Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kış Ortasında Prag Gezisi

Yazı Dizisi : Prag Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Sibiryalardan kalkıp gelen gündüz -18 derecelere varan soğuklara rağmen Kış Ortasında Prag Gezisi yapmak sanılanın aksine muhteşem bir şey. Özellikle de iyi bir fotoğraf makineniz varsa ve fotoğraf çekmeyi de seviyorsanız…

Prag, çok güzel bir şehir. Özellikle de kışın. O muhteşem rengarenk Dünya’nın beyazla buluşması gerçekten harika. Çekler eğlenmeyi de bilen insanlar. Soğuğa eğlence de eklenince şehir daha da güzel oluyor.

Şehir yaşayan bir tarih gibi. 9. yy.dan itibaren Çeklerin başkenti olmuş. Çek Kralları şehri bir kültür ve bilim kenti yapmak için ellerinden geleni yapmış. Hatta Orta Avrupa’daki en eski üniversite olan Karlova Üniversitesi 1348 yılında kurulmuş.

1939 yılında Hitler Çekya için işgal emri verdiğinde bile Prag için ayrı emir verip bombalanmasına izin vermemiş.

Nazilerden sonra Sovyet işgali gelmiş ama yapısına ters komünizm döneminde bile şehir direnmiş. Zaten Sovyet rejimine karşı ilk ayaklanma da bu şehirde olmuş. Çok insan ölmüş.

İşte böyle bir yer Prag. Soğuk sıcak fark etmez her zaman güzel. Öyle olmasaydı Kafka yazabilir miydi o güzel yazılarını…

Prag Gezisi

Prag’da Ulaşım

Prag’da rahat gezebilmek için öncelikle son derece düzenli olan ulaşım sistemini öğrenmek şart. Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandık. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alabilirim.

-Václav Havel Uluslararası Havaalanı (Letiště Václava Havla Praha) (PRG)’ndan Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

Václav Havel Uluslararası Havaalanı Prag’ın 10 km batısında bulunuyor. Yaklaşık olarak yıllık 15 milyon yolcusu olan büyük bir havaalanı.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Prag’a girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2018). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum.

Gelelim şehre nasıl gideceğinize….Prag’da tüm ulaşım sistemi aynı İstanbul İETT gibi halk ulaşım işletmesi DPP tarafından yürütülüyor.

-Direkt Havaalanı Otobüsleri

İlk alternatif ve şehre ulaşmanın en kolay yolu Terminal 1/Terminal 2’deki gelen yolcu DPP durağından 5 dakikada bir kalkan ve DPP tarafından işletilen lüks 119 Numaralı Otobüsler. Havaalanı-Praha-Veleslavín (04:23-23:42) ve tersi (05:27-00:46) yönde çalışan bu otobüsler A kodlu Yeşil Metro Hattının geçtiği Nádraží Veleslavín Metro İstasyonu’nun hemen yanında bulunan Praha-Veleslavín Tren İstasyonu’na 15 dakikada direkt ulaşıyor.

Kişi başı ücret 32 CZK. 6-15 yaşındaki çocuklar 16 CZK ücret isteniyor. Biletleri DPP gişeleri ya da biletmatiklerden alabilirsiniz. 119 Numaralı Otobüs saatleri için tıklayınız. Prague Card ya da günlük bilet aldıysanız tüm toplu ulaşım sistemini ücretsiz kullanabilirsiniz.

-Otobüs-Tren

İkinci alternatif havaalanından kalkan ve CD tarafından işletilen shuttle otobüs servisleri ile (06:30-10:00) (tersi 05:30-09:00) şehir merkezinde bulunan Prag Ana Tren İstasyonu (Praha Hlavní Nádraží)’na ulaşmak. Bu transferin avantajı istasyonun hem şehir merkezinde olması hem de diğer Çekya kentlerine gitmek için tek tren aktarmasının yeterli olması. Bu otobüsler terminal 1’den 30 dakikada bir kalkıyor ve 25 dakikada Prag Ana Tren İstasyonu’na ulaşıyor.

Kişi başı ücret DPP gişe/biletmatik, otobüsten 60 CZK. 6-15 yaşındaki çocuklar 30 CZK. Otobüs saatleri ve durakları için tıklayınız. Prague Card aldıysanız bu otobüsü ücretsiz kullanabilirsiniz.

-Otobüs

Üçüncü alternatif ise diğer Çekya kentlerine gitmek için Terminal 1’den kalkan Flixbus ya da RegioJet firmasının otobüslerini kullanmak. Regiojet firmasının terminalde gişesi var. Yer varsa her 2 firmadan da otobüste bilet alabiliyorsunuz.

