Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Lizbon’un Romantiği Sintra Gezisi

Yazı Dizisi : Lizbon Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

2010 yılında bölgeye ilk defa geldiğimde kısa bir süreliğine de olsa Sintra ve çevresini gezip görmüş oldukça da etkilenmiştim. Kendi kendime bir gün ailemi de buraya getireceğim demiştim. Kısmet oldu bu sefer hep beraber geldik.

Sintra, yaklaşık 500 bin nüfuslu bir belediye, daha çok 18. yy.a ait romantik mimarisi ile tanınıyor. Lizbon‘a gelen tüm gezginlerin ana uğrak yerlerinden biri.

Arap işgali sırasında sisler içerisindeki yaşayan şehir olarak tanımlanmış. Hakikaten de güzel havada bile bu sisi siz de fark edebiliyorsunuz.

Sintra ve Bisiklet

Diğer taraftan Portekiz’in En Güzel Sarayı Pena Sarayı (Palácio da Pena) da burada bulunuyor. Hatta bence görsel olarak Portekiz’de görülmesi gereken en önemli yer bile dersem hata etmiş olmam.

Sintra

Yani şehir değişik özellik ve kültürleri bünyesinde bulunduran bir yer. Ben de size kendi fotoğraflarımla gelirseniz Sintra ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri aşağıdaki başlıklarda paylaşmaya çalışacağım.

Sintra Gezisi

Sintra’ya Ulaşım

Lizbon’dan buraya gelmenin en kolay yolu Lizbon-Sintra Treni‘ne binmek. Sintra’ya Lizbon Rossio Meydanı (Praça Rossio)’ndaki eski Rossio Tren İstasyonu’ndan ya da Oriente Uluslararası Tren İstasyonu’ndan gelebilirsiniz. 

Rossio Tren İstasyonu

Biz otelimize çok yakın olduğu için Rossio Tren İstasyonu’nu tercih ettik. Buradan Sintra yönüne 20 dakika aralıklarla tren kalkıyor. Bu yolculuk yaklaşık 45 dakika sürüyor. Lisboa Card aldıysanız tren yolculuğu için ücret de ödemiyorsunuz.

Lizbon-Sintra Treni

Sintra Tren İstasyonu bu hattaki son istasyon olduğu için kaybolmanız da imkansız. Geri dönerken de aynı yolu kullanacaksınız.

Sintra’da Ulaşım

Tren istasyonun önünden kalkan 434 Numaralı Ring Otobüsü (The Circuito da Pena sırasıyla şehir merkezi (Sintra-Vila, The Palácio Nacional de Sintra), Mağrip Kalesi (Castelo dos Mouros), Pena Sarayı (Palácio da Pena)’na uğrayarak tekrar Sintra Tren İstasyonu’na dönüyor.

Sintra Sokakları

Bu otobüsler özel Scotturb Şirketine bağlı olduğu için Lisboa Card trenlerin tersine geçmiyor. Otobüse binebilmek için kişi başı tek noktaya gidecekseniz 3,9 €, Hop-on Hop-off  yapacaksanız 6,9 € ödüyorsunuz. Biz zaman darlığı nedeniyle sadece saray için geldiğimizden 3,9 € ödedik. Ücreti otobüs şoförüne verebiliyorsunuz.

Kışın bu otobüsler 09:30-18:20 arasında, yazın 09:15-19:50 arasında saatte 4 sefer yapacak şekilde çalışıyor.  

Sintra’da Gezilecek Yerler

Buraya sakın turla gelmeyin. Bilgisel olarak doyurucu olsa da rahat fotoğraf çekemezsiniz. Ayrıca, günü birlik adam başı 50-60€ isteniyor ki bu fiyata ne yemek ne de gireceğiniz müze/saray biletleri dâhil değil. O yüzden buraya kendiniz gelmeniz ve mümkün olduğu kadar zaman esnekliğinizin olması en doğru olanı.

