Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Portekiz’in Simgesi Belem Kulesi

Yazı Dizisi : Lizbon Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Portekiz’in Simgesi Belem Kulesi (Torre de Belem) Lizbon’un en çok ziyaret edilen yapısı. Aynı zamanda ilk Dünya İmparatorluğu olan Portekiz emperyalizminin de bir nevi vücuda gelmiş hali. 

Portekizli kaşif Vasco de Gama’nın yapmış olduğu keşifler anısına Belém bölgesinde inşa edilen kule 1521 yılında açılmış. Gerçek amacı ise Lizbon’un eski limanının savunma hattının bir parçası olarak istilalara karşı limanı korumak olduğundan Tejo Halicinin merkezine inşa edilmiş.

O dönemde keşiften dönen kaşif denizciler için eve geldiklerinin ilk işareti olduğundan denizcilerce de çok sevilirmiş. 

Belem Kulesi (Torre de Belem)

Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve günümüze kadar gelen küçük bir kale görünümlü kule, bugün şehrin sembolü haline gelmiş durumda. Ben de size yaptığım gezi kapsamında güzel fotoğraflarını da çektiğim bu sembol yapı ile ilgili özet bilgi vermek yerine detaylı bir anlatımı tercih ettim.

Belem Kulesi’ne Ulaşım

Belem Kulesi, Lizbon‘un merkezinin tam olarak 6 km batısında bulunuyor. 

Kuleye ulaşmanın en kolay yolu ise 15 ve 18 Numaralı Tramvaylara binmek ve Belem-Jeronimos Tramvay Durağı’nda inmek. 15 Numaralı Tramvay Baixa (Praça da Figueira–Praça do Comércio)’dan, 18 Numaralı Tramvay Ajuda’dan geliyor.

Belem Kulesi (Torre de Belem)’ne Ulaşım

Diğer bir alternatif ise Cascais‘e kadar giden banliyö treni. Hattın başlangıç noktası olan Cais do Sodré  Tren İstasyonu’ndan banliyö trenine binip Belem durağında inerseniz sahilden 10 dk batıya doğru yürümeniz yeterli. 

Bunun dışında 714, 727, 729, 751 ve merkezden gelen 728 numaralı otobüsler (Praça do Comércio-Belem) ile de buraya gelebilirsiniz.

Banliyö ücretleri tek yön 2,9 € otobüs ücretleri tek yön 1,85 €. Lisboa Card sahibiyseniz ulaşım için ücret ödemiyorsunuz. 

Adres: Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portekiz  Tel:+351 21 362 0034

Belem Kulesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Kule 10:00-17:30 (Yazın 18:30) saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 5 €. 14 yaşına kadar çocuklara ve pazar günleri saat 14:00’a kadar kuleye giriş ücretsiz. 

Belem Kulesi 

İsterseniz 10 € vererek Jerónimos Manastırı (Mosteiro dos Jerónimos)’nı da ziyaret edebiliyorsunuz. Bu 2 € kar demek. Bunu mutlaka değerlendirin. Lisboa Card sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz. Manastır ile ilgili fotoğraf ve detaylı bilgiler için  Keşiflerin Geliriyle İnşa Edilen Jerónimos Manastırı başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Belem Kulesi (Torre de Belem)

Kule, Avrupa’dan deniz yoluyla Hindistan’a giderek yeni bir ticaret yolu açmış ilk Portekizli kâşif denizci Vasco de Gama’nın anısına ithaf edilmiş. 

-Mimari Yapı

Kule, Gotik mimari tarzın devamı kabul edilen Manuelin tarzında nehir halicinin merkezinde bulunan kayalıklara inşa edilmiş. Klasik ortaçağ kalelerine benziyor.

İnşaat 1514 yılında başlamış 1521 yılında sona ermiş. 30 m yüksekliğindeki kulenin mimarları Francisco de Arruda, Francisco de Holanda, António Viana Barreto, António de Azevedo e Cunha.

