Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Lizbon’un En Gezilesi Semti Alfama

Yazı Dizisi : Lizbon Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Lizbon‘un En Gezilesi Semti Alfama aynı zamanda şehrin en eski semtlerinden de biri. Dar Arnavut kaldırımlı sokakları, nostaljik tramvayları ve eski evleri ile hoş bir labirent sanki.

Eskiden Alfama şehir surlarının dışındaymış o zamanlar bu semtte sadece fakirler, denizciler ve rıhtım işçileri yaşarmış. Bugün ise hem kültürünü hem de o çekici harap tarihini koruyarak Lizbon’da bir çekim merkezi haline gelmiş. 

Alfama, São Jorge Kalesi (Castelo de S. Jorge)’nin altından Tejo Nehri’ne kadar olan bölgeyi kapsıyor. Meşhur 1755 depreminden zarar görmediğinden hala eski yapısını korumuş halde.

Alfama Sokakları

Biraz sanat, biraz kültür ve biraz da tarih derseniz hepsini bir arada bulabileceğiniz butik bir yerdesiniz.

Hele miradoralardan gün batımında Tejo’yu seyretmek varya işte o da muhteşem bir duygu.

Alfama, aynı zamanda Lizbon’un ünlü fado restoranlarının olduğu bölgelerden biri. Son derece dar sokaklar, futbol oynayan çocuklarla dolu minik meydanlar, dar merdivenler ve denize açılıp gelmeyen Portekizli denizcilere yakılan türküleri (fado) dinleyebileniniz restoranların. 

Ben de size kendi fotoğraflarımla gelirseniz Alfama ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri aşağıdaki başlıklarda paylaşmaya çalıştım.

Alfama Gezisi

Alfama’ya Ulaşım

Alfama’ya gelmenin en kolay yolu 12 veya 28 Numaralı Tramvay’a binmek. Bu tramvaylar sıradan bir tramvay değil. São Jorge Kalesi (Castelo de S. Jorge)’ne çıkan yokuşu tırmanan tramvaylar. 

20 dakika arayla çalışan 12 Numaralı Tramvay kaleye çıkanlar için ring yapıyor. Trafiğin yoğun olduğu saatler dışında 07:00-21:00 arasında çalışıyor. (Praça Figueira-Praça Figueira).

28 Numaralı Tramvay ise turist tramvayı olarak da biliniyor. En uzun hattı oluşturuyor. Baixa Semtini Estrela Semtine bağlıyor. Alfama’dan geçerek kaleye kadar çıkıp geri geliyor. 07:00-23:00 arasında çalışıyor. (Martim Moniz–Graca–Portas de Sol–Se Cathedral–Rua Conceição (southern Baixa)–Chiado–Sao Bento–Estrela-Campo Ourique).

Bizim İstiklal Caddesi’nde kullandığımız gibi nostalji tramvayları. Ticaret Meydanı (Praça do Comércio)’nın 3 sokak arkasındaki Rua da Conceição Tramvay Durağından geçiyor. Dönerken de yine aynı yerden durakta inebilirsiniz.

28 Numaralı Tramvay

Doğal olarak da oldukça kalabalık. Tramvay ücreti tek yön 2,9 €. Lisboa Card sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz. 

28 Numaralı Tramvay

Eksiğimiz kalmasın dedik ve biz de bu tramvaya defalarca binip gezip dolaştık sokakları. Müthiş bir keyifti gerçekten. Gidecek herkese bu tramvayı hararetle tavsiye ediyorum. Tabii yer bulup oturabilmek büyük şans, onu baştan söyleyeyim!

Benim tavsiyem ise kaleye kadar tramvay ile çıkıp dönüşte yokuş aşağı yürüyerek inmeniz çünkü Alfama’nın çekim merkezleri daha çok tramvay hattı üzerinde yer alıyor. Eğer tramvaya binmem derseniz merkezdeki aynı duraktan taksiler de kaleye 6 € bir bedelle çıkıyor. 

