Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Fındık Diyarı Kestanepınarı Köyü

Yazı Dizisi : Sakarya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Ersin DİN

Son dönemde gezi planlarına girmeye başlayan Fındık Diyarı Kestanepınarı Köyü, Sakarya İli’ne bağlı Kocaali İlçesi’ne bağlı şirin mi şirin bir köy. Sakarya-Düzce sınırına çok yakın bir mevkide meşhur Çamdağı’nın bitişiğinde bulunuyor.

Karadeniz’e kuş bakışı 8 km mesafede bulunan köyümüzün adı köyün meydanında bulunan asırlık kestane ağacı ve bu ağacın dibinden çıkan soğuk pınara istinaden Kestanepınarı olmuş.

Köyümüz, daha çok Doğu Karadeniz’in çeşitli illerinden göç edenlerin oluşturduğu köylerden biri. Bazı kayıtlarda bölgedeki Laz köyleri arasında bile gösteriliyor.

Güzel köyümüzün tarihi de bayağı eski. Tarihi kayıtlara göre 1844 yılında köyümüzde bulunan 79 hanede 395 kişi yaşıyormuş. O zamanlar burada yaşayanların çoğu Rum göçmeniymiş. Bunların da çoğu o zamanlar çiftçilik ile geçiniyormuş.

Kestanepınarı Köyü

1923 yılında Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanınca mübadele kapsamında burada bulunan Rumlar Yunanistan’a göçerken Balkanlardan da Boşnaklar getirilmiş. Zamanla Boşnaklar da iş bulmak amacıyla şehirlere göç edince köy de sadece buraya göç eden Karadenizlilere kalmış.

Köyümüz çok güzel bir köy ama malesef çok bilinmiyor. Internet ortamında da yeri ile ilgili kayıtlar dışında çok fazla bilgi yok. Bu yazıyı güzel köyümüzü fotoğraflarım eşliğinde tanıtmak bilinirliğine de bir katkı sağlamak amacıyla yazdım. Yazımın bundan sonraki kısmında köyümüzün siz gezginleri ilgilendirecek diğer özelliklerini başlıklar altında anlatmaya çalışacağım.

Kestanepınarı Köyü’ne Ulaşım

Kestanepınarı Köyü, bağlı olduğu Kocaali İlçe merkezine 16 km mesafede bulunuyor. Köy, Sakarya şehir merkezi 82 km, Hendek ilçe merkezine 34 km uzaklıkta. Konum koordinatları ise 40° 58′ 31.7928” Kuzey ve 30° 48′ 33.4764”.

Köyün Haritası

Farklı güzergahlardan ulaşılabilecek köyün yolları bakımlı ve çok iyi durumda. Bunu dert etmenize gerek yok. Araba ile Kocaali İlçe merkezine 24 dakikada ulaşmak mümkün.

Kestanepınarı Köyü

Köyün İstanbul doğu yakasına uzaklığı 214 km. İstanbul’dan gelmek için en iyi yol otoyol ve Hendek üzerinden sağlanıyor ve 45 dakikası Hendek-Kestanepınarı Köyü olmak üzere yaklaşık 3 saat sürüyor.

Kestanepınarı Köyü

Köyün Ankara’ya uzaklığı 312 km. Ankara’dan gelmek için en iyi yol yine otoyol ve Hendek üzerinden sağlanıyor ve 45 dakikası Hendek-Kestanepınarı Köyü olmak üzere yaklaşık 3,5 saat sürüyor.

Kestanepınarı Köyü İklimi

Köyün iklimi tipik Karadeniz iklimi özelliklerine sahip. Yani köyümüzde kışları fazla soğuk olmayan yazları da fazla sıcak olmayan bir iklim söz konusu. Yağışımız oldukça bol.

Kestanepınarı Köyü

En soğuk ay Ocak, en sıcak ay Temmuz. Günlük ortalama sıcaklık değerleri ise 12 ay boyunca 6-22 derece arasında değişiyor.

Kestanepınarı Köyü

Bizim için sıcaklık değerleri çok önemli çünkü tarım üretimimizi çok etkiliyor.

Kestanepınarı Köyü Bitki Örtüsü

Köyümüz bitki örtüsü yönünden çok zengin bir köy. Köyün etrafında bulunan dağlar gür ormanlarla kaplı.

