Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ?

Yazı Dizisi : Barselona Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? kapsamında yazı yazmak hem çok kolay hem de çok zor bir konu.

Zor çünkü buradaki yemek kültürü modern Dünya’nın yanı sıra hem yiyeceği hem de içeceği ile geçmişte de kalsa globalleşmiş İspanyol-Katalan kültüründen, Akdeniz mutfağından hatta Kuzey Afrika esintilerinden bile etkilenmiş.

Kolay çünkü ön planda net olarak hem yemek hem atıştırmalık olsun tüm sınıflarda deniz ürünleri var.

Bu zor kolay ikilemi içerisinde bizler ise kendi ülkemizde bir türlü orta alt  sınıf seviyesine indiremediğimiz deniz ürünleri dünyamızın burada ne kadar küçücük olduğunu yerinde görüyoruz hatta çok çok övündüğümüz meyve sebze dünyamızın bile.

Barselona bizim gibi ülkeler için orta büyüklükte bir şehir ancak kayıtlara göre geldiğinizde şehirde deneyimleyebileceğiniz 15:000 civarında restoran ve kafeye sahipsiniz. Bir de devamlı değer kaybeden ancak uçak biletlerini ve oteli karşılayabilecek kısıtlı bir paraya….

Ne var ki bir gezinin en güzel ve öğretici yanlarından biri de maalesef işte bu kaçamayacağımız tatlar ve damak zevki.

Barselona

Bu çerçevede sizlere bu yazımda bizzat yöresel olarak çok talep gören, fiyatları ortalama ve altı olan ancak gezinizi de bir o kadar güzelleştireceğini düşündüğüm yer, mekan ve tatlardan bahsedeceğim. Böylece en azından zaman, bütçe, tercih kriterleriniz çerçevesinde planlamanıza bir nebze olsun olumlu katkı yapabileceğimi düşünüyorum.

Katalan Yemek Kültürü

Barselona’da Ne Yenir ? konusunda bir şeyler söylemek için sanırım Katalan Yemek Kültürü ile ilgili bilinmesi gereken asgari bilgileri de aşağıda toplamaya çalıştım.

Katalan yemek kültürünün top noktaları tercih edilen buluşma noktaları değil kesinlikle mahalle araları.

Yemek tercihlerinizi turistlerin değil bizzat Katalanların gittiği yerlere göre yapın. Çok zor beğenen ancak alışkanlıklarından da vazgeçmeyen özellikleri var.

Katalanlar için yemek kavramı ile geçiştirme kavaramı arasında hiç bir ilişki yok. Ancak, hayatın tadını çıkarmak ile yemeğin tadını çıkarmak arasında güçlü bir ilişki var.

Yemek olayını saatlerce sürecek bir sosyalleşme aracı olarak gördüklerinden restoran ve kafeler gece 02:00 gibi kapanıyor. Doğal olarak turistik bölgeler dışında kalan ve geç kapanan bu restoran ve kafeler gündüz 14:00 gibi açılıyor. Çünkü Katalanlar öğle yemeklerini 14:00-16:00 arasında; akşam yemeklerini ise 22:00-24:00 arasında yiyorlar.

Bizim gibi bir kahvaltı anlayışları yok. Sabah kahvaltıları bir kahve ve kruvasan…

Her şeyin tazesini değil en tazesini arıyorlar. Örneğin La Boqueria’da satılan meyve salatası buzlar içerisinde satılmasına rağmen akşam kapanış saatinden sonra atılır, meyve suları dökülür. Bu buzu çözülmüş deniz ürünleri için de geçerlidir. (Bizzat gözümle gördüm)

Öne çıkan bir şekilde sizlerin de görüp tadacağı tatlara gelince;

-Tapas

Katalanlar için yemek öncesi içkinin yanında alınan mezelerdir. Bizim için ise kısmen de olsa ana yemektir.

-Paella

300 çeşidi yapılan Paella aslında deniz ürünleri severler için bizim mutfağımıza çok yakın bir tatdır. Bu nedenle daha önce denememiş olanlar rahatlıkla yiyebilir.

-Churros

Bizim lokma tatlısının ince ve uzun hali. Tek farkı bunu şerbet yerine çikolataya banmaları daha da ilginci sabaha karşı işkembe çorbası niyetine yemeleri.