Alfama’da Gezilecek Yerler

Kısa bir tramvay yolculuğundan sonra Alfama semtine geldik. Alfama; daracık sokakları, her biri farklı renk ve desende fayans kaplı binaları, kırmızı tuğla çatıları, küçücük balkonlara asılmış çamaşırları, güvercinleri, kilise çanlarına karışan 28 Numaralı Tramvayın çanı ile gerçekten zamanda geriye yolculuk yaptığınız bir semt. Ben de bölgedeki gezilecek yerleri anlatırken Alfama’da ilgi çekici bulduğum yerleri derlemeye çalıştım. 

Alfama Sokakları

Bir şehri şehir yapan unsurların en başında şehrin kültürünü yansıtan orijinal sokaklar geliyor. Alfama sokakları bu örneğe bir hayli uygun. 

Alfama Sokakları

Alfama’nın sokakları bir labirent gibi. En iyi şekilde keşfedilmeyi hak ediyor çünkü her köşesinde orijinal dik yokuşlar, küçük keyifli meydanlar, eşsiz sunumlu dükkanlar ya da harika manzaralar ile karşılaşabiliyorsunuz.

Alfama Sokakları

Belki de bu sokakları keşfetmek için bir gün bile yetmeyebilir ama Lizbon’u anlamanız orijinal sahnelerle karşılaşmanız için mutlaka bu sokaklarda kaybolmanız lazım. 

Alfama Sokakları

Çünkü Alfama tarihi ve kültürü bir tarafa esasen bu orijinal sokakları ile güzel.

-São Jorge Kalesi (Castelo de S. Jorge)

Kalenin Lizbon’un tarihindeki önemi büyük. Çünkü şehrin ilk yerleşimi burada olmuş. Hatta kalenin yapılış tarihini 6-7 yy.a kadar götüren değerlendirmeler de var.

Şehrin en yüksek tepesinde bulunan kale bugün Lizbon’un en çok turist çeken tarihi eserlerinden biri. Çünkü Lizbon Mağribi egemenliğine girdikten sonra şehrin seçkinleri ve Mağribi yöneticiler kalenin olduğu bölgede oturmuş. O dönemde bir kale denmese de burada savunma hatları varmış.

1147 yılında Lizbon’a giren Kral Alfonso yönetimindeki haçlı orduları tam olarak burada Mağribi ordularını yenilgiye uğratmış. Kral Alfonso o dönemde tepenin şehre hakim olduğu da düşünerek buraya São Jorge Kalesi’ni inşa ettirmiş. 

São Jorge Kalesi (Castelo de S. Jorge)

1580 yılında Portekiz İspanyol egemenliğine girdikten sonra kalenin önemi daha da artmış. 1755 yılındaki büyük depremden sonra kale tamamen yenilenmiş ve genişletilmiş. 1940 yılında yapılan onarım çalışmalarından sonra ise tamamen turistik bir yer haline gelmiş. Halen kale içerisinde devam eden arkeolojik çalışmalar var. 

Kaleye giriş ücreti kişi başı 10 €,  13–25 yaş 5 € ve 12 yaş altı ücretsiz. Bu bilet ile isterseniz Fado Müzesi’ni de gezebiliyorsunuz.

Çalışma Saatleri: 09:00-18:00 yazın (21:00)  Int: https://castelodesaojorge.pt/en/

Adres: R. de Santa Cruz do Castelo, 1100-129 Lisboa, Portekiz  Tel:+351 21 880 0620

-Lizbon Katedrali (Sé de Lisboa)

Lizbon katedrali, Lizbon’un en önemli ve ikonik dini yapısı. 711 yılından itibaren Arap egemenliğine giren Portekiz 1249 yılına kadar Mağribi egemenliğinden kademeli olarak çıkmış. 

Katedral 1147 yılında Lizbon’un haçlı seferleri neticesinde Mağribilerden geri alınması üzerine burada bulunan bir cami yıkılarak yerine fethin simgesi olarak inşa edilmiş. Birçok deprem görmesine rağmen bugüne kadar ayakta kalmayı başarmış.

