Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kışın Yaptığımız Viyana Gezisi

Yazı Dizisi : Viyana Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kışın Yaptığımız Viyana Gezisi, İstanbul özelinde kendi yaşam standartlarımızı yerinde karşılaştırmak açısından bizim için çok özel bir gezi oldu. Dile kolay, Viyana; aralıksız 9 senedir 39 kritere göre Dünya’nın En Yaşanılabilir Kenti olarak seçiliyor.

Karşınızda tarihi, müzisyen ve bestecileri, düzeni ve entelektüel kimliği ile Dünya literatüründe çok önemli bir yer edinmiş Viyana var.

Tarihi deseniz Habsburgların tarihi başkenti olarak hayatta kalışı Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü başlatmış, Napolyon’u durdurmuş, 1. Dünya Savaşı’nın başlangıç noktası olmuş,  2. Dünya Savaşı’nın sebebi Hitler’i ortaya çıkarmış bir şehirden bahsediyorum.

Müzisyen ve bestecileri deseniz saymakla bitmez. Mozart, Beethoven, Schubert, Haydn, Strauss, Schubert hepsi bu şehirde yetişmiş.

Viyana

Düzeni deseniz başta Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph olmak üzere Hundertwasser, Negrelli, Wagner gibi mimarları ile öyle bir sistem ortaya konmuş ki bugün bile aynı, değiştirilemiyor. Her yer yemyeşil. Viyana’da kişi başına yeşil alan miktarı 25 m² iken İstanbul kişi başına yeşil alan miktarı 4 m²…

Entelektüel kimliği deseniz Franz, Marcus, Madersperger, Mitterhofer gibi hayatımızı değiştiren mühendisleri, Glock, Porsche, Puch, Swarovski, Rothschild gibi iş adamı ve bankacıları, Einstein, Doppler, Mach, Adler, Freud gibi bilim insanlarını hatta Kafka gibi bir yazarı yetiştirmiş.

Doğal olarak bugün ise düzenli yaşamayı seven insanların ilk tercihi….

Yani böyle bir şehirde bir gezi programı yaparken bile turların yaptıkları programlar bir tarafa bu saydıklarım kesinlikle dikkate alınmalı.

Geçmiş tarihe mutlaka dokunulmalı, 1913 yılında Freud, Hitler, Stalin, Tito ve Troçki’nin aynı anda ve neredeyse aynı mahallelerde yaşadığı bilinmeli ki Viyana’nın neden Viyana olduğu anlaşılsın…

Viyana Gezisi

Viyana Ulaşım Sistemi

Viyana ulaşım sistemi mükemmel bir sistem. Üstelik banliyöleri ile birlikte yoğun bir nüfus yoğunluğa sahip olmasına rağmen merkez bölgede çok fazla trafik yok. Tek sorun yüksek otopark ücretleri

Öncelikle muhteşem bir metro sistemine ve bunu tamamlayıcı bileşenlere sahip. Bu kapsamda tüm sistemi en iyi şekilde kullanabilmeniz için ayrı bir yazı hazırladık.

Viyana Ulaşım Sistemi

Viyana ulaşım sisteminin genel prensiplerini, Viyana Uluslararası Havalimanı (Flughafen Wien) (VIE)’ndan Şehir Merkezine Geliş ve Gidişi, Vienna Pass + Travel Card kullanımını, metro, otobüs, tramvay, tren ve taksi kullanımı ile otopark ücretlerini detaylı bilgi ve fotoğrafları ile Viyana Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

Viyana’da Gezilecek Yerler

Viyana’nın en güzel gezilecek ve tarihi binaları Ring Caddesi denilen UNESCO Dünya Listesinde de yer alan hatta bulunuyor. 1800’lü yıllarda o zamanın şehir surlarının olduğu bulvar tarihi merkezi çevreliyor.

-Viyana Belediye Binası (Rathaus)

Ring Caddesi üzerinde bulunan Viyana Belediye Binası oldukça güzel ve dikkat çekici bir mimariye sahip. Aslında Münih Belediye Binası’na da çok benziyor. Mimar Friedrich Schmidt tarafından 1872-1883 yılları arasında inşa edilmiş.

Viyana Belediye Binası Wiener Eistraum

2000 kişinin çalıştığı binanın bünyesinde hala konserler verilip balolar yapılıyor. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri öğleden sonra 13:00’de binayı ücretsiz rehberli tur ile gezebilirsiniz. Ancak tur Almanca.

Viyana Belediye Binası Wiener Eistraum

Kış döneminde ise belediye binasının hemen önündeki parka  buz pisti yapılıyor. Ancak bu bizim bildiğimiz yuvarlak pistlerden değil.