Sintra ve Eski Evleri

Geziniz çerçevesinde Pena Sarayı’na da gelecekseniz ilk otobüse binmiş olun. Öğleden itibaren hem otobüs durağında hem de saray girişinde çok fazla kuyruk oluyor. Eğer geç kalırsanız hele bir de yaz dönemi ise sarayda fotoğraf değil ancak selfie çekersiniz. Diğer taraftan bu geziyi öğleden sonraya bırakırsanız hem sarayı hem de Sintra’yı yeterince gezemezsiniz.

Tarihi Sokaklar

Saray, Lizbon’a 31 km uzaklıkta bulunuyor. Buraya A37 üzerinden 45 dakikada gelebilirsiniz. Sakın arabayla gelmeyin çünkü hem yollar çok dar ve virajlı ayrıca sarayın girişinde çok küçük bir otopark var. Muhtemelen yer bulamazsınız. Tekrar geriye dönüp arabanızı şehir merkezine bırakmak zorunda kalırsınız.

Tarihi Sintra Sokakları

Merkezden otobüse binmek yerine yolun çok romantik olduğunu düşünüp yürümek de isteyebilirsiniz ancak bu yol oldukça dar yürüyebilmeniz için fazla alan yok. Sürekli arkanızdan araba, otobüs vb. geldiği için bir köşeye sıkışarak onların geçmesini bekliyorsunuz. Çok yorucu ve çok tehlikeli sakın yürümeye kalkmayın.

Sintra Sokakları

Bölgede 6 adet gezilecek saray var. Doyurucu ve bol bol güzel fotoğraflı bir gezi olsun istiyorsanız 1 gece de olsa Sintra’nın merkezinde kalacak şekilde planlama yapın. Böylece ring seferinin tüm duraklarına hızlıca da olsa uğrayabilir bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Ancak, vaktiniz yok ise Pena Sarayı ilk tercihiniz olmalı.

-Sintra Belediye Binası (Câmara Municipal Sintra)

Tren istasyonuna yürüyerek 3 dakika mesafede bulunan bina oldukça güzel bir Manueline tarzında bir mimariye sahip. 

Sintra Belediye Binası

Adas Bermudes tarafından tasarlanan binanın inşası 1910 yılında bitmiş. Binanın kulesi Portekiz armasının motiflerini temsilen yeşil ve beyaz çinilerle kaplı. Gezme imkanınız olmasa da dışardan görüp fotoğraf çektirebilirsiniz.

Adres: Largo Dr. Virgílio Horta, 2714-501 Sintra, Portekiz  Tel:+351 21 923 8500

-Sintra Ulusal Sarayı (Palácio Nacional de Sintra)

Şehrin her tarafından görülebilen Sintra Ulusal Sarayı Portekiz’deki en iyi korunmuş ortaçağ kraliyet sarayı olarak kabul ediliyor. Zamanında bu saray Portekizli soyluların favorisiymiş.

Sintra Ulusal Sarayı 

Saray, Kral João I tarafından yaptırılmış ve son hali 1433 yılında verilmiş. Neredeyse 15-19 yy. döneminde aralıksız olarak kraliyet ailesi tarafından kullanılmış. 

Sintra Ulusal Sarayı

Hem Manueline hem de Mağribi mimarinin harmanlandığı bir yapı tarzına sahip olan saray hâlihazırda müze olarak kullanılıyor. Sarayın en ayırt edici özelliği ilginç ve kendine özgü mutfak bacaları. Arma Odası, Saksağan Odası ve Kuğu Odası sarayın en ilginç odaları. 

Saray 09:30-19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Sarayı azami 1 saatte gezmek mümkün. Giriş ücreti kişi başı 10 €, çocuk 8,5 €, aile 33 €  Lisboa Card sahibiyseniz % 10 indirim de yapılıyor.

Adres: Largo Rainha Dona Amélia, 2710-616 Sintra, Portekiz  Tel:+351 21 923 7300

Mağrip Kalesi (Castelo dos Mouros)

Sintra’nın Kuzey Afrikalı Mağripliler tarafından yönetildiği dönemde bölgenin önemi çok büyükmüş. Çünkü burası bölgenin en verimli tarım arazisiymiş ve Müslüman nüfusun idamesi için çok önemliymiş. Kısmen de olsa zaman zaman kuzeyli saldırıları önlemek için tüm bölgeye hâkim olan tepelere büyük bir kale yapılması elzem görülmüş. Bu kapsamda 9. yy.da şehri korumak amacıyla 3,5 km uzaklıkta 412 m yükseklikte Mağrip Kalesi inşa edilmiş.

