Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kış Ortasında Laponya Gezisi

Yazı Dizisi : Finlandiya Gezi Rehberi

Yazar : Nesrin Orçun Ciritci

Bugün size kış ortasında yaptığımız Laponya Gezisi (Lapland)’nden bahsetmek istiyorum. Laponya, Finlandiya’nın kuzeyinde bir bölge. Dünya’da Lapland olarak da biliniyor. İsveç, Norveç ve Rusya ile komşu.

Laponya yönetiminin başkenti kuzey kutbunda yer alan Roveniemeni. İkinci Dünya Savaşı sırasında 1944 yılında Naziler tarafindan yıkılmîş, ancak sonra tekrar inşa edilmiş.

Hava durumuna gelince buradaki en soğuk dönem Aralık-Nisan dönemi. Bu dönemde sıcaklık -40 dereceyi buluyormuş.

Laponya Gezisi

Biz de Laponya’ya Ocak sonunda gitmiştik. Zaten buraya gitmek için en çok tercih edilen ay da Ocak ayıymış.

Santa Clause Village Laponya Gezisi

Bizim gittiğimiz dönemde gündüz -27 derece de geziyorduk. Ancak , iklim kuru olduğundan soğuk havayı fazla hissetmiyorduk.

Santa Clause Village Laponya Gezisi

Santa Clause Village ya da diğer adıyla Noel Baba Köyü tamamen Noel konsepti üzerine inşa edilmiş, masal gibi bir köy. Burada;  eğlence parkını gezebilir, buz kaydırağı ile eğlenebilirsiniz. Kafelerde oturup Eskimo evlerini ziyaret edebilirsiniz. Dahası, Noel Babanın evini gezip hatıra fotoğrafı da çektirebilirsiniz.

Buz Restoranı Laponya Gezisi

Kalacak yere gelince Roveniemi de bol miktarda hostel ve otel var. Hatta buz otelde de kalabilirsiniz.

Buz Restoranı Laponya Gezisi

Biz buz otelde kalmadık ama bir buz restoranına gittik. Oturduğumuz yerlerden masamıza kadar her yer buzdan yapılmıştı.

Husky Köpekleri Laponya Gezisi

Laponya’nın maskotu Husky Köpekleri. İsterseniz burada Husky çiftliklerine gidebilir, onları sevebilir hatta Huskylerin çektikleri kızaklara binebilirsiniz. Gerçekten oldukça zevkli..

Husky Köpekleri Laponya Gezisi

Ren Geyiklerinin çektikleri kızaklarla da binebilirsiniz. Onun da ayrı bir keyfi var. Hepsi çok masalsı ve güzel. Bütün bunların üzerine sıcak bir kahve ise anlatılmaz, yaşanır cinsten.

Ama bizi en çok etkileyen gece yaptığımız kar motoru safarisi idi. Düşünün -30 derecede, açık havada süratle ormanların içinden ilerleyen motorlar. 30 km civarında bir safari idi.. ancak orman yolları. Bazen bekliyorsunuz , birbirinizi kolluyorsunuz … karanlıkta önünüzden hızla hayvanlar geçebiliyor.. ufak tefek kazalar bile olabiliyor. O yüzden ben kullanmadım, arkaya oturmayı tercih ettim. Çünkü her türlü zarardan siz sorumlusunuz ..

Kar Motoru Safarisi Laponya Gezisi

Bu arada, bu safari için bir merkeze geliniyor, orada özel tulumlar, çizmeler ( kendi giysilerinizin üzerine ) giyiliyor, kasklar takılıyor. Bir de bilgi veriliyor..

Sonuçta safari bitti ama biz de soğuk ve heyecandan bittik. Tam bir adrenalin şöleniydi.. Vardığımız büyük çadırda, çizmelerimizi çıkarıp donmuş ayaklarımızı ateşe doğru uzattık.. sıcak şaraplarımızı içerken çok mutluyduk…

Burada tam 4 gece kaldık. Her gümümüz birbirinden harikaydı.. tek eksiğimiz göremediğimiz kuzey ışıklarıydı. Gökyüzünde hafif bir yeşillik gördük ama istediğimiz o değildi. Defalarca çıktık bekledik ama nafile…

Ama gider misin derseniz Lapland’a, seve seve yine gider yeniden o masalı yaşamak isterdim..

Exit mobile version