Viyana Belediye Binası Wiener Eistraum

Pist ağaç aralarından da yaya yolu şeklinde devam ediyor. Gerçekten çok güzel görüntüler. Çocuklar burada nasıl eğleniyor görseniz inanamazsınız.

Viyana Belediye Binası Wiener Eistraum

Sanırım bizimkiler Taksim Gezi Parkı için burayı örnek aldı ama dikkat edilirse burada AVM ya da otel yok öyle bir niyet de…

Adres: Rathauspl., 1010 Wien, Avusturya

Buraya U2 metro (Rathaus) ve 1, 71 ve D numaralı tramlar (Rathausplatz, Burgtheater) ile ulaşabilirsiniz.

-Avusturya Ulusal Tiyatrosu (Burgtheater)

Ring Caddesi üzerinde bulunan Avusturya Ulusal Tiyatrosu (Burgtheater) Viyana Belediye Binası’nın (Rathaus) hemen karşısında bulunuyor. Oldukça güzel ve dikkat çekici bir mimariye sahip. Mimar Gottfried Semper ve Baron Karl von Hasenauer tarafından 1874-1888 yılları arasında inşa edilmiş.

Avusturya Ulusal Tiyatrosu

Bütün hafta boyunca oyun sahnelen tiyatroda bilet fiyatları gün ve yere göre 11-61 € arasında değişiyor.

Her gün öğleden sonra 15:00’de binayı rehberli tur ile gezebilirsiniz. Tur Almanca sadece hafta sonları İngilizce olarak da yapılıyor. Kişi başı ücret 7 €. 6-14 yaş çocuklar için 3,5 € ücret alınıyor.

Adres: Universitätsring 2, 1010 Wien, Avusturya

Buraya U2 metro (Rathaus) ve 1, 71 ve D numaralı tramlar (Rathausplatz, Burgtheater) ile ulaşabilirsiniz.

-Avusturya Parlamento Binası (Parlament)

Ring Caddesi üzeirnde bulunan Avusturya Parlamento Binası (Parlament) oldukça güzel ve dikkat çekici bir mimariye sahip. Mimar Theophil Hansen tarafından 1874-1883 yılları arasında inşa edilmiş.

Hemen ön tarafta gözüken çeşme Yunan bilgelik, strateji, savaş ve barış tanrıçası Pallas Athene’ne adanmış. Pallas Athene burada sağ elinde zafer tanrıçası Nike’ı taşırken sol eliyle de mızrak tutuyor.

Aslında bu heykel beni şaşırttı da. Çünkü, genelde parlamentoların önündeki heykeller bir ulusu temsil eder. Bu nedenle de o ulusu karakterize eden motifler barındırır. Bu heykelde ise çok bir alaka kuramadım ama bir Yunan Tanrısı var. Üstelik döneminde burası kıtanın büyük ve önemli imparatorluklarından Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun kalbi iken. Biraz araştırınca ne kadar haklı olduğumu gördüm.

Aslında heykelin gerçek mimarı Theophil Hansen orijinal çalışmasında burada Avusturya’yı temsil edecek bir heykel çeşme yapmayı planlıyormuş ancak 1878 döneminde mevcut bölgedeki gerilimler planın değiştirilerek Pallas Athene Tanrıça heykeline dönüşmesine neden olmuş. Heykel 1902 yılında bugünkü yerine yerleştirilmiş.

Avusturya Parlamento Binası Pallas-Athene-Brunnen

Heykelin sağında ve solunda zıt yönlere bakarak oturan figürler yürütme ve yasama heykelleri. Yasama heykeli elinde kanun tableti taşırken yürütme heykeli elinde adalet kılıcı ve terazi taşıyor.

Sanırım buradan o dönemde bile yasama ve yürütmenin ne kadar katı şekilde ayrılması gerektiğini düşündüklerini anlamışsınızdır.

Avusturya Parlamento Binası Pallas-Athene-Brunnen

Heykelin alt bölümünde görülen 4 heykel figürü ise Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun en büyük nehirleri olan Tuna, Inn, Elbe ve Vltava Nehirlerini temsil ediyor.

Binayı rehberli turlar ile gezebilirsiniz. Bina 08:30-18:30 saatleri arasında açık. İçeride 2 Dünya Savaşında ülkeyi yöneten tarihi meclis var.  Tur ücreti kişi başı 5 € ve yaklaşık 1 saat sürüyor.

Adres:Dr.-Karl-Renner-Ring 3, 1017 Wien, Avusturya

Buraya U2 metro (Rathaus, Volkstheater) ve 1, 2, 71 ve D numaralı tramlar (Rathausplatz, Burgtheater) ile ulaşabilirsiniz.

