Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kışın Yaptığımız Karlovy Vary Gezisi

Yazı Dizisi : Prag Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kışın Yaptığımız Karlovy Vary Gezisi, gerek ünlü kaplıcaları gerekse Atatürk’ün de zamanında şifa aradığı yer olması nedenleriyle biraz daha tarihi diyebileceğim bir gezi oldu.

Bohemya’da bulunan bu güzel şehrin termal kaplıcaları 1350 yılından beri neredeyse tüm Avrupa’da şifa kaynağı olarak görülmüş. Tüm hastalar buraya gelip hastalıklarına derman aramış.

Bunların arasında kimler yok ki Karl Marx, Hitler, Beethoven, Mozart, Sigmun Freud, Çar Deli Petro saymakla bitmiyor.

Burası çok güzel bir yer. Bu nedenle buraya sakın turla gelmeyin. Günübirlik bir gezi de planlamayın. Buraya gelmek için turlara ödeyeceğiniz parayla bir gece kalmalı güzel bir gezi planlayabilirsiniz.

Karlovy Vary Gezisi

Karlovy Vary’nin hikayesi ise şöyle. Kutsal Roma İmparatorluğu’nun Kralı Charles, bir gün avdayken bir ceylan ile karşılaşıyor. Ceylan kaçarken bu kaplıcaları keşfediyor. Suyundan içtikçe bazı rahatsızlıklarına iyi geldiğini görüyor. Hemen buraya kaplıcalar kurduruyor ve işte Karlovy Vary’nin hikayesi başlıyor.

Karlovy Vary

Şehrin yakın tarihi de ilginç. Burası Çekya topraklarında olmasına karşın bölgede Almanca konuşan Südet Almanları yaşıyormuş.

1918’de Çekoslovakya kurulunca Almanlar isyan etmiş, Çekler de isyanı şiddetli şekilde bastırmış. Almanları göç ettirmiş. 1938’de ise bölge Nazi Almanya’sının parçası olmuş. O dönemde geçmişin bedeli olarak Çekler çok acı çekmiş, sürülmüş. II Dünya Savaşı bitince de bu sefer bölgedeki Almanlar anavatanlarına sürülmüş. Hala burada kalan Almanlarla araları çok iyi değil. 

Şimdi ise şehirdeki mülkün sadece 20 % si Çeklere ait. Geri kalanı Avrupalı ve Amerikalı insanların.

Karlovy Vary’ye Ulaşım

Karlovy Vary daha çok Prag kalkışlı turların günübirlik olarak birkaç saatliğine uğradı bir turistik nokta. İşin ilginci bu turlar buraya gelmek için kişi başı 60-70 € para alıyorlar.

Halbuki buraya gelip dönmek için kişi başı azami 15 € ödüyorsunuz. İşte bu aradaki ücret farkı ile de Karlovy Vary de bir gece bedava kalabilirsiniz.

Prag’ın 126 km batısında yer alan Karlovy Vary’ye 3 alternatifli ulaşım imkanı mümkün.

-Araba

E48 Numaralı Yolu kullanarak arabayla 1,5  saatte Karlovy Vary’ye ulaşabilirsiniz.

-Otobüs

Eğer araba kiralamadıysanız buraya otobüs kullanarak direkt ulaşmanız mümkün. 854 numaralı FlixBus otobüsleriyle 2  saatte Prag Otobüs Terminali ( Prague ÚAN Florenc)’nden Karlovy Vary’ye ulaşabilirsiniz.

Karlovy Vary yolunda

İlk sefer 07.00’da başlıyor 20:20’de bitiyor. Kişi başı ücret 6-7 €. Otobüs saatleri ve bilet satın almak için tıklayınız. 

Karlovy Vary yolunda

Bu otobüs seferlerinin en ilginç tarafı ise sadece tuvalet değil bira molası da verilmesi. Çünkü Çekya Dünya’da kişi başına en fazla bira tüketilen ülke.

-Tren

Buraya tren ile gelmek de mümkün olmakla birlikte önce kuzey sonra batı güzergahı izlenip 3,5 saat sürdüğünden ve fiyatı da otobüs ücretinin 2 katı olduğundan tavsiye etmiyorum. 

Karlovy Vary’de Gezilecek Yerler

Şehir merkezine belediye otobüsleri hariç giriş izni yok ve bu otobüsler de ancak bir noktaya kadar gidebiliyor. Merkezde yaya dolaşmak zorunda kalıyorsunuz ki bu da zaten talep edeceğiniz bir durum.

