Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Torino Sinema Müzesi

Yazı Dizisi : Torino Gezi Rehberi

Yazar : Tolga Yiğit

Torino Sinema Müzesi Sinema tutkunu olsanız da olmasanız da görülmesi gereken bir müze.

Eğer bir seyahat tutkunuysanız bir müze nasıl olmalı bunu görmek için bile görmeniz gerekiyor.

Tabii ki Torino Otomobil Müzesi Gezimiz başlıklı yazımda da anlatmaya çalıştığım gibi kurduğunuz müzenin konseptine uygun bir tarihiniz de varsa bunu yapmak daha kolay olur.

Torino Sinema Müzesi

İtalyanlar Otomobil üreticisi bir ülke olduğu gibi aynı zamanda sinemada da hayli söz sahibi isimlere ve tarihe sahip. Sinemadan bahsettiğimiz zaman filmleri, yönetmenleri, oyuncuları ve bestecileri ile İtalyan sanatçıların varlığı müzeyi daha anlamlı yapıyor.

Katedralden Müzeye Dönüşüm

Müzenin olduğu bina eskiden bir Katedralmiş. Günümüzde müze olarak kullanılan bu binanın ortasındaki kubbeye çıkabiliyorsunuz.

Torino’yu 360 derece görmek için kentin en yüksek ve en ideal yapısı.

Torino Sinema Müzesi

Fotoğrafta da gördüğünüz gibi binaların simetrisi ve sokakların düzenli olmasının yanı sıra dev ağacın yer aldığı meydan ve binaların ağaca göre şekil alması harika bir görüntü ortaya çıkarıyor. Bu görüntü Torino Sinema Müzesi’nin kulesine çıktığınızda göreceğiniz bir manzara.

Bu fotoğrafta ise kulede yer alan balkonun genişliği ve düşme tehlikesine karşı kafes şeklinde kaplanmış olduğunu görebilirsiniz.

Tabi bu kuleye cam bir asansörle çıkıyorsunuz. Bu kuleye çıkış ayrı bir ücrete tabi. Dilerseniz sadece müze bileti de alabilir kuleye çıkmayabilirsiniz.

Müze bölümünde ise gölge oyunu döneminden itibaren sinema, mercekler, ilk film izleme aygıtları, kameralar vb. ile başlayıp animasyonlara, siyah beyaz filmlerden son teknoloji yapımlara ve perde arkasına kadar bir çok farklı boyutuna bakabiliyorsunuz.

 
Yukarıda : Alt bölümde yer alan her bir ekrana tıklayarak duvardaki çizim vb. hakkında bilgi alabiliyorsunuz

Ortasında bir pencere açılarak ve arka arkaya konulmuş bu kartonların her birinde başka bir çizim var. Ve arka arkaya belli bir mesafe aralığı ile dizildiğinde derinlik yaratan bir görsel ortaya çıkıyor. Yukarıdaki fotoğrafta kartonların nasıl dizildiğini altta ise tam karşıdan bakınca resmedilen bu salonu derinlemesine görüyorsunuz. 

Gururlandık

Ve Torino Sinema Müzesi’nde bizim gördüğümüz kadarıyla bizden olan tek şey Hacivat ve Karagöz. Gölge oyunun anlatıldığı ve anlatıma uygun olarak gölgeler ve perdeler arasında yer alan bu bölümde sadece Hacivat ve Karagöz değil onların gölge oyunları içindeki diğer figürlerde yer alıyordu.  Bu arada biz Torino Sinema Müzesi’nde Türk Sinemasına ait başka bir şey de göremedik. Ama Hacivat ve Karagöz ile gururlandık.

Torino Sinema Müzesi Hacivat ve Karagöz

Müzeyi gezerken sadece müzedeki wi-fi internet ile çalışan sayfayı açıp ilgiler alabilirsiniz. Bunun için gişedeki broşürde yer alan qr kodu okutmak yeterli. Ayrıca müzede ve kulede gezi esnasında sütunlarda, duvarlarda rastladığınız kodları okutup bulunduğunuz yerle ya da anlatılanlarla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ayrıca isterseniz sesli anlatım ve döner balkonda yer alan film müziklerini dinlemeniz için ücret karşılığında kulaklık ve cihaz kiralayabiliyorsunuz.

