Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Nahçıvan’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Azerbaycan Gezi Rehberi

Yazar : Müjgan ÜNAL

Azerbaycan gezimizin ilk durağı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti yazımıza başlamadan önce edindiğimiz tecrübelere istinaden Nahçıvan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? sorusuna yanıt verelim.

Özerk cumhuriyetin, Nahçıvan Rayonu’nun baş şehri olan 93 bin nüfuslu Nahçıvan şehrine girdiğimizde ilk işimiz yemek yiyecek bir lokanta aramak oldu. Sokakta rastladığımız bir kadına yemek yemek üzere bir lokanta aradığımızı söyleyince bizi yürüyerek birkaç dakika ileride bulunan bir lokantaya getirdi.

Kendisinin dediğine göre lokantanın sahibi Türkiye’denmiş ve Nahçıvan’ın en güzel lokantası da burasıymış.

Açıkçası, lokantaya girerken sonrasında bağlantımızın devam edeceği insanlarla tanışacağımızı ve değişik hayatlar hakkında farklı hikayeler dinleyeceğimiz bilmiyorduk.

Nahçıvan’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Dəyirmançı (Değirmenci) Kafe&Restoran

Yemeklerine geçmeden önce restoran ve kurulumundan bahsedeyim biraz.

Alaattin Bey, 15 yıl kadar önce Türkiye’den yüksek öğrenimini yapmak üzere Nahçıvan Devlet Üniversitesi’ne geliyor. Burada mimarlık eğitimi alıyor.

Balkondan Alaattin Bey

Batmanlı olan Alaattin bey, okurken burada bir restoran açıyor. Restoran kısa zamanda tüm Nahçıvan’da tanınıyor, şehrin en işlek ve saygın lokantalarından biri oluyor.

Dəyirmançı (Değirmenci) Kafe&Restoran Girişi

Genç girişimci kardeşimiz bu süre içinde doktorasını bitiriyor. Biz oradayken, arkadaşlarıyla yemeğe gelen Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı ile tanıştırdı beni. Nahçıvan’da gezilecek yerleri Sura hanımdan ayrıntılı olarak öğrendik. Güzel tesadüfler silsilesi.

Dəyirmançı (Değirmenci) Kafe&Restoran

Restoran ve yemeklerine dönelim. Nahçıvan, Iğdır Ovası’nın devamı niteliğinde. Dolayısıyla Türkiye’nin doğusundan çok fazla farklılaşmış bir yemek kültürü yok. Ancak bu restoranda Nahcıvan yemek kültürünün tamamını bir arada bulabilir tecrübe sahibi olabilirsiniz.

Nahçıvan Yemekleri

-Xaş (Tırnak Paça) Çorbası

Kış aylarında sabah erken saatlerde tüketiliyormuş. Yanında nar ile servis ediliyor, bir de turşu ve soğanla.

Nahçıvan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Xaş (Tırnak Paça) Çorbası
Xaş (Tırnak Paça) Çorbası ve Beraberinde Servis Edilenler

Bizdeki kelle paça gibi sarımsaklı sirkeli sosu var.

-Izgaralar, Et Yemekleri ve Ekmek

Izgaralar, etli yemekler Nahçıvan yemek kültürünün baş ögeleri. Burada etin tadı var. Bir de ekmek…

Nahçıvan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Izgaralar

Uzun zamandır böylesine lezzetli ekmekler yememiştim. Aynı durum İran, Azerbaycan ve Gürcistan’da da var. Biz Türkiye’de ekmek ve etin lezzetini çoktan unutmuşuz.

Nahçıvan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Et Yemekleri

Biz bu restoranda çok lezzetli ve güzel sunumlu et yemekleri yedik, Türkiye’deki gibi salata çeşitleriyle birlikte. Ve tabii ki mutfağında pişirilmiş muhteşem ekmekler.

Nahçıvan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Et Yemekleri

Siz istemeseniz de o ekmekler masaya konuyor zaten. Bazı Avrupa ülkelerinde ve Azerbaycan’ın turistik yerlerindeki lokantalar gibi fazladan para istemiyorlar ekmek için.

Et Yemekleri

Nahçıvan’da Azerbaycan Türkçesi konuşulduğu için lokanta çalışanlarıyla rahatlıkla anlaşabiliyorsunuz. Menüleri de kolaylıkla anlıyorsunuz.

Yemeklerden Seçmeler

Bir de mutfağına girip ne hazırlıyorlar bakalım. Çeşitlerden bazıları sofraya geldi bile…

Izgaralar

Dəyirmançı (Değirmenci) Kafe&Restoran’ın zengin menüsünden seçmeler. Biz hepsini tadamadık doğal olarak. Tıka basa doyup kalktığımızı söylemeliyim ama.

-Tatlılar

Yemek sonunda tatlısız olmaz tabii ki…

Nahçıvan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Tatlılar

Künefesinin fotoğrafı yok ama kullanılan peynir çok güzeldi.

Fiyatlarına gelince Türkiye’de ortalama bir restoranda ödediğiniz kadar ödüyorsunuz. Ama kullanılan malzemelerin kalitesi Türkiye’deki lüks lokantalara eş değer.

Biz bu restorandan lezzetli yemekleriyle karnımız doymuş ve mutlu bir şekilde ayrıldık.

Restoran Çalışanları

Dəyirmançı (Değirmenci) Kafe & Restoran Nahçıvan’da yaşayan tüm halkları bünyesinde barındırıyor gibi. Bu nasıl oluyor?

Lokanta Çalışanlarından Afrikalı İki Genç

Özerk bölgedeki 2 üniversiteden biri olan Nahçıvan Devlet Üniversitesi’ni Türkiye dahil pek çok ülkeden, özellikle de Afrika ülkelerinden çok sayıda öğrenci tercih ediyor.

Lokanta Hakkında

Bu gençler okurken genelde yaz tatillerinde de ülkelerine dönmeyip (Afrikalı bir öğrenci kardeşimiz, uçak pahalı olduğundan iki senedir ailesini görmeye gidemediğini söylemişti) bir yandan da çalışıyorlar.

Güler Yüzlü ve Elleri Lezzetli Çalışanları Tam Kadro

Dəyirmançı (Değirmenci) Kafe&Restoran da bu gençlere iş veriyor.

Restoran Sahibi Dr Alaaddin Güneri 

Alaaddin bey, restoranından ayrılırken yanında çalışan üniversitede eczacılık fakültesi öğrencisi Nijeryalı Abdullah’ı gezeceğimiz yerlerde  eşlik etmek üzere bizimle gönderdi. Abdullah sayesinde şehir dışındaki Duz Dağı Mağarasını ve Ashabı Kahf’ı zahmetsizce bulduk ve anlatımlarıyla kolaylıkla gezebildik. Her ikisine de buradan tekrar teşekkür ediyorum.

Nahçıvan ile ilgili tüm detayları Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Görüşmek Üzere

Afiyetle Kalın

Exit mobile version