-Taksi-Shuttle

Taksi ile şehir merkezine gitmek isterseniz yarım saatlik bu yolculuk için 500 CZK ortalama bir ücret ödersiniz. Shuttle rezervasyonu yaparsanız bu ücret 4 kişi için 550 CZK, 8 kişi için 750 CZK olur. Buradan da anlaşılacağı gibi 3-4 kişi iseniz taksi tutmanız daha doğru.

-Prague Card

Ülkeye giriş yaptıktan sonra ilk yapacağınız şey bagajınızı aldıktan hemen sonra havaalanında bulunan turistik bilgi ofislerinden size süre olarak en uygun olan kartı almak.

Prag müzeleriyle, kaleleriyle ve katedralleriyle ünlü bir şehir. Sadece 48 saatlik bir kart ile nehir feribotu dahil tüm toplu ulaşım sistemini ücretsiz kullanabilir, 40’ın üzerinde restoran, cafe vb. noktada % 50’ye varan oranda indirim alabilirsiniz. Diğer avantajları arasında havaalanından şehir merkezine shuttle otobüsler ile ücretsiz bir yolculuk, Petřín Feniküleri’ne ücretsiz erişim ve ücretsiz 2 saatlik “Tarihi Prag” otobüs turu yer alıyor.

Gün sayısı yükseldikçe ücretsiz hizmet sayısı ve çeşidi de artıyor. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve şehir haritası da veriyorlar.

Fiyatlara gelince 2-4 günlük kart alternatifleri var. 2-4 günlük  kart için kişi başı sırasıyla 58 €, 68 €, 78 € ödüyorsunuz. 6-16 yaş çocuklar için ise 43 €, 50 €, 57 € ödeniyor.

Tüm seçenekleri ve fiyatları daha detaylı görmek için tıklayınız.

-Günlük Bilet

Bu kart ile tüm toplu ulaşım sistemini ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. 24 saatlik kart için kişi başı 110 CZK, 6-15 yaş çocuklar 55 CZK ödüyorsunuz. 72 saatlik kart ise kişi başı 310 CZK. 6-16 yaş arasındaki çocuklar için günlük bilet dışında bir alternatif yok.

-Metro

Prag’ın turistik gezi güzergahını da kapsayan 4 hattan oluşan harf kodlu bir metro sistemi var. Metrolar 04:45-23:59 saatleri 4 dakikada bir çalışıyor. Kişi başı 90 dakikalık bilet ücreti  32 CZK, 6-16 yaş arasındaki çocuklar için 16 CZK. Prague Card ya da günlük bilet aldıysanız metroyu ücretsiz kullanabilirsiniz.

-Otobüs-Tram

22 ve 91 Numaralı Tram hatları Prag’da gezilecek tüm yerleri kapsıyor. Kişi başı bilet ücreti 90 dakika 32 CZK, şoförden 40 CZK, 6-16 yaş arasındaki çocuklar için 16 CZK. Prague Card ya da günlük bilet aldıysanız otobüs ve tramları ücretsiz kullanabilirsiniz.

Ayrıca, 90, 70 ve 50 dakika süren 3 hatta icra edilen 24 duraklık Prag Hop On Hop Of Otobüs Turları ile Prag’ın tüm tarihi noktalarını görebilirsiniz. Otobüsler duraklardan 15-30 dakikada bir geçiyor. Kişi başı 1 günlük bilet 22 €. 6-16 yaş arasındaki çocuklar için 11 €. Daha geniş olanakları görmek ve bilet almak için tıklayınız.

-Botlar

Vltava Nehri’nin 2 yakası arasında belirlenmiş 6 bot hattı var. Kişi başı 90 dakikalık bilet ücreti 32 CZK, yaş arasındaki çocuklar için 16 CZK. Prague Card ya da günlük bilet aldıysanız metroyu ücretsiz kullanabilirsiniz. Bot hatları ve saatleri için tıklayınız.

-Taksi

Prag taksiler açısından vukuatlı bir yer. Taksimetre açılış ücreti ortalama 40 CZK, ulaşım ücreti ise ortalama 28 CZK/Km ama 99 CZK/Km olarak uygulayan şoförler de var. Bu nedenle internet servisi olanlar hariç Prag’da taksiden uzak durun. Bilginize…

Prag’da Gezilecek Yerler

Prag’ın en güzel ve tarihi binaları şehrin batı yakasında Prag Kalesi (Pražský hrad) ve çevresinde; şehrin doğu yakasında Karl Köprüsü (Karlův most), Tyn Kilisesi (Chrám Matky Boží před Týnem) ve çevrelerinde bulunuyor.

Prag Kalesi (Pražský hrad) ve Çevresi

Prag Kalesi ve çevresi Prag’ın doğu yakasındaki en önemli turistik bölgeyi oluşturuyor.  Prag gezinizin başlangıç noktası kesinlikle burası olmalı. Kalenin dışında Hradčanské Meydanı (Hradčanské náměstí) ve ünlü Aziz Vitus Katedrali (Katedrála Sv. Víta) de bu bölgede bulunuyor.

