Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Mayerling , 1. Dünya Savaşı’nın Başladığı Yer

Yazı Dizisi : Viyana Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Viyana‘nın çok yakınında bulunan Mayerling, 1. Dünya Savaşı’nın Başladığı Yer.  Çünkü, Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph, veliaht prense Saraybosna’da yapılan suikast sonrası Sırbistan’a savaş açma kararını burada bulunan köşkte almış.

Bununla da bitmiyor maalesef: Bu köşk aynı zamanda imparatorun tek oğlunu kaybettiği yer de.

Köşk, belki de biraz bu acının da paylaşılması biraz da talihsizliğin giderilmesi için maneviyattan ötürü daha sonra manastıra çevrilip Carmelite Rahibelerine verilmiş.

Bu rahibeler ise hala orada yaşıyorlar ama ölene kadar kimse ile görüşmemek kaydıyla..

Mayerling Gezisi

Mayerling’e Ulaşım

-Araba-Taksi

A21 numaralı yolu kullanarak 34 km uzaklıkta bulunan köşke 30 dakikada ulaşabilirsiniz. 4 kişiyseniz buraya 70 € ödeyerek taksi ile de gelebilirsiniz.

-Otobüs

Eğer araba kiralamadıysanız buraya 2 otobüs kullanarak gelmeniz mümkün.

Avusturya Postbus şirketi tarafından işletilen ve Viyana Ana Tren Garı (Wien Haubtbahnhof) yanından kalkan 1130 numaralı otobüsler ile önce kişi başı 9 € karşılığında 43 dakikada Mayerling’e çok yakın olan Alland Meydanı’nda (Alland Haubtplatz) ineceksiniz. Otobüs saatleri için tıklayınız.

Mayerling

Buradan Mayerling Av Köşkü (Mayerling Altes Jagdschloss) yürüyerek sadece 2,2 km. Taksi de tutabilirsiniz.

-Tren

Buraya Baden üzerinden tren ve otobüs ile de gelinebilir. Ancak, 2,5 saatten fazla sürdüğü için uygun bir seçenek değil.

Mayerling Av Köşkü (Mayerling Altes Jagdschloss)

Avusturya İmparatoru Franz Joseph ile İmparatoriçe Elisabeth’in (Sisi) tek oğlu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu veliahtı Prens Rudolph 1886 yılında bu köşkü almış.

Mayerling Av Köşkü

Avcılığa olan merakı sebebiyle de bu köşkü bir av köşkü haline getirmiş.

Barones Mary Vetsera’nın Tabutu

30 Ocak 1889 tarihinde ise Veliaht Prens evlenmek istediği Barones Mary Vetsera ile bu köşkte ölü bulunmuş. İşin ilginci bu olayın sebebi hiç bir zaman anlaşılamamış, cinayet mi intihar mı çözülememiş. O gece ile ilgili tüm şahitler birer birer ortadan kaldırılmış.

Rivayetlerden ilki Avusturya ile Macaristan arasındaki olaylar sebebiyle Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph’in bu evliliğe itiraz etmesi ve Veliaht Prens ile Barones Mary Vetsera intiharı, bir diğer rivayet ise Macaristan konusunda daha yumuşak davranma taraftarı olan Veliaht Prensin bizzat Babası Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph tarafından öldürtülmesi. Hatta bu işin arkasında bizzat Bismark’ın olduğu bile dillendirilmiş.

Mayerling Av Köşkü

Gerçek şu ki tek oğlunun ölmesi o zamana kadar aldığı kararlar ile imparatorluğu Avrupa’nın en güçlü kuvvetlerinden biri haline getiren İmparator Franz Joseph’i derinden etkilemiş.

Oğlunun ölmesi üzerine Veliaht Prens olan kardeşinin oğlu Franz Ferdinand ile de anlaşamıyormuş. İmparator Alman yanlısı dış politikalar izlerken, Veliaht Prens Rusya ile ilişkilerin gelişmesini savunuyormuş.

Bu zayıflık ve anlaşamamazlık istismar edilmiş doğal olarak. Balkan savaşlarından sonra Osmanlı İmparatorluğu’ndan ilhak edilen Bosna’da Akdeniz’e açılmak isteyen ve sıranın kendisine geldiğini bilen Sırbistan, Bosna Sırplarını örgütlemeye başlamış.

Veliaht Prens 1914 Temmuz ayında Saraybosna’da Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip tarafından trajikomik şekilde öldürülünce İmparator Franz Joseph Almanya’nın da baskısıyla Sırbistan’a savaş açarak I. Dünya Savaşı’nı başlatmış. Başlatmış ama böylece tüm Dünya’ya savaşı değil kendi imparatorluğunun da sonunu getirmiş.

Mayerling Av Köşkü

Gördüğünüz fotoğraf ise tarihin en önemli fotoğraflarından biri. İmparatorun Sırbistan’a savaş ilanı kararı vermeden hemen önceki hali….Ne kadar zor bir durum.

Carmelite Rahibeleri

Bu vesile bizim göremediğimiz kimsenin de göremeyeceği çok katı kurallar altında hayatlarını sürdüren Carmelite Rahibelerinden bahsetmek istiyorum.

Günümüzde manastıra çevrilen köşkün üst katında 10 kadar rahibe var. Bu rahibeler kimse ile konuşmuyor yüzlerini de göstermiyor yani tam bir inzivada yaşıyorlar. Ölümcül hastalık dışında tedavi de yapılmıyor.

Hatta daha da ileri gitmişler kendi aralarında da sadece dini konular konuşabiliyorlarmış. Hakikaten zor bir hayat…

Değerlendirme

Mayerling doğasıyla gerçekten harika bir yer. Bir imparatorluğun çöküşünün başlangıç yeri olması açısından da önemli. Bu bölge Avusturya’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri.

Mayerling

Bu nedenle bu güzel kasaba ile ilgili hem Seegrotte hem de Baden‘i de kapsayacak şekilde bir planlama yapmanızı tavsiye ederim.

Viyana ile ilgili diğer yazılarımız için Viyana Gezi Rehberi‘ne, bölgesel bir gezi planlıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version