Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Prag Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yeni adıyla Çekya’nın çok eski ve güzelliği dillere destan başkentindeyiz. Çek mutfağı yüzyıllar boyu farklı kültürlerinin etkisinde kalmış, etkileşmiş bir mutfak.

Ancak, bu mutfağın özeti ne diye sorsalar: patates ve balkabağı çorbası, domuz, sığır, ördek ve tavuk eti, lahana salatası ve marmelatlı tatlılar diye özetleyebilirim.

Buna ekmeği de ekleyelim. Sanırım bu bizimle tarihten gelen tek etkileşimleri. Her yemeğin ya içinde ya da yanında mutlaka ekmek var.

Prag

Birayı da artık su yerine içtiklerini söylememe gerek yok sanırım…Kişi başı bira tüketiminde Dünya birincisi bir ülkeden bahsediyoruz. Tarih boyunca birayı ilaç olarak görmüşler. Hala yaralarına sürüyorlar. Ciltlerine iyi gelsin diye bira banyosu bile yapıyorlar.

Çek Yemek Kültürü

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? konusunda bir şeyler söylemek için Prag yemek kültürü ile ilgili bilinmesi gereken asgari bilgileri de aşağıda toplamaya çalıştım.

Prag

Birayı, patatesi ve ekmeği çok seviyorlar.

Çekya’da çorbaya koca koca etleri koymak sanırım moda.

Balkabağı çorbası en sevdikleri ve her yerde bulabileceğiniz çorba.

Ana yemeklerde domuz bir tarafa ördek ve tavşan eti.

Orta Avrupa ülkesi olmasına rağmen deniz ürünü konusunda bizim ile aşık atarlar. Özellikle tatlı su balıkları olmak üzere mezeleri ise harika..

Her ne kadar çıkış yeri Çekya olmasa da şnitzel de milli yemekleri gibi .

Ördek ve tavuk eti fiyatları ile sığır eti fiyatları neredeyse aynı bazı yerlerde et daha ucuz.

Salataları kırmızı ve beyaz lahana konsepti üzerine kurulu.

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öne çıkan bir şekilde sizlerin de görüp tadacağı tatlara gelince;

-Patates Çorbası (Bramboračka)

Nerdeyse gittiğiniz her yerde standart olarak içeceğiniz çorba diyebilirim. Daha çok mantarlı olarak sunuluyor. Tadı çok güzel. Yapımı zaten çok basit. Sarımsak ve kurtulmuş mantar ile çorbanın tadını muhteşem hale getiriyorlar.

-Balkabağı Çorbası (Dýňová polévka)

En sevdikleri çorba. Bu çorbayı da gittiğiniz her yerde bulabilirsiniz. Ana girdi adından da anlaşılacağı gibi balkabağı ancak tat vermesi için et/tavuk suyu da kullanılıyor. Mutlaka ama mutlaka denemelisiniz.

-Kızarmış Ördek (Pečená kachna)

Çekya denince ilk akla gelen ana yemek. Yanında ise patates püresi veriyorlar. Mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden.

-Prag Usulü Şnitzel (Řízek)

Dünya’da şnitzelin menşei Avusturya bilinse de bahse konu tat Çekler için de sığır, domuz ya da tavuk etinden yapılabilen geleneksel bir ana yemek. Patates kızartması ve kırmızı/beyaz lahana salatası ile servis ediliyor.

-Elmalı Turta (Štrůdl)

Prag’da nereye giderseniz gidin Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir?  kapsamında yiyebileceğiniz bir tatlı. Yeme kültür farkımız ise onların bunu çayın yanında değil yemek bitiminde sıcak tatlı olarak yemeleri….

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Prag yakın çevresi çok zengin olan bir şehir. Bu nedenle bu şehre yönelik bir gezi yaparsanız çok fazla yakın çevre gezisi yapacağınızdan sadece akşamları gerçek anlamda yemek yeme şansınız olacak. Bu nedenle Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında özellikle size akşam yemeği bazında gezinize daha fazla renk katacağını düşündüğüm bizzat deneyimlediğimiz yerlerden bahsedeceğim.

-U Pavouka Ortaçağ Tavernası

Adından da anlaşılacağı gibi ünlü Celetná Caddesi üzerine kurulu bu gözde mekanın konsepti ortaçağ dans ve yemekleri üzerine kurulu.

Mekan çok hoş. Prag’ın kalbinde filmlerden çıkmış tam bir ortaçağ meyhane ortamı desem abartmış olmam.

Program 20:00 itibariyle başlayıp yaklaşık 2,5 saat sürüyor.

U Pavouka Ortaçağ Tavernası

Taverna da ortama yönelik her detay düşünülmüş. Kılıç dansı, hokkabazlar, korsanlar, dansözler, ateş dansı ve ellerinizle yiyeceğiniz bir yemek.

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? U Pavouka Ortaçağ Tavernası

Ortaçağ gösterisi kapsamında geleneksel Ortaçağ kıyafetleri giymiş profesyonel dansçılar şovlarını yaparken profesyonel müzisyenler yine Ortaçağ müzikleri ile müdavimleri coşturuyor.

Bu arada öğrendiğime göre dansözlerin hepsi balerin. Zaten bu çok zor hareketleri başka türlü yapamazlar.