-Volksgarten

Viyana bir parklar şehri. Bu nedenle de yemyeşil bir kent. Bu parklardan biri de şehrin tam merkezinde Ring Caddesi üzerinde bulunan Volksgarten.

Volksgarten

Volksgarten, Ring Caddesi üzerinde Avusturya Parlamento Binası’nın (Parlament) karşısında Hofburg Sarayı’nın önünde buluyor. 1820 yılında açılmış. Zamanında burada Johann Strauss  konserler verirmiş. Şimdi onun konser verdiği yerde bir gece kulübü (Säulenhalle) var.

Volksgarten

Parkın peyzajı çok güzel. Bu peyzajın en önemli ögesi ise güller. Dünya’nın farklı yerlerinden getirilmiş 400 farklı gül türü burada bir arada yetiştiriliyor. Kışın ise gördüğünüz şekilde korunuyor.

Volksgarten Thesus Tapınağı

Parkın içerisinde bir Thesus Tapınağı var. 1821 yılında inşa edilmiş. Atina’daki Hephaestus Tapınağı’nın benzer bir kopyası gibi. Maalesef içerisinde Osmanlı’dan kaçırılan tarihimizin izleri de var.

Arşidük Karl Atlı Heykeli (Erzherzog Karl-Reiterstatue)

Parkın orta yerinde ise bir Kahramanlar Meydanı yapılmış. Burada Arşidük Karl Atlı Heykeli (Erzherzog Karl-Reiterstatue) var.

Döneminde durdurulamaz denilen ordusuyla Viyana’yı işgale gelen Napolyon’u Avusturya Orduları Başkomutanı olarak Viyana’nın hemen dışında yapılan Aspern-Essling Muharebesi’nde yenmeyi başarmış ve bu muhabere Napolyon’un aldığı ilk önemli yenilgi olarak tarihe geçmiş. 1860 yılında da bu tarihi zaferin anısına bu heykel yaptırılmış.

İşin ilginci Hitler de Anschluss yani Avusturya ile Almanya’nın birleşmesini tam olarak burada Kahramanlar Meydanı’nda ilan etmiş.

Adres:Dr.-Karl-Renner-Ring 3, 1017 Wien, Avusturya

Buraya U2 metro (Rathaus, Volkstheater) ve 1, 2, 71 ve D numaralı tramlar (Rathausplatz, Burgtheater) ile ulaşabilirsiniz.

-Viyana Ulusal Tarih Müzesi (Naturhistorisches Museum Wien)

Ring Caddesi üzerinde bulunan Viyana Ulusal Tarih Müzesi, Avusturya Macaristan imparatoru Franz Joseph’in emriyle Mimar Gottfried Semper ve Mimar Carl Hasenauer tarafından 1871-1881 yılları arasında inşa edilmiş ve 1889 yılında açılmış.

Viyana Ulusal Tarih Müzesi

İçeride taş devrinden uzay çağına kadar her şeyi bulabileceğiniz bir müze. Avusturya’nın eski taş çağına ait en ünlü kalıntısı 29500 yıllık Villendorf Venüsü de burada sergileniyor. Müzede büyük dinozor iskeletleri bile var.

Yine 39 sergi salonunda içinde Mars’tan gelen Tissint Gök Taşı’nın da bulunduğu Dünya’nın en büyük ve en eski meteor koleksiyonunu da görebilirsiniz.

Viyana Ulusal Tarih Müzesi

Müzeyi rehberli turlar ile gezebilirsiniz. Kendiniz gezerseniz bir gününü rahatlıkla alabilir. Müze, 09:00-18:30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti kişi başı 12 €, çocuklardan ücret alınmıyor.

Adres: Burgring 7, 1010 Wien, Avusturya

Buraya U3 metro (Volkstheater), 48A numaralı otobüs ve 1, 2, 46,49, 71 ve D numaralı tramlar (Dr.-Karl-Renner-Ring, Volkstheater U) ile ulaşabilirsiniz.

-Hofburg İmparatorluk Sarayı (Hofburg Wien)

Ring Caddesi üzerinde bulunan Hofburg İmparatorluk Sarayı, Viyana’nın en önemli gezilecek yerlerinden biri.

Sarayın ön tarafı Ring Caddesi’ne bakarken arka tarafının Viyana merkezi ile Graben Caddesi üzerinden bağlantısı var. 1654 yılında son halini almış ancak tarihi, bir kale olarak 1200’lü yıllara kadar uzanıyor.  1438’den beri de Kutsal Roma ve Avusturya Macaristan İmparatorlarının sarayı olmuş.

