Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kasım’da Malatya Başkadır

Yazı Dizisi : Malatya Gezi Rehberi

Kasım’da Malatya Başkadır diyerek Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında ziyaret ettiğimiz Kayısı diyarı Malatya’yı anlatmaya çalışacağız sizlere…

Türkiye’de kayısı üretimi ile tanınan Malatya aynı zamanda hem kültürel zenginlikleri hem de doğal güzellikleri ile 4-5 günde kapsamlı bir şekilde gezebileceğiniz bir şehir.

Malatya Uluslararası Film Festivali

Sizler için Malatya’yı kısa başlıklar halinde kısaca anlatacağımız bu yazımızda detaylar için de diğer yazılarımıza göz atmanızı öneriyoruz.

Malatya’ya Ulaşım

İstanbul’dan sabah ve akşam uçak seferleri ile şehre ulaşım yaklaşık 1 saat 10 dakika. Karayolu ve demiryolu alternatifleri de mevcut. Karakaya Barajı üzerinden Elazığ’a, tren ile Sivas ve Adana’ya gidebilirsiniz. Kendi aracınız ile gelmeniz halinde çevre illeri de ziyaret edebilirsiniz…

Malatya’da Gezilecek Yerler

Malatya 770 bini aşkın nüfusu ile 2012 yılında büyükşehir olan bir ilimiz. Kalabalık olmasına rağmen düzenli şehir planı, geniş caddeleri ve merkezin hemen yakınında bulunan kayısı bahçeleri sayesinde ferah ve keyifli bir şehir. Ayrıca merkezinin dışında da gezilecek alternatifi bol bir kent.

-Kent Merkezi

Kent merkezinde en büyük etkinlik bizim için Arkeoloji Müzesi, tarihi yapılar ve kayısı alışverişi oldu. 100’den fazla dükkan seçeneği ile size neredeyse yarım günlük bir aktivite sağlıyor. Bunun için bizim tavsiyemiz Şire Pazarı. Detaylar aşağıda…

-Malatya Müzesi

1979 yılında şimdiki binasına taşınan müzede Aslantepe ve Gelinciktepe’de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan önemli arkeolojik eserler yer almaktadır. Fosiller, tunç çağı eserleri, Hitit, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler Dönemi ve Osmanlı’ya ait eserleri üzerinde görebilirsiniz.

-Malatya Kültür ve Sanat Sokağı

Kent merkezinde eski Sümerbank fabrikası arazisine yapılan Kültür ve Sanat sokağı, merkeze yakınlığı ile hem kısa bir mola vermek, hem de Malatya’nın kültürel değerlerini görmek için tavsiyemiz.

Malatya Kültür ve Sanat Sokağı

Fotoğraf Makinası Müzesi ise bir çok parçadan oluşan koleksiyonu ile fotoğraf severlerin uğrak noktası.

-Levent Vadisi

Bir çok mağara, kaya mezarı ve kaya bloğu ile Levent Vadisi’ni yeni yapılan seyir terası ile izlemek gerçekten görülmesi gereken yerlerden biri.

Levent Vadisi

Şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktaki Levent Vadisi için taksiler ile anlaşabilir ya da kiralık aracınız ile gidebilirsiniz.

-Arslantepe Höyüğü

Şehir merkezine yaklaşık 7 km uzaklıktaki Arslantepe Höyüğü, MÖ 5000 ile MS 11.yy’a kadar bir çok kültürün barındığı bir yerleşim alanı. İlk kazılar 1932 yılında başlamış, burada bulunan eserlerden bazı önemli olanları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor. Detaylı bilgi için Anadolu’nun En Önemli Müzesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Arslantepe Höyüğü

Burada bulunan aslan heykellerinin kopyalarını höyüğün girişinde görebilirsiniz. Unesco Dünya Mirası listesine aday olan Arslantepe Höyüğü sosyal hayatta yer alan bir çok ritüelin ilk kez görüldüğü yer olarak insanlık tarihinde önemli bir yere sahip.

-Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

1637 yılında inşa edilen han, Battalgazi ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezinden 13 km uzaklıktaki kervansaraya arabayla 20 dakikada ulaşmanız mümkün.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Geniş avlusu, küçük dükkanların içinde zamanın zanaatkarlarını gösteren maketleri ile geçmişe bir yolculuk sizi bekliyor.

