Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberi

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Gezginler İçin Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberi yazma sebebim gezginler için olmazsa olmaz rota kabul edilen Nepal’e gidiş, giriş, vize ve bilet işlemleri ile ilgili olarak Internet ortamında çok fazla soru işareti olması ve bunlara yerinde cevap verilmesi.

Çok basitçe özet bir giriş yapayım. İşin en zor kısmı bilet. Biletiniz olsun gerisi kolay. Bu kadar basit.

Nepal’e gitmeyi düşünen ya da planlayan gezgin arkadaşlarım için başlıklar halinde aşağıdaki rehberi oluşturdum.

İşinize gerçekten yarayacağını düşündüğüm rehberi dikkatle takip ederseniz ülkeye giriş-çıkış sürecinde temel bilgilere sahip olacağınızdan bir sıkıntı yaşamayacağınızı değerlendiriyorum.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberi

-Nepal Gidiş-Dönüş Uçak Bileti

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin ilk ve en hayati konusu tabii ki uçak bileti konusu.

İnternet ortamında çok değişik rotalar üzerinden Nepal’e giden havayolu şirketleri olduğu görülüyor ancak Avrupa’dan Nepal’e direkt uçuş yapan tek havayolu şirketi THY.

Uçağınız İstanbul’dan kalktıktan 6,5-7 saat sonra Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı iniyor. Bu durum da tabii ki hem zaman ve hem de yorgunluk açısından oldukça cazip ve pozitif bir durum.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberi

Ancak bunun bir de biletleme fiyatı var tabii ki. Eğer biletinizi 7-8 ay önceden alırsanız vergiler dahil 700-750$ gibi bir ücret karşılığında gidip dönebilirsiniz. Ancak bileti son 1 ay içerisinde almaya kalkarsanız vergiler dahil ödeyeceğiniz fiyat 950-1000$ civarında olacaktır.

THY ve Qatar Airways Uçakları Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı

Aktarmalı seferlere gelince aslında bu seferler 1 ay içerisinde yapılacak yolculuklarda ciddi bir avantaj sağlıyor. Örneğin Qatar Airways ile yapacağınız 1 aktarmalı seferde önce 4 saatte gece yarısı varacak şekilde Doha Hamad Uluslararası Havalimanı’na uçup orada 3,5-4 saat bekledikten sonra sabaha karşı tekrar 4,5 saatlik bir yolculuk ile Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı’na inebilirsiniz. Aynı uçuş süreleri dönüş içinde geçerli.

Bu bekleme süreleri 4-16 saat arasında değişirken karşılığı bilet ücretleri de 700-750$ arasında değişiyor. Yani biraz güçlü olup ilk gününüzü de çok yorgun olacağınızdan feda ederseniz 300$ gibi bir para cebinizde kalabilir.

300$ Nepal gibi bir ülke için çok iyi bir para. Çünkü şehir merkezinde bile orta üstü otel ücretleri günlük 30$ civarında. Yani bu para ile 10 günlük otel ücretini kahvaltı dahil karşılayabilirsiniz. Bu konu da tabii ki değerlendirilmesi ve küçümsenmemesi gereken önemli bir durum.

-Nepal’e Gidiş İçin En Uygun Zaman

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin ikinci hayati konusu gidilecek zaman tabii ki tartışmasız Kasım Ayı. Sağa sola çekmeye gerek yok. Bu ay boyunca kar yok. Yağmur yok. Hava güneşli. Fotoğraf çekimi için en güzel, otel fiyatlarının da kısmen iyi olduğu ay.

-Uçuş Zamanı, Zaman Farkı ve Yer Seçimi

Genel olarak THY Uçaklarının uzak doğu yönlü gidiş saatleri gece yarısından sonra oluyor. Bu çok dezavantajlı bir durum değil. Direkt gideceğiniz için eğer uykunuzu almayı başarırsanız otele girişleriniz de 14:00’dan önce olamayacağı için uzun yolculuğa rağmen ilk gününüzü kurtarabilirsiniz.

Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı

İstanbul-Katmandu zaman farkı son boylam ayarlamaları ile 3 saate inmiş durumda. Çok gerçekçi olmasa da ortalama olarak 7 saat süren uçuşu giderken 10 saatte, dönerken 4 saatte alıyorsunuz.

Gelelim yer seçimlerine tahmin edersiniz ki özellikle fotoseverler için uyandıklarında Himalaya Dağaları’nı karşılarında görmek önemli bir husus. Bu nedenle biletler check-in e açılır açılmaz ilk yapacağınız şey giderken sol, dönerken  sağ pencere kenarından yer seçmek.

Himalaya Dağları

Bu gerçekten önemli çünkü bu konuya herkes önem verdiği için ilk biten biletler dediğim hattaki pencere kenarı biletler oluyor.

-THY ile Nepal’e Gidiş

THY’nın İstanbul-Katmandu seferini yapacak olan uçağımıza havaalanındaki kontrolleri geçtikten sonra saat 01:00 gibi alındık.

Atatürk Havaalanı-Gece yarısı THY Katmandu Uçağı

Aslında en çok merak ettiğim şey bu uçağa kimlerin bineceği ve uçağın dolup dolmayacağı idi. Çünkü ben aslında uçağın kalkmasından ya da olabilecek bir ertelemeden bile şüpheliydim. Korkularım oldukça yersizmiş. Saat 01.35’de tam belirtilen saatte uçağımız İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalktı.

Bu işte bir gariplik vardı çünkü tahsis edilen 289 yolcu kapasiteli Airbus A330-300 uçağı oldukça büyük bir uçak olmasına rağmen neredeyse %100 seviyesinde doluydu.

Uçak kalktıktan sonra konuşmalardan anladım ki neredeyse uçaktaki personel hariç tek Türk benim. Her ne kadar uçakta Türk yolcu olmasa da THY bu hattı çalıştırarak çok doğru bir iş yapıyor çünkü Avrupa’dan Nepal’e direkt giden başka bir havayolu yok. Bu nedenle sadece Nepal değil Avrupa’dan Nepal ve çevresindeki yakın büyük şehirlere giden herkes THY’nı kullanıyor.

Sabah uyandığınızda karşınızda Himalaya Dağları ve altınızda bembeyaz bir bulut denizi ile uyanmak gerçekten çok güzel.

Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı malesef sadece tek bir piste sahip. Ülke çok fakir. Genişletme, uzatma zor. Küçücük uçaklar, kocaman uçaklar fark etmiyor. Havada sıranızı bekliyorsunuz.

 

Yapılan anons ile iniş için sıra beklendiği bildirilince bir bakıma bizim için de çok iyi oldu. Normalde Başkent Katmandu’nun kuzeyinde yer alan Himalaya Dağları’na yönelik çok büyük paralar verilerek yapılan Uçakla Himalayalar Turu uzaktan da olsa birden ayağımıza geldi.  Ben de bunu çekmeyi ihmal etmedim tabii ki…

Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı

Yaklaşık 45 dk havada dolaştıktan sonra 12:00 sularında Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı’na indik.

Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı

Bu tür havaalanlarının en önemli özelliği her zaman yolunuz düşmeyecek size özel havaalanları olması. Bu durumda onları sembolik hale getiriyor doğal olarak. Vize kuyruğu ilk olarak tam da burada başladı aslında.

Bölgede yaşayanlar hariç neredeyse uçaktan inen herkesin burada sırayla fotoğrafı çekildi. Artık Nepal topraklarındayız ve Nepal’e hoş geldik.

