Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Viyana Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yine bir imparatorlukta ve onun hem kalbinize hem de damak zevkinize hitap eden başkentindeyiz.

Avusturya ya da Viyana mutfağı yüzyıllar boyu farklı kültürlerinin etkisinde kalmış, etkileşmiş bir mutfak. Ancak, bu mutfağın özeti ise çok net: şnitzel, kayısılı ve elmalı tatlılar ve tabii ki kahve.

Bir de bunlara eşlik eden o muhteşem saraylar, görkemli kafeler, göz alıcı porselenler ve o entelektüel hayatlar. Ben bu konulara bu ülkede sürdürülen yaşamın ip uçları da diyorum.

Olağan olarak Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında bahsettiğim dörtlüye birazda burun kıvırarak “ne var bunda biz zaten bunları ara sıra yiyor ve içiyoruz” diyeceğinizi biliyorum ama işin gerçeği, bunları burada bir kere de olsa tatmadan karşılaştırma yapmanız da doğru olmaz.

Üstelik Viyana gezinizin en güzel ve öğretici yanlarından biri de neredeyse gittiğiniz her yerde size eşlik edecek bu tatlar olacak.

Ben de bu çerçevede sizlere başta talep gören bahse konu tatlar olmak üzere deneyimlediğimiz tüm tatları öğün ve mekan bazında anlatmaya çalışacağım.

Viyana Yemek Kültürü

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? konusunda bir şeyler söylemek için sanırım Viyana yemek kültürü ile ilgili bilinmesi gereken asgari bilgileri de aşağıda toplamaya çalıştım.

Viyana

Yemek kültürü en az geçmiş 500 yıllık tarih, ticaret ve savaşlar ile doğrudan alakalı yani çok kültürlü zengin bir mutfak.

Viyana mutfağı kesinlikle değişime açık ve geçirgen özelliklere sahip.

Viyanalılar tatlar konusunda kesinlikle muhafazakar değiller.

Mutfakları en çok İtalyan ve Fransız mutfaklarından etkilenmiş bu nedenle de soslara çok önem veriliyor.

Her ne kadar çıkış yeri Avusturya olmasa da Dünyaca tanınmış milli yemekleri şnitzel.

Avusturya’da çorbaya koca koca et yerleştirmek sanırım moda.

Tavuk eti fiyatları ile sığır eti fiyatları neredeyse aynı bazı yerlerde et daha ucuz.

Viyanalılar her şeye hayır der ama kahveye asla. O yüzden de sokak kahveleri vazgeçilmezleridir ve hep doludur.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öne çıkan bir şekilde sizlerin de görüp tadacağı tatlara gelince;

-Şnitzel ya da Viyana Usulü Şnitzel (Wiener Schnitzel)

Avusturya ve yemek denince ilk akla gelen tat. Avusturya’daki tüm tavuklar sanırım beslenme ve yetiştirme tarzı ile ilgili olsa gerek oldukça lezzetli. Hangi tavuk yemeğinin tadına bakarsanız bakın rahatlıkla deniz levreği tadı alabilirsiniz.

Tavuğun kızartılmasını ise ilk defa Venediklilerden öğrenmişler. Venedikliler de tabii ki doğudan yani Osmanlıdan hatta şu hepimizin mutfaklarda kızartma için kullandığı Galata Unu’nun kaynağını söylememe gerek yok herhalde.

Viyana

Sonuç olarak şnitzel bugün Avusturya’nın bir efsanesi. Bugünkü haline gelmesinde saray mutfağında ön planda olmasının ve hardal ile hindistan cevizi sosunda dinlendirilerek mükemmelleştirilmesinin de payı çok büyük.

Biz her ne kadar şnitzelin tavuktan yapıldığını bilsek de burada et şnitzel de çok hakim ancak domuz etinden yapılanı. Dana etinden yapılanı denedim ancak tavuk eti gibi olmuyor.

Bu arada şnitzel Viyana’da her zaman patates salatası ile birlikte servis ediliyor bilginize..

-Tafelspitz

Çorbanın içerisinde dana eti hem de daha önce pişirme kızartma yok direkt patates ve havuç ile haşlama. Genel de patates kızartması ile servis ediliyor. Yani çok çok sağlıklı bir yemek. Yemeğin en önemli özelliği Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph’in en sevdiği yemek olması….

