Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Yazın Yaptığımız Barselona Gezisi

Yazı Dizisi : Barselona Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yazın Yaptığımız Barselona Gezisi bizim için yaşamayı seven insanların şehrini görmek, özenmek ve hatta kıskanmak için de bir vesile oldu….

Gerçekten de öyle. Bu şehirde yaptığımız tüm gezi süresinde gördüğümüz ve anladığımız tek şey bu. Şehirde yaşayan herkes sadece ama sadece güzel vakit geçirmeye odaklanmış gibi. İnanın imrenmemek elde değil…

Barselona; sanat ortamı, müzik kültürü, tarihi, mimarisi ve gastronomisi ile enteresan bir kent. Aynı zamanda İspanya’da çok önemli bir iş ve turizm merkezi ama…

Barselona Eski Liman (Port Vell)

Tüm bu özellikleri ile birlikte farklı semtlerde, küçük, şirin ve daracık sokak aralarında tarihin ve mimarinin fotoğraflarını çekerek, müzelerde, sahnelerde, restoranlarda  güçlü sanata, gerçek eğlenceye ve muhteşem yemeklere doyarak ve en son Dünya ile beraber plajlarının da keyfini çıkartarak keşfedebileceğiniz mükemmel de bir şehir.

Yani bir çok rehberinde söylediği gibi yaşamak lazım Barselona’yı…

Barselona Gezisi

Barselona’da Ulaşım

Barselona’yı rahat gezebilmek için öncelikle ulaşım sistemini öğrenmek şart. Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandık. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alabilirim.

-Barselona El Prat Havaalanı (BCN)’ndan Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

El Prat Havaalanı Barselona’nın 14 km güneybatısında bulunuyor. Yaklaşık yıllık 50 milyon yolcusu olan büyük bir havaalanı.

Barselona İspanya Meydanı (Plaça d’Espanya)

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Barselona ‘ya girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2019). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum.

İtiraf etmemiz gerekirse kontrol açısından baktığımda sanırım Avrupa’da şimdiye kadar en kolay geçişi Barselona’da yaptık.

Havaalanından şehre ulaşmanın en kolay yolu metro. Geldiğiniz yere göre Terminal 1 de iseniz bina içerisinden ya da Terminal 2 ‘de iseniz binanın dışında tren istasyonun yanından L9 Sud hattını kullanarak şehre ulaşabilirsiniz. Bu hat üzerinde de kalacağınız yerlere göre L1, L3 ve L5 hatlarına aktarma yapabilirsiniz.

Aerobús toplu taşıma araçları ile Katalonya Meydanı (Plaça Catalunya)’na ya da İspanya Meydanı (Plaça d’Espanya)’na kişi başı 5,9 € ödeyerek ulaşmanız da mümkün.

Tren tercihi olanlar ise Terminal 2’de bulunan Aeropuerto İstasyonu’ndan şehir merkezine 30 dakikada bir kalkan (06: 00-23: 00) trenler ile ulaşabilir. Trenler, Passeig de Gracia İstasyonu ya da Sants Estacio İstasyonu’nda duruyor. Geri dönüşte ise aynı istasyonlardan trene binip tekrar havaalanına ulaşabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim tüm toplu ulaşım araçlarını Barcelona Card ile ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Havaalanından şehir merkezine arabayla 20-30 dakikada ulaşmak mümkün. 3-4 kişiyseniz taksi tutmak da bir seçenek. Tahmini tutar ise 30-35 €.

-Barcelona Card

Ülkeye giriş yaptıktan sonra ilk yapacağınız şey bagajınızı aldıktan sonra havaalanında bulunan turistik bilgi ofislerinden size süre olarak en uygun olan kartı almak.

Barselona Eski Liman (Port Vell)

Barselona müzeleriyle ünlü bir şehir. Bu kart ile şehir içerisinde olmak kaydıyla her türlü ulaşım aracına (gece otobüsleri hariç) sınırsız binebilir 20’in üzerinde müzeye ücretsiz girebilir ve birçok yerde % 70’e kadar indirim alabilirsiniz. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve haritası da veriyorlar.

Fiyatlara gelince 2-5 günlük kartlar var. Çocuklar için ücret yarıdan fazla düşüyor. 2 günlük  kart için kişi başı 40,5 € , 4-12 yaş çocuklar için 18,9 € ödüyorsunuz. Kendinize uygun kartı seçmek için tıklayınız.  Kartı isterseniz telefonunuza indirmeniz de mümkün.

