Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kapadokya’nın Başkenti Göreme Gezisi

Yazı Dizisi : Kapadokya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kapadokya’nın Başkenti Göreme Gezisi bölgeyi anlayabilmek için bence doğru bir başlangıç faaliyeti.

Bu geziyi harika kılmanın birinci şartı ise bağımsız olmak. Bağımsızlık derken tüm zamanlamayı ve tüm gidilecek yerleri sadece ama sadece sizin planlamanızdan bahsediyorum.

Genel olarak hepimiz çalıştığımız için bu bölgeye ya günübirlik ya gecelik ya da en fazla hafta sonu 2 gecelik selfie turları ile geliyoruz sonra ise sadece ve sadece bir o vadi bir o tepe koşturuyoruz.

Kapadokya bir kültür ise Göreme o kültürün tam olarak merkezi. Bu nedenle bir tur programına sığamayacak kadar özel ve yaşanması gereken bir yer.

Göreme’de Bir Peri Bacası

Göreme, peri bacaları ile bütünleşmiş küçük bir kasaba. En önemli özelliği şehrin merkezinde bile peri bacalarını görebilmeniz.

Konuyu biraz açmakta fayda var. Bundan 50 milyon yıl kadar önce Kapadokya bölgesi bir iç denizmiş. Çevredeki yanardağların faaliyete geçmesiyle bölgedeki yüksek ısı nedeniyle deniz kurumuş.

Erciyes Dağı ve Hasan Dağı kaynaklı püsküren lavlar tıpkı kocaman bir kasenin içini doldurur gibi denizin yerini doldurmuş. Milyonlarca yıl boyunca akarsular lavların soğumasıyla oluşan yumuşak kayayı aşındırarak derin vadiler oluşturmuş.

Göreme

Esen kuvvetli rüzgarlar ise peri bacalarına bugünkü şeklini vermiş. Bölgedeki her vadinin kayaç yapısı ve rüzgarı alış açısı birbirinden farklı.

Bu nedenle vadilerdeki peri bacası oluşumu da farklılıklar gösteriyor. İşte bu olağanüstü oluşumlar aynı zamanda kışın ılık, yazın serin yani her mevsim için uygun iç iklim koşulları taşıyorlar.

Göreme’de Bir Peri Bacası

Bu nedenle de Göreme, Hititlerden beri iskan görmüş olan bir kasaba. Yakın dönemde meyve sebze saklamak için kullanılan peri bacalarının kültürel potansiyeli fark edilince bölge Göreme Milli Parkı adıyla koruma altına alınarak  Dünya Miras Listesi’nde yerini almış. Günümüzde ise peri bacaları sadece turizme hizmet ediyor.

Ben de bu yazımda sizlere Göreme’de turlardan bağımsız olarak yapmanız gerekenleri ve gezilecek yerleri anlatacağım.

Göreme Gezisi

Göreme’de Ulaşım

Bölge arabanız varsa/kiralarsanız rahatlıkla gezebileceğiniz bir ortama sahip. Çünkü tüm Göreme Milli Parkı 20 km kenarlı olan eş kenar üçgen gibi.

Arabanız yoksa ve kalabalıksanız zaman kaybını asgari seviyeye indirmek ve direkt fotoğraf çekeceğinin noktaya ulaşabilmek için bir taksi ile anlaşmanızı tavsiye ediyorum.

Biz böyle bir anlaşma yaptık. Bias Bey ile tüm öğleden sonra bölgedeki tüm fotoğraf çekilmesi gereken noktaları gezdik. Hiçbir şekilde bekleme parası vermeden rahat bir şekilde foto çekimlerimizi yaptık.