Filmlerde yer alan sahnelerin müze içinde dekor olarak oluşturulduğu ikinci katta bir filmde yer alan kafeterya, yada aşağıda olduğu gibi Mısır’da piramitlerde geçen bir filmin dev figürü de karşınıza çıkabiliyor.

Torino Sinema Müzesinde Film İzlemek

Burası müzenin 2. katı diyebileceğimiz büyük salon şeklindeki alanı. Alanın ortasında iki farklı dev beyaz perdeye bakan bu koltuklar sıralı. Bu koltuklara uzanıp başınızı iki hoparlörün arasına yaslıyor ve karşınızdaki beyaz perdede filmleri efsane olmuş tema müzikleri ve o müzikle özdeşleşmiş sahnesiyle izliyorsunuz. Bu arada film sahnesi başladığında müzik yada şarkının adı bestecisi ve söz yazarı gibi bilgiler de perdeye yansıyor. Hoparlörler sadece size bu müziği dinlettiği için bu geniş alanda yürüyen ve müzenin diğer bölümlerini gezenler perdedeki filmlerin müziklerini duyamıyor.  Güzel düşünülmüş değil mi?

Filmlerin Olmazsa Olmazları

Sinema Müzesinde bir de ara kat var. Bu katta bir film için olmazsa olmaz tüm unsurlara önem sırasına göre oda oda yer verilmiş.

Örneğin Yönetmen, Oyuncular, Senaryo, Kast vb.

Yukarıdaki Süpermen pelerini kostüm odasının simgelerinden birisi. Cam koruma içinde duran pelerinin arkasındaki duvarda yer alan ekranda da kostümler ve önemi ile ilgili videoları izleyebiliyorsunuz.

Bu oda da film çekmek için senaryonun gerekliliğini tarihi bir mizansen ile sergiliyor.

Bu da yine eski perspektif örneklerinden birisi. Zemindeki kağıttaki görsel silindir üzerinde yürüyen bir adama dönüşüyor. Kağıttaki çizim hem ters hem de çok büyük. Ama yansıması tam da görmek istediğimiz boyutta.

Torino Sinema Müzesi

Yukarıdaki fotoğrafta Edison’un Kinetescope adını verdiği sinema makinasını görüyorsunuz. Sağ taraf bilerek cam ile değiştirilmiş ki işleyiş görülsün diye. Yukarıdaki sarı – siyah bölümden içine bakarak filmi görebiliyorsunuz.

Torino Sinema Müzesi

Torino Sinema Müzesi

Jurassic Park serisinin ilk filminin çekimler sırasında kullanılan bir küçük modellemesi

İkinci kata çıkarken yapılmış küçük bir oyun. Karşınızda duran dev film afişine bakmaktan arkanızda kalan duvardaki Jaws’u göremediğiniz için bir ayna ile tam omzunuzun üzerindeymiş hissi vermişler.

Torino Sinema Müzesi Woody Allen

Torino Sinema Müzesi Marilyn Monroe

Kadınlar ve Erkekler Tuvaletlerinin kapılarındaki efsane isimlerin görselleri 🙂

En başta yazdığımı tekrarlayayım

Bu müzeyi mutlaka görmelisiniz.  Torino güzel bir şehir ve Po nehrini görmek de işin ekstrası. Ayrıca yemek ve popüler kültüre ilgiliyseniz tüm dünya da ilk açılan Eataly’yi görmek de cabası. Yani ne yapıp edin Torino’ya yolunuzun düşmesini sağlayın ve bu bahsettiklerime ek olarak Otomobil Müzesini ve Sinema Müzesini gezmeyi ihmal etmeyin. Torino seyahatinizi harika bir anıya dönüştürün.

İtalya ile ilgili diğer yazılarımız için İtalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version