-Metro

Barselona’nın turistik gezi güzergahını da kapsayan 11 hattan oluşan bir metro sistemi var.

Barselona Metro Sistemi

75 dakika tüm ulaşım sisteminde geçerli tek bilet 2,4 €. 24 saat geçerli bilet ise 8,6 €. Ulaşım kartları ve erişimleri ile ilgili tüm seçenekler için tıklayınız.

-Otobüs

75 dakika tüm ulaşım sisteminde geçerli tek bilet 2,4 €. 24 saat geçerli bilet ise 8,6 €.

Katalonya Meydanı (Plaça de Catalunya)

Barselona’yı isterseniz 3 farklı rotada çalışan “Hop on Hop off ” otobüsler ile gezebilirsiniz. Bunun için 1 günlük otobüs servisi için kişi başı 30 €, 2 günlük otobüs servisi için kişi başı 40 € ödemeniz gerekiyor. Çocuklar için bu ücretler yarı yarıya düşüyor.

-Tren

Barselona’da yapacağınız tren yolculukları 6 zone kapsamında R1, R2, R2 north, R2 south, R3, R4, R7, R8 hatlarında yapılmakta. Barselona merkezde kalanların kullanacağı Zone 1 kapsamındaki tren bilet ücreti kişi başı 2,2 €.  Zaman çizelgesi ve istasyonlar için tıklayınız. 

-Taksi

Taksimetre açılış hafta içi 2,1 €, taksiyi çağırırsanız 3,4 €, ücret ise 1,1 €/Km; hafta sonu ise taksimetre açılış 2,3 €, taksi çağırırsanız açılış 4,5 €, ücret ise 1,4 €/km olarak uygulanıyor.

3-4 kişi için taksi her zaman uygun. Bu arada Katalan şoförlerin araçlarına sakın binmeyin ayak üstü kazıklıyorlar. Göçmenlere binmeye çalışın hatta Türk olduğunuzu söyleyin. Önceden anlaşıp binin ki gönlünüz rahat olsun. Ortalama olarak 10-15 dakikalık bir yolculuk 10 € civarında tutuyor. Bütün caddelerde neredeyse 100 m arayla kırmızı ışık var. Adamlar bilerek yavaş gidip ışıklara takılıyor ve ücreti şişirmeye çalışıyor. Bilginize…

Barselona’da Gezilecek Yerler

-La Sagrada Familia

Popüler mimar Antoni Gaudi tarafından tasarlanan Katalan modernizminin baş yapıtı Sagrada Familia, şehrin de bir nevi sembolü.

La Sagrada Familia

1882 yılında Francesc de Paula Villar tarafından Gotik  tarzda tasarlanan orijinal Sagrada Familia Kilisesi’nin tasarımı mimar ölünce projeye devam eden Antoni Gaudí tarafından değiştirilerek bugünkü şekli verilmiş.

Gaudi, yapımı üstlenmesinin ardından hayatını ölene dek bu yapıyı tamamlamaya adamış. Bugün bile binanın yanına gidip baktığınızda Gaudi’nin yaptıkları ile yeni yapılanlar arasındaki farkı hemen görebiliyorsunuz.

Barselona Plaça de Gaudí

Gaudi ölünceye kadar bu yapı üzerinde çalışmış ancak bir tramvay kazası ile 1926 yılında kiliseyi bitiremeden ölmüş. Kilise ve çevresi bugün UNESCO Dünya Mirası Alanları listesinde yer alıyor.

La Sagrada Familia

İnşa süreci halen devam eden tarihi yapının tek inşa kaynağı sadece bağışlar. Yetkililerin söylediğine göre kaynak olarak sadece bağışlar kullanıldığından inşaatın da en az 20-30 sene daha devam edeceği öngörülüyor. Ancak Gaudi’nin ölümünün 100. yılında yani 2026 yılında bitirilmesi için de çalışmalar olduğu söyleniyor.

La Sagrada Familia

Halen bitmemiş söz konusu kiliseye 09.00:20.00 saatleri arasında 15 € ücret ödeyerek girebilirsiniz. Ancak gerçekten çok uzun bir kuyruk var. Mutlaka önceden İnternetten bilet almalısınız.

