Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Manavgat Şelalesi’nde Bir Gezi

Manavgat, Ağustos sıcağında serinlikte bezenmiş gün batımı görsel şöleni,

Yazı Dizisi : Antalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı
Yazar : Fatih AKTAŞ

1983 yılında tedavülden kalktığına göre bugün 40 yaş ve üzerinde olanlardan bayramlarda harçlık olarak almış olanlar sanırım hatırlarlar şelaleli 5 Liraları (6. Emisyon, 1. Tertip). Bugün biz de işte tam da o paraların arkasında görünen manzarasında Manavgat Şelalesi’nde Bir Gezi yapacağız.

Eski para koleksiyonlarından, atılamamış eski cüzdanların içlerinde bir yerlerden, tozlu kitaplarınızın arasından çıkabilir belki bu Manavgatlı 5 Liralar. Hiç bulamazsanız internette 15-20 liraya satılıyor koleksiyoncular tarafından.

Arka yüzünde Manavgat Şelalesi figürü bulunan kağıt 5 lira.

Manavgat’a giderken yanınızda bulunsun bir tane. Paradaki şelale resmi ile Manavgat Şelalesi ‘ne bakan herkesin fotoğraf çektirdiği seyir noktası hemen hemen aynı manzara.

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi

Oraya gelin, gözlerinizi kapatın, şelalenin sesi  kulaklarınızı doldururken, parmaklarınız paranın dokusunda gezinsin.

Manavgat Şelalesi

Dedenizin, ninenizin, ya da herhangi bir aile büyüğünüzün size harçlık verdiği ana; bakkaldan Tipitip sakızı, Elvan gazozu, 100 g kare bisküvi, leblebi tozu aldığınız enstantaneyi hatırlayacaksınız…(Hatırlarsanız bir köşeye geçip ağlayabilirsiniz.)

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi’nin debisi, Manavgat Nehri üzerine kurulmuş bulunan, Türkiye’nin 8. büyük hidroelektrik santralini de bünyesinde barındıran Oymapınar Barajı’ndan salınan su miktarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Suların seyir terasında bulunan tel örgülerin trabzanlarına kadar çıktığı da zaman zaman görülebiliyor.

Şelale meydanından enstantane

Bugün Manavgat Şelalesi’ne gittiğinizde, cüzi bir miktar giriş ücreti ödedikten sonra nasıl aktive olduğunu asla anlayamayacağınız sihirli turnikelerden geçerek alana giriyorsunuz. Çok geniş olmayan meydanda yiyecek-içecek ihtiyacınızı giderebileceğiniz, hediyelik eşyalar alabileceğiniz yerler bulunuyor.

Çay bahçeleri

Ayrıca şelale kıyısında, serinlikte oturup demli çayınızı yudumlarken sohbet edip hoş vakit geçirebileceğiniz çay bahçeleri var.

Manavgat Şelalesi’nde Sanat 

Cam ustaları denince akla hemen Venedik Murano Adası gelir herkesin aklına. Çoğumuz bilmez ama cam ustalığı ülkemizde de oldukça gelişmiştir aslında. O ustaların toplandığı yerlerden biri de Manavgat Şelalesi..

Mustafa Ağabey

Bu ustalardan biri de Manavgat Şelalesi meydanında ürettiği cam işlerini sergileyen Mustafa Ağabey. Kendisi ile cam ustalığı konusunda uzun uzun hasbıhal ettik. Uzun yıllar önce Kandıra’dan Manavgat’a göç etmiş, burada cam işleme sanatı icra ediyor. Venedik-Murano’da aynı işi yapan ustalara taş çıkarır eserleri.

Mustafa Ağabey’in Cam İşleri…

Kendisinin bu uğraşısı ile ilgili çok anlamlı bir sosyal faaliyeti var. Doğu Akdeniz Üniversitesi Onkoloji Bölümü hastalarına cam işleri üzerine kurs veriyor. Birikim ve tecrübelerini onkoloji hastalarına aktarırken, onların iyileşme süreçlerine katkıda bulunuyor.

Kristal ve Cam İşleri

Meydanda faaliyet gösteren sanatkarlardan bir diğeri de Nadir SAYAR. Nadir Bey de Samsun’dan gelmiş Antalya’ya. 78’den beri cam işleri üretimiyle uğraşıyor. Aynı zamanda kristal işlemeleri de yapıyor.

Canan Buran

Mustafa Ağabey’in komşusu Canan BURAN Hanım. Manavgat’ta karakalem, yağlıboya, yakma yöntemiyle kaligrafi sanatı icra ediyor. Kendisi  bir “Atanamayan resim öğretmeni”. Eğitim ordusunun adaylarından birisi ve uzun bir süredir görev bekliyor.

Manavgat Hatırası

Eserlerini burada sergilerken sanatını ticarete devşirmiş Manavgat’ta ancak; öğretmenlik gibi kutsal bir mesleğe mensup olmanın hazzının hiçbir şeye değişilmeyeceğini  ifade ediyor.

Serkan, Denizli’den buralara gelmiş.

Bir de Denizlili sakini var Manavgat’ın. Serkan, Denizli’de imal edilen “sulu düdükler” getirmiş.

“Sulu Düdük”

Çocukların çok ilgisini çeken bu düdükler, küçük bir testi minyatürü modelinde, içine su doldurup üflediğinizde bir düdüğe dönüşüyor.

Manavgat Şelale manzarası fonunda tropikal, renkli papağanlarla fotoğrafınızı çeken fotoğrafçılar var. Şelale açısının en iyi olduğu yerde çekmiş oldukları fotoğraflarınızı hatırı sayılır bir ücret karşılığında size takdim ediyorlar.

Manavgat Şelalesi

Geçip papağanla poz verirseniz ne ala; ancak elinizde tripodla kendi manzara fotoğrafınızı çekeceğinizi görürlerse; hasmane bir tutum içerisine girerek, asgari nezaketten uzakta,  -manzara adeta kendi mülkleriymiş gibi-  sizi oradan kovma derecesine getirebilirler.

Güvenlik işbaşında

Manavgat Şelalesi’nin güvenliği M. Ali AKCAN’dan ve Ali YILDIZ’dan sorulur. Adeta kuş uçurtmuyorlar.

Sonuç olarak Manavgat Şelalesi Türkiye’nin en güzel sahnelerinden biri. Gerek gezginler gerekse foto severlerin uğrak noktası. Ayrıca bir çok sanatkar ve çalışanın da ekmek kapısı. Bölgeye gelirseniz güzel bir gün geçirmek ya da güzel fotoğraflar çekmek için mutlaka yarım gününüzü buraya ayırın.

Manavgat ve Antalya ile ilgili diğer yazılarımız için Antalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Başka bir güzellikte görüşmek üzere…

Exit mobile version