-Prag Kalesi (Pražský hrad)

Prag Kalesi, 1000 yıldan beri Çekya’nın sembolü. Dünya’nın en büyük kalesi ünvanına sahip. 3 bahçe, saray, kilise ve muhteşem binalarıyla tam 45 hektar büyüklüğünde. Hiç bıkmadan saatlerce gezebilirsiniz.

-Saraya Ulaşım

Saraya yürüyerek ya da tram ile ulaşmak mümkün.

Eğer yürüyecekseniz ki ben bunu tavsiye ediyorum. Değişik rotaları kullanabilirsiniz. Tarihi Karl Köprüsü (Karlův most)’nden geçtikten sonra önce tarihi Mostecká Caddesi üzerinden Malostranské Meydanı (Malostranské náměstí)’na ulaşıp sonra da Nerudova Caddesi üzerinden buraya ulaşabilirsiniz. En son olarak tam sağ yapıp direkt sarayın kapısına çıkan Ke Hradu yolundan devam etmeniz gerekiyor.

Prag Kalesi (Pražský hrad)

Tram ile gelecekseniz Národní třída ya da Malostranská duraklarından 22 Numaralı Trama binip başlangıç  noktanıza göre Královský letohrádek, Pražský hrad ve Pohořelec duraklarından birinde inebilirsiniz.

-Sarayın Tarihi

Kale, 880 yılında Premyslid hanedanından Prens Bořivoj tarafından kurulmuş ve o tarihten itibaren Çek Prensleri ve müteakiben Çek Kralları burada ikamet etmeye başlamış.

En şaşalı dönemini 12. yy.da Kutsal Roma imparatoru Charles IV burada ikamet ederken yaşamış. Bu dönemde surlar güçlendirilmiş. Kraliyet sarayı inşa edilmiş. Aziz Vitus Katedrali (Katedrála Sv. Víta) inşa çalışmalarına başlanmış.

1483 yılında başlayan Kral Wladislaw döneminde kale daha da genişletilip güçlendirilmiş. Barut Kulesi (Prašná brána) bu dönemde yapılmış.

Prag Kalesi (Pražský hrad)

1526 yılından itibaren taht Habsburg hanedanlığına geçince ülke Viyana’dan yönetildiği için kale de önemini yitirmiş. 400 yıl boyunca kısa süreli de olsa kralların ikametgahı olmaya devam etmiş. 1918 yılında Cumhuriyet kurulunca da ilk Cumhurbaşkanı  Tomáš Garrigue Masaryk’in ikametgahı olmuş.

2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Çekoslovakya’yı işgal etmesinin ardından bu kale işgal kuvvetleri komutanı Reinhard Heydrich’in idare merkezi olmuş; işgalin sona ermesinden sonra da Soğuk Savaş boyunca komünist hükümetin idare ofisleri olarak kullanılmış. Çekoslovakya’nın dağılmasından sonra ise bu kale Çekya Devlet Başkanlığı Sarayı olarak kullanılmaya başlanmış.

-Saray Gezisi

Saraya tram ile gelenler Pražský hrad Kapısı’ndan giriş yapıyor. Buradan U Prašného Köprüsü’nü geçip sarayın girişine ulaşıyorsunuz. Kapının girişinde 2 asker var. Giyimleri harika. Herkes fotoğraf çekilmek için sıra bekliyor.

Prag Kalesi (Pražský hrad)

Gerçi onların askerleri bizimkilere göre bayağı yaşlı ama oğlumuz da bu fırsatı kaçırmıyor tabii ki…

-Saraya Giriş

Sarayın ziyaret saatleri açık ve kapalı alanlar için bölünmüş durumda. Dış bölüm 06:00-23:00 saatleri arasında açık.

Eski Kraliyet Sarayı, Prag Kalesi Sergisi, Aziz George Bazilikası, Daliborka Kulesi’ne kadar giden altın yol, Prag Kalesi Resim Sergisi, Barut Kulesi, Rosenberg Sarayı ve  Aziz Vitus Katedrali Hazinesi ve Kulesi biletle girilen alanlar. Bu bölge ise kış döneminde 09:00-16:00 saatleri arasında açık. Bu bölgeye giriş ücreti ise Aziz Vitus Katedrali Hazinesi hariç kişi başı 350 CKZ. Aile bileti ise 700 CKZ.

Prag Kalesi (Pražský hrad)

Prague Card aldıysanız Aziz Vitus Katedrali Hazinesi ve Kulesi hariç ücretsiz olarak her yere girebilirsiniz.

Adres: 119 08 Prag 1, Çekya

-Hradčanské Meydanı (Hradčanské náměstí)

Burası için şehrin batı yakasındaki en önemli meydanı diyebiliriz. Kalenin hemen önünde bulunuyor. 14. yy.da buranın etrafında kaleye hizmet eden esnaf oturuyormuş. Ayrıca büyük bir de pazar varmış.