Passion Kulesi

2 saat kadar sürecek bu gezi sürecinde Gaudi’nin bitirdiği tek kule olan Passion Kulesi’ne çıkmak ve sıra beklememek istiyorsanız içerideki müze girişi de dahil 33 € ödemeniz gerekiyor. Değerlendirmek için tıklayınız.  İnerken ise 400 basamaklı merdivenleri kullanıyorsunuz.

Barselona Plaça de Gaudí

Kilisenin en güzel fotoğraflarını ise hemen karşı tarafında buluban Plaça de Gaudí Parkı’ndan çekebilirsiniz. Buraya ise metro L2/L5  (Sagrada Família), tren (Passeig de Gràcia) ve 19, d50, N1 ve N7 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Parc Güell

Dünya’nın en etkileyici parklarından biri. Doğa ve mimarinin uyumunu simgeliyor. Yine popüler mimar Antoni Gaudi tarafından tasarlanmış ve 1900-1914 yılları arasında inşa edilmiş.

Parc Güell

Aslında her biri birbirinden farklı evlerden oluşan bir toplu konut projesi olmasına rağmen Gaudi’nin en renkli ve eğlenceli eserlerinden biri. Ekonomik sebeplerden dolayı sonlandıramamış.

Projeden bir tek ev satılmış geri kalan kısmı ise belediyeye devredilmiş. Mirasçılar şu an bu evde oturmasa da satmıyor da. Çünkü değer biçilemiyor.

Gaudi’nin inanılmaz hayal gücü, Barselona’yı ziyaret eden dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri şaşırtabiliyor. Parkın içerisinde ayrıca para ödenerek girilen Gaudi Evi Müzesi de (Casa Museu Gaudi) var.

Parc Güell Casa Del Guarda

Parc Güell, her gün saat  08: 00-15: 30 saatleri arasında açık ama seanslar halinde girilebiliyor. UNESCO Dünya Mirası statüsüne layık görülen ve harika bir şehir planlaması örneği olan parkı kişi başı 10,5  € ödeyerek gezebilirsiniz. Sabah 07.00-08:00 arası gidilirse bilet kontrolü başlamadan da girilebildiği söyleniyor. Gezi yaklaşık 2 saat sürüyor. Ancak internetten mutlaka bilet almanız gerekiyor. Bu ücret ile Casa Del Guarda’ya da girebiliyorsunuz.

Eğer hiç beklememek, rehber eşliğinde gezmek ve ünlü “El Drac” semender heykelini görmek istiyorsanız 25,6 € ödemeniz gerekiyor.

Antoni Gaudi’nin 1906’dan 1925 yılının sonlarına kadar ikamet ettiği Gaudi Evi Müzesi’ne (Casa Museu Gaudi) girebilmek için ek olarak kişi başı 7,5 € ödemeniz gerekiyor.

Buraya 24, 92 ve 116 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Neu Camp Stadı (Camp Nou)

Barselona Neu Camp Stadı

FC Barcelona Müzesi (Museo del Fútbol Club Barcelona) halen FC Barcelona tarafından kullanılmakta olan Neu Camp Stadı’nda bulunuyor.

Messi’nin Altın Ayakkabıları FC Barcelona Müzesi

Müzede sadece futbol yok. Müzede FC Barcelona’ya ait tüm branşlarda tüm başarılar sergileniyor. Örneğin Obama vb. Dünya’nın sayılı insanlarına verdikleri formalar da var. Pau Gasol’ün inanılmaz büyük ayakkabıları da.

Barselona Neu Camp Stadı

Ziyaret sırasında soyunma odalarını, oyuncu tünellerini, basın odasını, kupa odasını, Messi Bölgesi ve Neu Camp Stadı’nı gezebiliyorsunuz.

Bu arada gezinizi sakın pazar gününe bırakmayın. Zira saat 14:30’da müze kapanıyor. Sabahtan da müze epey kalabalık oluyor. Fotoğraf çekilemiyor ya da küçükler maç yaptığı için stadın zeminine indirmiyorlar. 

Neu Camp Stadı

FC Barcelona Müzesi, stadın kullanım durumuna göre her gün açık. İçeride ayrıca takım ile ilgili her türlü anı ya da hediyelik alışverişi yapabileceğiniz bir mağaza da bulunuyor.

