Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dervent Vadisi’nde Bir Gezi

Yazı Dizisi : Kapadokya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kapadokya programınız çerçevesinde Deve Peri Bacası ile ünlü Dervent Vadisi’nde Bir Gezi de planlamanız olmazsa olmazlardan. Özellikle de selfie meraklıları için….

Devrent Vadisi bu anlamda çok farklı peri bacası oluşumlarının gözlenebildiği özel bir vadi.

Hatta bu farklılık o kadar özel ki peri bacalarının şekillerinin deve, Napolyon’un şapkası, Hacivat ve Karagöz, Öpüşen Ördekler, El ve Parmakları vb. benzetilmesi nedeniyle Hayal Vadisi (Imagination Valley) olarak da biliniyor. Bunlara insan elinin değmediğini düşünmek insanı hayrete düşürüyor.

Bu yüzden de özellikle balon uçuşu rotalarında bile özel bir yeri de var. Yani aslında Devrent Vadisi; demir ve beton yığınlarının turistlik yer olarak pazarlandığı günümüzde gerçek bir ilahi hediye gibi.

Dervent Vadisi Gezisi

Dervent Vadisi ‘ne Ulaşım

Vadi, Nevşehir’e bağlı Avanos İlçesi sınırları içerisinde Ürgüp-Avanos yolu üzerinde bulunuyor.

Kendi aracınızla da turla da gelseniz tam vadinin karşısında bulunan açık alana park ediyorsunuz. Otopark ücretsiz. Yalnız turist otobüslerinden dolayı park sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

Buraya toplu ulaşım imkanı yok. Arabanız yoksa ve kalabalıksanız zaman kaybını asgari seviyeye indirmek ve direkt fotoğraf çekeceğinin noktaya ulaşabilmek için bir taksi ile anlaşmanızı tavsiye ediyorum.

Biz böyle bir anlaşma yaptık. Bias Bey ile tüm öğleden sonra bölgedeki tüm fotoğraf çekilmesi gereken noktaları gezdik. Hiçbir şekilde bekleme parası vermeden rahat bir şekilde foto çekimlerimizi yaptık.

Dervent Vadisi

Kendisi taksimetreyi açık tuttu. Turumuz bittiğinde taksimetre 300 TL (2018) gösteriyordu. Biz sadece 230 TL (2018) verdik.

Bölgede yapılacak bu tip turlar için adam başı 60 TL (2018) alındığını ve kısıtlı zamanda kalabalık foto çekimi yapabildiğiniz düşünüldüğünde tamamen sizin planınız ve kestirme yolları daha eklerseniz dürüst ve nazik Bias Bey ile hareket etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Cep Tel 0541 509 61 77

Dervent Vadisi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Vadiyi 07:30–22:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Vadiye giriş veya park için herhangi bir ücret alınmıyor. Belki de ücretsiz olması nedeniyle yaz kış kalabalık olan bir yer.

Dervent Nedir?

Siz sormadan ben yazayım. Burayı gelmeden önce Dervent nedir? Sorusunun cevabını aradık.

Dervent Vadisi

Türkçe sözlükte “ Dar geçit, boğaz, ırmak kenarlarındaki dönemeç ve uçurumu çok tehlikeli yollar.” olarak geçiyor. Bölgede yer alan geçitlere baktığımız zaman bu ismin verilmiş olması mantıklı geldi.

Dervent Vadisi

Gördüğünüz Deve Peri Bacası oluşumu bölgede Ürgüp girişinde yer alan Üç Bacalar kadar ünlü bir sembol. Etrafını tahta çitle çevirerek koruma altına almışlar.

Dervent Vadisi Deve Peri Bacası

Hatta o kadar ünlü balon turlarına katılırsanız balon kaptanları buraya kadar gelip Deve Peri Bacasına iyice yakınlaşıp yukarıdan fotoğraf çekmenizi bile sağlıyor.

Vadinin düzgün bir patikası yok benim de durmaya. Rahat rahat dolaşmak mümkün değil.

Dervent Vadisi

Hoplaya zıplaya yukarıya doğru çıktıkça manzara daha da muhteşem bir hal alıyor. Uzaklarda Avanos’u bile görebilmek mümkün.

Dervent Vadisi

Hep söylüyorum her açıdan fotoğraflarını koysam bile bu doğal güzelliğin insanın içinde uyandırdığı hissi tarif edebilmem mümkün değil. Burayı gözünüzle görmeniz lazım.

Bu bölgede en dikkatimi çeken şey gelen turistlerin % 80’inin uzak doğulu olması.  Uzun kollu elbiseler, kafalarında şapka, gözlerinde kara gözlük, ağızlarında maske ve ellerinde şemsiye.

Dervent Vadisi

Özellikle Koreliler bizim memleketimize bizden daha meraklı. Tekerlekli sandalye ile vadiyi gezmeye gelen Korelileri gördük.

Hediyelik ya da ev için aksesuar almak isterseniz park yeri etrafında Kapadokya bölgesine özgü çeşitli hediyelik eşyaların satıldığı yerler de var.

Değerlendirme

Bu kadar güzel bir yer ile ilgili eleştiri ve tavsiyelerime gelince bu güzelliği korumak tüm ziyaretçilerin görevi ve sorumluluğu olmalı. Ancak, etrafa özellikle de çok ziyaret edilmeyen mağara-yerlerin içine atılmış pet şişeler ve ambalaj atıkları sinirleri bozmak için ideal.

Dervent Vadisi

Detaylı bir gezi ve fotoğraf çekimi için buraya sabahtan ve dinlenmiş olarak en az yarım gün ayırmalı, spor ayakkabısı ve rahat kıyafetlerle gitmelisiniz.

Turla gelmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum çünkü gördüğüm kadarıyla burada yaptıkları gezi 15 dakikalık ihtiyaç ve kaya deve ile selfie niteliğinde. Vadi ile pek alakaları yok.

Ulaşım ile ilgili seçeneği çok memnun kaldığım için yukarıda ilgili başlıkta belirttim.

Yaptığınız programlara yakınlardaki Zelve Açık Hava Müzesi ve Paşabağ Vadisi‘ni de eklemeyi sakın unutmayın.

Dervent Vadisi ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Kapadokya ile ilgili diğer yazılar için Kapadokya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version