1512 yılında burada çıkan yangın ile her şey kül olunca buraya kralın hizmetinde çalışan insanların yaşamaları için yeni bir yerleşim yeri kurulmuş.

Hradčanské Meydanı

Hemen solumda gördüğünüz bina Ulusal Galeri (Národní galerie Praha-Salmovský palác). Hemen arkasındaki Venedik tarzı bina ise şimdi sanat müzesi olan Schwarzenberg Sarayı (Národní galerie Praha – Schwarzenberský palác). 1563 yılında yapılmış.

Prag Kalesi (Pražský hrad)

Gördüğünüz kapı kalenin Hradčanské Meydanı’na bakan kapısı. Kapıda gördükleriniz ise Güreşen Titanlar (Sousoší Souboj Titánů). Titanlar,  Yunan mitolojisine göre, efsanevi altın çağda dünyayı yönetmiş olan güçlü tanrı ırkı. Görülen titan heykellerini 1761-1762 yılları arasında heykeltıraş Ignac Frantisek Platzer yapmış.

Kapıda gördüğünüz askerler kışın saat başı nöbet değişimi yapıyor. Ancak fotoğraf çekmek isteyenler için en etkileyici tören saat 12:00’da yapılan tören. Kaçırmayın…

Tram ile gelecekseniz Národní třída ya da  Malostranská Duraklarından 22 Numaralı Tram’a binip Pražský hrad durağında inebilirsiniz.

Adres: 118 00 Prag 1, Çekya

-Aziz Vitus Katedrali (Katedrála Sv. Víta)

Aziz Vitus Katedrali, “dinde daha güçlü olma” emeli olan Kutsal Roma imparatoru Charles IV ‘ün emriyle 1344 yılında inşa edilmeye başlanmış. Katedralin mimarı olan Petr Parléř.

Aziz Vitus Katedrali (Katedrála Sv. Víta)

Katedral son halini ise 1929 yılında almış. Dünya’nın 5. büyük katedrali olduğu söyleniyor. Neredeyse 700 yılda tamamlandığı için geçen tüm yüzyılların yansımasını burada görmeniz mümkün.

Aslında burası Çek Krallarını taç giyme törenlerinin yapılacağı aynı zamanda da gömülecekleri yer olarak düşünülmüş. Bu nedenle de içeri de neredeyse tüm kraliyet hanedanının, Çek piskoposların ve Prag mimarlarının büstlerini görmek mümkün.

Aziz Vitus Katedrali

Katedral, kış döneminde 09:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açık. Aziz Vitus Katedrali Hazinesi  bilet ücreti kişi başı 250 CKZ. Aile bileti ise 500 CKZ. Aziz Vitus Katedrali Kulesi kişi başı 150 CKZ.

Aziz Vitus Katedrali (Katedrála Sv. Víta)

Prague Card aldıysanız Aziz Vitus Katedrali Hazinesi hariç ücretsiz olarak her yere girebilirsiniz.

Tram ile gelecekseniz Národní třída ya da Malostranská duraklarından 22 Numaralı Trama binip başlangıç  noktanıza göre Královský letohrádek, Pražský hrad ve Pohořelec duraklarından birinde inebilirsiniz.

Adres: III. nádvoří 48/2, 119 01 Praha 1, Çekya

Karl Köprüsü (Karlův most) ve Çevresi

Vltava Nehri ve Karl Köprüsü (Karlův most) şehrin en önemli 2 ismi. Nehir tüm Prag’ın can kaynağı. Üzerindeki 17 köprüden en ünlüsü ise Karl Köprüsü. Bu köprüden Prag’ın kalbi Staré Mesto’ya ulaşılıyor.

-Karl Köprüsü (Karlův most)

Prag’ın en güzel fotoğrafları çekmek istiyorsanız sahnenin içerisinde mutlaka Karl Köprüsü Köprünün inşa emrini yine Prag’ın bugünkü haline gelmesinde en büyük pay sahibi olan Kutsal Roma imparatoru Charles IV vermiş.

Karl Köprüsü (Karlův most)

1357 yılında inşasına başlanan ve 1402 yılında bitirilen 621 m uzunluğa 10 m genişliğe sahip köprünün mimarı Aziz Vitus Katedrali’nin de mimarı olan Petr Parléř.

Karl Köprüsü (Karlův most)

Taştan yapılan köprü, Prag Kalesi ile Staré Mesto arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Vlatava Nehri üzerinde yapılan kademelendirme ile de köprüye yük bindirilmemesi sağlanmış.

Karl Köprüsü (Karlův most) Prag Kalesi (Pražský hrad)

Vltava özellikle ilk bahar döneminde taşma eğiliminde olduğundan köprünün sağlam olması için temellerine 10.000 yumurta sarısı bile konmuş.