-Nemrut Dağı

Nemrut Dağı, Adıyaman ilinin Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Malatya Pütürge ilçesi yolu üzerinden de dağa ulaşım mümkün. Hatta yolun bu taraftan daha az sarsıntılı ve düz olduğunu söylüyor ulaşım görevlileri. 1,5 saat süren yol böyle bir özel yer için çok uzun bir mesafe sayılmaz. Sabah gün doğumunu izlemek için 04.00 gibi merkezden çıkarsanız fotoğraf için güzel bir ışık yakalayabilirsiniz.

Sabah erken kalmaya üşenirseniz, gün batımını da dağın diğer yanından izleyebilirsiniz. Hangi mevsimde giderseniz gidin mutlaka sıkı giyinmeye özen gösterin. Yükseklik ve güneşin olmadığı zamanlar 5-10 derecelik sıcaklık farkları doğuruyor. Detaylı bilgi için Düşlerden Anılara Nemrut Dağı başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

-Darende

Malatya’nın en batısında yer alan bu şirin ilçe daha çok Somuncu Baba Türbesi ve Günpınar Şelalesi ile ünlü. Özellikle Kayseri ya da Ankara yönüne ilerliyorsanız  yol üzerinde bulunan Günpınar Şelalesi’nde mola verebilirsiniz.

Günpınar Şelalesi

Detaylı bilgi için Bozkırın Yeşil Cenneti Günpınar Şelalesi başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Malatya’da Alışveriş

Malatya için kayısının anavatanı demek mümkün. Dünya kayısı üretiminin %60’ı, ülkemizin üretiminin ise %90’ı buradan sağlanıyor.

Kayısının yanında üzüm, dut, ceviz gibi ürünlerin de yetişmesiyle bunlardan yapılan ürünlerin ve kuruyemiş çeşitlerinin bolluğuna şahit olacaksınız.

Şire Pazarı bu dükkanların yer aldığı İşhanlarından biri. Biz Yıldırımlar Kayısı’yı tercih ettik.

Şire Pazarı

Ritüel şöyle; gittiğinizde hemem size ürünleri tattırmaya başlıyorlar, sipariş vermeye çalışırken başka bir ürünü denetiyorlar, yine sipariş vermeye çalışırken çaylar kahveler geliyor, bu kez denediğiniz ürünlerden karnınız iyice doyunca bu kez elinize boş bir torba veriyorlar ikram ettiklerini saklamanız için. Yarım saatlik tadım macerasından sonra siparişlerinizi ya otelinize ya da evinize kargo ile iletiyorlar.

Uçakta taşımak için yeriniz yoksa kargo uygun bir seçenek. Tüm bu süreç, büyükşehirlerde göremediğimiz esnaf misafirperverliğinin Malatya’da halen yaşatıldığını gösteriyor bize…

Malatya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Su Sesi Kır Lokantası, Malatya merkezine 10 km uzaklıkta olup Yeşilyurt ilçesi sınırları içinde yer alıyor.

Malatya’dan araç kiralayarak merkezin kalabalığından uzaklaşıp 20 dakikalık düzgün bir yoldan sonra ulaşabildiğiniz bu doğal güzellik hem yöreye özgü bir sabah kahvaltısı hem de doğa ile içe olma imkanını sağlıyor misafirlerine.

Su Sesi Kır Lokantası – Malatya

Kayısı ağaçları, Kasım ayında görebileceğiniz sonbahar mağazaları, kahvaltı mekanlarındaki soba üzerinde demlenen çayları ve yörenin ürünleri ile Malatya’nın gidilmesi gereken mekanlarından biri oluyor Su Sesi Kır Lokantası…

Su Sesi Kır Lokantası – Malatya

Yöre halkının bahar aylarında tercih ettiği Su Sesi Kır Lokantası, aslında sadece bahar aylarında değil her mevsim size kucağını açıyor. Kahvaltı salonlarında çıtır çıtır yanan soba olsa da, mevsime göre giyinip gitmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Malatya’da Nerede kalınır?

Şehirde 3 adet 5 yıldızlı otel mevcut. Bizim tercihimiz Ramada Plaza Malatya Altın Kayısı oldu.

Ramada Plaza Malatya Altın Kayısı

Merkeze 5 dakika uzaklıktaki otel geniş ve ferah odaları, yerel ürünlerin de olduğu bol çeşitli kahvaltısı, spa, hamam, otopark, oda hizmetleri, içinde yer alan Özsüt cafesi ve en önemlisi güler yüzlü personeli ile gönül rahatlığıyla kalabileceğiniz bir otel.

Exit mobile version