Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Baden, Beethoven ve 9. Senfoni

Yazı Dizisi : Viyana Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Baden, Beethoven ve 9. Senfoni ile hafızalara kazınmış bir yer. Büyük besteci bugün Avrupa birliğinin de resmi marşı olan bu muhteşem eseri bu küçük kasabada bestelemiş.

Viyana‘ya çok yakın bir konumda bulunan kasaba, aynı zamanda Avusturya’nın en önemli termal şehirlerinden biri. Romalılardan beri bu hamamlar kullanılıyor. Avrupa’da ilk resmi hamamın da açıldığı yer.

Adını da buradan alıyor zaten. Baden, Almanca yıkanmak demek. Zamanında bölgede sağlık sorunu olan herkes mutlaka buraya gelirmiş. Ludwig van Beethoven ve Wolfgang Amadeus Mozart da bu isimler arasında bulunuyor.

Baden

Osmanlı İmparatorluğu’nun II. Viyana Kuşatması sırasında çok zarar görmüş. Hatta, 1683’ten önce 1.700 kadar olan nüfus, kuşatmayı yapan askerlerin çekilmesinden sonra 300 kişiye kadar inmiş.

Osmanlı bölgeden çekildikten sonra hamamları sayesinde çok ziyaret edilen bir kasaba olmuş. Bugün ise 25.000 kadar nüfusuyla Viyana’ya yakın bir turizm kasabası halinde.

Baden Gezisi

Baden’e Ulaşım

-Araba-Taksi

A23 numaralı yolu kullanarak 34 km uzaklıkta bulunan köşke 30 dakikada ulaşabilirsiniz. 4 kişiyseniz buraya 70 € ödeyerek taksi ile de gelebilirsiniz.

-Tren

Eğer araba kiralamadıysanız Matzleinsdorfer Platz’dan buraya 30 dakika aralıklarla kalkan trenler ile aktarmasız olarak 24 dakikada gelmeniz mümkün.

Avusturya Devlet Demiryolları ÖBB tarafından işletilen trenler ile kişi başı 6-11 € karşılığında  Baden b.Wien Bahnhof7 istasyonunda ineceksiniz. Tren saatleri için tıklayınız. 

Baden’de Gezilecek Yerler

Ludwig van Beethoven, hayatı boyunca Mozart ile çalışmak istemiş. Hatta bunun için Viyana‘ya bile yerleşmeye kalkmış. Ancak annesinin bozulan sağlığı bakım gerektirince bu hiç mümkün olmamış. İşler yoluna girip tam Viyana’ya gideceği sırada Mozart’ın ölüm haberini alıp yıkılmış.

Baden Beethovenhaus

Bu şansızlığına rağmen müzik hayatını devam ettiren Beethoven hepimizin bildiği gibi Dünyaca ünlü bir besteci olmuş. Gördüğünüz ev ise Ludwig van Beethoven’ın o meşhur 9. Senfoni’yi bestelediği ev (Beethovenhaus).

Uzunca bir süre burada kalıp bir çok ünlü besteye imza atmış. Bu bestelerin en ünlüsü 9. Senfoni. Bildiğiniz üzere daha sonra bugün Avrupa Birliği’nin resmi marşı.

Bunun dışında kasaba kendi başına gezilecek bir yer ancak yazımın başında da belirtiğim gibi hamamları da seviyorsanız burada mutlaka denemelisiniz.

Baden’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Burası bir tatil yeri olması nedeniyle zengin bir restoran çeşitliliğine sahip. Restoranların sahipleri de genel olarak Türkler ve Yunanlılar.

Kasabada bir Yunan Restoranı

Eğer buraya gelirseniz nerede olursa olsun mutlaka şnitzel yemenizi tavsiye ederim.  Avusturya’da tavukların tadı gerçekten çok güzel.

Ben tavuk sevmem diyorsanız pizza da deneyebilirsiniz. Tavsiyem Pizzeria Di-Caprio.

-Pizzeria Di-Caprio

Restoran, 11:00-22:00 saatleri arasında açık. Konsepti pizza olsa da genel anlamda İtalyan Mutfağı sunuluyor. Buraya gelen otobüslerin durduğu yere sadece 3 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.

Pizzeria Di-Caprio

18 yıldır aynı yerde müşterilerine hizmet veren restoranı 2009 yılından beri aslen Eskişehirli olan memleketlimiz Gürcan Tulum işletiyor.

Pizzeria Di-Caprio

Tecrübe pizzalarına da yansımış tabii ki pizzaları gerçekten çok leziz. Ancak, isterseniz ağız tadımıza uygun değişik başka İtalyan tatları da sunuyorlar.

Pizzeria Di-Caprio

Kendi ifadeleri ile “Baden’in en iyi pizza ve İtalyan Mutfağına sahibiz. Bekleriz” diyorlar. Buraya yolunuz düşerse mutlaka tavsiye ederim.

Adres: Wassergasse 13-14, 2500 Baden, Avusturya Telefon: +43 2252 209724

Baden’de Alışveriş

Kasaba özellikle tekstil konusunda çok öne çıkmış. Bu konsept hamam ve kaplıca önceliği ile birleşince de duş ve hamam ürünleri öne çıkmış.

Baden

Bu konsepte yöresel bir alışveriş yapmak için en iyi yer ise şehrin merkezinde bulunan Jeehaus. Üstelik fiyatlarda çok uygun.

Değerlendirme

Baden kaplıcaları ile ünlü bir yer. Aynı zamanda Viyanalıların hafta sonlarını geçirdiği bir tatil yeri.  Bu nedenle özellikle bu güzel kasaba ile ilgili hem Seegrotte hem de Mayerling‘i de kapsayacak şekilde bir planlama yapmanızı tavsiye ederim.

Viyana ile ilgili diğer yazılarımız için Viyana Gezi Rehberi‘ne, bölgesel bir gezi planlıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version