-Čertovka Kanalı (Čertovka canal)

Mála Strana’da köprünün hemen altından Vltava Nehri bağlantılı Čertovka Kanalı (Čertovka canal) geçiyor. Kısmen de olsa bir Venedik özentisi görüyorsunuz

Čertovka Kanalı (Čertovka canal)

Hemen kanalın 2 tarafına da Venedik tarzı ortaçağ evleri yapılmış. Kanalın üzerinde çalışan bir su değirmeni de var.

-Köprü Kuleleri

Köprü aynı zamanda kalenin de öncü koruma yapısı olarak düşünüldüğünden iki tarafında da birer kule inşa edilmiş.

Malostranská Kulesi (Malostranská věž)

Kale tarafındaki kulenin adı Malostranská věž. 1464 yılında gözcü kulesi olarak Çek kral Wenceslas IV’ün emriyle inşa edilmiş. Gotik tarzda inşa edilen kuleye 10:00-16:00 saatleri arasında çıkmak mümkün. Kısa olan romanesk tarzındaki kulenin tarihi ise 1170 yılına dayanıyor. Kuleler aslında eski surların üzerine inşa edilmiş.

Eski Şehir Köprü Kulesi (Staroměstská mostecká věž)

Eski Şehir Köprü Kulesi (Staroměstská mostecká věž) Kutsal Roma imparatoru Charles IV ‘ün emriyle 1344 yılında gözcü kulesi olarak inşa edilmeye başlanmış. 1380 yılında kuzeyden gelen istilacılara karşı köprü üzerinden eski şehri korumak üzere köprünün bir tahkimatı olarak bitirilmiş.

Bu kulenin mimarı da aynı zamanda köprünün de mimarı olan Peter Parler. Kulenin yapımında yüzlerce taş işçisi çalışmış. Kulenin etrafındaki tüm heykeller de o dönemde yapılmış. Avrupa’nın en güzel gotik kapısı olduğu belirtiliyor.

Bunun dışında kötü anıları da var tabii ki. 1621’de Habsburglara karşı ayaklanan 27 liderin başı günlerce burada Çeklerin direnişini kırmak için asılı kalmış.

Kraliyet Yolu’nun bir parçası olan kuleye 10:00-16:00 saatleri arasında çıkmak mümkün. 136 basamak çıkıp kulenin terasından çok güzel fotoğraflar alabilirsiniz.

-Köprü Heykelleri

Bu köprünün bir diğer özelliği ise muhteşem barok heykelleri. Köprünün iki tarafında toplam 30 heykel var ancak,  1683-1928 yılları arasında yapılan bu heykellerin bizim için üzücü yanı Viyana Kuşatması baskısı altında olan bölgede halkın korkusunu canlı tutmak için Türkleri barbar olarak göstermesi.

Karl Köprüsü (Karlův most)

Görünen heykel köprünün kale yakasındaki ilk heykeli. En altta, zindan içinde kurtarılmayı bekleyen esirler var. Zindanın yanında ayakta; neşeli bir ‘yeniçeri’ duruyor. Bu bile Osmanlı’ya karşı duyulan korku ve ön yargıları gösteriyor. Yukarıdaki üç Aziz içerideki Hristiyan esirleri kurtarmaya çalışır şekilde resmediliyor.

Buraya Yeşil Hat Metrosu (Staroměstská) ve  12, 17, 18, 20, 22 Numaralı Tramlar (Malostranské náměstí,Karlovy lázně ) ile gelebilirsiniz.

Adres: Karlův most, 110 00 Praha 1, Çekya

Tyn Kilisesi (Chrám Matky Boží před Týnem) ve Çevresi

Bölge için Staré Mesto’nun merkezi de demek mümkün. Tarihi yapılar daha çok Eski Şehir Meydanı (Staroměstské náměstí)’nın etrafında yer alıyor.

-Tyn Kilisesi (Chrám Matky Boží před Týnem)

Eski Şehir Meydanı (Staroměstské náměstí)’nda bulunan Tyn Kilisesi (, Dünya’nın en ünlü kiliselerinden biri. Ancak ünlü olmasının sebebi tarihi değil Walt Disney’e bile ilham veren mimari özellikleri.

Tyn Kilisesi

Stare Mesto bölgesinin ana kilisesi olan bu yapının inşasına 1339 yılında başlanmış. 1511 yılında da bitirilmiş. Katedrali gezerseniz gotik, rönesans ve barok tüm tarzların yansımalarını görebilirsiniz.

Kulelerin yüksekliği 80 m. Bu kuleler: dişi ve erkek varlıkları temsilen simetrik yapılmamışlar, biri diğerinden biraz daha dar olarak inşa edilmiş. Günümüzde bu kulelerde geceleri hoş bir şekilde ışık gösterileri düzenleniyor. Meydanın tarihi ise 700 yıl ötesine kadar gidiyor. Bu meydanda eskiden idam cezalarının infazları yapılıyormuş.

