Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kızıl Vadi’de Gün Batımı

Yazı Dizisi : Kapadokya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kızıl Vadi’de Gün Batımına şahit olmak inanın bir gezginin hayatında yaşayabileceği en güzel anlardan biri. Çünkü söz konusu vadi bence Dünya’da güneşin en güzel battığı yerler arasında.

Kızıl Vadi denmesinin sebebi de zaten gün batımı. Güneş batarken tüm vadi zemini kırmızı tüf kayalardan oluştuğu için gözlerinizi bile alamayacağınız inanılmaz bir sahneye dönüşüyor.

İşte bu sahne Kapadokya’nın kesinlikle görülmesi gereken final sahnesidir. Özeldir; bu nedenle de yalnızlık değil, birliktelik ister. Paylaşılmak değil, gerçekten hissedilmek ister.

Kızıl Vadi’de Gün Batımı

Ben de bu hislerle günümüzde hala el değmeden kalabilmiş ama dünyanın bildiği bu vadideki geçişi sırasıyla fotoğraflarla anlatmak istiyorum sizlere.

Kızıl Vadi’ye Ulaşım

Kızıl Vadi’ye giden toplu bir ulaşım aracı yok. Vadinin Göreme’ye uzaklığı sadece 7 km. Aracınız varsa Göreme’den buraya 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Taksi tutarsanız 25 TL (2018) ödersiniz. Otopark ücreti 3 TL (2018).

Gün Batımına Doğru

Güneş tüm gün sizi terletirken gün batımına doğru tersine içinizi ürperten hafif bir rüzgar hissedersiniz.

Rengarenk dal çiçekler hafiften hafiften sallanıp kabullenir gün batışını.

Kızıl Vadi’de Gün Batımı

O saatler buralarda gelinlerin de saatleridir. Damat adayları ile birlikte vadiye karşı en güzel pozlar verilmeye çalışılır. Hatta bazen riskler bile alınır.

Neredeyse yaptığım tüm albümlerde söylediğim gibi bir yerin güzelliğini gelin ve damatlardan anlarsınız. Çünkü mutluluk fotoğraflarını her zaman her şeyi göze alarak en güzel yerde çektirmek isterler.

Kızıl Vadi’de Gün Batımı

Ve gün yavaş yavaş batmaya başlar vadi hafiften hafiften kızıllaşır. Hava karardıkça kendinizi sandalyenizde yönetmen gibi hissedersiniz. Renkler size o kadar yakındır ki elinize bir fırça alıp değiştirebileceğinizi zannedersiniz.

Kızıl Vadi’de Gün Batımı

Ancak renkler karmaşıktır. Korkutur. Gün batımı mı korku filmi mi anlayamazsınız. Köşenize siner sadece seyredersiniz.

İşte bu yüzden Kapadokya’da beni en çok etkileyen ve bence bölgeye gelen arkadaşlarımın birinci öncelikle görmesi gereken yerlerden biri burası oldu.

Şanslıyım kabul ediyorum. İnanılmaz bir görüntü. Zaten her zaman olmazmış. Böyle bir fotoğrafı çekebildiğim içim çok mutluyum. Darısı sizin başınıza arkadaşlar. Bu fotoğrafı yer belirtmeden daha önce yaydım adına da kızgın gökyüzü (angry sky) dedim.

Gün Batımı ve Fotoğrafçılar

Bir ara fotoğraf çekerken arkama baktım. Neredeyse bölgeye gelen tüm foto severler sanırım buradaydı. Hepsinde hani büyük şehirlerdeki zamanın bir yerlere ulaşma telaşını var ya işte tam onu görebiliyorsunuz. Çok haklılar. Gördüğünüz sadece bir kare içerisindekiler.

Herkes aşırı telaşlı, zaman çok kısa ve hepsi muhteşem bir ışık eşliğinde en iyi çekimlerini yapmaya çalışıyor. İzlediğiniz manzaraya doyamıyorsunuz. Eşi benzeri yok, büyüleyici. Oradaki atmosfer fotoğraflarda görülenden çok daha etkileyici.

Kızıl Vadi’de Ne Yenir?

Gün batarken ne yiyip içeceğinizi  de düşünmenize gerek yok. Çünkü vadiye bakan tepede gün batarken her türlü ihtiyacınızı giderebileceğiniz bir restoran var. Adı Kızılvadi Restaurant.  İşte tam da burada vadi kızıla dönerken kahvenizi, çayınızı ya da içkinizi yudumlamak gerçekten de harika bir şey.

Değerlendirme

Baştan söylediğim gibi Kızıl Vadi’de gün batımı Kapadokya gezginlerinin için birinci önceliğidir. Ailenizle, eşinizle ya da sevgilinizle buralara gelirseniz bir gün batımını buraya ayıracaksınız. Yapılmazsa Kapadokya gezisi eksik kalır.

Bir tiyo da size benden. O kadar özeldir ki bence Türkiye’de evlenme teklifi yapılabilecek ender yerlerden biridir. Hayır denme ihtimali zayıftır. Mutlaka bunu da değerlendirin.

Kapadokya ile ilgili diğer yazılar için Kapadokya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version