-Sachertorte

Avusturya’da nereye giderseniz gidin Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir?  kapsamında yiyebileceğiniz ilk tatlı.

Avusturya’nın çikolataları İsviçre kadar güzel ama onlar bu konuda öne çıkmak yerine aslında malzeme bakımından çok da alakaları olmayan bir tatlı ile öne çıkıyorlar. Kayısılı turta diye de dilimize çevriliyor ama ben buna kayısılı pasta da diyebilirim.

Bugün Türkiye’de bile bilinen ünlü tatlı markalarından satın alabileceğiniz bir lezzet. Aslında böyle bir tadın bizden çıkmasını beklerken kayısıyı ithal eden Avusturya’da Franz Sacher tarafından 1832 yılında keşfedilmesi ve hatta bizdeki baklava gibi saray tatlısı olması oldukça enteresan.

Türkiye’de çoğu insan kayısılı pasta sevmez biliyorum ama bu tadı burada mutlaka deneyin. Yalnız hakiki bitter çikolata ve yoğun kakao ile yapıldığı ve çok ağır bir tatlı olduğu için 2 kişi 1 porsiyon almanızı tavsiye ederim.

Hotel Sacher

Bu tatlı için ideal yer olarak tüm Viyanalılarca Hotel Sacher gösteriliyor ama tercih tabii ki size bağlı….

-Apfelstrudel

Avusturya’da nereye giderseniz gidin Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir?  kapsamında yiyebileceğiniz ikinci tatlı. Aslında direkt annelerimizin yaptığı pudralı elmalı turta da diyebiliriz.

Tek fark Viyanalıların bunu çok ince hamurdan yapması ve ekşi elma ezmesinin yanına kuru üzüm de koymaları. Biraz da rom var ama çaktırmayın artık. Bize göre fark ise onların bunu çayın yanında değil yemek bitiminde sıcak tatlı olarak yemeleri….

-Kahve

Viyana’da kahvenin geçmişini eminim duymuşsunuzdur ama ben bir daha tekrar edeyim. Osmanlı İmparatorluğu’nun 2. Viyana kuşatması sırasında çok fazla kahve de bölgeye getirilmiş. Ancak, kuşatma başarısız olup ordu geri çekilmek zorunda kalınca bazı ağırlıklar geride bırakılmış. Bunların arasında tonlarca kahve de varmış. Avusturya Subayları ne olduğunu bilmedikleri kahve çuvallarını yaktırmış.

Ancak kahve öyle güzel kokmuş ki hemen Türk Esirleri çağırıp sebep sormuşlar. Esirler de serbest bırakılmaları karşılığında bunu paylaşabileceklerini söyleyip kahveyi Avusturyalılara anlatmışlar. Zehirlenmekten korkan askerlere de Türk kahvesi yapıp önce kendileri içerek ikram etmişler. O gün bu gün kahve Viyanalıların vazgeçilmezi olmuş.

Hatta Viyana’da kurulan ilk kahve satılan kafelerin de aynı kuşatma da Osmanlı Ordusuna esir düşen ve tarihimizde ilk matbaayı kuran Macar İbrahim Müteferrika ve akrabaları tarafından kurulduğu söylenmekte….

O yüzden burada mutlaka Viyana Kahvesi (Cafe Melange) ya da Türk kahvesi denemelisiniz.

-Kruvasan

Viyana kahvesi ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ilişkiyi çoğumuz biliriz ya kruvasanın? Zannetmiyorum.

Kruvasanın hikayesine gelince Osmanlı İmparatorluğu 2. Viyana Kuşatması’nda başarısız olup geri çekilince Viyana’da bulunan bir Fransız fırıncı o zamana kadar Viyana’da çok fazla bilinmeyen hilal şeklinde ama kendi formülü ile tatlı ekmekler yapmış.  Adını da Fransızca hilal demek olan kruvasan koymuş.

Söz konusu ekmekler o kadar sevilmiş ki bir anda tüm Avrupa’ya yayılıp günümüze kadar gelmiş.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Viyana’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? kapsamında özellikle size öğün bazında gezinize daha fazla renk katacağını düşündüğüm bizzat deneyimlediğimiz yerlerden bahsedeceğim.