Tyn Kilisesi

Bu kilisenin bir özelliği de ünlü astronom Tycho Brahe’nin mezarınız da burada olması.

Kiliseye giriş ücretsiz ve öğle arası hariç 10:00-17:00 saatleri arasında açık ancak fotoğraf çekmek yasak.

Buraya Yeşil Hat Metrosu (Staroměstská) ve  194 Numaralı Otobüsler (Staroměstské náměstí) ile gelebilirsiniz.

Adres: Staroměstské nám., 110 00 Staré Město, Çekya

-Eski Belediye Binası (Staroměstská radnice)

Bina 1338 yılında eski şehri yönetmek amacıyla kurulmuş. Gotik tarzda şehrin en eski binası. Naziler şehirden çekilirken binaya ağır hasar vermişler.

Astronomik Saat Kulesi (Pražský orloj)

Bugün ise Eski Şehir Meydanı (Staroměstské náměstí)’nı ve Prag’ı en iyi görebileceğiniz yerlerden biri Astronomik Saat Kulesi’ne çıkmak için bu binadan giriş yapıyorsunuz.

Astronomik Saat Kulesi (Pražský orloj)

Kule, Eski Belediye Binası (Staroměstská radnice)’na 1410 yılında eklenmiş. 66 m yükseklikteki kuleye çıkabilmek için 172 basamak tırmanmanız gerekiyor.

Astronomik Saat Kulesi (Pražský orloj)

Mümkünse kuleye saat başları gitmekten çekinin çünkü saat başı gerçekleşen animasyondan sonra genelde bilenler kuleye çıkmayı tercih ediyor ve kule normal zamanlara oranlar daha kalabalık oluyor.

Bina 09:00-22:00 saatleri arasında ziyarete açık. Binaya giriş kişi başı 250 CZK. Aile 500 CZK. Prague Card aldıysanız bu kuleye ücretsiz kullanabilirsiniz.

Buraya Yeşil Hat Metrosu (Staroměstská) ve 194 Numaralı Otobüsler (Staroměstské náměstí) ile gelebilirsiniz.

Adres: Staroměstské nám., 110 00 Staré Město, Çekya

Astronomik Saat (Pražský orloj)

Kulesinin en altında bir şapel var. Şapelin üst tarafında kalan astronomik saat 09:00-23:00 saatleri arasında her saat başında 12 havarileri görebilirsiniz. Havariler her çıktığında saatin yan tarafında bulunan başka figürler de harekete geçiyor. Bunların arasında güya kâfirliği temsil eden bir da Türk var. Düşmanlık her yerde yani..

Saati, 15. yy. sonlarında Charles Üniversitesi’nde profesör olan Hanuş Usta yapmış. Amacı, insanlara bir mesaj vermekmiş. “Herkes bir gün geldiği yere geri dönecek yani elbet bir gün toprakla özleşip ölecek!” Saati yapar yapmaz dünyanın en önemli adamı haline gelmiş. Kraldan bile…

Astronomik Saat Kulesi (Pražský orloj)

Avrupa’nın her tarafından saati görmek için gelenler olmuş. Zamanla Hanuş Usta’ya başka ülkelerden de teklifler gelmeye başlamış. Usta bu teklifleri reddetse de Kral, Hanuş Usta’nın saati başka bir yere de yapmasını önlemek için onun gözlerine mil çektirmiş. Kör olan Hanuş Usta da kendini saatin mekanizmasına bırakarak intihar etmiş. Asıl amacı saati bozmakmış, saati bozarak intikamını almış. Saat ancak 50 yıl kadar sonra başka bir usta tarafından çalıştırılabilmiş. 

Kuleye giriş kişi başı 400 CZK. Prague Card aldıysanız bu kuleye ücretsiz kullanabilirsiniz.

Buraya Yeşil Hat Metrosu (Staroměstská) ve  194 numaralı otobüsler (Staroměstské náměstí) ile gelebilirsiniz.

Adres: Staroměstské nám. 1, 110 00 Staré Město, Çekya

-Aziz Nicholas Kilisesi (Kostel svatého Mikuláše)

Eski Şehir Meydanı (Staroměstské náměstí)’nda bulunan ikinci kilise olan  Aziz Nicholas Kilisesi (Kostel svatého Mikuláše) barok tarzında 1732-1737 yılları arasında inşa edilmiş. Kilise yeşil kubbesi ile ünlü kilisenin mimarı Kilian Ignaz Dientzenhofer.

Prag Eski Belediye Binası (Staroměstská radnice)

1755 yılında inşa edilen çan kulesi aynı zamanda şehrin bu bölümü için alarm kulesi olarak da kullanılıyor. Komünizm döneminde bu kule istihbarat amaçlı gözetleme maksadıyla kullanılmış.  65 m yüksekliğindeki kuleye 299 basamak çıkarak ulaşılıyor.