Neu Camp Stadı

Ayrıca isterseniz stat girişinde bir şeyler yemek ya da içmek için güzel mekanlar da var.

Barselona Neu Camp Stadı

Müzeye kişi başı 26,5 € (13 yaş altı 21,5 €) ödeyerek gezebilirsiniz. Adamlar gerçekten zeki. Bir stadı bile bu kadar çok bir paraya pazarlayabiliyorlar.

Bu arada görülen maçlar kızlar erkekler karışık yapılıyor. Alt yapıdaki çocukların kendi yaşları itibariyle çok iyi oynadığını söylemek mümkün.

Neu Camp Stadı , Barselona’nın en merkezi yeri olan Katalonya Meydanı’ndan yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunuyor. Buraya metro L3 (Palau Reial)/L5 (Collblanc), tren T1, T2, T3 (Avinguda de Xile) ve 50, 54, 75, 113, D20, H8, ve H10 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz. 3-4 kişiyseniz taksi kullanabilirsiniz.

-Katalonya Meydanı (Plaça de Catalunya)

La Rambla’nın başlangıç noktasında yer alan Katalonya Meydanı aslında Barselona’nın kalbi sayılır.

Barselona Katalonya Meydanı

5 hektarlık bir alanı kaplayan meydan 1927’de Kral Alfonso XIII tarafından açılmış. Şehir, 1929 Uluslararası Fuarı’na hazırlanırken Barselona’nın en lüks otelleri ve barları bu meydan çevresinde inşa edilmiş.

Barselona Katalonya Meydanı

Ünlü La Rambla Bulvarı ‘nın başlangıcı bu meydanda bulunuyor. Hard Rock Cafe, tapas barlar ve El Corte Ingles AVM bu meydanda bulunuyor.

Barselona Katalonya Meydanı

Buraya metro L1 / L3 /L6 / L7 (Catalunya), tren  (Catalunya) ve 14, 24, 41, 42, 55, 58, 59, 67, 68, 91, H16 ve V15 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-La Rambla

Katalonya Meydanı ile sahilde bulunan Kristof Kolomb Anıtı arasında devam eden 1,2 km uzunluğu ile Dünya’nın en ünlü bulvarlarından biri. Barselona’yı ziyaret eden herkesin mutlaka uğradığı  bu yaya bulvarı, artık neredeyse şehirde herkesin de buluşma yeri olmuş durumda

Barselona La Rambla

Özellikle yürüme yolu üzerindeki çiçekçiler harika. Barselona Opera Binası (Gran Teatre del Liceu), Palau de la Virreina, muhteşem Boqueria Pazarı (La Boqueria) ve Kraliyet Meydanı (Plaça Reial) bu cadde üzerinde bulunuyor.

–La Boqueria

La Boqueria, Barselona’nın Dünyaca ünlü yerel pazarı. La Rambla’dan sahile doğru yürürken sağ tarafta yer alıyor. Şehri ziyaret eden herkesin mutlaka uğradığı 1840 yılından beri açık olan pazar Barselona’da yaşamı hissetmek ve seyretmek için ideal yer.

Şehirde en taze sebze, meyve ve deniz ürünlerini burada satın alabilir ya da yiyebilirsiniz. Bu pazar ile ilgili tüm deneyimlerimizi detaylı olarak Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Kraliyet Meydanı (Plaça Reial)

Kraliyet Meydanı, La Rambla’dan sahile doğru yürürken sol tarafta yer alan zarif meydan özellikle geceleri Barselona’nın en hareketli yerlerden biri ve gece hayatının merkezi. Akşamları restoranları, geceleri ise kulüpleri ile ünlü. Akşam saatlerinde sokak sanatçılarının da şovlarına ev sahipliği yapıyor.

Barselona Kraliyet Meydanı

Mimar Francesc Molina  tarafından monarşiyi yüceltmek amacıyla 1835 yılında bir kare olarak tasarlanarak inşa edilmiş.

Meydanın tam ortasında Kral Ferdinand VII’ün at sırtında bir heykeli var. Bu meydanda da Antoni Gaudí’nin dokunuşlarını görmek mümkün. Meydanı, Gaudi’nin tasarladığı üç güzeller çeşmesi ve lambalar süslüyor. Yine görülen kemerler de Gaudi’ye ait. Meydanın etrafında o dönemim asil ve zengin ailelerinin evleri bulunuyor.

