Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Perpignan, Katalonya’nın Eski Başkenti

Yazı Dizisi : Fransa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Perpignan, Katalonya’nın eski başkenti. 1642 yılına kadar Katalan olan şehir ve çevresi 30 yıl savaşlarından sonra Fransa’nın eline geçmiş ve o zamandan beri Fransız toprağı.

Ancak, İber yarımadası ile Güney Fransa arasındaki geçiş noktası olan şehir hala Katalan etkisi hakim, hatta şehir Katalan kültürünün merkezi olarak görülüyor.

La Bassa Deresi’nin iki yanına 10. yy.ın başlarında kurulmuş olan şehirde yön gösterici levhalara bakıldığında hem Fransızca hem de Katalanca yazdığını görmek mümkün. Pireneler’in eteğinde kalan 100.000 nüfuslu şehir İspanyol sınırına ise sadece 38 km uzaklıkta bulunuyor.

Şehir merkezi

Ünlü sanatçı Salvador Dali, Perpignan Tren İstasyonu’nun (Gare de Perpignan) dünyanın merkezi olduğunu söylermiş çünkü en güzel fikirleri hep burada beklerken aklına gelmiş.

Perpignan Gezisi

Perpignan’a Ulaşım

-Aeroport Perpignan-Rivesaltes (PGF)‘den Şehir Merkezine Ulaşım

Havaalanı şehrin 10 km kuzeyinde. Havalimanından kalkan The Compagnie des Transports de Perpignan-Méditerranée (CTPM) tarafından işletilen shuttle (Ligne 7) ile 1,2 € luk bir bilet alarak merkez bölgeye (Catalogne) 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Oradan da her yere 15-20 dakikada yürüyebilirsiniz. Havalimanı gidiş dönüş saatleri için tıklayınız. 

Eğer tren ile devam edecekseniz 2,6,8,9,13, 14 ve 15 numaralı otobüsler tren garından da geçiyor. 3-4 kişiyseniz taksi ile havaalanından şehir merkezine 20-25 € karşılığında gelebilirsiniz.

Şehir merkezi

-Tren

Perpignan’dan (Gare de Perpignan) TGV ile Paris’e (5 saat-125 €) gidebilirsiniz. Ayrıca, bölgesel trenler ile Marsilya’ya (3,5 saat-48 €) ve Barselona’ya  (1,5 saat-48 €) gidebilirsiniz. TGV ve bölgesel trenlere yönelik fiyat ve planlama için tıklayınız. 

Perpignan

Eğer tren ile devam edecekseniz 2,6,8,9,13, 14 ve 15 numaralı otobüsler tren garından (Gare de Perpignan)  da geçiyor.

-Otobüs

CTPM tarafından işletilen şehir içi otobüslerde tek yön bilet kişi başı 1,3 €, gidiş-dönüş 2,1 €.

Otobüs ile uluslararası seyahat edecekseniz Gare routière de Perpignan’dan OUIBUS otobüsleri ile (4 saat-9 €) Barselona’ya gidebilirsiniz.

Perpignan Gezilecek Yerler

-Le Castillet & Musée Casa Païral

Le Castillet & Musée Casa Païral

Le Castillet, şehrin simgesi gibi. 1300’lü yıllarda Aragonlar tarafından yaptırılmış. Önceleri şehrin kapısı sonradan hapishanesi olmuş. Şimdi ise Kuzey Katalonya tarih müzesi olarak kullanılıyor.

6 katlı tarihi yapıya kişi başı 2 € ödeyerek çıkabilirsiniz.

-La Bassa

La Bassa

Prenelerden doğup şehri ikiye bölerek Tet Irmağı’na bağlanan dere. Şehir boyunca üzerinde bir çok tarihi köprü var. Özellikle kenarındaki Quai Sébastien Vauban yolu üzerinde yürümek ve dereyi seyretmek çok güzel.

La Bassa

Adamlar ıslah çalışmalarını yapıp bırakmak yerine şehre farklı bir hava versin diye derenin etrafını da bahçe şeklinde düzenlemiş. Bizdeki birçok kente örnek olabileceğini düşünüyorum. Yapı itibariyle biraz Eskişehir’e benziyor.

-La Loge

La Loge

Şehrin merkezi kabul edilen gotik yapı 1397 yılında inşa edilmiş. O dönemde şehrin ticaret borsası ve deniz ticaretinin merkeziymiş. La Loge ve çevresi vaktiniz varsa oturup bir kahve içmek ve etrafa bakmak için güzel bir yer.

La Loge

En önemli özelliği ise tekne şeklindeki çıkmaları. Bazılarına göre bu gemiler Kristof Kolomb’un Santa Mariası.

Perpignan’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Eski şehir bölgesinde de çok güzel sokak arası oturulabilecek yerler var. Kafe ve barlar daha çok Place de la République ile La basse Deresi’nin iki yanında bulunuyor.

Place de Verdun

Dere kenarına yakın mekanlar Place de Verdun civarında toplanmış.

Rue des Fabriqués Couvertes

Tercihinize bağlı olarak Rue des Fabriqués Couvertes civarında çok güzel ve uygun restoran ve kafeler bulunuyor. Özellikle deniz ürünü severler Tapas Barlara dikkat. Özellikle gece bir şeyler içmek için de Av du Général Leclerc tercih edilebilir.

Yöresel alışveriş için en doğru nokta Halles Vauban. Burada bir şeyler içerken hem hediyelik hem de eviniz için bir çok yöresel ürün bulabilirsiniz.

Perpignan’da Nerede Kalınır?

Şehir merkezinde bulunan otellerin 2-4 yıldızlı otellerin fiyatları kahvaltı dahil 100 € civarında. Ancak merkezden uzaklaştıkça 50-100 € arasında yer bulmak da mümkün.

Eski sokaklar

Temmuz döneminde giderseniz özellikle yaza dönük ürünler indirime girmiş olacaktır. Biz buradan güneş yağı, mayo vb. çok uygun fiyata plaj malzemeleri aldık ve çok da memnun kaldık bilginize..

Değerlendirme

Şehir, eski Katalonya’nın başkenti olması ve Fransa-İspanya geçiş yolları üzerinde olması sebebi ile son derece dinamik bir şehir. Eğer Fransa’dan İspanya’ya geçecekseniz bir gece kalmayı planlayabilirsiniz.

Perpignan

Fransa ile ilgili diğer yazılarımız için Fransa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version