Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Avrupa Anakarasının En Batı Ucu Cabo da Roca

Yazı Dizisi : Lizbon Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Eğer bir gün Lizbon‘a giderseniz yapacağınız çevre gezilerinden birisi kesinlikle Avrupa Anakarasının En Batı Ucu Cabo da Roca olmalı. 

Sintra Belediyesi‘ne bağlı olan bu nokta belediye merkezinin 18 km batısında Sintra-Cascais Doğal Parkı (Parque Natural de Sintra-Cascais) içerisinde bulunuyor.

Sizi bilmiyorum ama benim kişisel olarak bu coğrafi enlere yönelik her zaman özel bir ilgim oldu. Şu an bulunduğumuz yer de Dünya’nın en önemli 800 coğrafi noktasından biri olarak kabul ediliyor.

Cabo da Roca Gezisi

Cabo da Roca’ya Ulaşım

Buraya ulaşabilmek için turla gelmediyseniz Sintra ya da Cascais’e tren ile gelmiş olmanız şart. Tren, tramvay ya da metro ulaşımı yok ama özellikle Sintra tarafından gelirseniz harika bir otobüs turu sizi bekliyor. 

-Otobüs

Doğal parkın içerisinde yer alan küçük ama bir o kadar da güzel köylerin arasından geçerek kıvrıla kıvrıla doğru ilerliyorsunuz. 

Sintra-Cabo da Roca Yolu

Buraya ister Sintra’dan ister Cascais’ten gelebilirsiniz. Sintra-Cascais arasında çalışan 403 Numaralı belediye otobüsü 30 dk aralıklarla buraya da uğruyor. Hem Sintra hem Cascais’ten çıktıktan sonra yaklaşık olarak 1 saatlik bir yolculuk sonunda Cabo da Roca Otobüs Durağı’na varıyorsunuz.

Cabo da Roca

Cabo da Roca otobüs durağından 400 m uzakta bulunuyor. Fiyata gelince bu otobüsler de bizim halk otobüsleri gibi olduğundan Lisboa Card geçmiyor ve Sintra’dan kişi başı 4,1 €,  Cascais’ten kişi başı 3,25 € alıyorlar. 

-Araba ve Taksi

Tüm ülkede tespit ettiğim ve belirtmeden geçemeyeceğim bir husus var. Her şeyin orijinal kalmasını istiyorlar. Yollar istediği kadar dar olsun, evler istediği kadar eski olsun ve boyaları dökülsün kimse yolları genişletene oyumu veririm, evi müteahhite verelim apartman yapsın bize de 2 daire versin demiyor. Böyle bir şey kimsenin aklından bile geçmiyorrrrrr.

Cabo da Roca

Şahsen ben gerekirse bu mesafeyi taksi ile alırım diye hesaplamıştım ancak kuş uçuşu çok kısa gözüken yolların çok fazla dolambaçlı ve çok dar olmasından dolayı (Sintra 18 km, Cascais 16 km) ne taksi ne de kiralık araba tutmayarak ne kadar doğru yaptığımızı gördüm.

Bu nedenlerle kimseye buraya gelmek için araba kiralamasını tavsiye etmiyorum. Bir de onlar daracık yollarda çok hızlı araba kullanırken yol bilmeyen sürücü için bu yolların çok tehlikeli olabileceğini değerlendiriyorum.

-Trekking

Oraya geldiğimizde karşılaştığımız bazı gezginlerin Cascais’ten Cape Roca’ya yürüyerek geldiğini de gördük. Kendilerine sorduğumuzda bu rotanın okyanus boyunca kayaların arasında uzanan harika bir yürüyüş rotası olduğunu söylediler. Tabii ki bu kıyıdan 20 km uzunluğundaki parkuru 4 saatte almışlar. 

Cabo da Roca

Koordinat olarak 38º 47´N ve 9º 30´W noktasında bulunan burun seyir yapan denizciler için de önemli bir nokta. Şu anda bulunduğumuz yer Avrupa anakarasının en batı ucu.