Hofburg İmparatorluk Sarayı

Bu saray Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nu hatta 600 yıllık Habsburg gücünü temsil eden bir saray. Bünyesinde 18 kanatta 19 avlu ve 2600 oda bulunuyor.

Hofburg İmparatorluk Sarayı

Sarayın ana girişinin en üst kısımda 3 ayrı heykel var. Bu heykeller Dünyadaki en cesur 3 orduyu temsil ediyor. Ortada tabi ki Avusturya Ordusu’nu ve askerlerini simgeleyen heykel. Bahse konu heykelin sağında Napolyon ve Fransız Askerlerini, solunda ise Osmanlı Askerleri simgeleyen birer heykel var.

Hofburg İmparatorluk Sarayı

Fransız ihtilali sırasında ünlenen “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” sözünün sahibi olduğu iddia edilen Marie Antoinette de bu sarayda doğmuş. Saray şu anda Avusturya Cumhurbaşkanı’nın ikametgahı olarak kullanılıyor.

–Sarayın Bölümleri

Saray bünyesinde gezilecek en önemli bölümler Viyana İmparatorluk Hazine Dairesi, İspanyol Binicilik Okulu, Sisi Müzesi ve İmparatorluk Gümüş Koleksiyonu.

Sisi, tüm Orta Avrupa’da çok ünlü ve sevilen bir karakter olan Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph’in eşi İmparatoriçe  Elisabeth. Sarayda onun için kurulan müzede kendisinin elbiseleri, şiirleri, atlı arabası vb. 300 civarında İmparatoriçeye ait parça var.

Habsburglular için çok önemli olan gümüş koleksiyonu ise 7000 parçadan oluşuyor. Bu parçalardan bazıları 30 m. uzunluğunda.

Maalesef Viyana İmparatorluk Hazine Dairesi (Kaiserliche Schatzkammer Wien) ve İspanyol Binicilik Okulu için ayrıca bilet almak gerekiyor.

Sarayı tam anlamıyla gezebilmek için 1 gün ayırmanız şart…Tam bir tarih hazinesi. 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti ise kişi başı 13,8 €, 6-14 yaş çocuklar için 8,2 € talep ediliyor. Vienna Pass ile saraya giriş ücretsiz. İçeriye sırt çantası alınmıyor dolaplar ise paralı.

–Sarayın Girişi ve Fiaker At Arabaları

Fiaker At Arabaları

Sarayın hemen girişinde fiaker at arabaları var. Bu at arabaları ile şehir turu yapmak Venedik’te gondola binmek gibi bir şey.

Fiaker At Arabaları

20 dakikalık küçük tur ücreti 55 €, 40 dakikalık büyük tur ücreti ise 80 €. Değip değmeyeceği tabii ki size bağlı.

–Viyana İmparatorluk Hazine Dairesi (Kaiserliche Schatzkammer Wien)

Viyana İmparatorluk Hazine Dairesi saray bünyesinde 1200’lü yıllara ait bir binada bulunuyor. Bu hazine, Dünya’da ortaçağa ait en büyük kraliyet koleksiyonlarından biri olarak kabul ediliyor.

Burada Kutsal Roma İmparatoru’nun tacını, Avusturya Macaristan İmparatoru’nun tacını, Sisi’nin mücevherlerini, Dünya’nın en büyük zümrütünü ve paha biçilmez Habsburg hazinesini görmeniz mümkün.

Viyana İmparatorluk Hazine Dairesi

Hazine dairesi, 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti kişi başı 12 €, çocuklar ise ücretsiz. Vienna Pass ile hazine dairesine giriş ücretsiz. İçeriye sırt çantası alınmıyor dolaplar ise paralı.

–İspanyol Binicilik Okulu

Biz yapamadık ama önceden açık olduğu saatleri öğrenip İspanyol Binicilik Okulu’nun gösterisini de mutlaka seyredin. Döneme ve eğitim ile şovlara göre değişen saatler için tıklayınız.

Hofburg İmparatorluk Sarayı

Okula giriş ücreti kişi başı 15 €, 6-14 yaş çocuklar için ise 7,5 €. Vienna Pass ile bu eğitim ve gösterileri ücretsiz izleyebilirsiniz.

–Sarayın Girişi

Michaelerplatz

Sarayın Viyana merkezine açılan kapısının hemen önünde Michaelerplatz’da bulunan Romalılardan kalma eski yol kalıntıları koruma altına alınmış durumda.

Michaelerplatz

Bu kalıntılar 1990 yılında ortaya çıkarılmış ve koruma altına alınmış.

Adres: Michaelerkuppel, 1010 Wien, Avusturya

Buraya U1, U3 metro (Stephansplatz), 2A, 3A numaralı otobüsler ve 1, 2, 71 ve D numaralı tramlar (Hofburg) ile ulaşabilirsiniz.