-Bocadillos

Bize göre bir sandviç olsa da bir Katalan’a göre sandviç değil. Çünkü Katalanlara göre sandviç beyaz ekmekten yapılıyor ve üzerine sos dökülüyor. Bocadillos ise sos olmadan yeniyor. Marul, turşu, soğan, mayonez, sos vb. konulmuyor. Yani aslında bizim kültürümüze çok yakın olan ekmek arası kavramı gibi. Sadece bizim ekmeğin yerine baget ekmek kullanıyorlar. Ekmeğin arasına jambon, tavuk, balık, peynir, et, ton balığı, omlet vb. sos konulmayan ürünleri koyuyorlar.

-Gazpacho

Katalanlar için soğan, sarımsak, salatalık, domates ve zeytinyağı kullanılarak yapılan bir çorba olan Gazpacho bize göre çoban salatamızın püre hali.

-Escalivada

Patlıcan ve kırmızı biber gibi sebzelerin odun ateşinde pişirilip soyulmasından sonra bir dilim ekmek üzerinde zeytinyağı ve sarımsak eklenerek servis edilen Escalivada bize göre patlıcan ezmesinin kızarmış ekmek üzerine konmuş hali.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ?

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? kapsamında özellikle size şehir geneline göre daha uygun fiyatlara sahip ve gezinize daha fazla renk katacağını düşündüğüm bizzat deneyimlediğimiz yerlerden bahsedeceğim.

-Hard Rock Cafe Barselona

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Hard Rock Cafe

Merkezi konumu harika. La Rambla’dan yukarı yürüdüğünüzde Katalonya Meydanı (Plaça de Catalunya)’nda hemen sağ  tarafta görebilirsiniz.

Katalonya Meydanı

Zaten önündeki motosikletlerden hemen anlarsınız.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Hard Rock Cafe

Tasarım açısından baktığımda bildiğimiz klasik Hard Rock Cafelerden biri olduğunu söyleyemem.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Hard Rock Cafe

Çünkü kesinlikle daha fazlası. Gerçekten güzel bir iç dizayna sahip. Özellikle birçok ünlünün gitarını da görebileceğiniz gitar koleksiyonuna bayıldım.

Açıkçası içerisi devamlı çok kalabalık. Yer bulmak zor. Rezerve şansınız zaten yok. Ama beklemeye kesinlikle değer.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Hard Rock Cafe

Akşamları gündüz ortamına göre daha da güzel oluyor. Canlı müzik gerçekten harika.

Menüye gelince tercihinize bağlı ama burgerleri süper özellikle de Atomic Burger, bilindik lezzetlerden Nachos ve  Fajitas, Acı Soslu Tavuk Kanatları da mutlaka denemeye değer. Makarna ya da biftek menüsü de lezzetli tercih edebilirsiniz.

Domates, sarımsak ve zeytinyağlı ekmek (Pa Amb Tomàquet) ve Baharat soslu patates (Patates Braves) almayı da unutmayın.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Hard Rock Cafe

İçecek olarak biraz standarttan uzaklaşıp Sangria çeşitlerini denemenizi öneriyorum. Özellikle Sparkling Berry Sangria ya da  Raspberry Sangria-Rita Sangria gerçekten çok güzel tatlar.

Burgerin yanında bira olmadan olmaz derseniz Estrella ya da San Miguel tavsiye ederim.

Personele gelince hepsi çok ilgili. Ellerinden geldiğince servisi hızlandırmaya çalışıyorlar.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Hard Rock Cafe

Burada kişi başı 30-35 € civarı bir ücrete hem karnınızı doyurabilir hem de çok güzel bir akşam geçirebilirsiniz.

Ayrıca tişört (25€), kupa (10€) vb. almak isterseniz çok güzel bir alış veriş mağazası da var.

Sonuç keyifli ambiyans, standart üstü lezzetler. Barselona’ya giderseniz mutlaka bir akşamınızı buraya ayırın.