Kahvaltı

-Naschmark

Avusturya’da kahvaltı kahve ve kruvasan demek. Yok ben adam gibi peynir, zeytin, domates kahvaltı yapacağım nerede bulurum diyorsanız sabah kalktığınızda geleceğiniz yer tabii ki Naschmark.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Naschmark

Burası aslında bir halk pazarı ancak çok fazla Türk’ün üründe sattığı bir yer. Bunların arasında börek ve kahvaltı da alabileceğiniz Türklerin işlettiği dükkanlar var.

Kahvaltı/Öğle Yemeği

-Cafe Landtmann

Cafe Landtmann, Innere Stadt bölgesinde Lowelstraße 22’nin hemen köşesinde ve Ringstraße üzerinde yer alan geleneksel bir restoran. 1873 yılında kurulmuş. O zamandan beri hiç değişmeden günümüze kadar gelmiş.

Burası Viyana’nın en ünlü kafesi. Sadece Otto Habsburg’dan Hillary Clinton’a, Gustav Mahler’den Paul McCartney vb. gelenleri ile değil garsonları ile bile ünlü.

Şöyle anlatsam daha iyi. İçerideki seviye muhabbeti, oturup kalkması vb. parasal anlamda değil ama burjuvazi entelektüel olarak o kadar üst düzeydeki etrafınıza baktığınızda bile gerçekten çok tedirgin oluyorsunuz. Hele bir de oraya ait değilsiniz gerçekten sırıtıyorsunuz.

Kapıdan girer girmez önce çok güzel bir kız size rezervasyonunuz olmadığı soruyor. Daha sonra sizi vestiyere götürüyor. Bu isteğe bağlı değil zorunlu. İçeri girerken palto, ceket vb. üzerinizde bir giyecek olmasına kesinlikle izin verilmiyor.

Bu işlem bitince görevli sizi ilgili garsona teslim ediyor. Garson dediğime bakmayın. Karşınızda full aksesuar filmlerde gördüğünüz bir İngiliz Uşağı..Konuşurken 50 kere düşündürecek cinsten…

Ağzınızı bile açamadan sizi uygun bir yere oturtuyor. Menü gelecek zannederken o günlük gazeteleri getirip önünüze koyuyor. Gazete dediğime bakmayın sayfalarını rahat çevirin diye sopalı gazeteler yapmışlar. Bunlar da şemsiyeliklerde asılı duruyor.

Yani nasıl anlatayım sanki 1900’lü yılların başlarında sarayda yemek vermişsiniz tüm şehrin ileri gelen entelektüelleri de o yemeğe katılmış ve aralarında bir konuyu tartışıyorlar. İşte öyle bir ortam.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Cafe Landtmann

Burada sabah 08:00’dan itibaren kahvaltı edebilir, çayınızı ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ya da rezervasyon yaptırmak kaydıyla öğle ve akşam yemeği alabilirsiniz. Viyana Kahvesi (Cafe Melange) ya da Türk kahvesi bile içebilirsiniz.

Biz burada en iyisini en iyi yerde yiyelim düşüncesi ile Wiener Schnitzel (19,5 -26,5 €) yedik. Şarap olarak da yöresel bir şişe Die Versuchung  (30-35 €) aldık. Yemek üzerine birer porsiyon da Sachertorte ve Apple Strudel  (5,5 -7 €) yedik.  Her şey mükemmeldi.

Adres: Universitätsring 4, 1010 Wien, Avusturya, Çalışma saatleri: 07:30-23:59

Öğle Yemeği

-Pizzeria Ristorante Venezia

Bildiğiniz gibi Venedik 1797-1866 yılları arasında 70 sene Avusturya İmparatorluğu toprağı oldu. Dolayısı ile Viyana’da hala bu özlemi görmek mümkün.

Ristorante Venezia, Viyana’nın yayalara açık ana caddelerinden biri olan Kärntner Caddesi üzerinde bulunuyor. Menü, adından da anlaşılacağı üzere pizza ve makarna gibi İtalyan lezzetleri üzerine kurulu.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Pizzeria Ristorante Venezia

Biz burada bolonez soslu makarna (10 €) denedik. Kıyması oldukça bol makarnalar oldukça güzel bir sunumda geldi. Sanırım yediğim bir tabak makarna ile 2 kişi rahatlıkla doyardı. Yanında alabileceğiniz çok güzel yöresel şarap (şişesi 20 € civarında) çeşitleri de mevcut. Zaten internet ortamında araştırma yaparsanız göreceksiniz. Garsonlar çok asık suratlı dense de oldukça yüksek bir yemek memnuniyeti ile karşılaşacaksınız.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Pizzeria Ristorante Venezia

Mekanın atmosferi ise çok değişik. Daha önce de bahsettiğim gibi bir duvar resimlerinde bile bir Venedik özlemini görüyorsunuz. İkinci kattan Kärntner Caddesi’ni seyrederek yemek yemek de ayrıca hoş.

