunu belirteyim  Lizbon’un en çok turist çeken semti olmasına rağmen bence Belem kesinlikle tur ile gezilecek bir yer değil. Yazın hem cruise gemileri hem de otobüslü tur kaynaklı büyük bir kalabalık oluşuyor. Bekleme süreleri de uzuyor.

Bu kuyrukları atlatmak için buraya kışın ya da sabah erken saatlerde gelinmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Burası için yarım gün ayırıp kendiniz gezmelisiniz. Eğer müzeleri de gezeceğim diyorsanız vaktinize göre planlamanızı 1 güne çıkarabilirsiniz. 

Lizbon ile ilgili diğer yazılarımız için mutlaka Lizbon Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version