Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’nun Güzeli

Yazı Dizisi : Safranbolu Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’nun Güzeli. Bölgenin mutlaka gezilecek yerlerinden. Kanyon deyince aklınıza rafting yapılacak, yüzülecek bir yer gelmesin.

Mağaralar, küçük bir gölet, kuş sesleri, su sesleri yani doğası ile güzel bir kanyon. Hatta Safranbolu’nun en ilgi çekici kanyonu. Atla gezinti bile yapabilirsiniz. Burası Hızar Çayı yatağındaki kireç taşı tabakaların binlerce yıl aşınması sonucu oluşmuş bir kanyon.

Safranbolu‘nun merkezine 6 km mesafede bulunan Kanyonu izleyebileceğiniz 2 teras var. Teraslar Safranbolu’nun turizm çeşitliliğini sağlamak amacıyla yapılmış.

Birincisi kanyonu izleyebileceğiniz meşhur kristal teras, diğeri ise 150 m kadar ilerideki hem kanyonu hem de İncekaya Su Kemeri’ni izleyebileceğiniz eski tahta teras.

Tokatlı Kanyonu

Kanyon, Safranbolu’ya kadar uzanıyor. Eğer kanyona inip hiç durmadan 6-7 km yürürseniz Safranbolu’ya kadar gidebilirsiniz. Yolda bir de at çiftliği ile karşılaşacaksınız.

Turlarla gelirseniz zaman sıkışıklığı nedeniyle kanyona inemezsiniz. Sadece 5 dakika kristal terasta fotoğraf molası. Kalabalıkta onu da becerebilirseniz. Bu nedenle buraya fotoğraf çekmek amaçlı geliyorsanız sakın turla gelmeyin.

Diğer taraftan Karabük’ün diğer önemli bir çekim noktası Bulak Mencilis Mağarası ise buraya arabayla 10 dakika mesafede bulunuyor. Bu da sizin için önemli bir planlama avantajı sağlıyor.

Tokatlı Kanyonu

Daha önceden bilinmeyen kanyon ilçe turizmine katkıda bulunmak amacıyla yapılan Dünya’nın 2. kristal seyir terası ile bilinir hale gelmiş. Özellikle de gençlerin uğrak yeri olmuş.

Tokatlı Kanyonu Gezisi

Tokatlı Kanyonu’na Ulaşım

Bölge arabanız varsa/kiralarsanız rahatlıkla gezebileceğiniz bir ortama sahip.

Merkezden 6 km uzaklıkta bulunan kanyona ise toplu ulaşım yok. Arabanız yoksa ve kalabalıksanız zaman kaybını asgari seviyeye indirmek ve direkt fotoğraf çekeceğiniz noktaya ulaşabilmek için bir taksi ile anlaşmanızı tavsiye ediyorum. Biz Güven Taksi elemanlarından Orhan İŞSÖZEN ile böyle bir anlaşma yaptık.

Tokatlı Kanyonu

Orhan Bey bizi Safranbolu Otogarı’ndan aldı. Hem Bulak Mencilis Mağarası’na, hem de Tokatlı Kanyonu’na götürdü. Gezimiz bitince de bizi kalacağımız Efe Guest House’a bıraktı.

Kendisi taksimetreyi açık tuttu. Turumuz bittiğinde taksimetre 140 TL (2018) gösteriyordu. Biz ise bekleme süreleri de dahil 3 saat süren bu gezi için sadece 100 TL (2018) verdik.

Bölgede toplu ulaşım olmadığı ve tamamen sizin planınız ve kestirme yolları da eklerseniz dürüst ve nazik Orhan Bey ile hareket etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Cep Tel 0532 708 46 35.

Tokatlı Kanyonu’na Giriş

Kristal terasın girişindeki otopark ücretli eğer 100 m devam ederseniz yukarı bahsettiğimiz tahta terasın hemen üzerinde arabanızı park edebileceğiniz ücretsiz bir otopark da bulunuyor.

Zaten kristal terastan kanyona iniş yok. Kanyona inmek için bahse konu otoparkın hemen altında bulunan tahta terasın yanındaki merdivenleri kullanmalısınız.

Tahta teras seyir ve kanyona giriş ücreti kişi başı 3 TL (2018). Bu ücret kristal teras için geçerli değil.

Tokatlı Kanyonu’nda Gezilecek Yerler

-Kristal Teras

Terasa giriş için ayrıca ücret alınıyor. Terasa giriş ücret kişi başı 4,5 TL (2018).

Kristal Teras

Safranbolu turizmine katkıda bulunmak amacıyla yapılan kristal seyir terası (cam seyir terası) Tokatlı Kanyonu’ndan 80 m yükseklikte muhteşem bir manzara sunuyor.

Kristal Teras

110 m2 büyüklüğündeki teras 80 ton ağırlığı taşıyabilecek kapasitede tasarlanmış. Terasın tek sıkıntısı camların çok çizildiği için artık saydam olmaması. Bu nedenle bence ziyaretçilerin mutlaka galoş kullanması sağlanmalı.

Kristal Teras

Bölgeye yapılan turların  mutlak uğrak noktası olan terasta aynı anda azami 30 kişinin olmasına izin veriliyor. Terasta bulunma süreniz ise azami 5 dakika. Bizden önce terasta bir tur vardı. Fotoğraf çektirmek oldukça zor. Onlar gidince 5 dakika kadar teras bize kaldı. Sonra ise başka bir tur geldi.

-İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1794-1798 yılları arasında Safranbolu’ya su getirmek amacıyla restore edilerek çalışır hale getirilmiş.

İncekaya Su Kemeri

Su kemerinin uzunluğu 115 m, genişliği 1,1-2,2 m. 6 kemeri bulunan yapı tamamen taştan ve Horasan Harcı ile inşa edilmiş.

İncekaya Su Kemeri

Kemer, suyun akışını kontrol edebilmek için 3 kıvrımlı olarak tasarlanmış. Kanyondan 60 m yükseklikte bulunan kemer meydan gelen intihar vakaları nedeniyle girişleri tel örgüyle çevrili.

Su kemeri aynı zamanda Tokatlı Kanyonu’ndan İncekaya Kanyonu’na geçiş noktası görevini de görüyor.

Tokatlı Kanyonu’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?

Kanyona bakan tepenin hemen kenarında kristal terasın hemen arkasında güzel bir restoran var.

Tokatlı Kanyonu

Burada fast food tarzı bir şeyler yiyebileceğiniz gibi a la kart menü de alabilirsiniz.

Değerlendirme

Eğer Karabük Safranbolu’ya gelirseniz Tokatlı Kanyonu programınızı Bulak Mencilis Mağarası da dahil olacak şekilde yapın ve fotoğraf çekecekseniz buraya sakın turlarla gelmeyin.

Safranbolu ile ilgili diğer yazılarımız için Safranbolu Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version