Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kapadokya Balon Turu

Yazı Dizisi : Kapadokya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kapadokya Balon Turu, hayatınızın gezisi. Dünya’nın en güzel kısa gezilerinden biri.

Sadece bu da değil. Hani ölmeden önce yaptıklarınız bir film şeridi gibi gözünüzün önünden geçermiş ya işte o film şeridinde kesinlikle görüp gülümseyeceklerinizden…

Daha da etkileyici olanı ise en büyük milli servetlerimizden Kapadokya‘ya tepeden bakıp fotoğraflamak var ya o işte muhteşem bir şey.

Eskiden Kapadokya’ya insanlar sadece peri bacalarını görmek için gelirken şimdi çoğu insan sadece bahse konu balon turu için geliyor. Gelmek de yanlış çok uzun seyahat yapıyor bile denebilir.

Kapadokya Balon Turu’na Katılım ve Ücret

Tura katılanların % 95’i yabancı turist. Bu da normal. € , $ kuru ülkemizde malum. Tur ücreti içeriğine göre 80-120 € arasında değişiyor. 3 kişilik bir aile binse aylığın yarısı gitti. Bu nedenle  de doğal olarak turistler büyük çoğunluk. Uzak doğulular birinci sırada. Çinliler, Koreliler, Singapurlular, Malezyalılar ve Tayvanlılar.

Kapadokya Balon Turu

Çinli turist sayısında inanılmaz bir artış varmış. Bir de Latin Amerika ülkelerinde Kapadokya artık çok popülermiş. Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Şili’den çok sayıda turist geliyormuş. Servis arabasının yarısı Brezilyalıydı.

Arjantin-Şili gezimde buna ben de şahit oldum. Bölge insanının en büyük hayallerinden biri Kapadokya’yı görmek.  Türk Hava Yolları’nın bu ülkelere direkt uçuşunun olması ve bizim dizilerimizin o ülkelerde yayınlanmasının bunda etkili olduğunu düşünüyorum.

Kapadokya Balon Turu Düğün

Bugünlerde uzak doğuda ise Kapadokya’da evlenmek çok modaymış. Buna da her yerde şahit oluyorsunuz. Hatta sırf evlenme teklifinin yapıldığı balon turları bile var. Yani özetlemek gerekirse Kapadokya’da assolist artık balon turu olmuş.

Kapadokya Balon Turu

Yani Çin’den, Arjantin’den, G.Afrika’dan, Kanada’dan insanları bir sepette görürseniz sakın şaşırmayın. Çünkü çoğumuzun farkında olmadığı bu tur günümüzde Dünya’da yapılması gereken enler arasında….

Kapadokya Balon Turu

Japonlar ise artık yokmuş. Suriye’de IŞİD tarafından 2 Japon gazeteci öldürülünce Japon televizyonlarında bir harita yayınlanmış. Haritada Sivas’tan sonrasını kırmızıya boyamışlar ve “Bu tarafa gitmeyin” demişler. Japonlar Sivas neresi bilmez. Türkiye’yi genel olarak tehlikeli görüp artık gelmiyorlarmış.

Kapadokya Balon Turu Tarihi

Kapadokya’da balon turları 1989 yılından beri yapılıyormuş. İlk defa burada otelleri olan Alman bir şirket deneme amaçlı olarak balon getirtmiş. Sonrasında ise bir trend haline gelmiş. Sektör oluşmuş. Şu anda ise Kapadokya Balon Turu düzenleyen 25 firma var.

Merak edenler için belirteyim. Bugüne kadar 3 kaza olmuş. 2 kazada balonlar havada birbiriyle çarpışmış.

Aslında bu oldukça zor. Çünkü balonlar oldukça yavaş hareket ediyor. Belli rüzgar limitleri var. Sanırım çarpışma bu limitlerin çok üzerinde gerçekleşmiş. Balon dünyanın en güvenli hava aracı yani.

2017 yılında 450 bin kişi Kapadokya Balon Turu yapmış. Şimdiye kadar 4 kişi ölmüş. Gördüğünüz gibi balon ile kaza ve ölüm oranı çok düşük. Uçaklarda bile bu oran çok daha yüksek. Artık bir tur sürecinde yaşayacaklarınızı adım adım anlatabilirim.

Kapadokya Balon Turu Öncesi

Balon firmaları ile turlar ve oteller arasında karşılıklı çıkara dayalı bir ilişki var. Zaten bu durum firmalarında öncelikli tercihi.

Çünkü firmalar anlaşmalı olduğu otel ve turlar aracılığı ile gelen düzenli ve kayıtlı müşteriye süreci daha kolay yönetebildikleri için daha sıcak bakıyor. Tur ve otel sahipleri de bundan görünmeyen bir komisyon alıyor tabii ki.

Balon firma servisi önceden görevlilerin söylediği gibi sabah saat 04:20’de servisle bizi otelimizden aldı. Kayıtlı diğer müşterileri de otellerinden alarak şirketin tur öncesi toplanma merkezine götürdü. İçerisi bayağı bir kalabalıktı. Bütün dünya sanki orada.