-Tapa Tapa Maremagnum Barselona

Bu mekanı o kadar çok sevdik ki 2 kere geldik. Tipik bir Akdeniz mutfağı restoranı diyebilirim. Özellikle konumu harika. Port Vell bölgesinde Maremagnum AVM’nin limana bakan tarafında yer alıyor.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Tapa Tapa

La Rambla’dan aşağı yürüdüğünüzde sahildeki Kolomb Anıtı’na varınca anıtın hemen arkasındaki turistik Rambla De Mar yolundan devam ederseniz Maremagnum AVM’nin dış köşesinde görebilirsiniz.

Yer olarak iç mekanın dışında dış mekan olarak ikiye bölünmüş durumda. Açıkçası özellikle dış mekanlar devamlı çok kalabalık. Yer bulmak zor. Rezerve şansınız burada da yok. Ama beklemeye kesinlikle değer.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Tapa Tapa

Dış mekanın uluslararası limana bakan bölümü tam köşede yer aldığı için tüm manzaraya da hakim.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Tapa Tapa

İç limana bakan bölümü ise ana mekandan bağımsız ve iç limana bakan bir bölüm. Daha sakin bir yer. Akşamları gündüz ortamına göre de daha da güzel oluyor.

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Tapa Tapa

Menüye gelince Tapasları çok güzel. Fiyatları da 5-6 € civarında. Modern ve klasik olarak ikiye ayrılıyor. Modern dedikleri her zaman her yerde yiyebileceğiniz şeyler siz klasiklerden tercihinizi yapın çünkü bizim en büyük eksikliğimiz daha çok deniz ürünlerine yönelik tatlar.

Tapa Tapa Assortit Peixets Fregits

Özellikle küçük balık ve karideslerin karışımından yapılan kızartma olan Assortit Peixets Fregits (6€) ise muhteşem ötesi.

İçecek olarak da biraz da ortama da çok uygun olduğu için Sangria çeşitlerini denemenizi öneriyorum. 

Personele gelince aslında hepsi çok ilgili ve nazik ancak nedendir bilinmez servis biraz yavaş neyse ki ortam o kadar canlı ve renkli ki hiç de sorun değil. 

Ücret olarak da kişi başı 25 € civarı bir bütçe ile hem karnınızı doyurabilir hem de çok romantik bir yemek yiyebilirsiniz. 

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? Tapa Tapa

Sonuç olarak canlı bir ortamda, güzel bir manzarada değişik lezzetler eşiliğinde güzel bir yemek yiyebileceğiniz bir yer. Barselona’ya giderseniz mutlaka bir öğününüzü buraya ayırın.

-La Barceloneta

La Barceloneta belki de İspanya’nın en meşhur plajı. Çünkü burası aynı zamanda Barselona’nın halk plajı. Ancak bu bölge sadece plaj olarak değil Barselona’da ne yenir konusunda cevap verebilmek için de zengin bir bölge.

Örneğin Port Olímpic, Barcelona ’da en iyi Paella yiyebileceğiniz bölge ancak buradaki restoranlar son derece pahalı.

La Barceloneta

O nedenle benim size tavsiyem bu bölgeye gelirseniz ki kesin geleceksiniz plajın hemen arka tarafında bulunan Barceloneta Mahallesi’nin ara sokakları. Bu sokak aralarında çok değişik alternatifler var.

Bizim tercihimiz olan RomaBella BCN’de kalabalık aileler için 6 kişilik pizza 6 içecekle birlikte 25 € bir ücret ile satılıyor. İçecek olarak ise ne isterseniz alabiliyorsunuz. Çünkü burada marka fark etmez soğuk bir kutu bira bir şişe soğuk sudan daha ucuz.

RomaBella BCN

Biz etlere çok güvenmediğimiz için vejetaryen pizza istedik. Dükkan sahibi Arjantinliymiş. Bize Arjantin usulü pizza yapmayı teklif etti biz de değişik geldiği için kabul ettik.

Mantarlı, biberli, mısırlı, domatesli vb. bir pizza beklerken bizdeki kızartmalık olarak doğranmış kabak ve patlıcanlı kocaman bir pizza geldi. Yiyip yememekte kararsız kaldık. Ancak yedikçe beklemediğimiz kadar güzel olduğunu gördük çok şaşırdık.