-Mozart Heykeli (Mozartdenkmal)

Heykel, Ring Caddesi üzerinde Hofburg Sarayı’nın arka bahçesinde Burggarten içerisinde bulunuyor.

Mozart Heykeli

Avusturyalı büyük besteci Mozart’ın heykeli 1896 yılında heykeltıraş Victor Tilgner tarafından inşa edilmiş. Heykelin önünde bir tiz nota anahtarı şeklinde bir çiçek yatağı var.

Adres: Josefsplatz 1, 1010 Wien, Avusturya

Buraya U2 metro (Museumsquartier) ve 57A numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Goethe Heykeli (Goethedenkmal)

Heykel, Ring Caddesi üzerinde Hofburg Sarayı’nın arka bahçesinde Burggarten içerisinde Mozart Heykeli’nin sağ tarafında bulunuyor. Alman şair Johann Wolfgang von Goethe’nin oturur şekildeki heykeli 1900 yılında heykeltıraş Edmund von Hellmer tarafından inşa edilmiş.

Goethe Heykeli

Yeri gelmişken kısa bir bilgi vermek istiyorum. Kendisinin Türk olduğuna dair belgeler var. “Filistin’de Hristiyan ordularının son dayanak noktası Akka Kalesi 1291 yılında Müslümanlar tarafından fethedilince Haçlı şövalyeleri de geri çekilmek mecburiyetinde kalıyor. Bunun üzerine Alman şövalyeleri de ülkelerine geri dönüyor.

Bu şövalyelerden Graf von Lechmotir, Mehmet Sadık Selim adlı bir Selçuklu subayını esir alarak yanında Baden Württemberg’e götürüyor.

Cerrah, hekim, mimar, kendi lisanının yanında Latince ve Arapça’da bilen Selim’e kısa zamanda Baden Württemberg bölgesindeki en büyük kont tarafından albaylık rütbesi veriliyor. Devlet yönetiminde ciddi başarılar gösteren Selim’e Türk kökenli olması dolayısı ile “Selim Sultan” diye hitap ediliyor.

Selim Sultan evlenip 3 oğula sahip oluyor. Sülalesi böylece genişleyip büyümüş. Diğer kiliselerden ayrı bir yapı stiline benzeyen Brackenheim Kilisesi’nin bahçesindeki küçük türbenin içinde Latince Türk Soylu Sultanların kabrinin olduğu yazıyor. Kilise kayıtları ve mezar taşlarındaki bilgilere bakılırsa Goethe ile Selim Sultan arasında kesin bir akrabalık var. 

Adres: Josefsplatz 1, 1010 Wien, Avusturya

Buraya U2 metro (Museumsquartier) ve 57A numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Sanat Müzesi (Secession)

Friedrich Caddesi üzerinde bulunan Sanat Müzesi (Secession) altın yapraklı kubbesiyle dikkat çeken bir yapı. Mimar Joseph Maria Olbrich tarafından 1897 yılında inşa edilmiş. Müze daha çok çağdaş sanat meraklılarını ilgilendiriyor. Giriş kapısında “Her çağ bir sanat ve sanat özgürlüktür” mottosu var.

Sanat Müzesi (Secession)

Müze, 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Her gün saat 11.00’da rehberli tur yapılıyor. Müzeye giriş ücreti kişi başı 9,5 €, 10-14 yaşındaki çocuklari çin 6 € talep ediliyor.

Adres: Friedrichstraße 12, 1010 Wien, Avusturya

Buraya U1, U2, U4 metro (Karlsplatz) ve 59A otobüsleri (Karlsplatz) ile ulaşabilirsiniz.

-Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsopera)

Kärntner Caddesi üzeirnde bulunan Viyana Devlet Operası dünyanın en önemli opera binalarından biri olarak kabul ediliyor.

Oldukça güzel ve dikkat çekici bir mimariye sahip. Mimar August Sicard von Sicardsburg ve Eduard van der Nüll tarafından 1874-1888 yılları arasında inşa edilmiş.

Viyana Devlet Operası

1869 yılında Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph ve İmparatoriçe Elisabeth tarafından açılan opera ilk sahnesini Mozart’ın Don Juan adlı eseriyle yapmış.

1938-1945 Nazi döneminde ise neredeyse tüm oyuncular kovulmuş ya da öldürülmüş. 1945 yılından itibaren aldığı bomba yaralarını da sararak tekrar açılmış.

Viyana Devlet Operası

Bütün hafta boyunca performans sahnelen operada bilet fiyatları korkunç. Gün ve yerine göre bilet fiyatları 90-220 € arasında değişiyor.