Fiyatlara gelince  pizza ya da makarna  ne yerseniz yiyin yanına da bir şişe şarap da alsanız ödeyeceğiniz tutar kişi başı 20-25 € civarında olacaktır. Belki garsonların değil ama yemeklerin çok hoşunuza gideceğini garanti ederim.

Adres: Kärntner Str. 10, 1010 Wien, Avusturya, Çalışma saatleri: 10:00-23:59

Akşam Yemeği

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği yemeniz için tavsiye edeceğimiz bölge kesinlikle Grinzing. Burasının özelliği Viyana’da zenginlerin yaşadığı elit bir muhit olması.

Yemek konusu ise çok daha farklı bir konu. Bildiğiniz gibi Osmanlı İmparatorluğu Viyana’yı 1529 ve 1683’de 2 kez kuşattı. İşte yapılan her 2 sefer öncesinde de askerlerimiz burayı dümdüz etmiş.

Grinzing

Ne zaman ki bir daha gelemeyeceğimiz anlaşılınca Viyana halkı surlarının dışına çıkarak buraya eğlenmek için gelmeye başlamış ve böylece Grinzing Viyana’nın baş eğlence merkezi haline gelmiş.

-Heuriger Weingut Reinprecht (Grinzing)

Heuriger Weingut Reinprecht Grinzing’in en gözde mekanlarından biri. Daha çok fix menü Viyana Gecesi konseptinde eğlence sunuyor.

Burası en az 200 yıldır Viyanalıların eğlenip güldükleri bir yer. Müdavimleri arasında Johan Strauss ve Robert Stolz da var. Hatta Robert Stolz buraya atfen “I Feel at Home in Grinzing”  bestesini bile yapmış.

Heuriger Weingut Reinprecht

Bu restoran bir ününü de şaraplarından alıyor. Restoranın ürettiği şaraplar çok sayıda ödüle sahip. Özellikle mantar ve açacak koleksiyonları ise harika.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Heuriger Weingut Reinprecht

Bölgede eğlence kadrolarını Macar Çingeneleri ele geçirmiş durumda. Bütün Dünya’dan eserler çalabildikleri gibi bizim kendi bildiğimiz şarkıları da çalıp sizi şaşırtabiliyorlar.

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Heuriger Weingut Reinprecht

Menülerde ise yemek olarak tavuk suyu çorba, şnitzel, patates salatası ve elmalı tatlı (Apple Strudel) var. Yanında da talep ederseniz bir sürahi kendi ürettikleri şaraptan veriyorlar.

Buradaki şnitzeli yedikten sonra aklıma hemen Viyana’da Figmüller ve sıra bekleyen insanlar geldi. Gerçeği söylemek gerekirse hem eğlenmek hem de gerçek bir şnitzel yemek istiyorsanız o sıralarda boşuna zaman kaybetmeyin. Burada yediğim şnitzelin Figmüller’de yediğimden hiçbir farkı yoktu.

Ana yemek öncesi getirilen çorba ve salata da oldukça güzel. Böyle bir menü için vereceğiniz ücrete gelince canlı müzik dahil kişi başı 40 €. Viyana’da eğlenmek istiyorsanız buraya bir akşam gelmeniz şart. Değer mi? Kesinlikle değer.

Buraya 38 numaralı tramvay ile gelebilirsiniz.

Adres: Cobenzlgasse 22 | GrinzingViyana 1190, Avusturya, Çalışma saatleri: 15:30-23:59

Değerlendirme

Viyana’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında deneyimlediğimiz yerler ile ilgili kısa ve özet olarak sizlere  bilgiler vermeye çalıştım.

Viyana’nın damak tadı ile bizim damak tadımız arasında bence hiç bir fark yok. Bu nedenle yeme içme konusunda hiç sıkıntı yaşayacağınızı  düşünmüyor şimdiden iyi eğlenceler diliyorum….

Viyana ile ilgili diğer yazılarımız için Viyana Gezi Rehberi‘ne, bölgesel bir gezi planlıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version