Başka bir alternatif ise, farklı bir keyif katmak maksadıyla yeleleri örülmüş atların çektiği arabalar ile kısa bir gezinti yapmak.

-Teplá Nehri

Teplá Nehri, Karlovy Vary’nin can damarı aynı zamanda da belki de bu kadar güzel olmasının nedeni. İsmi ise antik Slavcada sıcak su demek. Yani o zamanlarda da termal kaynakların bu nehri ısıttığı bilinen bir gerçek.

Teplá Nehri

Deniz seviyesinden 784 m yükseklikte, Podhorní Tepesi (Podhorní vrch)’nden doğuyor. 64 km yol aldıktan sonra Karlovy Vary’ye ulaşıyor.

Teplá Nehri

Bu nehir; sıcak kaynakları nedeniyle en sert kışlarda bile donmaması ve he mevsim balıkçılığa uygun olması ile ünlü.

-Mariánskolázeňská

Karlovy Vary’nin girişinde sağ tarafta bulunan bu cadde aslında bu kasabanın eski merkezi,

Mariánskolázeňská

Ancak, artan nüfus ile birlikte merkezi genişletme imkanı kalmayınca merkez de daha kuzeyde olan bölgeye alınmış.

-Carlsbad Plaza Medical Spa & Wellness Hotel

Atamız, Trablusgarp’ta aldığı bir yara sonucu ağrıları artınca doktorunun da tavsiyesi üzerine 1918 yılında tedavi amaçlı olarak 1 ay bu otelde kalmış.

Carlsbad Plaza Medical Spa & Wellness Hotel

O zaman otelin adı Rudolfshof imiş. O günlerin anısına  binanın dışında kapının girişinde bir plaket var. Aynı otelde daha önce Freud da kalmış.

Carlsbad Plaza Medical Spa & Wellness Hotel

İçeride ise Atatürk adı verilen tarihsel toplantı salonunda yine tarihsel öğeleri görmek mümkün.

Adres: Mariánskolázeňská 223/25, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

-İmparatorluk Hamamı (Císařské lázně)

Şimdi modern ismiyle SPA dense de o zaman için bunlara modern hamam demek daha doğru.

Karlovy Vary termal kaplıcaları ile ünlü olunca gelen giden artmış. Doğal olarak İmparatorluk seviyesinde de bir termal hamam ihtiyacı ortaya çıkmış. Bu ihtiyacı gidermek için 1893-1895 tarihleri arasında Viyanalı ünlü mimarlar Ferdinand Fellner ve Herman Helmer tarafından rönesans tarzında 2 katlı olarak gördüğünüz bina inşa edilmiş. O zamanlar bu binada kullanılan sistemler son teknoloji ürünüymüş.

İmparatorluk Hamamı (Císařské lázně)

2’nci kattaki sergi salonunda 1791 yılından itibaren bu termal hamamı ziyaret eden Maria Theresa, Johann Wolfgang von Goethe, Franz Joseph vb. ünlülerin resimlerini görmek mümkün.

Bugün burası çok ilginç bir müze. İçerisinde 1800’lü yılların başlangıcındaki banyo tarzını görmek mümkün. Müze 10:00-18:00 saatleri arasında açık.

Adres: Mariánskolázeňská 2, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

-Stará Louka

Teplá Nehri’nin şehre girişinden sonraki sol hat dersek yanlış olmaz. Kuyumcular ve pahalı hediyelik eşya satan dükkanlar bu hat üzerinde bulunuyor.

Stará Louka

Bu hattın en önemli özelliği tüm binaların farklı renkte ve bakımlı olması. Özellikle de karla kaplı olduğunda gerçekten de güzel bir görüntü oluşturuyor. 

Bu hat aynı zamanda antik bir köprü ile Nová Louka hattı ile birleşiyor. Teplá Nehri’nin kenarındaki kaldırımlarda müzikli parkeler olan bölümler var. Bu parkeler üzerinde çocuklarınız ile istediğiniz gibi zıplayıp istediğiniz şarkıyı söyleyebiliyorsunuz.

-Nová Louka

Stará Louka hattının tam karşısında devam eden hat diyebiliriz.

