Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Yazı Dizisi : Bolu Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Ersin DİN

Sülüklü Göl Tabiat Parkı Bolu‘nun Mudurnu İlçesi’ne bağlı Tavşasuyu Köyü sınırları içerisinde yer alan 810 hektar büyüklüğünde muhteşem bir park.

Sakarya-Bolu sıfır noktasında bulunuyor. Son dönemde kampçılar çok rağbet ediyor.

Trekking ve doğa gezisi meraklıları için de doğru yer. Fotoğrafçıları da unutmamak lazım özellikle doğa fotoğrafçıları için de enfes görüntüler sunuyor.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı Gezisi

Park,  1987 yılından itibaren yaban hayatı koruma statüsündeymiş. 2011 yılında ise muhtemelen bölge turizm yapılaşması yapılabilmesi, HES imkanı yaratılabilmesi ve tabii ki giriş ücreti alınabilmesi için yaban hayatı da hiçe sayılarak tabiat parkına çevrilmiş. Yaban hayatı devam ederken her hangi bozulma da yokken bu neden yapılmış bilinmiyor.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı’na Ulaşım

Sülüklü Göl İstanbul’a 211 km (3 saat), Ankara’ya 274 km (4 saat) mesafede bulunuyor.

Tabiat Parkı’na gitmek için İstanbul-Ankara otobanının Akyazı mevkiinde otobandan çıkıp Adapazarı-Mudurnu istikametinde 34 km devam etmek gerekiyor.

Sülüklü Göl

Akyazı Dokurcun Mahallesi’nde Mudurnu yolundan çıkıp Mudurnu Tavşansuyu Köyü’ne gelince kadar (3 km) devam edip köyün merkezindeki çeşmede bulunan Sülüklü Göl tabelasından güneye dönüp (9 km stabilize toprak yol ) devam etmek yeterli.

Maalesef son bölüm 2. viteste devam edilebildiğinden yarım saat sürüyor. Ancak bu orman yolu bir o kadar da güzel bir yol. Tertemiz bir dere, küçük küçük göller, çağlayanlar size eşlik ediyor. Yol ise gölde bitiyor.

Kışın ise çok sık olarak bu yol ulaşıma kapanıyor. Bilginize..

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Park eşsiz bir bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip. Parkta Marmara-Karadeniz geçiş iklimine uygun 400’ün üzerinde bitki çeşidi tespit edilmiş.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Bu bölgede yok olmak üzere olan endemik bitkiler ve ceylan, tavşan, karaca, boz ayı, yaban domuzu, yaban kedisi, tilki ve kurt gibi de yaban hayvanları görülebiliyor.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Hatta bölgede yaşayan boz ayıların göle gelip su içtiği de defalarca görülen bir hadise.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Diğer taraftan burada yaban hayvanlarını avlamak da yasak.

Sülüklü Göl

Park bünyesinde bulunan Sülüklü göl ise 4 mevsim her zaman güzel. Uzmanların analizlerine göre gölün 1700’lü yıllarda bölgede meydana gelen tektonik hareketler sonucu oluştuğu düşünülüyor.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Gölün en derin yeri ise 35 m, gülün büyüklüğü ise 60 hektar. Denizden yüksekliği 1100 m.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Gördüğünüz görüntünün nedeni ise çökme sonra tabanın suyla dolması ve burada bulunan köknar, meşe ve çam ağaçlarının sadece gövdelerinin kalması.

Sülüklü Göl

Burada bulunan 180 kusur ağaç gövdesi gölün oluşumundan beri yüzlerce yıldır su içerisinde dimdik çürümeden  duruyor ve yazın suyun da kısmen çekilmesi ile gördüğünüz harika görüntüleri oluşturuyor.

Sülüklü Göl

Sülüklü Göl ise Abant Alası, Kızılkanat ve Gök Kuşağı Alabalığı gibi çeşitli balıklara ev sahipliği yapıyor ancak burada balık avlamak yasak.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı’nda Ne Yenir? Nerede Kalınır?

Tabiat parkı olduğu için park içerisinde konaklama tesisi bulunmuyor. Tesis bulunmadığı için kahvaltı ve yemek yiyebileceğiniz bir yer de bulunmuyor.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Sülüklü Göl kenarında tesis bulunmadığı için kahvaltı ve alabalık yiyebileceğiniz en yakın yer 7 km mesafede Sülüklü Göl Kamp Alanı. Burada bulunan Soykan Balık ve Eldes Restoran gibi tesislerde kahvaltı yapabilir, alabalık yiyebilirsiniz. Kamp için ihtiyaçlarınızı da sağlayabilirsiniz.

Değerlendirme

Sülüklü Göl Tabiat Parkı; trekking ve doğa gezisi meraklıları ile foto sever için ormanların arasına gizlenmiş gizli bir cennet gibi.

Sülüklü Göl

Ziyaret için ise her dönem uygun ancak köyden itibaren yol çok bozuk, arazi aracı şart. Kışın yolların sık olarak kapandığını ve göl çevresinde kalacak yer olmadığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bolu ile ilgili diğer yazılarımız için Bolu Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapacaksanız Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version