Flomenko seyretmeden dönmem diyenler için Flamenko Dans Tiyatrosu (Los Tarantos Flamenco)’da bu meydanda bulunuyor. Dans gösterisi muhteşem. Hayatınızda görebileceğiniz en muhteşem şovlarından biri.

Flamenko Dans Tiyatrosu

Sangria eşliğinde yemekli olarak da düşünebilirsiniz ancak yemeklerin çok güzel olduğunu söyleyemem. Karnınızı doyurup gösteriyi izlemeniz bence daha doğru.

Mekan küçük ve samimi. Dolayısı ile gösteriyi de daha yakından izleyebiliyorsunuz. Çıkışta da La Rambla’dasınız daha ne istiyorsunuz. Yalnız 20.30, 21.30 ve 22.30 matineleri var. Bileti de mekana giderseniz yarım saat önceden almanız mümkün. Talep çok fazla bunu dikkate almak lazım. Sadece yarım saatlik şov için kişi başı 15 € ödeyeceksiniz. Değer mi kesinlikle…

Barselona La Rambla

Buraya metro L1/L3 (Liceu)/L6/L7 (Catalunya), tren  (Catalunya) ve 14, 24, 41, 42, 55, 58, 59, 67, 68, 91, H16 ve V15 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Eski Liman (Port Vell)

La Rambla ‘nın başlangıç noktasında yer alan Port Vell, Kristof Kolomb Anıtı (Mirador de Colom) ile başlıyor.

Barselona Port Vell

Buradan Rambla de Mar olarak bilinen ahşap geçit ile devam ediyor ve güzel bir AVM olan Maremagnum’a içine alıyor.

–Kristof Kolomb Anıtı (Mirador de Colom)

Kristof Kolomb, Amerika’ya yaptığı yolculuktan döndüğünde memleketi Cenova’ya değil ilk olarak Barselona’ya gelmiş. Barselonalılar da bu olayın hatırasına şehre ilk ayak bastığı noktada 1888 yılında bir Kristof Kolomb Anıtı inşa etmiş.

Bulvarın sonunda bulunan Columbus Anıtı, hem şehrin ve hem de limanın nefis panoramik manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz 60 metre yüksekliğinde bir anıt. Bahse konu anıta kişi başı 5,4 € ödeyerek asansör ile çıkmak mümkün.

–Yat Limanı ve Uluslararası Liman

Barselona Port Vell

Eski liman bölgesi bugün ikiye ayrılmış durumda. Fotoğrafta gördüğünüz ve limanın sol tarafında kalan bölgede küçük tekne ve yatlar var.

Barselona Port Vell

Burada 100 yıllık okyanus geçen tekneleri görmek de mümkün.

–Rambla de Mar

Rambla de Mar

Maremagnum AVM ve akvaryumu sahile bağlayan Rambla de Mar oldukça estetik bir görünüme sahip

Barselona Rambla de Mar

Özellikle geceleri fotoğraf çektirmek için çok güzel bir sahne. Maremagnum AVM ise gerçekten Barselona’nın en hareketli yerlerinden biri. Özellikle de güzel yemekler yiyebileceğiniz bir yer.

-Maremagnum AVM

Burada güzel liman manzarası eşliğinde çok güzel vakit geçirebilir ya da yemek yiyebilirsiniz.

Maremagnum AVM

Bu bölge ile ilgili tüm deneyimlerimizi detaylı olarak Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ?  başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Amerigo Vespucci

Sanırım çok şanslıyız biz oradayken 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü İtalyan Donanması’nın yelkenli okul gemisi “Amerigo Vespucci” Barselona Limanı’nı ziyaret etti. Ziyaret kuyruğunu görseydiniz çok şaşırırdınız. Bu vesile ile İtalyan Deniz Harp Okulu öğrencilerini de görmüş olduk.

Amerigo Vespucci

Gemi aslına uygun olarak 1920 yılında yapılmaya başlanıp 1931 yılında hizmete girmiş. 70 metre boyunda ve 15 metre eninde, 5 serenli ve 3 adet direği var.  Geminin direk yüksekliği ise 54 metre. Geminin, eğitim amacı dışında İtalya’yı dünyada temsil etmek gibi bir görevi de varmış. Keşke biz de Savarona’yı böyle kullanabilseydik.