-Vize İşlemleri ve Nepal’e Giriş

–Kayıt işlemleri

Terminale girdikten sonra ilk yapacağınız şey vize işlemleri kapsamında orada size yeri gösterilecek olan Imigration Information Form’u doğru şekilde doldurmak.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin üçüncü hayati konusu yanınızda mutlaka 1 adet tükenmez kalem olmalı. Yoksa herkesin yabancı olduğu bir ortamda kalem aramak ve gereksiz yere en az 30 dk kuyruk beklemek zorunda kalırsınız. Nepalli görevlilerden kalem alamazsınız çünkü kalemleri yok.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize İşlemleri

Bu işlem bitince yapacağınız iş görmüş olduğunuz makinelere kendinizi tanıtmak. Tanıtmaktan kastettiğim şey kredi kartınızı okutur gibi pasaportunuzu makineye okutmak ve daha sonra fotoğraf butonuna basarak makinenin sizin fotoğrafınızı da sisteme yüklemesini sağlamak.

Makinede dil seçeneği var. Doğal olarak İngilizceyi seçiyoruz ancak dil bilmiyorsanız oradaki görevliden yardım isteyin yardım edeceklerdir.

Genel olarak Internet anlatımlarında fotoğraf çektirip gitmenizden bahsediyorlar. Boşuna gereksiz yere fotoğraf çektirmeyin. Kabul etmiyorlar.

–Vize Ücreti Ödemesi

Bu işlem bittikten sonra kalacağınız gün sayısına göre aynı yerde bulunan vize ücreti veznesine para yatırıyorsunuz.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize İşlemleri

Burada $ kabul ediliyor. Yoksa kredi kartı ile de ödeyebilirsiniz.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize İşlemleri Ödeme Makbuzu

Gördüğünüz gibi 15 gün ve altında kalacaklar 25$ yatırıyor. Gün sayısı arttıkça fiyat daha ekonomik oluyor. Burada önemli olan doldurduğunuz form ile bu makbuz değerinin farklı olmaması. Formdaki giriş-çıkış tarihleri ile yaptığınız ödeme ve alacağınız makbuz uyumlu olmalı.

–Nepal’e Giriş

Bu işlemleri tamamladıktan sonra elimizde ödeme makbuzu ve Imigration Information Form’u almış olarak Nepal’e giriş sırasına geçiyoruz.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize İşlemleri

Görevli memurlar burada aslında sadece Nepal’de bulunacağınız gün sayısı ve yatırdığınız paraya bakıyor. Diğer ülkelerden değişik olarak pasaportunuza sadece giriş değil çıkmanız gereken tarih de damgalanıyor. Yani ülkeden çıkarken bu tarihi geçerseniz ciddi bir ceza yersiniz ona göre. Gerisi formalite. Damgayı vuruyor ve Nepal’desiniz. Bunları niye yazıyorum. Türkiye’de boşu boşuna vize işlemleri ile uğraşmayın diye.

Nepal gerçekten çok fakir bir ülke. Ülkede ne sanayi ne de üretim var. En önemli gelir kaynağı turizm. Gelecek her $ onlar için bacasız sanayi üretimi anlamında. Bu kapsamda ülkeye gelen herkesten istisnasız vize istiyorlar ki ülkeye bir şekilde para girsin. Yani burada sizden alınan para Avrupa Amerika gibi ayakbastı parası değil geçim derdi.

Bu aşamadan sonra yapacağınız iş bir miktar paranızı NRP yani Nepal Rupisi’ne çevirmek. 1000 NRP 9$ seviyesinde. Havaalanı olduğu için biraz daha düşük bir seviyeden dolarlarınız alınıyor. Bu nedenle ilk etapta 50$ bozdurun yeter.

-Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM)’ndan Şehir Merkezine Gidiş

En son söyleyeceğimi baştan söylüyorum. Katmandu’da yol olmadığı için şehirde havaalanı hariç turistler için taksi ulaşım sistemi her zaman gidiş-dönüş olarak hesaplanıyor. Yani taksi şoförleri bekleyerek sizin dönüşünüzü de rezerve etmek istiyor. Oteller de aynı sistemi uyguluyorlar.

