Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Paşabağ Vadisi Gezisi

Yazı Dizisi : Kapadokya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Paşabağ Vadisi Gezisi, peri bacalarının en sanatsal boyutunu görebileceğiniz harika bir gezi. Burası aynı zamanda, Kapadokya bölgesinde peri bacası oluşumu ve gelişiminin en iyi gözlenebildiği yerlerden birisi.

Henüz oluşumunu sürdüren peri bacalarındaki katmanları burada rahatlıkla izlemeniz mümkün.

Örneğin sağ taraftaki peri bacası yaşlı, soldaki ise ona göre çok genç.

Yıllar sonra sağ taraftaki peri bacası iyice aşınarak kaybolacak, sol taraftaki genç ve birleşik olan peri bacası ise  birbirlerinden ayrılıp sağ taraftaki gibi tek ve daha ince peri bacalarına dönüşecek.

Yani binlerce yıl yaşasanız sonra buraya yolunuz düşse bambaşka bir vadi göreceksiniz.

Paşabağ Vadisi Gezisi

Paşabağ Vadisi’ne Ulaşım

Vadi, Nevşehir’e bağlı Avanos İlçesi sınırları içerisinde Göreme-Avanos yolu üzerinde bulunuyor. Ücretsiz kocaman bir otoparkı var.

Bölge arabanız varsa/kiralarsanız rahatlıkla gezebileceğiniz bir ortama sahip. Çünkü tüm Göreme Milli Parkı 20 km kenarlı olan eş kenar üçgen gibi.

Buraya toplu ulaşım imkanı yok. Arabanız yoksa ve kalabalıksanız zaman kaybını asgari seviyeye indirmek ve direkt fotoğraf çekeceğinin noktaya ulaşabilmek için bir taksi ile anlaşmanızı tavsiye ediyorum.

Biz böyle bir anlaşma yaptık. Bias Bey ile tüm öğleden sonra bölgedeki tüm fotoğraf çekilmesi gereken noktaları gezdik. Hiçbir şekilde bekleme parası vermeden rahat bir şekilde foto çekimlerimizi yaptık.

Paşabağ Vadisi

Kendisi taksimetreyi açık tuttu. Turumuz bittiğinde taksimetre 300 TL (2018) gösteriyordu. Biz sadece 230 TL (2018) verdik.

Bölgede yapılacak bu tip turlar için adam başı 60 TL (2018) alındığını ve kısıtlı zamanda kalabalık foto çekimi yapabildiğiniz düşünüldüğünde tamamen sizin planınız ve kestirme yolları daha eklerseniz dürüst ve nazik Bias Bey ile hareket etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Cep Tel 0541 509 61 77

Paşabağ Vadisi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Vadi 24 saat ziyarete açık. Vadiye giriş ve otopark ücretsiz. Peri bacalarına otoparktan itibaren en kısa mesafeden ulaşabileceğiniz yer burası. İşin ilginci sanırım programlarına ters olduğundan yabancılar dışında hiç yurt içi tur grubu göremedim.

Paşabağ İsmi Nereden Geliyor?

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bu bölge savaşta yararlılık gösteren bir paşaya verilmiş. O da araziyi uygun olduğu için üzüm yetiştirmek için kullanmaya başlamış.

Paşabağ Bağları

Bölgenin adı da paşanın bağlarından geliyor. Zaten etrafı da gezerseniz ki ben gezdim bir sürü bağımsız bağ görebilirsiniz.

Paşabağ Vadisi ve Çevresi

-Paşabağ Vadisi Peri Bacaları

Vadi, peri bacalarının fotoğraflarını çekmek ya da sahne olarak kullanmak için en ideal yerlerden biri.

Paşabağ Vadisi Peri Bacaları

Görünen peri bacası şekillerinin oluşmasının en büyük nedeni siyah olarak görünen üst katmanın beyaz olarak görünen alt katmandan daha sert olması.

Alt katman daha yumuşak olduğu için daha çok aşınırken daha sert üst katman şapka olarak kalıyor. Doğal olarak bu güzel ortam da fotoğraf çekmeyi seven arkadaşlarım için çok güzel bir fon oluşturuyor.

Paşabağ Vadisi Peri Bacaları

Diğer vadilerden farklı olarak vadi içine gezinti yolları yapılmış. Bu yollar da peri bacalarının arasından geçtiği için burada yürüyüş yapmak da oldukça zevkli. Doğanın mucizelerine tanıklık etmek bu olsa gerek.