Karlovy Vary Belediye Tiyatrosu 

Bu hattın en önemli binası Karlovy Vary Belediye Tiyatrosu (Karlovarské městské divadlo). Bu güzel tiyatro 1884-1886 yılları arasında inşa edilmiş. Mimarları yine Viyanalı ünlü mimarlar Ferdinand Fellner ve Herman Helmer.

Nová Louka

Bu hatta ise genel olarak otelleri görmek mümkün.

-Tržní Kolonáda

Aslında bu bölgeye kaynaklar bölgesi de demek mümkün. Buranın 30 m öncesinde Teplá Nehri üzerinde Vridelni kolonada, 100 m sonrasında ise Mlýnská kolonáda var. 

Tržní Kolonáda

Hepsinin ortak özelliği elinizde bardaklarınız ile termal su içebilmeniz. Yanınızda bidon varsa doldurabilirsiniz de. Dönemi itibariyle İsviçre tarzında ahşap oyma sütunlu bir bina. Yine burada da ünlü Viyana mimarlar Ferdinand Fellner ve Herman Helmer sahnede.

Tržní Kolonáda

1882-1883 yıllarında inşa edilmiş. Burada 55-64 derece sıcaklıkta su çıkan 3 adet kaynak bulunuyor. Ancak hiçbir şekilde güzel bir su ve tadı beklemeyin. Hatta suyun çamurlu olduğunu bile düşünebilirsiniz. 

Adres: Tržiště, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

-Hotel Petr

Otel, biri Barok tarzında 1705-1709 yılında inşa edilmiş tarihi bir anıt olan 2 binadan oluşuyor.

Otelin hikayesi ise şöyle. Eski Rus imparatoru Deli Petro çok sevdiği için Karlovy Vary’ye sık sık geliyormuş. Geldiğinde ise tüm hizmetçileri de yanında oluyormuş. Ancak onlardan çok azı geri dönebiliyormuş. Nedeni ise bu deli adamın en ufak bir hataya katlanamaması ve bir çoğunun kellesini uçurması.

Hotel Petr

Yaverleri ise çözümü, Rusya’daki evin birebir kopyasını buraya yaptırmakta bulmuş, böylece daha az hata yapılıyormuş. Bugün ise bu bina 3 yıldızlı bir otel olarak faaliyetlerine devam ediyor.

Karlovy Vary’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

-Hotel Romance Puškin

Karlovy Vary’de deneyimlediğimiz yerlerden ilki Hotel Romance Puškin. 1888-1889 yıllarında yapılmış. İsminden anlaşılacağı üzere romantik bir tarzı temsil ediyor. Oldukça şirin bir bina. Otelin hemen girişinde 2002 yılından beri faaliyet gösteren çok güzel dekore edilmiş bir restoran var.

Hotel Romance Puškin

Çorbalarda karpaçyolu patates çorbası, biber soslu biftek, hellimli marul salatası ve tatlı olarak da Erik reçelli Carlsbad krep aldık. Öncelikle menü hem tadı hem sunumu ile gerçekten harikaydı. Kişi başı içeceğiniz dahil 20-30 € arasında burada karnınızı doyurabilirsiniz.

Adres: Tržiště 384/37, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

-Grandhotel Pupp Becher’s Bar

James Bond’un “Casino Royal” filmi 5 yıldızlı “Grandhotel Pupp” otelinde çekilmiş. Yani ünlü bir otel de diyebiliriz.

Grandhotel Pupp

Mariánskolázeňská Caddesinde yürürken hemen Teplá Nehri’nin karşısında göreceksiniz. Bu otelin içerisinde Becher’s Bar diye bir bölüm var.

Becher’s Bar

Bar dediğimi bakmayın gündüz periyodunda Orta Avrupa’ya özgü o güzel kahvelerden içmek için uğrayabilirsiniz.

Becher’s Bar

Ortam gerçekten çok güzel. Özellikle de dışarda kar yağarken sıcak kahvenizle birlikteyken….

Adres: Mírové nám. 316/2, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

-Pivní Lázně

Çekya birası ile ünlü bir ülke. Bizim efes biralarının menşei bile buraya 80 km uzaklıktaki Plzeň .Eğer yöresel bir tat arıyorsanız gideceğiz yer Pivní Lázně. Onlar kendilerini Beer Spa Beerland yani bir bira hamamı olarak tanımlıyor. Ciddiyim sadece içmiyor isterseniz bira banyosu da yapabiliyorsunuz.