Eğer buraya gelmeden önce otellerden servis isterseniz sizden gidiş-dönüş olarak düşünüp en az 20$ isteyecekler. Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin dördüncü hayati konusu havaalanı transferi kullanmayın. Bu nedenle sakın bu teklifi kabul etmeyin.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin beşinci hayati konusu rayiç bedel 1 km=1 $(100 Nrp). Normal şartlarda Nepal’de km başına rayiç bedel 1$ uygundur. Havaalanı-Thamel arası 5-6 km ve dönüş dahil edilecek kapsamda olmadığından taksi tutacaksanız 5-7 $ bir ödeme yapabilirsiniz.

Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM) Taksi Servisi Makbuzu

Bu nedenle size tavsiyem hemen havaalanından çıkmadan sol tarafta göreceğiniz Havaalanı Taksi Servisini kullanmanız. Burada sizden merkeze gidecek rezerveli bir taksi için 700 NRP yani yaklaşık 7$ isteyeceklerdir. Klimalı taksi isterseniz %25 fiyat artar. Ödedikten sonra vazgeçerseniz %25 kesilir.

Ücreti ödeyip bekle dedikleri yerde elinizde makbuz ve bavullarınız ile bekleyin. Kısa bir süre sonra bir taksici gelip sizi alacaktır. Otele tahmini varış süreniz yol açıksa 45 dakika, kapalı ise 1 saat üzeri olacaktır. Şaşırdınız tabii ki 1-Yol yok  2- Trafik Korkunç.

Havaalanı Taksi Servisi

Taksicilerin hepsi şehri avuçlarının içi gibi biliyor. Otelinizin kapısına kadar sizi bırakacaklardır.

Eğer taksici hoşunuza giderse yukarıda bahsettiğim ölçülerde şehir gezisi için taksi şoförü ile anlaşabilirsiniz. Turlara katılmak anlamsız zaten. Taksi bile şehirde gidemezken tur otobüsü ya da minibüsü nasıl gidecek. Zaten başka da çareniz yok. Bunun dışında tek seçenek otobüstür ancak o bavullarla aklınızdan bile geçirmeyin.

Evet artık Katmandu‘dasınız iyi eğlenceler…..

-Şehir Merkezinden Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM)’na Geliş

Yukarıda belirtiğim prensipler çerçevesinde gidiş-dönüş olarak değerlendirilemeyecek olan havaalanı transferi için  sokaktan taksi çevirirseniz 5$ (500 NRP), otel çağırırsa 6$ (600 NRP) verebilirsiniz.

Havaalanı Taksi Servisi
Bundan daha fazla fiyat vermek sizin alçak gönüllülüğünüze tabii ki. Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin altıncı hayati konusu havaalanına ulaşma zamanı. Trafik çok yoğun olduğu için mesafe 5 km de olsa taksi süresini her zaman 1 saat olarak hesaplayın.

-Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM)’na Giriş

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin yedinci hayati konusu bilet kontrolü. Tribhuvan Havaalanı’nda daha önce belki de hiç bir yerde görmediğiniz bir uygulama ile karşılaşacaksınız.

Havaalanına girebilmek için bilet kontrolü yapılıyor. Yani havaalanına girebilmek için ya çıktı olarak ya da telefonunuzda mutlaka e-bilet olmalı. Bu uygulamayı darbe sonrası Mısır’da yaşamıştım. Garip gelebilir ama teknolojik olarak geri oldukları için havaalanında bu tür garip uygulamalar yapılıyor.

-Kontrolden Geçiş ve Bekleme Salonuna Gidiş

Havaalanı A ve B terminalleri olarak 2’ye ayrılmış. THY biletlemesi B Terminalinde yapılıyor. Havaalanındaki sistemler çok gelişmiş olmadığı için her şey çok yavaş.

Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM) Terminali

Sistemin boşlukları ise gereğinden fazla kontroller ile kapatılmaya çalışılıyor. Bu nedenle Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin sekizinci hayati konusu zaman. Hiç bir şeyi riske atmak istemiyorsanız Kalkıştan en az 3 saat önce havaalanında bulunun. Bu konuda çok ciddiyim.

Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM) Çıkış Salonu

Check-in işlemleri bittikten sonra üst kattaki çıkış salonuna gidiyorsunuz. Çıkış salonunda ülkeye girerken doldurdunuz Imigration Information Form benzeri gideceğiniz yer ile ilgili bilgileri yazdığınız Departure Information Form’u dolduruyorsunuz. Kontrol görevlisi çıkışta pasaportunuzdaki çıkmanız gereken tarihe bakıp sorun yoksa damgayı vuruyor.

Bundan sonra kontrol süreci başlıyor. Neredeyse 5 kademe kontrolden geçip bekleme salonuna ulaşıyorsunuz.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin dokuzuncu hayati konusu erkek-kadınların ayrı koridorlarda kontrolü. Burada dikkatimi çeken 2 husus var. Birincisi Kadınlar ve Erkekler ayrılıp ayrı sıralarda kontrol ediliyor. Yani aile iseniz bir anda dağılıyorsunuz. Dil bilmeyenler için büyük problem.

Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberimizin onuncu hayati konusu değişik freeshop sistemi. Gerçi Himalaya Kahvesi dışında bir üretim görmedim ama bir şeyler alacaksanız sakın bekleme salonuna bırakmayın. Çünkü burada Son nokta freeshop uygulaması yok. Yani en son hediyelik kahve alırım diye düşünürseniz alamazsınız.

-THY ile Nepal’den Dönüş

THY’nın Katmandu-İstanbul seferini yapacak olan uçağımıza havaalanındaki kontrolleri geçtikten sonra saat 12:00 gibi alındık.

Katmandu Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM) THY Katmandu-İstanbul Uçağı

Yine merak ettiğim husus bu uçağa kimlerin bineceği ve tahsis edilen Airbus A330-300 uçağın dolup dolmayacağı idi. Bu sefer tahmin ettiğim gibi uçak ağzına kadar İstanbul aktarmalı Avrupalı doluydu. İlginç bir husus da bunların çoğunun biletlerinin 1-2 gün İstanbul’da kalacak şekilde ayarlanmış olmasıydı.

Malesef korktuğum başımıza geldi ve pist doluluğu nedeniyle uçağımız yaklaşık 1 saat piste hazır bekledi ve saat 01:30 gibi pistten ayrılabildik. Bu videoyu bir Katmandu anısı olarak çektim. Yukarıdan bakıldığında sanki deprem olmuş gibi gözükse de, yolu ve alt yapısı olmasa da bu şehir ciddi anlamda beni etkiledi. Bunu itiraf etmeliyim.

THY Katmandu-İstanbul Seferi Himalaya Dağları

İçimde bir hayalimi gerçekleştirmiş ve artık gerçek bir gezgin olmanın verdiği bir zafer havası, biraz da çok sevdiğim Nepal’i geride bırakmanın hüznüyle artık yavaş yavaş Dünya’nın çatısı Himalaya Dağları’na ve çok sevdiğim Nepal’e veda ettim.

Yaklaşık olarak 7 saat süren bir yolculuktan sonra batıya gitmenin avantajı ile 4 saat gibi bir sürede İstanbul’a gelerek 18:00 gibi Atatürk Havalimanı’na indik ve bir güzel macerayı daha bitirdik.

Tabii ki bu yazım konunun önemine istinaden sadece Gezginler İçin Nepal’e Gidiş-Dönüş ve Vize Rehberi olması amacıyla yazıldı. Bundan sonra Nepal’de yaşanılanları detaylı olarak anlatmaya devam edeceğim.

Tek başına gezmek çok fazla kişisel gözlem de demek. O kadar çok konu var ki nereden başlayacağım ben de bilmiyorum.

Katmandu ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımıza Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version