Her gün binayı rehberli tur ile gezebilirsiniz. Tur Almanca, İngilizce ve İspanyolca yapılıyor. Kişi başı ücret 9 €, 6-14 yaşındaki çocuklar için 4 € isteniyor.

Adres: Opernring 2, 1010 Wien, Avusturya

BurayaU1, U2 ve U4 metro (Karlsplatz) ve 1, 2,71 ve D numaralı tramlar (Kärntner Ring. Oper) ile ulaşabilirsiniz.

-Kursalon Hübner

Biz her ne kadar çok fazla anlamasak da burada insanlar vals ile yatıp vals ile kalkıyor. Buraya kadar gelipte biraz entel takılmamak mümkün değil. Viyana’da Bir Mozart&Strauss Gecesi yaşamak için en doğru yer Kursalon Hübner.

Burası 1868 tarihinde Johann Strauss tarafından verilen bir gösterim ile açılmış. Hakikaten çok güzel bir bina.

Kursalon Hübner Mozart&Strauss Gecesi

Dünyanın her tarafından buralara gelip bu salonlarda bu programları seyreden insanlar var.  Bazıları için eziyet bazıları için entellik olabilir. Tercih kişiye bağlı ama burada insanlar böyle yaşıyor.

Biletler ise haftalarca önce bitiyor. Bu nedenle yaşadığımız bir vals gecesinin özetlemek yerine bir geniş yazı olarak ele aldım. Bu geceye yönelik ücret, giriş, ulaşım, kapsam vb. tüm bilgileri detaylı olarak Viyana Kursalon Hübner başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Aziz Stephan Katedrali (Domkirche St. Stephan)

Stephansplatz Caddesi üzerinde bulunan Aziz Stephan Katedrali Viyana’nın en önemli sembolik yapılarından biri.

1147 yılında inşa edilen katedral çok renkli kiremit çatısı ile ünlü. Mimari olarak gerçek bir sanat eseri. Arka tarafında da Mozart’ın evi bulunuyor. Acı olansa herhalde bu büyük müzisyenin beş parasız borçlar içinde hayata gözlerini kapayıp, katedralin bir köşesinde bir hafta gömülmeyi beklemesi olmuş.

1945 yılında ise Ruslar bu katedrale kadar gelmişler.

Aziz Stephan Katedrali

Çatısında tam 230.000 kiremit var. Çanları ise 20 tonluk ağırlıkları ile Avusturya’nın en büyük Avrupa’nın 2. büyük çanları. Bu çanlar 1683 yılında geride bırakılan Osmanlı silahlarının eritilmesi ile imal edilmiş.

Katedral Viyana’da çok önemli olaylara tanıklık etmiş. Örneğin Antonio Vivaldi’nin cenaze töreni 1741 yılında burada yapılmış. Mozart burada evlenmiş.

Aziz Stephan Katedrali

Katedrali 06:00-22:00 saatleri arasında gezmek mümkün. Çan kulesine kişi başı 6 €, aile olarak 13 € karşılığında çıkabilir ve tüm Viyana’yı görüp fotoğraflayabilirsiniz.

Aziz Stephan Katedrali

Katedralin bir de hazine bölümü var. Bu hazine bölümü, 1365 yılında Viyana Üniversitesi’ni kuran Dük Rudolf IV kurmuş. İçeride ortaçağ el yazmaları, tekstil ürünleri, demir işleri vb. var. Hazine bölümü 09:00-17:00 saatleri arasında açık. Bu bölüme giriş ücreti kişi başı 5,5 €, 6-14 yaş çocuklar için ise 2 €.  Vienna Pass ile bu bölüme giriş  ücretsiz.

Adres: Stephansplatz 3, 1010 Wien, Avusturya

Buraya U1 ve U3 metro (Stephansplatz) ve 3A numaralı otobüsler (Stephansplatz U) ile ulaşabilirsiniz.

-Graben Caddesi

Viyana’nın en ünlü caddesi olan Graben Caddesi, Hofburg İmparatorluk Sarayı ile Aziz Stephan Katedrali arasında bulunuyor.

Zamanında pazar yeri, festival merkezi vs. gibi değişik amaçlarla kullanılan ve şimdilerde ise bir çok kafe ve lüks mağaza tarafından çevrelenen bir cadde.

Graben Caddesi

Cadde üzerinde bulunan 2 anıt dikkat oldukça çekici. Bunlardan ilki hemen arkamda gördüğünüz Leopold Çeşmesi (Leopoldsbrunnen). Viyana’nın en eski çeşmelerinden biri olan heykel çeşme daha çok yangınlara karşı kullanılmak için  15 yy.da yapılmış.