Buraya metro L3 (Drassanes) ve N9, N12, V17 ve 120 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-La Barcelonata

Bir zamanlar balıkçıların evi olan La Barcelonata özellikle de 1993 Olimpiyatları için yapılan yatırımlardan sonra bugün şehrin en çok ziyaret edilen ve popüler bölgelerinden biri haline gelmiş durumda.

La Barcelonata

Bu bölge ile ilgili tüm deneyimlerimizi detaylı olarak La Barceloneta , Akdeniz’in En Sosyal Plajı başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Montjuic Parkı (Parc de Montjuïc)

Barselona’ya hakim bir tepe olan Montjuic Parkı liman ve şehir merkezinin güneybatısında yer alıyor. Aslında Montjuic, Katalan dilinde Yahudi Tepesi demekmiş. Ortaçağ’da Yahudilerin şehirde yaşamalarına izin verilmediğinden burada yaşıyorlarmış.

Barselona Montjuic Parkı

Monjuic Parkı’nda; Monjuic Kalesi (Castell de Montjuïc), İspanyol Köyü (El Poble Espanyol), Olimpiyat Stadyumu (Estadi Olímpic Lluís), Sihirli Çeşme (Font Magica)  ve şehrin en önemli müzelerinden biri olan Katalonya Ulusal Sanat Müzesi (Museu Nacional d’Art de Catalunya) bulunuyor.

–Monjuic Kalesi (Castell de Montjuïc)

Monjuic Kalesi

1640 yılında inşa edilen kalenin tarihi önemi büyük çünkü bu kalenin 1653 yılında fethinden sonra Katalonya İspanya toprağı olmuş.

Monjuic Kalesi

Barselona’ya tepeden bakayım diyorsanız buraya gelmeniz lazım. Panoramik görüntüsü çok güzel. Yürüyerek gitmeye çalışmayın gerçekten yorulursunuz.

10.00:20.00 saatleri arasında açık olan kaleye İspanya Meydanı (Plaça d’Espanya)’ndan kalkan 150 numaralı otobüslere binerek de gelebilirsiniz.

Barselona Monjuic Kalesi

Tercihinize de bağlı olarak limandan teleferik de (10 €) var. Ancak yine de indikten sonra yürümeniz gerekiyor.  Kaleye giriş ise kişi başı 5 €.

–İspanyol Köyü (El Poble Espanyol)

Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia üzerinde bulunan İspanyol Köyü mimarinin, çağdaş sanatın, geleneksel el sanatlarının, dükkanların, gastronomi ve geleneklerin eşsiz bir birleşimi olan ve ailece ziyaret edebileceğiniz şehrin en popüler turistik mekanlarından biri.

Uluslararası Fuar için 1929 yılında inşa edilen köyde İspanya’nın 117 farklı bölgesini temsilen inşa edilmiş evler bulunuyor.

İspanyol Köyü 

İspanyol Köyü; her gün saat 09.00-12.00 saatleri arasında açık. Evin tüm orijinal mobilya ve dekorasyon korunmuş. Ayrıca olağanüstü bir arkeolojik cam koleksiyonu da bulunuyor.

Ayrıca bu köyde Picasso, Dalí ve Miró gibi çağdaş sanatçıların 300 eserine yer verilen Museu Fran Daurel de bulunuyor.

20. yy. başlarında  Geleneksel İspanyol yaşamını izleyebileceğiniz köye kişi başı 11,9 € ödeyerek girebilirsiniz. Bu bilet ile müzeye de girmeniz mümkün. Buraya metro L1/L3 (España) ve 13, 23 ve 150 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Olimpiyat Stadyumu (Estadi Olímpic Lluís)

Avinguda de l’Estadi üzerinde bulunan Olimpiyat Stadyumu döneminin mimari harikalarından biri. Uluslararası Fuar için 1929 yılında inşa edilen 54.000 kişilik stadta 1936 yılında Nazi olimpiyatlarına alternatif bir olimpiyat düzenlenmek istenmiş ancak iç savaş çıkınca iptal olmuş. Stat ise bugünkü şehir kulüplerinden Espanyol’un stadı olmuş. Espanyol adından da anlaşılacağı gibi buralardaki İspanyolların takımı. Daha sonra ise stat yenilenip 1992 Olimpiyat Oyunları için kullanılmış.

