Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kaş, Antalya’da Bir Yasemindir

Yazı Dizisi : Antalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Aslında adetim değildir ama Kaş Gezisi yapacak gezginler için yazdığım çok sevdiğim bir şiir ile başlamak istiyorum yazıma. Belki de Kaş Gezi Rehberi’ne başlamadan önce yıllar önce geldiğim Kaş ile ilgili kendi düşüncelerimi size de özetlemek istedim.

Bugün ise bizzat yazdığım aşağıdaki şiirin artık geçerli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü artık o güzel Kaş’tan eser yok malesef. Tek gördüğüm her yeri kaplamış bir hastalık olan rant….

Bu nedenle yazımda tarih vermeden en eski fotolarım ile yenileri harmanladım. Bazı yerleri tanıyamaya bilirsiniz. Şaşırmayın sonra…

Kaş Şiirim

Kaş, Antalya‘da Bir Yasemindir. Çünkü yasemin kokar sokakları,

Buram buram içinize çeker mutlu uyanırsınız sabahları,

Daha bir gençleşir daha bir güzelleşirsiniz işte o mutlulukla,

Kahvaltı edersiniz güneşle çiçekle ağaçla çimenle bir doğal masumlukla.

Bırakırsınız gündüz vakti kendinizi serin, mavi ve berrak sulara,

Dile kolay yüzersiniz o plaj bu plaj hep beraber tam 2000 yılla,

Eğitim de bitmez hani durmadan öğrenirsiniz tarihi yapıları, dağları, yolları,

Paylaşır durursunuz gün boyu o tur bu tur havam da çok iyi dostlar fotoğrafları.

Akşam üstü oldu mu başlar güzel bir sohbet rengarenk limanda,

Devam eder koyu bir muhabbet gün batımı Antiphellos’ta,

Kadeh tokuşturur mutlu olursun geceleri o bar bu bar biraz da çakırkeyif,

Kaş’ta bunları yaşar keşke der ve dönersin geriye tam da tadında….

Kaş Gezisi

Neden Kaş?

2012 yılında buraya ailemle ilk defa geldiğimde Kaş’a hayran olmuş ileri de buraya yerleşmeliyim diye düşünmüştüm. İtiraf etmeliyim bu gün aynı düşüncede değilim ama yine de eskisi kadar olmasa da Kaş’ın hala güzel olduğunu da söyleyebilirim.

Uzun Çarşı

Meis Adası’nın ışıkları eşliğinde uykuya dalmak, her adımda özgürlüğü hissetmek, gün batımında sükuneti yakalamak… Bir defa gidildi mi, bir daha kopmak istenilmeyen, antik kentlerin gizemli dünyasında geçmişe yolculuğa çıkarken, bir yandan da o muhteşem koylara bırakmak tüm sıkıntıyı, yorgunluğu… İşte tüm bu güzel duyguları dibine kadar yaşayabileceğiniz bir yer Kaş.

Çıstak çıstak müzik arıyorsanız boşuna aramayın burası ağır bir yer ve sizin için de fazla seçenek yok. Eğer denize gireyim, sahilde kitabımı okuyayım, müziğimi dinleyeyim, aman partiler falan hiç bana göre değil, kafamı dinlemek istiyorum tatilcilerindenseniz burayı size şiddetle tavsiye ediyorum.

Uzun Çarşı

Gitmeyi düşünenler için şimdiden belirteyim burası foto severler için hazine bulabilecekleri bir yer.

Devamlı yaşayan nüfusu 60.000 civarında ancak yazın gördüğüm kadarıyla çevresi ile birlikte bunun en az 10 katı. İşin kötü tarafı yerleşik nüfus da hızla artıyor. Bu yüzden mümkünse sezon içinde bayramlarda ya da resmi tatilde sakın ha Kaş’a gitmeyin.

Kaş’ın Tarihi

Bazı kaynaklarda geçen Habesos ismi bölgede bulunan antik kentin eski adı. Likyalılar döneminde ise Antiphellos olarak anılmış. O dönemde Karya ve Likya bölgeleri arasında bağlantı noktası ve önemli bir ticaret limanıymış.