Lizbon Katedrali (Sé de Lisboa)

Katedral, 12. yy.dan beri Portekiz’in soylu ve seçkin kişilerinin vaftiz edildiği ya da evlendiği yer. Bu bakımdan neredeyse 850 yıllık tarihe de tanıklık etmiş. Meşhur 28 Numaralı Tramvaya binip Alfama’ya doğru hareket ederseniz hemen sağ tarafınızda göreceksiniz. Katedral, 07:00-19:00 saatleri arasında açık.  Katedrale giriş ücreti yok. 

Adres: Largo da Sé, 1100-585 Lisboa, Portekiz  Tel:+351 21 886 6752

-Aziz Engrácia Kilisesi (Panteão Nacional) 

Fotoğrafta sol tarafta görülen kubbe benzeri yer Portekizliler için ulusal uğurlama kilisesi ( Bizdeki Kocatepe Cami benzeri). Prenses Maria tarafından 1570 yılında inşa ettirilmiş. Bir çok ünlü Portekizli için son durak olduğu söyleniyor. Giderseniz kubbesinde Tejo Nehri’ne bakan harika bir terası var.

Aziz Engrácia Kilisesi (Panteão Nacional) 

En yakın metro istasyonu Santo Apolonia (mavi metro hattı) ancak burada inerseniz 10 dakika yokuş yukarı yürümeniz gerekecek. 

Kilise,  Salı-Pazar günleri 10:00-17:00 saatleri arasında açık. Giriş ücreti kişi başı 3 €. Pazar günü sabahları ücretsiz. 

Adres: 2750-642 Cascais, Portekiz  Tel:+351 21 923 8500

-Portas do Sol

Lizbon’da sırf âşıklar güneşin batışını seyretsin diye inşa edilmiş birçok “miradora” var. Miradora Portekizce “Güzel Manzara” demek.

Portas do Sol

Alfama’ya tepeden bakmak ve bizim boğaza benzeyen büyük Tejo Nehrini güneş batarken sanatçıların gitarlarından çıkan çok güzel şarkılar eşliğinde doya doya seyretmek istiyorsunuz. Nereye gidersiniz? Tabii ki gideceğiniz yer Portas do Sol.

Portas do Sol

Portas do Sol, sadece Alfama’nın değil Lizbon’un en ünlü miradoralarından biri. Özellikle de güneş batarken sevgililer buraya gelip müzisyenlerin aşk ezgileri eşliğinde harika vakit geçiriyorlar. Fotoğrafçıları da unutmamak lazım çünkü aynı saatlerde buradan harika kareler çıkarabilirler. 

Terraço Santa Luzia

Miradouro de Santa Luzia’nın hemen üst tarafında Terraço Santa Luzia adında küçük bir kafe var. Hem kaleye çıkarken dinlenmek, hem bu harika manzarayı seyretmek hem de bir şeyler yiyip içmek için mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Adres: Largo Portas do Sol, 1100-411 Lisboa, Portekiz  Tel: +351 915 225 592

Alfama’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Alfama semti Lizbon’da hem fadonun merkezlerinden hem de oldukça turistik bir yer olduğu için restoran ve yemek çeşitleri bakımından da oldukça zengin. Burada değişik bir şeyler tatmak ve fado dinlemek için bir çok seçenek bulunuyor. 

Lizbon’a gelirseniz siz de mutlaka bir öğle ya da akşam yemeğini (fado) mutlaka buraya planlayın. Emin olun çok memnun kalacaksınız.

Deneyimlediğimiz tatlar ile ilgili detaylı tüm bilgileri Lizbon’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Değerlendirme

Alfama da, bir yandan ağzına kadar dolu tramvayların daracık sokaklardan nasıl geçebildiğine, nasıl savrulmadan o keskin dönüşleri yapabildiğine ve de dimdik yokuşlardan nasıl tırmanabildiğine hayret ederken, diğer yandan da açık hava müzesi görüntüsündeki binaları hayranlıkla izleme şansınız oluyor.

Alfama

Bu nedenle de fotoğraf severler için hazine gibi bir semt. Her sokağında ayrı bir güzellik. Özellikle de canlı renkli tramvayları da resimleriniz de kullanırsanız hakikaten çok güzel kareler yakalayabilirsiniz. 

Lizbon ile ilgili diğer yazılarımız için mutlaka Lizbon Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version