Bu konu ile ilgili şunu söylemekte fayda var. Ortaçağda bu bölgede biranın bir içecekten öte şifa dağıttığına inanılıyormuş. Hatta bira mayası pekmez haline getirilip yaralara sürülüyormuş. O nedenle burada meşe varillerde yapılan bira banyosunu duyunca çok da şaşırmadım. Görevliler bu banyonun her türlü cilt hastalığına çok iyi geldiğine inanıyor. 

Fiyatlara gelince merak edenler için yazıyorum kişi başı 1 saatlik banyo için 70 € ücret isteniyor. Eğer buraya gitmeyi tercih ederseniz banyo dışında özellikle siyah Krušovice Birasının tadına bakın (5 €). Yanına da bira ekmeği isteyin. Değişik tatlar denemiş olursunuz.

Pivní Lázně Aslan Asker Şvayk ile

Gördüğünüz asker ise bölgede çok tanınan Aslan Asker Şvayk. İnsanlık tarihinin en acımasız savaşlarından birini, 2. Dünya Savaşı’nı, tüm anlamsızlıkları, gülünçlükleriyle yerden yere vuran bir karakter aslında. Çek yazar Jaroslav Hašek’in, savaş çığırtkanlığını, militarizmi, devlet buyurganlığını gözünün yaşına bakmadan eleştirdiği Alman ve Avusturya karşıtı mizah sembolü de diyebiliriz. Dünya edebiyatının en unutulmaz karakterlerinden biri yani. Görünce beraber bir fotoğraf çektirdik.

Adres: Stará Louka 8, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

Karlovy Vary’de Nerede Kalınır?

Kalacak yerle ilgili olarak ilk tavsiyemiz sadece yemek yediğimiz 4 yıldızlı Hotel Romance Puškin.

Hotel Romance Puškin

Burada 2 kişi kahvaltı dahil 97 € bir ücret ödeyerek kalabilirsiniz.

Adres: Tržiště 384/37, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

EA Hotel Mozart

Biz ise burada kalma hakkımızı daha da uygun olan EA Hotel Mozart tan yana kullandık. J.W. Goethe de bir dönem bu binada yaşamış.

2 kişi kahvaltı dahil 58 € bir ücret ödeyerek burada kalabilirsiniz. Gördüğünüz gibi böylece aynı ücreti ödeyip birkaç saatinizi değil bir gecenizi burada geçirebilirsiniz. Bu 3 yıldızlı oteli fiyatı ve konumu itibariyle düşük bütçeli gezginler için kesinlikle tavsiye ederim.

Adres: Tržiště 384/37, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

Karlovy Vary’de Alışveriş

Prag yerine Karlovy Vary’de alışveriş yaparsanız hem daha ucuz hem de daha güzel hediyelik eşyalar alabilirsiniz.. Özellikle de porselen eşyalar. Burada satılan ve sıcak içecekleri sıcak olarak tutan enteresan Karlovy Vary bardakları var. Bunlardan mutlaka alın mesela. Süt, çay vb. içerken bu bardakları hem kullanır hem de buraları anarsınız.

Karlovy Vary

Benim size tavsiyem ise mutlaka Baťa Ayakkabı Firmasının 4 katlı binasına uğramanız. Sonuçta kışlık ayakkabı da Çekya’da çok önemli bir marka ve bizdeki aynı kalitedeki markalara göre gerçekten inanılmaz uygun fiyatlar var. Ben bile 2 çift ayakkabı aldım. Birini de ayağımdakileri atıp hemen orada giymeye başladım. Kaçırmayın derim.

Adres: Vřídelní 82/9, 360 01 Karlovy Vary, Çekya

Değerlendirme

Karlovy Vary termal kaplıcalarıyla ve doğasıyla gerçekten harika bir yer. Bir imparatorluğun çöküşünün başlangıç yeri olması açısından da önemli. Bu bölge Çekya’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri.

Karlovy Vary

Bu nedenle bu güzel kasaba ile ilgili gezi planı yaparken sakın turla bir gezi ya da günübirlik bir gezi planlamayın. Tura vereceğiniz parayı bir kenara koyup burada 1 gece kalın. Karlovy Vary’nin tadını çıkarın.

Prag gezisi planlıyorsanız Prag Gezi Rehberi‘ne bölgesel planlama yapıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version