Likyalılar, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Tekeoğulları derken bölge Yıldırım Beyazıt tarafından fethedilip Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girmiş.

Şehir Merkezinde Bir Lahit

Bugünkü Kaş işte bu tarihi M.Ö. 4.yy.a dayanan Antiphellos Antik Kenti’nin üzerine kurulmuş. Söz konusu antik kentten günümüze ise etrafta gördüğümüz lahitler, kaya mezarları ve Antiphellos Antik Tiyatrosu kalmış. 

Kaş’a Ulaşım

-Uçak

Bölgeye en yakın havaalanı 142 km uzaklıktaki Dalaman Havaalanı. Buradan direkt Kaş’a otobüs yok. Birinci seçenek 60-70 TL (2018) bir ücret karşılığında shuttle midibüsler ile direkt Kaş’a gitmek. Rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Bu seçenek yaklaşık 2-2.5 saat sürüyor. İkinci seçenek Havaş ile direkt Fethiye Otobüs Terminali’ne gidip oradan Kaş Otobüsüne binmek. Bu seçenek ise yaklaşık 4 saat sürüyor.

Antalya Havaalanı’ndan Kaş mesafesi 200 km civarında. Bu seçenek ise yaklaşık 4 saat sürüyor. Yani aksi zorunlu olmadıkça Dalaman Havaalanı’nı tercih edin.

Şimdi önemli tiyoyu veriyorum. Dalaman Havaalanı-Kaş arası transfer bedelini azaltmak için araç paylaşım grupları da oluşmaya başlamış. Facebook’taki “Kaş’a transfer paylaşalım mı?” adlı grup bunlardan biri. Bu grup sayesinde önceden anlaşan gezginler uçak biletlerini dahi aynı saate alıp transferi paylaşabiliyor. İletişim için tıklayınız.

-Araba

Kaş; Antalya’ya 189 km, Fethiye’ye 109 km uzaklıkta. Kaş’a üç rota üzerinden ulaşmak mümkün.

İlki genel olarak herkesin kullandığı sahilden gelen Fethiye yolu tehlikeli ama bir o kadar da güzel manzaralı bir yol. İkincisi Antalya üzerinden gelen daha çok bölgedeki turistik merkezlere ulaşım için kullanılan yol. Üçüncüsü ise Elmalı’dan gelen ve bu yola bağlanan çok uzun ve virajlı bozuk dağ yolu. Bunların içerisinde en kolay ve düzgün yol Fethiye yolu.

-Midibüs

Midibüs ile hem Fethiye Otobüs Terminali’nden hem de Antalya Otobüs Terminali’nden buraya ulaşmak mümkün. Antalya’dan yarım saatte bir (4 saat), Fethiye’den 1,5 saatte bir (1,5 saat) Kaş’a midibüs seferi var. Kalkış saatleri için tıklayınız.

Kaş’ta Gezilecek Yerler

-Kaş Kral Mezarı

Kaş’ın en önemli anıtı ve simgesi Uzun Çarşı Caddesi’nin sonunda bulunan ve halk arasında “Kral Mezarı” da denen lahittir.

Kaş Kral Mezarı Gece Görünümü

M.Ö. 4.yy.a ait olan lahit Antiphellos Antik Kenti döneminden kalma bir Likya Yazılı Anıt Mezarıdır.

Kaş Kral Mezarı Gündüz Görünümü

Tek bloktan oluşan mezarın üzerinde bir de 8 satırlık kitabe bulunuyor. Maalesef kitabe okunamadığından mezarın da kime ait olduğu bilinmiyor.

-Kaş Yat Limanı

Kaş Yat Limanı aynı zamanda ilçenin de merkezidir. Bu nedenle halk ile de iç içedir.

Kaş Yat Limanı Gece

Kaş Yat Limanı halkın yürüyüş yolu da olduğundan rengarenk ve lüks restoranlarla da yan yanadır.

Kaş Yat Limanı Gündüz

Özellikle bu durum irili ufaklı rengarenk onlarca tekne ile foto severler için tam bir görsel şölendir.