Biz ücretsiz kahvaltımızı yaparken şirket yetkilileri gelen herkesi balonlara bölmekle, parasını ödemeyenlerden de tahsil etmekle meşguldü. Meblağ yüksek tabii ki kimse sorun istemiyor.

Ayrıca balonun nereden kalkacağı ya da kalkıp kalkmayacağı o saatlerde belli oldu. Çünkü onay makamı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. Uçuşun olup olmayacağına onlar karar veriyor.

Düşünün bir de son dakika onay çıkmasa uçuş ertelenecek. Herkesin bir programı ve ödediği para var. Kredi kartı vb. korkunç bir karmaşa…

Kapadokya Balon Turu Uçuş Hazırlığı

Onay çıkınca herkese tahsis edilen balon ve servis numarasını birebir verdiler. Tüm bu işlem 1 saat sürdü.  İşlemler bitince toplanma merkezinden tahsis edilen balonlara binmek üzere servisle yola çıktık.

Dediğim gibi balonun kalkacağı yer bile rüzgar ile ilgili. Yani neresi olacağı belli değil. Nitekim servisimiz neredeyse 1 saat boyunca yolu olmayan arazide bineceğimiz balonu aradı.

Sonunda balonumuza ulaştık. Herkes koşuşturuyor. Meğer bu işte ne kadar çok insan çalışıyormuş.

Kapadokya Balon Turu Soğuk Şişirme

Balonların 2 farklı şişirme tekniği var. Sıcak ve soğuk. İlk önce soğuk şişirme işlemi yaptılar.

Kapadokya Balon Turu Sıcak Şişirme

Daha sonra ise balona sıcak ateş vererek balonu gördüğünüz gibi kaldırdılar.

Kapadokya Balon Turu Kalkmadan Hemen Önce

Kalkış yönümüzü ise rüzgara göre belirlediler. Yani istediğiniz an balona binemiyorsunuz…Her şey nizami, risk kesinlikle alınmıyor. 3 kere aynı talimatı anlattılar. Acil durumda ne yapmamız gerektiğini tekrar ettiler. Bana kalsa önemli olan pilotun sağlığı…..

Kapadokya Balon Turu

Balonları tutan halatlar atıldı. Evet artık yavaş yavaş havalanıyoruz. Balonun içerisindeki tutamaçlara yapışmış durumdayız.  İnanılmaz bir heyecan.

Kapadokya Balon Turu

Kalkış esnasında gördüğünüz gibi vadi kenarları daha çok kullanılıyor. Bunun sebebi de güvenlik. Bir kurtarma payı olması pilotu rahatlatıyor. Sanki uçmayı öğrenen ilk defa uçacak kuş misali..

Kapadokya Balon Turu Gün Doğumu

Yüzlerce balon aynı anda gün doğarken her yanınızı, ufkunuzu dolduruyor. Muhteşem bir sahne…

Kapadokya Balon Turu

Her balonun belirli bir uçma süresi var. Bu yaklaşık 600 ile 1000 saat arasında değişiyor. Fiyatı kütlesine göre değişmekle beraber sıfır bir balon 150 bin pound civarındaymış.

Hava nedeniyle sene de asgari 280 gün çıkış yaptıklarını bir sepete 20 kişi binildiğini ve adam başı asgari 80 € alındığını ve servisinden balon tutucusuna her balon için 10 kişi çalıştığını kabul edersek hesabı size bırakıyorum.

Kapadokya Balon Turu maksimum yükseklik 1400 m

Bu arada bir balon için azami emniyet yüksekliğine çıktık. Yükseklik şu anda 1400 m. Ortam hayli soğuk. Bu nedenle yaz bile olsa üzerinizde mutlaka kalın bir ceket ya da bir kazak olmasında fayda var.

Kapadokya Balon Turu Dervent Vadisi

Kapadokya Balon Turu kapsamında en ilginç sahnelerden biri. 1400 m yükseklikten neredeyse yer seviyesine geldik. Burası Dervent Vadisi. Fotoğrafın en üstündeki Kapadokya’nın sembollerinden deve şekilli peri bacasına dikkat.

Kapadokya Balon Turu Kızıl Vadi

Şimdi ise Kızıl Vadi üzerinde seyrediyoruz. Gün doğumu ile birlikte çok güzel görüntüler ortaya çıkıyor. Yeri gelmişken pilotlardan da bahsetmek istiyorum.

Balon ve Pilot

Balonda pilot dikey hareketi kontrol ediyor. Balon ateşlendikçe yükselirken ateşleme bırakılınca alçalıyor. Yatay hareket ise rüzgar yönünde ve rüzgar hızında oluyor. Ne kadar kolay değil mi? Hayır arkadaşlar hiç de kolay değil bu sistemde otomatik hiçbir şey yok fiziksel olarak olayları anlamak da hayli zor.

Kapadokya Balon Turu

İnilecek yer ise belli değil tamamen pilotun inisiyatifinde. Yerdeki servisi de o yönetiyor. Servis ise bizi pilotun yönlendirmesine göre aşağıdan takip edecek.