Buraya Yeşil Hat Metrosu (Staroměstská) ve 194 Numaralı Otobüsler (Staroměstské náměstí) ile gelebilirsiniz.

Adres: Staroměstské nám. 1101, 110 00 Staré Město, Çekya

-Barut Kulesi (Prašná brána)

Gotik tarzda 1475 yılında inşa edilen Barut Kulesi Prag’ın İstiklal Caddesi Celetná Caddesi’nin sonunda bulunuyor. 65 m yüksekliğindeki kulenin mimarı Matěj Rejsek.

Barut Kulesi (Prašná brána)

Bahse konu kule o dönemde hem şehre yönelik giriş kapısı hem de gözcü kulesi olarak görev yapmış. Ayrıca Çek kralların taç giyme törenlerinin de başlangıç noktası olmuş. Krallar taç giyme töreninden önce buradan geçmek zorundaymış.

Daha sonraları simyacılar burayı kurşunu altına çevirmek için kullanmış. 1800’lü yıllardan itibaren ise barut kulesi olarak kullanılmaya başlanmış. İsmi de o dönemden geliyor zaten.

Kuleye 10:00-22:00 saatleri arasında çıkabilirsiniz. Gözlem terasına ulaşmak için 186 basamak çıkmak gerekiyor.

Kişibaşı ücret 90 CZK. Aile 250 CZK. Prague Card aldıysanız bu kuleye ücretsiz çıkabilirsiniz.

Buraya Sarı Hat Metrosu (Náměstí Republiky) ile gelebilirsiniz.

Adres: nám. Republiky 5, 110 00 Staré Město, Çekya

-Belediye Evi (Obecní dům)

1905-1911 yılları arasında Art Nouveau tarzında inşa edilen bu bina ile Prag’ın yüksek sanatsal yönü kanıtlamak istenmiş.

Prag Belediye Evi (Obecní dům)

1918 yılında Çekoslovakya bir devlet olarak burada ilan edilmiş. Ayrıca 1986 kadife devrim sonrası komünizmin bölgede bitiği de burada ilan edilmiş. O yüzden bu bina tarihi bir öneme de sahip.  

İçerisinde yer alan kafeler, Fransızlar ve Pilsner Restoranları, Amerikan Barı gerçekten dekorları ile dikkat çekiyor.

Burayı 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kişibaşı ücret 290 CZK. Aile 500 CZK. Prague Card aldıysanız bu kuleye ücretsiz kullanabilirsiniz.

Buraya Sarı Hat Metrosu (Náměstí Republiky) ile gelebilirsiniz.

Adres:

Buraya Sarı Hat Metrosu (Náměstí Republiky) ile gelebilirsiniz.

Adres: nám. Republiky 5, 111 21 Staré Město, Çekya

Prag Çıkışlı Çevre Gezileri

Prag sadece şehir merkezi ile değil 150 km içerisindeki gezilecek yer alternatifleri ile zengin bir şehir. Ben de eğer Prag’a giderseniz göz önünde bulundurmanız maksadıyla deneyimlediğimiz yakın alternatif rotaları aşağıda sıraladım. Linkleri okursanız daha geniş bilgi de alabilirsiniz.

-Dresden

Tam bir tarih hazine. 2. Dünya Savaşı’nda yerle bir edilmiş. Ancak, Almanya’nın tekrar birleşmesiyle şehir tekrar eski günlerine Kuzey’in Floransası ünvanına sahip Saksonya başkenti kimliğine geri dönmüş.

Dresden

Günübirlik ya da günlük olarak mutlaka gidilip görülmeli. Konu ile ilgili tüm detayları Dresden’de Bir Kış Gezisi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Karlovy Vary

1300’lü yıllardan beri kaplıcaları ile ünlü olan şehir tam bir tatil yeri. Doğal güzelliği muhteşem. Üstelik buraya neredeyse tarihte bildiğimiz tüm ünlüler şifa bulmaya gelmiş.

Karlovy Vary

Buna Atatürk de dahil. Günübirlik ya da günlük olarak mutlaka gidilip görülmeli. Konu ile ilgili tüm detayları Kışın Yaptığımız Karlovy Vary Gezisi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Terezin Toplama Kampı

Habsburgların en güçlü kalesinin zaman içerisinde dönüşüp önce bildiğimiz bir çok ünlü için hapishaneye 2. Dünya Savaşı’nda ise gestaponun yönettiği bir toplama kampına dönüşmesini yerinde görmek istiyorsanız mutlaka gidip görmelisiniz.

Terezin Toplama Kampı

Günübirlik olarak mutlaka gidilip görülmeli. Konu ile ilgili tüm detayları Terezin Toplama Kampı başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Prag Tekne Turu

Prag, Avrupa’nın en güzel ışıklandırılmış şehirlerinden biri. Bu nedenle Prag’da mutlaka özellikle de gece olmak üzere tekne turu yapılmalı.