Kaş Yat Limanı Çıkışı

Kaş Yat Limanı kalkışlı gündüz gece tekne turları yapılmaktadır. Mavi turlar için de uğrak noktadır. Ayrıca liman Kaş dalış ve sörf turizminin de merkezidir.

-Kaş Antiphellos Antik Tiyatrosu

Kaş Antiphellos Antik Tiyatrosu

Antiphellos Antik Tiyatrosu’nun tarihi M.Ö 1. yy.a dayanıyor. Antiphellos Antik Kenti’nin bir parçası olan 4000 kişilik tiyatro tamamen denize hatta Meis Adası’na bakıyor. Tiyatronun çevresinde de birçok tarihi kalıntıyı görmek mümkün.

Kaş Antiphellos Antik Tiyatrosu

Burada gün batımı fotoğrafı çekebilmek için en uygun yer Antiphellos Antik Tiyatrosu. Burada kentin o mitolojik güzelliğini gerçekten hissedeceksiniz. Manzarası insanı gerçekten başka zamanlara götürüyor.

Antiphellos Antik Tiyatrosu ve özellikleri ile tüm gün batımı fotoğraflarımıza Antiphellos Antik Tiyatrosu Gezisi başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

-Kaş Kekova Turu

Buraya gelip bu turu yapacaklara net söylemim şu sakın. Bu turun zaten gideceği en güzel yeri Kaleköy. Hatta bana göre Türkiye’nin en güzel yeri unvanını bile hak ediyor. Tur 10:00’da başlayıp akşam 18:30’da bitiyor. Kişi başı da 80-100 TL (2018) ücret alınıyor.

Kaş Kekova Turu

Kaleköy’e de yemek arası için 1 saat uğrayacak ve biz niye burada kalmadık diye üzüleceksiniz. Bu nedenle oraya turla değil kesinlikle kendiniz Kaş öncesi ya da sonrası 2 günlüğüne kalmaya gidin. Bu en doğru tercih olur.

Kaleköy

Böylece zaten turun konseptinde yer alan Kekova’daki her yeri de koşturarak değil sindirerek görme şansınız da olur. İstediğiniz saatte istediğiniz yerde fotoğraf da çekebilirsiniz. Ben Kaleköy’ü o kadar sevdim ki ailemle burada 2 gün kaldım ve içerisinde Kaleköy’ü saat saat görüp okuyabileceğiniz 4 bölümden oluşan bir yazı yazdım. Albümün birinci bölümüne Türkiye’nin En Güzel Yeri Kaleköy (Birinci Bölüm)  başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Mutlaka 4 bölümü de okuyun ki neler kaçırdığınızı görün.

-Kaş Meis Turu

Kaş’a kadar gelip eğer imkanınız varsa Meis’e gitmemek de olmaz. Mutlaka bunu da değerlendirmelisiniz.

Meis Turu

Her gün sabah gidip akşam dönen feribotlar var. Kişi başı 30 € ücret alınıyor. Yeşil pasaportunuz varsa otel ücreti dışında başka ücret ödemiyorsunuz.

Ada ile ilgili tüm detayları Meis; Kendisi Küçük, Keyfi Büyük Ada başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

-Patara Antik Kenti ve Patara Plajı

Tarihi M.Ö. 8.yy.a kadar uzanan Patara Antik Kenti Kaş’tan 43 km uzaklıkta Kalkan beldesi yakınlarında bulunuyor. Likya Yolu üzerinde bulunan Antik kent zamanında Likya Birliği’nin de başkenti ve en önemli limanıymış. Aynı zamanda mitolojik kahraman  Apollon’un da doğum yeri olarak kabul ediliyor.

Patara Plajı

Liman bölgesi, feneri ile birlikte kumlar altında kalmış ama Dünya’nın en güzel plajlarından biri ortaya çıkmış.

Ulaşım dahil Patara Antik Kenti ve Patara Plajı ile ilgili tüm detaylı bilgilere Patara Antik Kenti ve Patara Plajı başlıklı yazımdan ulaşabilirsiniz.

-Kaputaş Plajı

Dünya’nın en güzel plajlarından Kaputaş Plajı, Kaş’tan 30 km uzaklıkta Kalkan beldesi yakınlarında bulunuyor.

