Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dodurga Keloğlan Mağarası

Yazı Dizisi : Denizli Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Songül Ezer

Denizlili olmama rağmen daha önce gidip görmeye hiç fırsatımın olmadığı Dodurga Keloğlan Mağarası’nı ilk gördüğümde büyülendim.

Mağara içerisinde oldukça etkileyici çok miktarda dikit ve sarkıt var. Özellikle yaz döneminde yoğun turist akınına uğrayan mağara Denizli’de Pamukkale‘den sonra görülmeye değer 2. turistik yer.

Dodurga Keloğlan Mağarası

Mağarayı 1990 yılına kadar kimse fark etmemiş. O zamanlarda sadece çobanların bildiği bu mağaranın hiç bozulmadan kalabilmesinin tek sebebi ise yerleşim yerlerinden uzak bir konumda olmasıymış.

Mağaradaki sarkıtlar

Sadettin Teksoy ise mağarayı ilk tanıtanlardan. Acıpayam Belediyesi’nin Turizm Bakanlığı’na başvurusu üzerine mağara 2003 yılında turizme ve ziyarete açılmış.

Keloğlan Mağarası Gezisi

Dodurga Keloğlan Mağarası’na Ulaşım ve Giriş

Mağara, Denizli’nin Acıpayam İlçesi’nin Dodurga Kasabası sınırları içerisinde bulunuyor.

Dodurga Keloğlan Mağarası

Denizli-Antalya karayoluna yakın olmasından dolayı ulaşımı da kolay. Acıpayam’a 20 km uzaklıkta bulunuyor.

Dodurga Keloğlan Mağarası

Denizli-Antalya karayolunu takip ederseniz Acıpayam İlçesi’ni 15 km geçince Dodurga yoluna sapacaksınız.  Buradan da kuzeye ilerlenerek 5 km sonra mağaraya ulaşılabilirsiniz. Araba ile mağaranın neredeyse kapısına kadar gidebiliyorsunuz.

Ayrıca, Acıpayam İlçesi’nden Dodurgalar istikametine düzenli minibüs seferleri yapılmakta. Giriş 5 TL (2018)  ve müze kart geçmiyor.

Dodurga Keloğlan Mağarası

Özellikle yaz döneminde yoğun turist akınına uğrayan mağara Türkiye’de halen ziyarete açık olan 14 mağaradan biri.

Dodurga Keloğlan Mağarası

Geçen yılın verilere göre 15 binden fazla yerli ve yabancı turist söz konusu mağarayı ziyaret etmiş.

Dodurga Keloğlan Mağarası

Önceki yıllarda bu rakam daha fazla iken son yıllarda ziyaretçi sayısının düşmesinin nedeninin yeterli tanıtımın yapılmamasından kaynaklandığı aşikâr.

Mağara 145 m uzunluğunda. Tavan yüksekliği ise 6 m civarında. Mağaranın gezilecek alanı 145 m2. İçerisi sıcak ve nemli. Işıklandırma ise fena değil. Mağara tek bir salondan meydana gelmiş fakat damlataş sütunları ile küçüklü büyüklü odacıklara ayrılmış.

Dodurga Keloğlan Mağarası

Mağarası sarkıt ve dikitler yönüyle oldukça zengin ve bu oluşumlar gerçekten de görülmeye değer. İçerisi sıcak ve nemli. Mağaranın havasının astım ve cilt hastalıkları için şifalı olduğu söyleniyor.

Gezilmeye açık olmayan bir dehlizde ise küçük bir yarasa kolonisi bulunuyor. Yarasaları ise çok şirin.

Mağaradan Acıpayam Ovası’na Bakış

Mağaradan çıkınca son olarak Acıpayam Belediyesi’nin işlettiği seyir terasına oturup çayınızı içebilir ya da Acıpayam Ovası’nı ve ovayı çevreleyen Honaz, Kızılhisar, Eşeler ve Boncuk Dağlarının güzelliğini seyredebilirsiniz.

Yolunuzun üstündeyse muhakkak gidin. Zaman kaybı olmaz. Görülmeye değer.

Evet arkadaşlar benim söz konusu mağara ile ilgili sizlere anlatabileceklerim bu kadar. Denizli ile ilgili diğer yazılarımız için Denizli Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version