Kuleden Tejo Halici

1755 Büyük Lizbon Depremi Tejo Nehri’nin haliç yapısını değiştirince bugün gördüğümüz gibi nehrin kenarında kalmış.

Belem Kulesi 

Gözlemlediğim kadarıyla kulenin dış mimarisi iç mimarisine göre daha ilginç. En güzel taş işlemeciliğini kulenin kraliyet ikametgahı olarak da kullanılmış üst katlarında görebiliyorsunuz. 

Kuleden Tejo Nehri

Siperliklerin arasından Tejo Nehri panoraması gerçekten çok güzel. Özellikle de güneşi arkanıza alabilirseniz çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. 

Kuleden Lizbon’a Bakış
Belem Kulesi Orta Kat

Kalenin Mağribi tarzında gözetleme kuleleri, kalkan şeklindeki siperlikler mevcut. Orta kattan üst katlara oldukça dar merdivenlerden çıkabiliyorsunuz. 

Belem Kulesi Orta Kat

Kulenin orta katları tophane ve cephanelik, alt katları ise hapishane olarak kullanılıyormuş.

-Osmanlı İmparatorlu ile İlgisi

Gelelim bizle ilgisine. İstanbul’un 1453 yılında Osmanlılar tarafından fethi keşiflerin hızlanmasına da yol açmış. Çünkü İstanbul fethi ile doğu batı baharat yolları da kesilmiş.

Bağımsız rotalara olan ihtiyaç neticesinde Portekiz 15. yy.dan bir Dünya İmparatorluğu olarak çıkmış. Bu geçişi detaylı olarak şöyle anlatabilirim.

Yavuz Sultan Selim, 1517 yılında Memlüklüleri ortadan kaldırıp Hint Okyanusu’na indiğinde Portekizliler Japonya Nagazaki’de koloni kuruyormuş. Hatta ben bu konu ile ilgili birkaç film bile seyretmiştim. Japonlar karaya çıkan rahipleri ve destek veren Japon müridleri direkt kılıçtan geçiriyordu.

Belem Kulesi ve Tejo Nehri

Bir soru. Bu koca Dünya İmparatorluğu ilk yenilgisini kimden almış. Tahmin ettiğiniz gibi, Osmanlı İmparatorluğundan. Tarih 1578. Yer komşu Fas. Yani Portekiz’in ilk kolonisi ve stratejik ortağı.

Hepinizin bildiği meşhur Safiye Sultan’ın Eşi III. Murad tahta geçtiğinde Kuzey Afrika kıyılarından sadece Fas Osmanlı topraklarının dışındaymış. 1578 yılında 3 kral savaşında Osmanlı kuvvetleri ile Faslı müttefikleri, bölgeye hâkim Portekiz ve Fas Sultanlığı kuvvetlerini yenerek bölgedeki Portekiz gücünü kırmış ve Fas’ı da ele geçirmiş. Savaşta Portekiz Kralı Sebastian da ölmüş.

Kralın çocuğu da olmadığı için Portekiz 60 sene duraklama dönemine girmiş. Özetle Fatih Sultan Mehmet Portekiz’in Dünya İmparatorluğu olmasına; III. Murad ise duraklama dönemine girmesine sebep olmuş.

İşin ilginç yanı bu savaşı göze alan Portekiz Kralı Sebastian’ın amacı neymiş? Batı Afrika sömürgelerini koruyarak Osmanlı İmparatorluğu’nun Batı Afrika-Brezilya ticaretini engellemesinin önüne geçmek, hatta Brezilya’ya geçmesini önlemek. Keşke bu durumu III. Murad da bilseydi.

İşte bu gördüğünüz kule, tüm bu tarihi olayların savaş hazırlıklarının birebir tanığı olmuş.

Değerlendirme

Lizbon’a gelen birinin Belem’i görmeden Lizbon’dan ayrılması düşünülemez. Üstelik yukarıda da anlattığım gibi nerdeyse İmparatorluk tarihinin en önemli tanıklarından biri olan bu kuleyi görmeden Lizbon’u görmüş olunamaz.

Belem Kulesi 

Bu kapsamda Lizbon’da görülecek enlerden olan bu yapıyı siz de bu muhteşem tarihe tanıklık etmek için mutlaka planlamalarınıza alın.

Lizbon ile ilgili diğer yazılarımız için mutlaka Lizbon Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version