Kestanepınarı Köyü

Köy çevresinde yer yer dişbudak ormanları da var. Ağaç çeşidi olarak kayın başta olmak üzere gürgen, kavak, kestane, ıhlamur, çınar, akçaağaç ve meşe görebilirsiniz.

Kestanepınarı Köyü

Daha yükseklere çıkıldıkça bu ağaçların yerini sarıçam, köknar, karaçam vb. iğne yapraklı çam türleri alıyor.

Kestanepınarı Köyü

Daha alçaklarda ise kızılcık, şimşir, kuşburnu, eğrelti otu var. Bunların dışında köyümüzün etrafında çayırlar, otlaklar ve çeşitli maki alanları da var.

Kestanepınarı Köyü Nüfusu

Malesef bölgemizdeki tüm köylerde olduğu gibi bizim köyde de nüfus azalıyor. Tabii ki bunun en büyük sebebi köye çok yakın olan büyük şehirler ve orada iş bulma imkanının köyümüze göre daha fazla olması. Gençler geliri az tarım ve hayvancılık yerine sanayi ve hizmet alanında çalışmak amacıyla yakındaki büyük şehirlere göç ediyorlar. Sonuç olarak köyümüzde genç nüfus hızla azalmaya devam ediyor.

Kestanepınarı Köyü’nde Bir Kahve

Köyün en kalabalık olduğu dönem fındık toplanan Ağustos Ayı. Kış geldiğinde eğitim, ısınma vb. sorunlar nedeniyle köyde yaşam çok daha zorlaşıyor. Çevre ilçelere yapılan sezonluk göç ile yaşayan hane sayısı 20’ye kadar düşüyor.

Kestanepınarı Köyü Eğitim Durumu

Burası bir köy olduğu için eğitim imkanı da sınırlı. Doğal olarak köyümüzde bir lise yok. Ancak, çocuklarımız Gazi Ortaokulu’nda ortaöğretim seviyesinde eğitimlerine devam edebiliyorlar.

Kestanepınarı Köyü Gazi Ortaokulu

Daha sonra ise çevre ilçelerdeki eğitim imkanlarından faydalanıyorlar.

Kestanepınarı Köyü Ekonomisi

Köyümüzde geçimimiz tarım ve hayvancılığa bağlı. Topraklarımız verimli. Köyümüzün olduğu bölge belki de Türkiye’nin en verimli arazilerine sahip. Yani gençlerimiz artık köyde olmasa da mevcut sakinlerimiz geçimini sağlamak üzere ekmeye, biçmeye ve üretmeye devam ediyor.

-Tarım

Köylümüzün çoğu tarım ile geçiniyor. Arazinin çok verimli olması sebebiyle ürün çeşidimiz fazla, üretimimiz iyi.

–Meyve ve Sebze

Tarımda çalışan köylümüz ise geçimini meyve ve sebze üretiminden sağlıyor.

Kestanepınarı Köyü

Zaten İstanbul’un meyve ve sebze ihtiyacının çoğu Sakarya’dan karşılanıyor. Köyümüz de buna en çok katkı sağlayan köylerden.

–Fındık

Köyümüzün ekonomisine en büyük katkıyı fındık sağlıyor. Gözünüzün görebileceği her yerde fındık ağaçlarını görebilirsiniz.

Kestanepınarı Köyü

Tarım alanlarımızın neredeyse tamamı fındık bahçesi. Bu nedenle de köyün en kalabalık olduğu zaman fındık hasat zamanı olan Ağustos Ayı. Zaten Kocaali İlçesi, Sakarya İli’nin en çok fındık üreten ilçesi.

–Elma ve Armut

Köyümüzde en çok yetişen meyveler elma ve armut. Düşünün, sadece bizim köyde 20 çeşit armut 15 çeşit elma üretiliyor.

Kestanepınarı Köyü

Elma ve armutlarımızın en önemli özelliği sert ve sulu olmaları. Topladığımız elma ve armutları tüketilmek üzere büyük şehirlere gönderiyoruz.

Kestanepınarı Köyü

Üretimin bir kısmı ise meyve suyu ve reçellik olarak ayırıyoruz.

–Dağ Çileği

Köyümüzün çevresinde çok fazla olmasa dağ çileği de toplanıyor.

Kestanepınarı Köyü

Köyümüzün dağ çilekleri özellikle büyük şehirlerde yemelik ve reçellik olarak çok rağbet görüyor.

