Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi

Yazı Dizisi : Lizbon Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi (Museu Nacional Dos Coches) Portekiz’in en çok ziyaret edilen müzesi. Bu haliyle Portekiz’in kültürel dünyasının gizli mücevherlerinden biri.

Bir zamanlar Portekiz, İspanyol, İngiliz ve Fransız kraliyet ailelerinin kullandığı atlı arabalar bu müzenin bünyesinde sergileniyor. Her yıl 3 milyon kişinin ziyaret ettiği müze, aynı zamanda eski atlı arabalar kapsamında Dünya’nın en büyük koleksiyonu olarak kabul ediliyor.

Bu görkemli araçlar, Avrupa soylularının o dönemde gücünü gösterdiğinden her biri süslü ahşap oyma ve görkemli iç mekanlarla cömertçe dekore edilmiş.

Nasıl ki bugün devlet büyükleri son model zırhlı arabalar ve çok şık koruma araçları ile birlikte güç gösterisi yapıyorsa o zaman da bu faytonlar ve etrafında daha az gösterişli koruma faytonları aynı işi görüyor. faytonunuz ne kadar güzel ve anlam içeriyor konvoyunuz ne kadar çok faytondan oluşuyorsa işte o kadar da büyük oluyormuşsunuz.

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi 

Koleksiyon, öncelikle tören arabalarına odaklanmış ama aynı zamanda dönemin posta arabalarını hatta çocuklar için yapılan arabaları da içeriyor.

Şahsen ben de peri masallarından çıkan bu arabaları oldukça fotojenik buluyorum. Benzerini Münih’te Marstallmuseum Nymphenburg‘da gezmiştim. O müzenin tek farkı kayakları da içermesi. 

Ben de size gelirseniz Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri yaptığım gezi kapsamında kendi fotoğraflarımla aşağıdaki başlıklarda paylaşmaya çalıştım.

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi’ne Ulaşım

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi, Lizbon‘un merkezinin tam olarak 6 km batısında bulunuyor. 

Müzeye gelmenin en kolay yolu Cascais‘e kadar giden banliyö treni. Hattın başlangıç noktası olan Cais do Sodré Tren İstasyonu’ndan banliyö trenine binip Belem Durağı’nda inin ve karşıya geçin.

18 Numaralı Tramvay

Başka bir alternatif 15 ve 18 Numaralı Tramvaylara binmek ve Belem-Jeronimos Tramvay Durağı’nda inmek. 15 Numaralı Tramvay Baixa (Praça da Figueira–Praça do Comércio)’dan, 18 Numaralı Tramvay Ajuda’dan geliyor.

Bunun dışında 714, 727, 729, 751 ve merkezden gelen 728 numaralı otobüsler (Praça do Comércio-Belem) ile de buraya gelebilirsiniz.

Banliyö ücretleri tek yön 2,9 € otobüs ücretleri tek yön 1,85 €. Lisboa Card sahibiyseniz ulaşım için ücret ödemiyorsunuz. 

Adres: Av. da Índia 136, 1300-004 Lisboa, Portekiz  Tel:+351 21 073 2319

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müze aslen Belem Sarayı (Palácio de Belém)’nın bir parçası olarak kraliyet binicilik arenasında bulunuyor. 

Belem Parkı (Jardim de Belém)

Müze 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 8 €. Kraliyet Binicilik Arenası ile birlikte 10 €. Ajuda Ulusal Sarayı ile birlikte 12 €. Lisboa Card sahibiyseniz müzeye giriş ücretsiz.

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi Koleksiyonu

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi, Dünya’nın en geniş at arabası koleksiyonunu bir araya getirmiş.

Belem Parkı (Jardim de Belém)

Burada 16-19. yy. döneminden otomobillerin ortaya çıkmasına kadar geçen sürede kullanılan atların çektiği arabaların teknik ve sanatsal evrimini görmek mümkün.

Arabalar gerçekten çok iyi korunmuş. Araçları kronolojik bir sıra ile takip edebiliyorsunuz. İmrenmemek elde değil. Keşke bizimde Osmanlı Dönemini içeren böyle bir koleksiyonumuz olsaydı. 

-16.-17. YY. Dönemine Ait Arabalar

Bence müzedeki en değerli araba gördüğünüz araba. Dünya’nın halihazırda bilinen en eski kraliyet arabası.

İspanya Kralı Filipe II’nin Arabası

Müze koleksiyonundaki en eski araba. İspanya Kralı Filipe II, 1619 yılında Madrid’den çıkıp Portekiz’i bu araba ile ziyarete gitmiş. İspanyol malı araba, 1670 yılına kadar kullanılmış.

Kraliçe Maria Francisca de Savoy-Nemours (Fransa Kralı Louis XIV’in kuzeni)’un Arabası

1666’da Kral Alfonso VI ile evlenen Fransa Kralı Louis XIV’in kuzeni Kraliçe Maria Francisca de Savoy-Nemours’un Portekiz’e gelirken kullandığı Fransız malı araba.