Cabo da Roca

Denizden 150 m yüksekliği ile uçsuz bucaksız ufka ve tüm Sintra sahiline hakim bir yerde bulunuyor. Bu sarp kayalıkların üzerinden ufku görünce daha önce hiç deniz görmemiş çocuklar gibi sevindik. Burası Atlantik Okyanusu’nun uçsuz bucaksız manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz harika bir yer. 

Bölgeye İlk Gelişim

Buradan baktığınızda güneyde ise Cabo Raso Burnu, kuzeyde ise  Azenhas do Mar ve Praia dos Maços görülebiliyor. Biz göremedik ama buranın muhteşem bir gün batımı seyir noktası olduğunu da söylüyorlar.

Cabo da Roca Deniz Feneri (Farol do Cabo da Roca)

Tarihi belgelere göre 17. yy.da burada bir kale varmış. Özellikle Yarımada Savaşları döneminde Fransız Donanması’na karşı Lizbon’un savunması o zamanlar buradan başlıyormuş.

Cabo da Roca Deniz Feneri

Bugün ise kaleden ufak tefek bir kaç yıkıntı dışında hiç bir şey  kalmamış. Şimdi ise kalenin olduğu yerde şimdi bir deniz feneri var.

Cabo da Roca Deniz Feneri

165 m yükseklikten Atlantik Okyanusu’na bakan kırmızı-beyaz renkli fener, 1772 yılında inşa edilmiş. 48 km uzaktan görülebiliyormuş. Buradaki insan fener için gülerek “Dünya’nın Sonundaki Fener” ifadesini kullanıyorlar. Deniz fenerini ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Cabo da Roca İşaret Taşı

Bölgenin bilinirliğini artırmak adına  buraya 1979 yılında haç şeklinde bir işaret taşı yerleştirilmiş. Taşın üzerinde buranın koordinatları verilerek kıtanın en batı noktasında bulunduğunuz ifade ediliyor.

Bölgeye İlk Gelişim
Cabo da Roca İşaret Taşı

Şimdi buraya gelen tüm ziyaretçiler mutlaka söz konusu işaret taşı ile birlikte bir hatıra fotoğrafı çektiriyorlar.

Bölgeye İlk Gelişim

Eğer işaret taşından 150 m aşağıya yürüyüp gördüğünüz kayalıklardan aşağıya bakarsanız sörfçülerin uğrak yeri olan, Praia de Guincho Plajı’nı da görebilirsiniz.

Cabo da Roca

Yine yazın buraya gelirseniz  gördüğünüz kayalıklardan atlayan süper cesaretli yüzücüler ile karşılaşacaksınız. Onlara gerçekten hayran olmamak mümkün değil.

Cabo da Roca

Bu okyanus dalgalarının arasından tekrar tekrar kayalıklara çıkıp denize bıkmadan yorulmadan atlıyorlar. Hayran olmamak elde değil.

Cabo da Roca Sertifikası

Buraya gelen tüm gezginlere hemen yakındaki turizm bürosundan talep etmeleri halinde adlarına yazılmış, tarih atılmış birer buradaydı sertifikası veriliyor.

Cabo da Roca Sertifikası

Belgede Sintra Belediyesi’nin mührü, tarih ve yetkili imzası var. Ben buraya 2. kez geliyorum. Gördüğünüz belge 2010 yılında ilk geldiğimde 5 € karşılığında almış olduğum belge. Talep olmuş ki şimdi aynı belgeye zam gelmiş 11 € yapmışlar.

Değerlendirme

Cabo da Roca, sadece kıtanın en batı ucu olma özelliğine sahip değil bunun dışında gerçekten de güzel bir yer. Bu nedenle Lizbon’a giderseniz gezi planınızın olmazsa olmazlarından biri olmalı, es geçilmemeli. Burası ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar.

Lizbon ile ilgili diğer yazılarımız için mutlaka Lizbon Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version