Viyana Veba Sütunu (Wiener Pestsäule)

Cadde üzerinde bulunan en dikkat çekici anıt ise Viyana Veba Sütunu. 1679 yılında şehir nüfusunun 1/3’ün ölümüne sebep olan büyük veba salgınının anısına Leopold I’in emriyle 1683-1693 yılları arasında heykeltıraş Matthias Rauchmiller tarafından yapılmış.

Diğer heykeller ise T. Cracker ve I. Bendel tarafından eklenmiş. O dönemde halk çok cahil olduğu için olaylar heykeller aracılığı ile anlatıldığından inanılmaz detayı ve tasvirleri ile dikkat çekiyor.

Viyana Çıkışlı Çevre Gezileri

Viyana sadece şehir merkezi ile değil 50-60 km içerisindeki gezilecek yer alternatifleri ile zengin bir şehir. Ben de eğer Viyana’ya giderseniz göz önünde bulunduracağınız deneyimlediğimiz yakın alternatif rotaları aşağıda sıraladım. Linkleri okursanız daha geniş bilgi de alabilirsiniz.

-Bratislava

Slovakya’nın başkenti Bratislava Viyana’ya sadece 60 km yani sadece 1 saat uzaklıkta. İster nehir yoluyla, ister karayoluyla ya da isterseniz demir yoluyla bu güzel başkente ulaşıp günübirlik bir tur yapıp hem de yeni bir ülke görebilirsiniz.

Bratislava

Böyle bir gezi yapmayı düşünürseniz Bratislava ile ilgili tüm detayları Kışın Bir Günde Bratislava Turu başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Grinzing

Grinzing Viyana’da ev almak için çok zengin olunması gereken bir yer. Abramoviç’in bile burada bir evi var.

Buranın eski tarihi ise çok ilginç. Grinzing 1100’lü yıllardan beri var olan bir bölge. Osmanlı askerleri 1529 ve 1683’de yapılan 2 kuşatmada da buraya gelmiş.

Osmanlı’nın bir daha buralara gelemeyeceği anlaşılınca bölgede eğlence kafeleri açılmış. Halk Viyana surlarının dışına çıkarak buralara eğlenmek için gelmeye başlamış ve böylece bölgede eğlence sektörü hızla gelişmiş.

Grinzing

Bölgede eğlence kadrolarını Macar Çingeneleri ele geçirmiş durumda. Bütün Dünya’dan hatta bizim şarkılarımızı da çalabiliyorlar.

Viyana’da eğlenmek istiyorsanız buraya bir akşam gelmeniz şart. Bu konu ile ilgili tüm detayları  Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Kahlenberg Tepesi

Tuna’yı görünce ayrı bir duygusallık oluyor insanda… Yahya Kemal demiş ya: “Türkün gönlünde dağ varsa Balkan’dır; nehir varsa Tuna’dır.

Kahlenberg Tepesi

Osmanlının buralara gelip şehri izlediği tepe sol tarafta gözüken anten kuleli tepe. Kahlenberg Tepesi 500 m yüksekliğinde. 2. Viyana Kuşatmasının da önemli figürlerinden Leh kral Sobieski komutasındaki kurtarma ordusu bu tepeden Osmanlı ordusuna saldırıp Budin’in düşmesi ve Karlofça Anlaşması ile sonuçlanacak süreci başlatmış.

Bugün tepede bulunan kilise Polonyalılar için önemli bir yer. Sobieski için hala ayinler yapılıyor. Kilisede ise o dönemden kalma savaş planları hala muhafaza ediliyor.

-Seegrotte Nazi Yeraltı Uçak Fabrikası

Avusturya’nın en ilgi çekici yerlerinden biri Seegrotte Alçıtaşı Madeni ya da başka bir deyişle daha sonradan kullanıldığı gibi Seegrotte Nazi Yeraltı Uçak Fabrikası. Burada aynı zamanda Avrupa’nın en büyük yeraltı gölü de bulunuyor.

Seegrotte Nazi Yeraltı Uçak Fabrikası

Böyle bir gezi yapmayı düşünürseniz ilgili tüm detayları  Seegrotte Nazi Yeraltı Uçak Fabrikası başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Mayerling

Belki de sadece Avusturya’nın değil Dünya tarihini değiştiren yer olma özelliğine de sahip olduğundan kesinlikle gezilmeyi hakkediyor.

Mayerling

1. Dünya Savaşı’nın nasıl çıktığını öğrenmek istiyorsanız mutlaka görmelisiniz. Mayerling ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Mayerling , 1. Dünya Savaşı’nın Başladığı Yer başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Baden

Romalılardan itibaren kaplıcaları ile ünlü olan şehir aynı zamanda Viyanalıların hafta sonu en çok gittikleri yerlerden.