Prag’da Gece Tekne Turu

Bu konu ile ilgili olarak ihtiyacınız olabilecek tüm detayları Prag’da Gece Tekne Turu başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Prag, gastronomi olarak gerçekten çok zengin bir şehir. Ancak Çekler eğlenmeyi de çok iyi biliyor. Bu nedenle de Çeklere özgü çorba, yemek ve tatlıları yiyip içerken bir yandan da eğlenebileceğiniz yerler de var. 

Prag U Pavouka Ortaçağ Tavernası

Konu ile ilgili tüm deneyimlerimizi detaylı olarak Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Prag’da Alışveriş

Prag; alışveriş  çeşitliliği ile zengin bir şehir. Diğer taraftan Çekler genel olarak sanatçı insanlar. İşte bu 2 faktör birleşince oldukça değişik el sanatlarını alma şansınız doğuyor. Yeter ki doğru yerlere gidin.

Prag Paris Caddesi (Pařížská) Dükkanlar

Eğer ben sadece marka giyerim ve param da var diyorsanız gideceğiniz yer Paris Caddesi (Pařížská) olmalı. Bu bölgede herkes biraz havalı ortam Nişantaşı. Masallardan çıkmış gibi bir yer. İki tarafı da kuleli binalarla bezenmiş bir bulvar düşünün.

Tüm meşhur moda firmalarının dükkanları burada ve camekanları, muhteşem süslemelerle ziyaretçilerini bekliyor. Eva Herzigova, Karolina Kurkova gibi ünlülerin fotoğrafları, camekanları süslüyor.

Prag Eski Şehir Meydanı (Staroměstské náměstí)

Prag, mücevheratı ile de ünlü bir yer. Özellikle Eski Şehir Meydanı (Staroměstské náměstí) etrafında her keseye uygun takmalık takıştırmalık ürün satan çok fazla yer var. Girdiğimiz bir dükkanın sahibinin Türk olması bizi epey şaşırttı doğrusu.

Centrum Chodov , Arcady Pankrac AVM tarzında, Prag ve Havel Pazarı pazar tarzında alışveriş yapılacak yerler.

Ne alacağınıza gelince özellikle ahşap oyuncaklar ve porselenler bavullara doldurup götürülesi cinsten.

Prag Celetna Caddesi

Bu tür parçalar için Budapeşte’de doğru yerin birbirlerini kesen  ve şehrin doğu tarafında bulunan Celetna Caddesi ya da Na Příkopě Caddesi olduğunu söyleyebilirim.

Prag’da Nerede Kalınır?

Prag merkezinde bulunan 3 yıldızlı otellerin 2 kişilik ortalama kahvaltı dahil oda fiyatları 50-120 €  civarında. Prag çok iyi bir ulaşım altyapısına sahip. Bu nedenle merkezden 5 km kadar uzaklaşırsanız 4 yıldızlı otellerde bu fiyatları 30 € ya kadar düşürebilirsiniz. Hem bütçenize katkı sağlarken genel olarak da çok bir zaman kaybınız olmaz.

Wellness Hotel Step

Size önerimiz merkeze 4,7 km mesafede bulunan 4 yıldızlı Wellness Hotel Step. Burası bir SPA oteli olduğu için kaplıcaları ile ünlü Çekya’da bir yandan gezerken bir yandan da dinlenme imkanı bulabilirsiniz. Bu arada arkamdaki arabayı merak ediyorsunuz. 1959 model bir Skoda orijinal Çek malı ve otelin girişinde sergileniyor. Bu konuda hakikaten çok geri kaldık.

Burada Deluxe odada kalıp kahvaltı dahil 2 kişi gecelik 50 € karşılığında kalmanız mümkün. Kahvaltısı muhteşem.

Adres: Malletova 1141, Prag, 10900, Çek Cumhuriyeti 

Değerlendirme

Prag, rengarenk görünümü ve doğallığı ile hiç bozulmadan günümüze gelmiş muhteşem bir şehir. Şehrin her tarafında istisnasız mutlaka fotoğraf çekecek çekilecek bir obje bulabiliyorsunuz. Diğer taraftan Avrupa’nın ortasında olmasına rağmen diğer Batı şehirlerine göre oldukça uygun olduğunu da söyleyebilirim.

Ayrıca yakın çevresinde günübirlik gidilebilecek çok güzel ve tarihi yerler var. Biraz tarih, biraz fotoğraf ve biraz da kültür diyenler için çok güzel bir yer. Prag’ı tam anlamıyla anlamak için 3-4 gün gerekiyor.

Prag gezisi planlıyorsanız Prag Gezi Rehberi‘ne bölgesel planlama yapıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version