Mağrip Kalesi

“Reconquista” yani tüm İber Yarımadası’nın Mağriplilerden geri alınması sürecinde Mağrip Kalesi’nde çok şiddetli savunma yapılmış ancak 1147 yılında Kral Alfonso Haçlı ordusunun da desteği ile Lizbon’u ele geçirince lojistik desteği kalmayan kale de düşmüş ve tahrip edilmiş. Müslümanların çekilmesi ile bölgeye gelen yerleşimciler de bugünkü Sintra’nın çekirdeğini oluşturmuş.

Mağrip Kalesi

Kale, Kral Fernando II tarafından Pena Sarayı ile birlikte restore edilmiş ve muhteşem manzarası ile birlikte turizme kazandırılmış.

Kale 10:00-18:00 (kış)   09:30-20:00 (yaz) saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı giriş ücreti €8, çocuklar için 6.5 €.

Adres: 2710-405 Sintra, Portekiz  Tel:+351 21 923 7300

-Pena Sarayı (Palácio da Pena)

Portekiz’in en güzel, Avrupa’nın ise en güzel saraylarından biri. Tarihi 1500’lü yıllara uzanan sarayın bugünkü haline gelmesini 1838-1860 yılları arasında Kral Fernando II sağlamış.

Pena Sarayı 

1995 yılında da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen, iç ve dış mimarisi ve dekorasyonu ile biraz Alman, biraz Mağribi görünüm arz eden kale görünümlü Pena Sarayı ile ilgili tüm detayları Portekiz’in En Güzel Sarayı Pena Sarayı başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Adres: Estrada da Pena, 2710-609 Sintra, Portekiz  Tel:+351 21 923 7300

-Cabo da Roca

Eğer bir gün buraya gelirseniz yapacağınız çevre gezilerinden birisi kesinlikle Avrupa Anakarasının En Batı Ucu Cabo da Roca olmalı.

Cabo da Roca

Şehrin 18 km batısında Sintra-Cascais Doğal Parkı (Parque Natural de Sintra-Cascais) içerisinde bulunan Cabo da Roca ile ilgili tüm detayları Avrupa Anakarasının En Batı Ucu Cabo da Roca başlıklı yazımda okuyabilirsiniz. 

Adres: Estrada do Cabo da Roca s/n, 2705-001 Colares, Portekiz  Tel:+351 21 928 0081

Sintra’da Alışveriş

Sintra’nın kendisi oldukça şirin bir kasaba. Hediyelik eşya açısından da oldukça zengin.

Özellikle merkezden istasyona doğru yürürken yolun solu boyunca satılan çok uygun fiyatlara alabileceğiniz orijinal duvar süslemeleri ve küçük duvar boyamaları var. 5-10 € seviyesindeki bu hediyelik eşyalardan almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Sintra’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Sintra oldukça turistik bir yer olduğu için restoran ve yemek çeşitleri bakımından da oldukça zengin. Burada değişik bir şeyler tatmak için bir çok seçenek bulunuyor. 

Ale Hop

Sintra’da deneyimlediğimiz tatlar ile ilgili detaylı tüm bilgileri Lizbon’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Değerlendirme

En başta yazdığım gibi Portekiz’e asıl geliş amacım bu bölgeyi gezmek ve özellikle de Pena Sarayı’nın fotoğraflarını çekmekti. 2010 yılında zaman sıkışıklığı nedeniyle sadece burada kısa süreli bir gezi yapabilmiştim. Şimdi ise çok farklı bir gezi oldu. Lizbon gezisi yapacaklar Lizbon için ayırdığınız günlerden birini mutlaka buraya kaydırın.

Lizbon ile ilgili diğer yazılarımız için mutlaka Lizbon Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version