–Kestane

Köyümüzün kestane üretimi halen az da olsa devam ediyor. Köyümüzün adı bile kestaneden gelse de kestane ağaçları kesilip yerlerine fındık ağaçları dikilince kestane üretimi de düştü.

Kestanepınarı Köyü

Üretim de doğal olarak eskiye göre çok az. Bugün köyümüzde üretilen kestane de çoğunlukla İstanbul ve Ankara’da tüketiliyor. Zaten gördüğünüz üzere az olduğu için marketlerde kestanenin kilosu neredeyse 30 TL (2019).

–Mantar

Köyümüz çevresinde bolca yetişen bir diğer ürün ise mantar. Tabii ki bunların hepsi yemelik değil seyirlik ya da fotoğraflık.

Kestanepınarı Köyü
Kestanepınarı Köyü

Köyümüzün çevresindeki ormanlarda çok değişik mantar türleri yetişiyor. Toplanan yenilebilir mantarlar da ekonomimize ciddi katkı sağlıyor. Bahse konu mantarlar paketlendikten sonra daha çok İstanbul ve Ankara’da tüketiliyor.

-Hayvancılık

Başlıca hayvancılık ürünlerimiz süt, kırmızı et, beyaz et ve yumurta üretimi üzerine kurulu.

Kestanepınarı Köyü

Ancak, özellikle son dönemde yakın derelerde yapılan balıkçılık faaliyetleri ile köy ekonomisine katkı sağlanmaya başlandı.

Kestanepınarı Köyü’nde Gezilecek Yerler

Köyümüzün çevresi günübirlik doğa turizmi için çok uygun. Köyün bitişiğinden itibaren meşhur Çamdağı başlıyor ve ormanlık alan Hendek İlçesi’ne kadar kesintisiz bir şekilde uzanıyor. Bu alanda çok uzun trekking parkurları da mevcut.

Kestanepınarı Köyü

Köyümüz günübirlik de olsa kamp yapmaya da uygun. Hele etraftaki küçük küçük dereleri görünce iyi ki buraya gelmişim kamp yapmışım diyeceksiniz.

Kestanepınarı Köyü

Ayrıca, fotoseverler için çok güzel sahneler var. Zaten benim de en zevk aldığım şey fotoğraf çekmek. Fotoğraflarda o muhteşem mevsim değişimini görmek çok hoşuma gidiyor.

Kestanepınarı Köyü

Yani köyümüz, hafta sonu günübirlik olarak gelindiği takdirde tüm yorgunluğunuzu alacak tüm özellik ve sahnelere sahip.

Kestanepınarı Köyü

Ayrıca köyün çok yakınında bulunan Maden Deresi de mutlaka görülmeli. Bu konu ile ilgili detaylar için Sakarya’nın İncisi Maden Deresi başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Kestanepınarı Köyü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Burada ne yiyebileceğinize gelince, köyümüzde bir restoran ya da lokanta yok ama gelmeye karar verirseniz misafir olacağınız hane bu ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Kestanepınarı Köyü

Köyümüzde doğal olarak Laz yemekleri meşhur ama olurda bir Boşnak aileye misafir olursanız Boşnak böreği de yiyebilirsiniz.

Kestanepınarı Köyü’nden Ne Alınır?

Köyümüz ağaç işçiliğinde de ön plana çıkmış. İşçilik kapsamında ceviz, elma, armut, sedir ağacı kullanılıyor.

Kestanepınarı Köyü

Çok değişik dikkat çekici ağaç mutfak eşyalarını hediyelik ya da ev kullanımı için satın alabilirsiniz.

Kestanepınarı Köyü

Bunun dışında yazımızda anlattığımız meyve ve sebzelerden sezonda ne varsa alıp götürebilirsiniz. Hem taze hem de uygun olur.

Kestanepınarı Köyü’nde Nerede Kalınır?

Malesef bu kadar güzel olan köyümüzde özel bir kalacak yer yok ama bu çok sorun değil.

Kestanepınarı Köyü

Çünkü gezginler önceden ayarladıkları takdirde buradaki aileler tarafından yemekleri de dahil misafir edilebiliyor. Niye olmasın atlayın gelin.

Yazımızın sonuna geldik. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi köyümüz çok güzel bir köy. Artık hafta sonu da olsa sizin de gelebileceğiniz bir köyünüz var. Bekliyoruz.

Sakarya ile ilgili diğer yazılarımız için Sakarya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla…

Exit mobile version