Estadi Olímpic Lluís

Estadi Olímpic Lluís ; her gün saat 10.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı 2 € ödeyerek atletizm pistine çıkabilirsiniz. Buraya metro L1/L3 (España) ve 13, 23 ve 150 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Katalonya Ulusal Sanat Müzesi (Museu Nacional d’Art de Catalunya)

Katalonya Ulusal Sanat Müzesi

Uluslararası Fuar için 1929 yılında Montjuic Tepesi’nin eteğine inşa edilen  ve Palau Nacional’da bulunan Katalonya Ulusal Sanat Müzesi’nde 10-20 yy. arasında geçen yaklaşık bin yıllık döneme ait Katalan sanatını dört muhteşem koleksiyonda görebilirsiniz.

Katalonya Ulusal Sanat Müzesi

Gotik sanat eserleri Akdeniz bölgesindeki Katalan toprak genişleme sürecini izlemenizi sağlıyor. El Greco, Zurbarán, Velázquez ve Rubens gibi uluslararası ressamların eserleri Rönesans ve Barok sanatı temsil ediyor. Dünyanın en büyük Romanesk koleksiyonun sergilendiği müze tasarım ve görsellik açısından da çok güzel.

Eserlerin çoğu 12. yüzyıldan kalma freskler ve çoğu salonda rahat bir şekilde fotoğraf da çekebilirsiniz.

Plaça de Josep Puig i Cadafalch

Hemen ön tarafında hava karardığında ışıklar eşliğinde su gösterilerinin yapıldığı Sihirli Çeşme (Font Magica) bulunuyor. Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü saat 21.00’de yapılan gösteriyi mutlaka izlemelisiniz.

Barselona Katalonya Ulusal Sanat Müzesi

Tercihinize ve ilginize bağlı olarak burada 3-4 saat geçirebilirsiniz. Açıkçası özellikle de iç savaş döneminin anlatıldığı salonlar olmak üzere burası bana çok ilginç geldi.

Barselona Quatre Columnes

Burada gördüğünüz 4 sütun aslında Katalan bayrağının renklerini temsil ediyor. 1928 yılında diktatörlük döneminde yıkılmış ama 2010 yılında tekrar yapmışlar.

Buranın bir diğer adeti de el ele gelip şarkı söyleyip dans etmek. Bunu yapanları önce garip bulduk ancak daha sonra herkesin yaptığını görünce gerçekten şaşırdık.

Barselona Plaça de les Cascades

Müze her gün saat 10.00-20.00 saatleri arasında açık. Müzeye kişi başı 11,4 € ödeyerek gezebilirsiniz. Barcelona Card ile giriş ücretsiz.

Barselona Katalonya Ulusal Sanat Müzesi

Buraya metro L1/L3/L8 (España), tren  R5/R6/S4/S7/S8/S33 (España) ve 713, 23, 27, 37, 46, 50, 91, 109, 150, D20, H12, H16 ve V7 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Casa Amatller

Passeig de Gràcia Bulvarı üzerinde bulunan ve ünlü çikolata üreticisi Amatller ailesine ait olan bu muhteşem bina, Gaudí’nin çağdaşı Puigi Cadafalch tarafından Hollanda’daki evlerinden esinlenerek tasarlanmış tipik bir  Gotik tarzında kentsel konut.

“Mansana de la Discòrdia” olarak bilinen son derece değişik bir mimariye sahip bloğun bir parçası olan Casa Amatller, aynı zamanda Gaudí tarafından tasarlanan Casa Batlló ile de komşu.

Casa Amatller

Casa Amatller; her gün saat 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Evin tüm orijinal mobilya ve dekorasyon korunmuş. Ayrıca olağanüstü bir arkeolojik cam koleksiyonu da bulunuyor. 20. yy. başlarında  Barselona sakinlerinin yaşam ortamını görebileceğiniz binayı kişi başı 19 € ödeyerek gezebilirsiniz.

Buraya metro L2/L3/L4 (Passeig de Gràcia), tren (Passeig de Gràcia) ve 7, 22, 24 ve V15 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

-Casa Batlló

Passeig de Gràcia Bulvarı üzerinde bulunan ve Batlló ailesine ait olan bu muhteşem bina, işlevsel ve modern bir ev yaratmayı amaçlayan Gaudí tarafından tasarlanmış yaratıcı bir özgürlük anlayışının yansıtıldığı tipik bir  kentsel konut.

