Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bulak Mencilis Mağarası’nda Bir Gezi

Yazı Dizisi : Safranbolu Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Karabük Safranbolu programımız kapsamında yaptığımız planlama çerçevesinde Bulak Mencilis Mağarası’nda Bir Gezi de yaptık.

Safranbolu genel olarak tarihi konakları ile öne çıkan bir yer. Ancak, çok bilinmeyen bu mağara da göz ardı edilmemeli.

Çünkü bu mağara sıradan bir mağara değil. 3 milyon yaşında ve ülkemizin 4. büyük mağarası.

Safranbolu’nun merkezine 7,5 km mesafede Gayüzü Dağı’nda bulunan mağara Bulak Köyü sınırları içerisinde olduğu için aynı adı almış.

Mağara 12. yy.da ikamet ve korunma için bile kullanılmış.

Bulak Mencilis Mağarası’nın Bulunduğu Kanyon

Bir kanyonda bulunan mağaranın girişinde restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları bulunuyor.

Bulak Mencilis Mağarası’na Ulaşım

Bölge arabanız varsa/kiralarsanız rahatlıkla gezebileceğiniz bir ortama sahip. Otopark imkanı da var.

Merkezden 7,5 km uzaklıkta bulunan mağaraya ise toplu ulaşım yok. Arabanız yoksa ve kalabalıksanız zaman kaybını asgari seviyeye indirmek ve direkt fotoğraf çekeceğiniz noktaya ulaşabilmek için bir taksi ile anlaşmanızı tavsiye ediyorum. Biz Güven Taksi elemanlarından Orhan İŞSÖZEN ile böyle bir anlaşma yaptık.

Orhan Bey bizi Safranbolu Otogarı’ndan aldı. Hem Bulak Mencilis Mağarası’nı ve hem de Tokatlı Kanyonu’na götürdü. Gezimiz bitince de bizi kalacağımız Efe Guest House’a bıraktı.

Kendisi taksimetreyi açık tuttu. Turumuz bittiğinde taksimetre 140 TL (2018) gösteriyordu. Biz ise bekleme süreleri de dahil 3 saat süren bu gezi için sadece 100 TL (2018) verdik.

Bölgede toplu ulaşım olmadığı ve tamamen sizin planınız ve kestirme yolları da eklerseniz dürüst ve nazik Orhan Bey ile hareket etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Cep Tel 0532 708 46 35.

Bulak Mencilis Mağarası Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Mağaranın giriş ücret kişi başı 6 TL (2018) ve 23:59’a kadar ziyarete açık.

Gayüzü Dağı’nın eteklerinde uzun ve dar bir vadide ilerledikten sonra bayağı dik diyebileceğim merdivenlere geliyoruz. Merdivenler taş merdiven. Bazı basamaklar kırık. Dikkatli olmakta fayda var.

Bulak Mencilis Mağarası

Gişelerden itibaren yaklaşık 10 dakikalık bir tırmanmadan sonra mağaranın girişine ulaşıyoruz.

Bulak Mencilis Mağarası

Hava kararmak üzere ve etrafta kimseler yok. Biraz da heyecanla dalıyoruz mağaraya…

Girişten sonra dar bir dehliz var. Yaklaşık 100 m böyle devam ediyoruz. Artık gün ışığı yok. Işıklandırma ise sık değil. Karanlık bölgeler var. Dikkatli olmakta fayda var. Düşebilirsiniz.

Bulak Mencilis Mağarası

Ana galeriye çıkınca muhteşem görüntüler karşınıza çıkıyor. Dümdüz ilerleyemiyorsunuz bazen demir bir merdiven ile 2 kat aşağıya iniyor bazen de bir kat yukarı çıkıyorsunuz.

Dikitler, sarkıtlar, travertenler her biri birer tabiat harikası. Sanki Pamukkale’de travertenlerdesiniz.

İçerideki sıcaklık sabit 15 derece ve biraz da nemli ama üşümüyorsunuz ve ilerledikçe karşınıza inanılmaz görüntüler çıkıyor.

Bulak Mencilis Mağarası

Mağaranın uzunluğu 6 km ancak sadece ilk 400 metresi ziyarete uygun.

Yörenin insanları 400 metreden sonra Akut ekibiyle devam etmek gerektiğini belirtiyorlar. Hatta mağaranın sonuna kadar 2 tane de bilinen mağara gölü ve çağlayanlar varmış.

Değerlendirme

Eğer Safranbolu’ya gelirseniz  Bulak Mencilis Mağarası mutlaka programınızda olsun. Gezmeye incelemeye fotoğraflamaya doyamıyor insan.

Safranbolu ile ilgili diğer yazılarımız için Safranbolu Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version