Bar Celta Pulperia

Tercihinize bağlı olarak  söz konusu mahalle aralarında çok uygun ve çok güzel Tapas barlar da var. Özellikle El 58 ve Bar Celta Pulperia tercih edilebilir. Bu mekanlarda daha düşük bütçe ile daha fazla deniz ürünü yiyebilirsiniz özellikle de ahtapotçular sakın kaçırmasın ona göre.

Onlar atıştırmalık diye yiyor ama inanın siz ekmeğin arasına (Pardon burada bizim ekmeklerden de yok hatta ekmek yok) koyar müthiş bir keyifle de yersiniz. Bu karışımı o kadar sevdik ki iki gelişimizde de ikişer tabak bu kızartmadan aldık.

Sangriaları bu barlarda oldukça uygun fiyatlara içebilirsiniz.

-Mercat de la Boqueria

Burası Barselona’da ne yenir konusunda vazgeçilemeyecek kapalı bir pazar market. Bünyesinde hem pazarı, hem balıkçıları, hem ayaküstü ya da oturaklı deniz ürünü restoranlarını görebiliyorsunuz.

Pazarın yeri çok kolay. La Rambla’dan yukarı yürürken ortaları geçtikten sonra sola bakarsanız zaten dikkatinizi çekecek.

Mercat de la Boqueria

Buraya pazar diyorum çünkü meyve ve sebze her şey var. Ancak burada ki pazarcılar bizden farklı olarak hem Dünyanın tüm sebze ve meyvelerini satıyor hem de meyve salatası ve suyunu da satıyor.

Mercat de la Boqueria

Yani siz isterseniz o meyvelerin yazın tam ortasında buz gibi sularını yiyip içebiliyorsunuz.

Mercat de la Boqueria

Salatalarını yiyebiliyorsunuz. Fiyatlara gelince öğlenleri 1,5-2 € civarında satılan meyve suyu ve paketleri akşam olduğunda 1 € seviyelerine düşüyor. Bunun da sebebi buranın sadece ve sadece taze meyve ve sebze satması ile ünlü olması. Zaten akşam olduğunda bunların hiç biri kalmıyor.

Mercat de la Boqueria

Buraya balıkçı diyorum ancak buradaki balıkçılar bizimkiler gibi değil okyanusunda yanı başında olmanın avantajını kullanıyorlar. İnanılmaz çeşit bolluğu var.

Kiosko Universal

Tabii ki balıkçıların olduğu yerde deniz ürünlerini pişirip satan ayaküstü restoranları da var. Burada size tavsiye edeceğim yer bizim de ayaküstü de olsa oturmaya başarabildiğimiz oldukça kalabalık olan Kiosko Universal. Özellikle deniz ürünü severler için tam bir yerel Akdeniz mutfağı restoranı.

Kiosko Universal

Taptaze deniz ürünlerini ister kızartılmış ister ızgara olarak size sunuyorlar. Bizim gibi deniz ürünü hastaları da ne yersem kardır hesabı bir o tarafa bir bu tarafa koşturuyor.

Jumbo Karides ve kalamar kızartmaları olan Gambas a la Gabardina, Calamari alla Romana ve Xipirons  (6 €)  çok güzel lezzetler. Zevkle yiyebilirsiniz.

Hatta burada Paella bile deneyebilirsiniz.

Fiyatlar ise bölge için çok komik. Üç kişi tıka basa doyana kadar deniz ürünü yeseniz içki ya da içecekler dahil 40 € verirsiniz.

En taze deniz ürünlerini ve meyveleri yemek istiyorsanız, en güzel meyve sularını  içmek istiyorsanız buraya uğrayın.

Değerlendirme

Barselona’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ? kapsamında deneyimlediğimiz yerler ile ilgili kısa ve özet olarak sizlere şehre yapacağınız gezilere katkı sağlayacak bilgiler vermeye çalıştım. Barselona’nın bizim için diğer Avrupa şehirlerinden damak zevklerimizin çok yakın olması. Bu nedenle özellikle deniz ürünleri ile de aranız iyi ise yeme içme konusunda hiç sıkıntı yaşayacağınızı  düşünmüyor şimdiden iyi eğlenceler diliyorum

Barselona ile ilgili diğer yazılarımız için Barselona Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version