Kendisi taksimetreyi açık tuttu. Turumuz bittiğinde taksimetre 300 TL gösteriyordu. Biz sadece 230 TL (2018) verdik. Bölgede yapılacak bu tip turlar için adam başı 60 TL alındığını ve kısıtlı zamanda kalabalık foto çekimi yapabildiğiniz düşünüldüğünde tamamen sizin planınız ve kestirme yolları daha eklerseniz dürüst ve nazik Bias Bey ile hareket etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Cep Tel 0541 509 61 77

Göreme’de Gezilecek Yerler

Göreme hem kendi içerisinde hem de yakın çevresinde gezilecek görülecek yerler açısından oldukça zengin bir kasaba. En önemli özelliği Kapadokya’nın tam ortasında yer alması sebebiyle her yere de yakın oluşu. Bunu çok iyi değerlendirmek gerek.

-Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi

İlk durağımız kasabaya hakim bir noktada yer alan Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi.

Gün batımını seyredebileceğiniz Aşıklar Tepesi bu yer son yıllarda oldukça popüler olmuş. Fotoğrafçıların gözde mekanı.

Yürüyecek mesafede yer alan tepe Göreme’nin en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz konumda yer alıyor. Özellikle de hava karardıktan sonra..

Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi

Özellikle gün batımına yakın zamanda kasabanın merkezinden tepeye doğru bir hareketlilik başlıyor. Göreme sadece güzel bir kasaba değil aynı zaman da gez gez bitmeyen bir açık hava müzesi.

Fotoğraftaki doğallığa bakar mısınız. Hala betona karşı direnen ender yerlerden. Aile, çiftler, balayı, sanatsal gurup çalışmaları, film çekimleri, her türlü keseye ve zevke hitap eden oteller, konaklar, pansiyonlar, evler, yazı ayrı kışı güzellikler.

Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi

Gelirken gördüm buraya hala arabayla gelmeye çalışanlar var. Arkadaş 10 dakika yürüsen etrafa baka baka zevk ala ala tepeye çıksan olmaz tabii ki. Adam arabayla buraya geliyor ufacık parkta yer yok tekrar aşağıya dönüyor. Hem gün batımını kaçırıyor hem de sinir içerisinde kalıyor. Tam bir kepazelik.

Buradaki en büyük problem araba ile gelmeyi tercih ederseniz park alanının oldukça kısıtlı, yer darlığı nedeniyle manevra yapmanın oldukça zor olması. Bu nedenle her hangi bir engeliniz yoksa buraya yürüyerek gelmeyi tercih edin.

Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi Gün Batımı

Gün batımı saatinde tepeye dik olarak vuran güneş renkleri yumuşatıp fotoğrafı tablolaştırıyor.

Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi Gün Batımı

Bu fırsatı kaçırmayan ziyaretçiler Göreme’ye karşı  en güzel pozlarını veriyor. Bazıları ise gün batımına karşı atıştırmalıkları ile güzel sohbetlere dalıyor.

İşin güzel tarafı burada her türlü çerez ve içecek ihtiyacını karşılayacak Sunset Cafe Aydın Kırağı adında güzel bir işletme var ve çevresinde sizler için piknik tipi oturacak yerler de bulunuyor. Böyle bir ortamda muhabbet ne kadar hoş olur değil mi?

Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi Gün Batımı

Gün battıktan sonra ise o muhteşem manzara ortaya çıkıyor. Burası Kapadokya’da manzara eşliğinde çay, kahve ya da şarabınızı yudumlayabileceğiniz güzel yerlerden biri. Uzaklarda kolyeye benzer ışıltılarını gördüğünüz tepe ise Kapadokya’nın çatısı olan Uçhisar ve Kalesi. İnsan gördüğü görüntü ile büyüleniyor.

Göreme’de kalacaksanız ya da bir gecenizi Göreme’de geçirecekseniz mutlaka bu tepeye gitmelisiniz. Aklımdayken tercih ederseniz burası sabahları balonların kalkışlarını fotoğraflamak için de ideal bir nokta.

