Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Viyana Kursalon Hübner

Yazı Dizisi : Viyana Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Viyana Kursalon Hübner, bir Mozart & Strauss Gecesi yaşamak isteyen tüm Viyanalılar ve turistler için harika performansların sergilendiği bir yer.

Sanırım böyle geceler Orta Avrupa’nın önemli klasiklerinden biri. Biz her ne kadar çok fazla anlamasak da burada insanlar vals ile yatıp vals ile kalkıyor.

Bu nedenle biz de Viyana‘da bir gecemizi Mozart & Strauss gecesi olarak planladık.Yer olarak da ünlü Viyana Devlet Operası’na (Wiener Staatsopera) göre biraz daha makul bir fiyat sunan tarihi Kursalon Hübner’i seçtik.

Kursalon Hübner’de Bir Gece

Kursalon Hübner’e Ulaşım

Kursalon Hübner, Stadtpark’ta bulunuyor. Buraya ulaşım ise oldukça kolay. Yapmanız gereken tek şey 4 numaralı yeşil hat metrosuna binip Stadtpark Metro durağında inmek ve parkın hemen köşesinde bulunan Kursalon Hübner’e yürümek.

Adres: Johannesgasse 33, 1010 Wien, Avusturya

Kursalon Hübner’in Tarihi

1857 yılında tüm benzer şehirlerde olduğu gibi gereksiz olduğu da düşünülerek Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph tarafından şehir surlarının yıkılması emredilmiş.

Yıkılan surların yerine inşa edilen parklardan biri Stadtpark olmuş. Bu parka ise güzel bir opera bina yapılmasını emretmiş. Mimarisi gerçekten çok güzel olan bina 1869 yılında açılmış.

Kursalon Hübner

Açılış gününde ise ilk konseri tabii ki biraz da büyük ustaya saygıdan Johan Strauss vermiş.

Kursalon Hübner’e Giriş

Salon biletlerini yemekli ya da yemeksiz alabiliyorsunuz. Yemek akşam saat 18:00’da konser ise 20:15’de başlıyor.

Kıyafete gelince sakın ha kot ya da benzeri basit bir kıyafet ile gelmeyin. Takım elbise yoksa en azından kumaş pantalon ceket vb. ile mümkün olduğunca resmi bir kıyafet uydurun. Hanımlar ise kesinlikle gösterişli olmalı. Döpiyes en uygunu. Üzerine de yanınızda getirdiğiniz en şık palto, kürklü palto ya da kürk olabilir.

Viyana’ya gelmeden önce bir opera gecesi planı yaptığımızdan ben şık bir takımımı eşim ise kürkünü bavula koymuştu. Gülmeyin böyle bir gece için İstanbul’dan Viyana’ya kürk götürdük.

Kursalon Hübner Konser Ücretleri

Burada verilen konser ücreti kapsama ve oturulan yere göre değişiyor. Biletler VIP, A, B, C kategorilerinde satılıyor. Bu kategorilere yemek de dahil edebiliyorsunuz. Bu durumda kişi başı yemekli fiyatlar 133 € ile 79 € arasında değişiyor. Sadece konser bileti almak isterseniz ise fiyatlar 99 € ile 45 € arasında değişiyor.

Kursalon Hübner ve Bir Mozart&Strauss Gecesi

Aldığımız biletler ile birlikte biraz da şık bir şekilde Kursalon Hübner’e geldik.

Çok düzgün bir fotoğraf makinem olmadığı için düzgün bir giriş fotoğrafı da alamadım ama gerçekten çok güzel bir bina olduğunu söyleyebilirim.

Kursalon Hübner Mozart&Strauss Gecesi

Bu güzel bina; Strauss, Schubert, Lehar ve Lennar gibi 1800’lü yılların Avusturyalı büyük bestecilerinin adlarının verildiği 4 salona sahip. Her 4 salonunda kendi barı ve terası mevcut. En büyük etkinlikler ise 700 kişilik Strauss Salonu’nda yapılıyor.

En çok merak ettiğimiz ise içerideki konser kitlesiydi. Acaba filmlerde de gördüğümüz o manzara ile karşılaşacak mıydık? Sorunun cevabı evet. Viyana’nın entelektüel kitlesi gerçekten de binada bizlerle aynı sahnedeydi. Oldukça elit bir ortam olduğunu söyleyebilirim.

Bizim konser 2 katta Lennar salonundaydı. Yaptığım araştırmada yaklaşık 15 senedir burada her akşam Alt Wien orkestrası tarafından Wolfgang Amadeus Mozart ve Johann Strauss Besteleri ile birlikte klasik müzik konserleri verildiğini ve bale gösterisi yapıldığını öğrenmiştim. Aynen de öyle oldu. Bir yandan bahse konu ünlü bestecilerin eserleri bir yanda bale gösterisi. Her şey olağan üstüydü.

Sadece bir ara verildi. Arada ise birer kadeh iyi soğutulmuş Prosecco ikram edildi. Şunu belirteyim konser arasında ne tür bir bilete sahip olursanız olun verilen ara da bir kadeh İtalyan köpüklü şarabı Prosecco ikram ediliyor.

Konser bittiğinde artık Viyana’nın o muhteşem yakın çağ klasiklerine bir gece de olsa biz de ortak olmuştuk. Gerçekten çok güzeldi.

Eğer gerçek bir Mozart & Strauss severseniz ve Viyana’yı gördüm demek istiyorsanız böyle bir geceyi mutlaka yaşamalısınız.

Viyana ile ilgili diğer yazılarımız için Viyana Gezi Rehberi‘ne, bölgesel bir gezi planlıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version