Kraliçe D. Maria I’in Arabası

Kraliçe D. Maria I tarafından kullanılan Portekiz malı araba. Berlinda modeli olan bu arabanın en önemli özelliği Berlin kaynaklı ilk süspansiyonlu araba örneklerinden olması.

-18. YY. Dönemine Ait Arabalar

Fotoğrafını gördüğünüz araba Kral D. João V için heykeltıraş Jose de Almeida ve oymacı kardeşi Felix Vicente de Almeida tarafında imal edilmiş. Resimler ise José da Costa Negreiros ve Fransız ressam Pierre Antoine Quillard’a ait.

Kral D. João V’in Arabası 

Portekiz malı araba kraliyet törenleri ve Portekiz’i ziyaret eden Kral ve Kraliçeleri gezdirmek için kullanılmış. Arkasındaki heykel Zodyakın 12 sembolünü gösteriyor.

Okyanuslar Arabası

Müzenin starı fotoğrafta görülen Okyanuslar Arabası (Oceans Coach), 1716 yapımı. Portekiz Dünya İmparatorluğu’nun en güçlü dönemi.

Okyanuslar Arabası

Kral John 5’in Papa Clement XI’i Roma’da ziyaret ederken kullandığı araba. Görülen tüm sarılar altın. Ortada görülen küre dünya, sağında heykel Hint Okyanusu, solundaki heykel Atlantik Okyanusu. Üste ortada Apollo onun sağında ilkbahar solunda ise yaz heykelleri.

Dolayısı ile hem zenginlik hem de jeopolitik durum görüldüğü gibi imparatorların arabalarına bile yansımış. Portekiz İmparatoru arabası ile kendi gücünü Papaya gösterirken Hristiyanlığı da yine kendisinin yaydığını ima ederek bir bakıma kendisini de kutsuyor.

1716’da Kral D. João V tarafından bağlılığını göstermek üzere Roma’ya Papa Clement XI’e gönderilen büyükelçinin beş temalı arabası. Afrika, Asya, Lizbon, bolluk ve ünü temsil ediyor. 

Kral D. José I’in Arabası

Portekiz malı araba kraliyet törenleri ve Portekiz’i ziyaret eden Kral ve Kraliçeleri gezdirmek için kullanılmış. Heykeltıraş José de Almeida ve Felix Vicente de Almeida tarafından imal edilmiş. 

Tören Arabası

Portekiz malı olan araba Portekiz ile İspanya arasındaki sınırda yer alan Caia Nehri’nda 1729 yılında prenses değişim töreninde kullanılmış. Bu tören ile Prenses D. Maria Barbara İspanya Kralı Fernando VI ile evlenmek üzere İspanya’ya giderken, İspanyol Prenses Mariana da Portekiz Kralı D. José I ile evlenmek üzere Lizbon’a gelmiş.

-19. YY. Dönemine Ait Arabalar

19. yy’ın kabrioletleri de denen üstü de kapatılabilen İngiliz malı bu arabalar şehirde ve mesire yerlerinde gezmek amaçlı olarak kullanılıyormuş.

Av Arabası (Charaba)

Thrupp ve Co. tarafından Kraliçe D. Maria II ‘nin kullanımı için tasarlanmış. Bu İngiliz malı arabalar daha çok avcılar ve arkadaşlarının taşınması için kullanılmış.

Av Arabası

Akslara paralel olarak düzenlenmiş banklar ile donatıldığından herhangi bir süspansiyonu olmaması nedeniyle rahat bir araba değilmiş. Omnibüslerin atası kabul ediliyor. Daha sonradan 18-20 kişi taşıyanları transit taşımacılık için kullanılmış.

Taç Arabası

King John VI için Londra’da inşa edilmiş. 1824 yılında Kral D. Carlos’un taç giyme töreninde kullanılmış. En son ise olarak 1957 yılında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in Portekiz’i ziyareti sırasında kullanılmış.

Posta taşıma amaçlı olarak 1854 yılında Jones Frères firması tarafından Belçika’da imal edilmiş. 3 gövdeli olarak imal edilen arabanın iki tarafında seyahat edenler için oluşturulmuş hücreler ve ortasında posta kutusu var.

Posta Arabası

Her ne kadar resmi şahısların taşınması ve posta arabası olarak kullanılsa da özel kişiler tarafından da satın alınmış olan İngiliz malı bu araba Gustavo Ferreira Pinto Basto tarafından satın alınarak seyahat ve avcılık için de kullanılmış.

Değerlendirme

Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi (Museu Nacional Dos Coches) Dünya’nın en zengin at arabası koleksiyonuna sahip. 1600′ yıllardan kalan arabalar da cabası. Kesinlikle bu haliyle Portekiz’in en çok ziyaret edilen müzesi olmayı hak ediyor. 

Keşke bizimde koca tarihimize paralel Lizbon Ulusal At Arabası Müzesi benzeri bir müzemiz olsaydı. Eminim ne kadar dikkat çekerdi. Belem bölgesine zaten gideceksiniz. 2 saatlik bir program ile mutlaka planlamanıza alın.

Lizbon ile ilgili diğer yazılarımız için mutlaka Lizbon Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version