Kapadokya Balon Turu

Bu iş çok ciddi. Düşünün ani bastıran bir sis, beklenmedik bir yağmur ya da havada ateşleme donanımı arızası. Yani bunlardan biri olsa ya da pilota bir şey olsa işte o zaman hapı yuttunuz. Çünkü uçaktaki gibi doktora balonu indiremezsiniz dediğim gibi balon kullanımı elektronik değil manuel ve oldukça karmaşık.

Kapadokya Balon Turu

Zaten balon pilotu olmak için aynı uçak pilotluğu gibi en az 2 sene eğitimlerden geçmek gerekiyormuş. Bu eğitim sadece Kapadokya’da 2 okul tarafından veriliyormuş. Masrafı 80 ile 100 bin lira (2018) arasında olduğu söyleniyor.

Merak edenlere pilotların maaşları 2-3 bin € civarında. Kapadokya’da yetişen pilotlar ayrı mutebermiş. Hatta artık yurt dışına pilot ihraç ediyorlarmış. Afrika’da uçan Türk pilotları olduğunu söylüyorlar.

Kapadokya Balon Turu İniş

Artık yavaş yavaş turumuzun sonuna ve en tehlikeli bölümüne geldik. Maalesef emniyet tedbirleri gereği bu sahneyi fotoğraflamam imkansız.

Balonun uçurulması bir yana esas olay emniyetli bir şekilde indirilmesi. Pilot balonu indirirken şirket elemanlarının römorklu çekiciyle birlikte orada olması şart. Yoksa kaza olmaması içten değil.

Kapadokya Balon Turu İniş Sonrası

Şöyle ki daha önce anlattığım gibi ineceğiniz yer belli değil. Pilot hesap kitap yapıp hangi vadi kenarına ineceğine karar verince takipteki römorklu çekici ve ekibi yöneltilen vadinin kenarında yerini aldı.

Pilot yavaşça balonu vadiye indirip balonu vadinin kenarına doğru süzülmeye bıraktı. Çarpmaya az kalınca aşağıdan yukarı doğru bir hareket ile balonu birden yükseltip vadinin tam kenarında asansör gibi balonu serbest yere bıraktı.  Yani balonu son anda kaldıramasa biz vadinin kenarına hızla çarpıp vadinin dibini boylayacağız.

Kapadokya Balon Turu İniş Sonrası

Düşen balon yere çok sert çarptı. Hepimiz tutamaklara çok sıkı asılmış yeni doğan pozisyonundayız.  Tam bu çarpma sırasında tüm şirket elemanları balonu yakalayıp sepete asılıyor ama tutmaları mümkün değil. Zaten bütün kazalar işte tam bu sırada oluyor. Bu anda  pilot inanılmaz bir hamle daha yaparak balonu fotoğrafta gördüğünüz römorkun üzerine zıplattı.

Kapadokya Balon Turu İniş Sonrası

Ciddiyim ilk sefer vadi kenarına, ikincisinde de römorkun üzerine balonu zıplattı. İnanın burada fizik kuralı yok. İşiniz şansa, Allah’a kalmış gibi. Şirket elemanları da burada çok atik davranıp balonu hemen römorka sabitlediler.

En ufak bir geç kalma ya da yanlışlık gerçekten facia ile sonuçlanabilirdi. Tüm bunları görünce pilotu gidip bizzat kutlama gereği hissettim. Hakikaten inanılmaz bir iş çıkardı.

Kapadokya Balon Turu İniş Sonrası Balon Söndürme

Tabii ki iş bununla da bitmiyor. Bir de balonun söndürülmesi kısmı var ki bildiğiniz tarla sürmeye benziyor.

Kapadokya Balon Turu İniş Sonrası

Biraz önce korkudan ne yapacağını şaşıranlar hemen hayata dönüp bu güzel anları pekiştiriyor.

Kapadokya Balon Turu İniş Sonrası Kutlama

Montgolfier Kardeşler ilk kez balonla uçtuktan sonra ölmedik diye kutlama yapmış.

Kapadokya Balon Turu İniş Sonrası Kutlama

O kutlama eskiden günümüze kadar devam etmiş. Günümüzde de balon yere indikten sonra bu kutlama yapılıyor.

Kapadokya Balon Turu İniş Sonrası

Herkese içecekleri eşliğinde üzerinde isimleri yazılı olan birer sertifika veriyorlar. Gerçekten çok hoş.

Değerlendirme

Kapadokya Balon Turu , bölgede yapılabilecek en iyi tur. Malesef turun dövize bağlı olması doğal olarak yerli turisti bu turu yapmaktan alıkoyuyor.

Kapadokya Balon Turu

Ancak milli servetlerimizden Kapadokya’ya tepeden bakıp fotoğraflamak inanın her şeye değer.

Diyeceğim şu….Gerekirse Kapadokya için harcayacağınız paranızın yarısını buraya aktarın kalma sürenizi azaltın ama bu hayatınızın turunu mutlaka yapın.

Kapadokya Balon Turu ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Kapadokya ile ilgili diğer yazılar için Kapadokya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version