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? U Pavouka Ortaçağ Tavernası

İsteyenler için dansözlerle ya da korsanlarla 10 € karşılığında hatıra fotoğrafı çektirmek de mümkün.

Menüye gelince yemekler bildiğiniz ortaçağ meyhane yemekleri.

Başlangıç olarak sarımsaklı baget ekmek, geyik karpaçyo ve Aragula Salatası getiriyorlar. Gerçekten güzel tatlar. Siz başlangıçların tadına bakarken çorba olarak gulaş çorbası servis ediyorlar.

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? U Pavouka Ortaçağ Tavernası

Ana yemek olarak ızgara ördek parçaları; yanında ise elma aromalı kırmızı lahana veriliyor. Tüm bu yemekler sınırsız içecekler (bira, beyaz/kırmızı ev şarabı, alkolsüz içecekler, su) eşliğinde sunuluyor.

Yemeğiniz bitince de tatlı olarak Orta Avrupa’nın vazgeçilmezi vanilya soslu elmalı turta ve kahve alıyorsunuz.

Böyle bir menü için vereceğiniz ücrete gelince kişi başı 45 €. 3-12 yaş arası çocuklar için 29 €. Prag’da hem eğlenmek hem de öğrenmek istiyorsanız buraya bir akşam gelmeniz şart.  Değer mi? Kesinlikle değer. Rezervasyon için tıklayınız. 

Adres: Celetná 595/17, 110 00 Staré Město, Çekya, Çalışma saatleri: 11:00-22:30

Telefon: +420 702 154 432

-Folklore Garden

Adından da anlaşılacağı gibi bu gözde mekanın konsepti Çek Halk Dansları üzerine kurulu. Mekan çok hoş. Prag’ın kalbinde bir kırsal atmosfer. Çocuklarınızı da alıp rahatlıkla gidebilirsiniz.

Folklore Garden

Program 19:30 itibariyle başlayıp yaklaşık 2,5 saat sürüyor.

Halk dansları gösterisi kapsamında geleneksel Çek kıyafetleri giymiş profesyonel dansçılar şovlarını yaparken profesyonel müzisyenler müdavimleri coşturuyor.

Bununla da kalmıyor dansçı kızlar bir anda yanınıza gelip sizi zorla dansa kaldırıyor bir an da neye uğradığınızı bile anlamadan kendinizi alkışlar arasında piste buluyorsunuz. İlk önce dansçı kızlarla dans ederken bir anda kendimi Japonlarla dans ederken buldum. Neyse ki hanım beni kurtardı.

Folklore Garden

Zaten buradaki ana amaç tüm müdavimlerin unutulmaz bir deneyim yaşaması ve hayatları boyunca buraları unutmayıp ülkelerinde dillendirmeleri.

Menüye gelince yemekler bildiğiniz eski orijinal tariflerine dayalı geleneksel Çek yemekleri.

Başlangıç olarak ekmeğinize sürebileceğiniz Çek peyniri getiriyorlar. Siz peyniri ekmeğinize sürerken çorba olarak mantarlı patates çorbası servis ediliyor.

Ana yemek olarak ızgara tavuk but, pirzola ve ızgara ördek parçaları, yanında ise fırında patates, karışık sebze salatası veriliyor. Tüm bu yemekler sınırsız içecekler (bira, beyaz/kırmızı ev şarabı, alkolsüz içecekler, su) eşliğinde sunuluyor.

Yemeğiniz bitince de tatlı olarak Orta Avrupa’nın vazgeçilmezi elmalı turta ve kahve alıyorsunuz.

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Folklore Garden

Böyle bir menü için vereceğiniz ücrete gelince otel transferi de (arayıp yer bildirimi yapmalısınız.) dahil kişi başı 47 €. 3-12 yaş arası çocuklar için 25 €. Prag’da hem eğlenmek hem de öğrenmek istiyorsanız buraya bir akşam gelmeniz şart.  Değer mi? Kesinlikle değer. Rezervasyon için tıklayınız. 

Buraya 4, 5, 12, 20 ve 94 numaralı tramvaylar ile buraya ulaşabilirsiniz.

Adres: Nad konečnou 18, Corner of Nad konečnou and Na zlíchově, 159 00 Praha 5, Çekya, Çalışma saatleri: 20:00-22:30

Telefon: +420 724 334 340

-Prag’da Gece Tekne Turu

Prag’da akşam yemeği için bir diğer alternatif de gece yemekli tekne turu yapmak. Size söylenenleri bir tarafa bırakın bu güzel alternatifi de deneyin.

Prag’da Gece Tekne Turu

Kesinlikle memnun kalacağınızı söyleyebilirim. Konu ile ilgili tüm detayları Prag’da Gece Tekne Turu başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Prag’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında deneyimlediğimiz yerler ile ilgili kısa ve özet olarak sizlere bilgiler vermeye çalıştım.

Söylenenleri çok dikkate almayın gerçek bir zengin zaten gittiği yerlerde bire bir kendi ülkesinin yemeklerini aramaz yemez. Bu nedenle yeme içme konusunda hiç sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyor şimdiden iyi eğlenceler diliyorum….

Prag gezisi planlıyorsanız Prag Gezi Rehberi‘ne bölgesel planlama yapıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version