-Kızıl Vadi

Kızıl Vadi bana göre Kapadokya’da tüm arkadaşlarımın mutlaka gün batımında görmesi gerektiğini düşündüğüm yer. Hatta gün batımında olunması gereken ilk yer.

Kızıl vadi Dünyada eşi benzeri olmayan bir doğa harikası. Kendinizi Ayda veya Marsta hissediyorsunuz.

Kızıl Vadi Gün Batımı

Göreme’ye sadece 7 km mesafede bulunan Kızıl Vadi bölgeye gelen tüm ziyaretçilerin de gözdesi. Burada güneşin kızıllığı vadiye düştüğünde unutulması imkansız kareler yakalama fırsatı da bulacaksınız.

Üstelik gün batımında vadi kızıla dönerken kahvenizi, çayınızı ya da şarabınızı yudumlamak için güzel bir mekan da var.

Kızıl Vadi Gün Batımı

Naçizane tavsiyem vadiye inmek istiyorsanız daha erken vakitlerde gelmeniz ayrıca bu vadi diğer vadilerle de bir şekilde kesiştiği için ayrı bir vadi turu planlamanız.

Kızıl Vadi ile ilgili tüm deneyimlerimi ve fotoğraflarımı Kızıl Vadi’de Gün Batımı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Göreme Açık Hava Müzesi

Peri bacalarıyla, kiliseleriyle ve develeriyle muhteşem bir yer. Dile kolay koca bir tarihi barındırıyor.

Göreme Açık Hava Müzesi

Hristiyanlığın gelişiminde tarihi bir rol oynamış. Dünya’daki tek rakibi yine aynı bölgedeki Zelve Açık Hava Müzesi.

Göreme Açık Hava Müzesi

Böyle önemli bir yeri özetlememek  adına ayrı bir yazı da yazdık. Açık hava müzesi ile ilgili tüm detayları değerli yazarımız Müjgan ÜNAL tarafından kaleme alınan Göreme Açık Hava Müzesi başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Göreme’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bu konuyla ilgili olarak Kapadokya özelinde bir çalışma yaptık. Tüm bölgede en iyileri görme ve değerlendirme şansımız oldu.

Nostalji Restaurant

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Sadece Göreme’nin değil Kapadokya’nın bile kendine özgü bir yemek kültürü kesinlikle yok. Böyle bir beklentiniz olmasın ve beklemeyin.

Nostalji Restaurant

Ancak aynı Kapadokya’nın peri bacaları manzarası eşliğinde güzel sohbet kültürü fazlasıyla var. Göreme ise açık ara bunun en güzel yeri.

Bu konudaki Göreme dahil deneyimlediğimiz yerleri detaylı olarak Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?  başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Hatta eşinize ya da sevgilinize güzel bir sürpriz yapmak istiyorsanız gideceğiniz yeri de…

Değerlendirme

Eğer Kapadokya’ya gelirseniz konaklama planınızın en az bir gününü buraya ayırın. Tek konaklama noktası planlamışsanız o zaman burada kalın.

Her ziyaretin yeni bir şey katacağı kesin. Doğal ve kültürel zenginliklerimizi bu kadar güzel anlatan yer yoktur sanırım Türkiye’de.

Göreme Kırsalı

Yeryüzünün en ilginç coğrafi ve tarihi alanlarından birisi. Herkes yolunu mutlaka buraya düşürüp peri bacalarının kartpostallardakinden çok daha fazlasını ifade ettiğini görmeli.

Her ne kadar insanoğlu buraları da bozmaya çalışmış olsa da hala görülecek çok şey var. Gezmeye incelemeye doyamıyor insan.

Göreme’de inşaat sektörünün el attığı yerler dışında doğanın oluşumu ile insan elinin ustalığı bir masal gibi büyülüyor gezenleri. Gidin görün düşleyin. Beyaz atlar ülkesinde size ait masalı yazın!

Göreme ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Kapadokya ile ilgili diğer yazılar için Kapadokya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version