Baden

Beethoven’ın en ünlü bestelerini yaptığı bu güzel şehir ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Baden, Beethoven ve 9. Senfoni başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Viyana gastronomik olarak gerçekten çok zengin bir şehir. Bu nedenle ben bizzat deneyimlediğimiz yerleri ve tatları Viyana’ya gelmeniz halinde gezinize katkı sağlaması amacıyla geniş şekilde ayrıca yazma gereği hissettim .

Heuriger Weingut Reinprecht (Grinzing)

Konu ile ilgili tüm deneyimlerimizi detaylı olarak Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Viyana’da Alışveriş

Viyana alışveriş çeşitliliği ile zengin ancak bir o kadar da pahalı bir şehir. Yine de çok iyi bir araştırma yaparsanız özellikle indirim ayları kabul edilen ocak ve temmuz aylarında uygun hediyelik eşyalar ya da indirime girmiş giyim ürünleri bulmanız mümkün. Şehir merkezinde, bizdeki gibi adım başı AVM yok. Çünkü böyle bir anlayış yok.

Graben Caddesi

Onlar alışverişi bir merkezde kontrol altına almak ya da trafik yaratmak yerine bu merkezleri yaymayı tercih ediyor. İşte o merkezlerden biri Graben Caddesi.

Şehrin en ünlü caddesi aynı zamanda da uygun alışverişi kovalayacağınız Viyana’daki en önemli yer. Ayakkabı, aksesuar, kişisel bakım vb. alanında butik ya da büyük onlarca mağazanın yer aldığı caddede yürümenin yanında alışveriş yapmakta büyük bir zevk.

Naschmarkt

Alışveriş için ikinci tavsiye edeceğim yer ise Naschmarkt. Viyana’nın en ünlü pazarı. Zaten tarihi de epey eskiye dayanıyor. Naschmarkt pazarında hem Viyana çevresinden hem de Dünya’nın her tarafından gelen kaliteli ürünleri uygun fiyata bulmanız mümkün.

Naschmarkt

Burada bulunan bit pazarında aklınıza dahi gelmeyecek her türlü değişik ürünle karşılaşabilirsiniz. Buradan alışveriş yapmak hem eğlenceli hem de keyifli. Aynı zamanda öğretici de. Daha önce görmediğiniz tür ve çeşitte o kadar çok ürünle karşılaşıyorsunuz ki şaşırıp kalıyorsunuz.

Viyana’ya yönelik hediyelik olarak ise paketli Sacherorte ya da Mozart çikolataları almak da diğer bir seçenek olarak düşünülebilir.

Viyana’da Nerede Kalınır?

Viyana merkezinde bulunan otellerin 2 kişilik ortalama oda fiyatları 200-300 € civarında. Viyana çok iyi bir ulaşım altyapısına sahip. Bu nedenle merkezden biraz uzaklaşırsanız hem bütçenize katkı sağlarken genel olarak da çok bir zaman kaybınız olmaz.

Erholungsgebiet Wienerberg

Size önerimiz merkezden sadece 5 km uzaklıkta Erholungsgebiet Wienerberg ormanlık alanın hemen kenarında bulunan deneyimleyip çok memnun kaldığımız 4 yıldızlı Arion Cityhotel Vienna. Son derece lüks olan otelin 2 kişi kahvaltı dahil gecelik fiyatı 75 €. Hem kuş sesleri ile uyanıyorsunuz hem de yatakları çok rahat.

Erholungsgebiet Wienerberg

100 m mesafede bulunan duraktan 360 Numaralı Otobüs ile şehir merkezine 20 dakikada ulaşabilirsiniz ya da 67 Numaralı Otobüs ile U1 metro hattına aktarma yapabilirsiniz.

Hintschiggasse 1, 10. Favoriten, 1100 Viyana, Avusturya

Değerlendirme

Viyana Dünya’nın En Yaşanılabilir Kenti. Korkunç bir tarih, kültür ve düzenin içerisindesiniz.

Gezip gördükten sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun Viyana’yı almak için neden bu kadar ısrarcı olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Biraz tarih biraz fotoğraf ve biraz da kültür diyenler için çok güzel bir yer.

Çevresinde de gezilecek çok yer var. Viyana’yı tam anlamıyla anlamak için 4-5 gün gerekiyor ancak çok pahalı bir şehir olduğunu da göz önünde bulundurmak gerek.

Viyana ile ilgili diğer yazılarımız için Viyana Gezi Rehberi‘ne, bölgesel bir gezi planlıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version