Paşabağ Vadisi Peri Bacaları

Bu peri bacalarının içi ve üst bölümleri bir zamanlar keşişler tarafından korunma ve inzivaya çekilme maksatlı kullanılmış. Giriş tarafından belli olmuyor ama peri bacalarının içlerine oturma alanları, şapeller, mutfaklar oyulmuş.

Giriş tarafından fark edilmemesinin nedeni yaşam yerlerini daha güvenli hale getirmek için geçişlerin girişe ters tarafa doğru yapılmış olması.

Paşabağ Vadisi Peri Bacaları

Burası özellikle çocuklu aileler için ideal. Çoğu ziyaret mekanının da merdivensiz ve düz ayak olduğu düşünülürse küçük çocuklu ailelerin özellikle burayı mutlaka planlamasını öneririm.

Paşabağ Vadisi Deve Turu

Özellikle böyle bir ortamda çocuklarınızla birlikte develer ile yapacağınız tur hayatınızdaki önemli anılar arasında her zaman yerini alacaktır.

-Paşabağ Vadisi Tepeleri

Gezi yolu vadinin daha da içlerine doğru devam ediyor. Ancak benim dikkatimi daha çok bacaların arka tarafında gördüğünüz tepe çekti. Artık vadinin iç bölgelerinin ve peri bacalarının üstlerine tırmanmak için kullanılan tünellerin keşfini size bırakıyorum.

Paşabağ Vadisi Tepeleri

Benim size burası için tavsiyem vadi de dolaşıp fotoğraf çekmek yerine yerine vadiyi tepeden fotoğraflamanız. Çok yorgun değilseniz panoramik görüntü için tepeye doğru çıkabilirsiniz.

Paşabağ Vadisi Tepeleri

Çok kolay sanmayın sakın. Buraya hızlıca çıkmam bile 20 dakikamı aldı. Ancak bunun size en az bir saat kaybettireceğini hesaba katın. Bu yüzden diyorum zaten sakın buraya gelmiyorlar zaten ama turla gelmeyin diye.

Paşabağ Vadisi Tepeleri

Rengarenk tepeyi arkanıza alıp Ürgüp’e doğru baktığınızda muhteşem bir manzara ile karşılaşacaksınız. Gördüğünüz gibi artık vadiye tepeden bakıyorum.

Paşabağ Vadisi Tepeleri

Tepenin eteklerine çıkınca gördüm ki buradan aşağıya doğru bakmak ayrı bir güzel. Gözünüze sanki yer çok kaygan gibi gözüküyor olabilir ancak merak etmeyin yer kaymıyor.

Yine de çok tehlikeli çünkü çok derin yarların dibindesiniz. Dikkatli olmakta fayda var.

Aşağıya bakınca vadide gezen insanları görebiliyorsunuz. Zaman kısıtlamam olmamasının verdiği rahatlıkla biraz da temkinli olarak tepeye çıkmaya devam ediyorum.

Paşabağ Vadisi Tepeleri

Sonunda tepenin eteklerine çıktık. Burada tam bir plato havası hâkim ancak etrafa bakınca gördüğüm renk değişimleri inanılmaz güzel. Mistik ve etkileyici.

Paşabağ Vadisi Tepeleri

Gördüğünüz gibi tepelerde bile oluşmuş ve oluşmakta olan baca oluşumlarını yan yana görmek mümkün.

Paşabağ Vadisi Tepeleri

Yaklaşık 1 saati buradan olmak üzere 2 saat boyunca bir oraya bir buraya koşarak fotoğraf çektim ve doğa ile insanoğlunun mükemmel iş birliğine tanık oldum.

Paşabağ Vadisi’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Vadinin karşısında arabaları park ettiğiniz yerde bir Kayseri Mantıcısı var. Mutlaka deneyin. Mantısı harika.

Değerlendirme

Burayı ailece çok beğendik. Vadi için Kapadokya’nın kısa bir özeti diyebiliriz. Gerçekten görülmeye değer bir yer.

Paşabağ Vadisi

Diğer taraftan burada yapılacak tüm faaliyet programlarına mutlaka biri birine çok yakın olan Zelve Açık Hava Müzesi ve Dervent Vadileri de dahil edilmeli.

Paşabağ Vadisi ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Kapadokya ile ilgili diğer yazılar için Kapadokya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version