Antoni Gaudí’nin mimari başyapıtlarından biri olan bina aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunuyor.

“Mansana de la Discòrdia” olarak bilinen son derece değişik bir mimariye sahip bloğun bir parçası olan Casa Batlló aynı zamanda Casa Amatller ile de komşu.

Casa Batlló

Casa Batlló; her gün saat  09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Evin tüm orijinal mobilya ve dekorasyon korunmuş. Özellikle renkli mozaikli bacaları olan çatı katını mutlaka görmelisiniz. 20. yy. başlarında  Barselona sakinlerinin yaşam ortamını görebileceğiniz binayı kişi başı 24,5 € ödeyerek gezebilirsiniz. Barcelona Card ile giriş ücretsiz.

Buraya metro L2/L3/L4 (Passeig de Gràcia), tren (Passeig de Gràcia) ve 7, 22, 24 ve V15 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Barselona’da Alışveriş

Gezdiğimiz yerler içerisinde alış veriş bakımından  en çok tercih ettiğimiz yer  giyim eşyası bazında Maremagnum AVM oldu.

Özellikle burada pek bilmediğimiz İspanyol markalara ait ürünleri çok uygun fiyatlara almanız mümkün. Biz ailece giyim ve ayakkabı üzerine % 100 indirimde 10-20 € arasındaki fiyatlarda bir çok ürün aldık çok uzun zamanda bu ürünleri kullandık. Bu nedenle mutlaka buradaki mağazalara uğrayın.

Barselona Port Vell

Eğer çok kaliteli ve bilinen markaların giyim ve ayakkabı mağazalarını arıyorsanız gideceğiniz yer Casa Batlló ve Casa Amatller gibi evlerinde bulunduğu yüz yıllardır zengin ailelerin yaşadığı Eixample bölgesi olmalı.

Bu bölgeden geçen Passeig de Gràcia’da  hepimizin bildiği prestijli markaları bulabilirsiniz. Yine Katalonya Meydanı da (Plaça Catalunya) bölgesi de bu seviyede yapacağınız tercihleri karşılayabilecek bir diğer bölge.

Eğer hediyelik eşya düşünüyorsanız İspanyol Köyü (El Poble Espanyol) içerisinde bulunan 20’den fazla el sanatları atölyesi bulunuyor. Buralardan evinize ya da hediyelik olarak seramik ve cam eşyalar alabilirsiniz.

Barselona’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Katalonya gastronomik olarak gerçekten bir cennet.  2016 yılında Avrupa Gastronomi Bölgesi olarak seçilmiş.

Tapa Tapa Maremagnum

Bu nedenle ben bizzat deneyimlediğimiz yerleri ve tatları bütçelerinizi de düşünerek Barselona’ya gelmeniz halinde katkı sağlaması amacıyla geniş şekilde ayrıca yazma gereği hissettim . Konu ile ilgili tüm deneyimlerimizi detaylı olarak Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Barselona’da Nerede Kalınır?

Barselona merkeze yakın otellerin 2 kişilik ortalama oda fiyatları 120 € civarında.

Merkezde en uygun fiyatları bulabileceğiniz bölge Ciutat Vella. Bu bölgede 2 kişilik bir odayı günlük kahvaltı dahil 80 € gibi bir fiyata bulabilirsiniz.

Bizim deneyimlediğimiz otel şehrin çok dışarısında kaldığı ve hiç memnun kalmadığımız için öneri olarak da yazmadım.

Değerlendirme

Daha önce başlıkta da belirtiğim gibi Barselona, Yaşamayı Seven İnsanların Şehri. Şehrin başlıca çekim merkezleri Sagrada Familia, Camp Nou Syadyumu ve Katalonya Ulusal Sanat Müzesi.

Barselona Katalonya Ulusal Sanat Müzesi

Ayrıca Picasss ve Dali’nin eserlerinin sergilendiği müzeler de ilgi görüyor. Mutfağı ise cabası… özellikle de deniz ürünlerini sevenlere hitap ediyor. Şehri genel anlamıyla gezebilmek ve yaşamak için en az 3 gün gerektiğine inanıyorum.

Barselona ile ilgili diğer yazılarımız için Barselona Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version