Dünyanın birçok ülkesindeki Türkiye tanıtımlarında Ölüdeniz Plajı ile birlikte görselleri kullanılan Kaputaş Plajı’nda yüzmek, ömrünüzde kuşkusuz “iyi ki yapmışım” diyebileceğiniz bir deneyim.

Kaputaş Plajı

Ulaşım dahil Kaputaş Plajı ve özellikleri ile ilgili tüm detaylı bilgilere Dünyaca Tanınmış Kaputaş Plajı başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

-Kaş Küçük Çakıl Plajı

Küçük Çakıl Plajı, Kaş’ın merkezinde bulunan yürüyerek gidebileceğiniz  bir plaj. Aslında Dünya’nın en küçük plajı da desem yalan olmaz.

Küçük Çakıl Plajı

Minicik çakılların oluşturduğu ufacık bir bolümden yürüyerek buz gibi kaynak sularının olduğu denize girme imkânı sunuyor. Plaj halka açık olmakla birlikte sağ ve sol tarafındaki kayalıkların üzerinde beach club tarzı çok güzel mekanlar var.

Ğlaj ve etrafındaki mekanlar ile ilgili tüm detaylı bilgilere Kaş’ta Bir Küçük Çakıl Plajıbaşlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

-Kaş Limanağzı Nuri’s Beach

Nuri’s Beach, Limanağzı bölgesinde Kaştan sadece tekne ile 15 dakikada ulaşabileceğiniz ilk plaj.

Limanağzı Nuri’s Beach

Deniz kaplumbağaları ile birlikte  yüzmenin keyfine varabileceğiniz muhteşem bir yer. Çevresinde Likya Yolu üzerinde bulunan tarihi kalıntılar da var.

Ulaşım dahil plaj ve etrafındaki tarihi kalıntılar ile ilgili tüm detaylı bilgilere Limanağzı Nuri’s Beach başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

-Kaş Sualtı Dalışları

Burası 1986 yılından beri bir fiil dalış yapılan Dünyaca tanınmış bir bölge. Bölgede 15 dalış okulu var ve İlçe dalış turizmi konusunda önemli bir girdiye sahip. Balık çeşitliliği, su altı faunası, görüş (40-50m) ve dalış noktaları zenginliğinden dolayı, Dünya’nın en önemli 50 dalış bölgesi arasında yer alıyor. Şu anda bölge 30 ayrı noktada dalış yapılıyor.

Burada hem batık hem de duvar ve mağara dalışları yapabilirsiniz. Eğitiminiz hiç yoksa 5 metreye kadar inilen keşif turlarına katılabilirsiniz. Dalış konusunda önerimiz Kaş Camping içindeki Sun Diving ama yine de herkes kendi araştırmasını yapsın eş dost tavsiyesini alsın deriz

-Yamaç Paraşütü

Yıldan yıla bu heyecanı yaşamak isteyenlerin de oranı artıyor. Başlangıç noktası 650 m yükseklikteki Kırdavlı Tepesi. 45 dakika süren yolculuk limanda sona eriyor.

Kaş’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Ne yiyeceğimize gelince her yeri görme imkanımız olmadı ancak uygun fiyatlı, lezzetli ev yemekleri için Kaşım Ev Yemekleri, meyhane türünde Zeika, Bahçe Balık, Gelos, Ruhi Bey ve Nereid Meyhaneleri ve bar türünde No 11’in ilçede önde gelen yerler olduğu söyleniyor.

Kaş’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Biz hakkımızı biraz da yorgunluğumuzun da etkisiyle fazla da gezmeden daha önceden de bildiğimiz hemen merkezdeki Ehl-i Keyf’den yana kullandık.

Ehl-i Keyf Kaş

Bazılarına göre sıradan bazılarına göre Kaş için en doğru yer. Bana gelince hem deniz mahsulleri yemek hem eğlenmek isteyenler için taverna havasında güzel bir restoran.

Ehl-i Keyf Kaş

Fiyatları biraz pahalı ama ahtapot dışında meze ve deniz mahsulleri oldukça güzel. Mekan ferah ve nezih. Burada harika bir akşam geçirebilirsiniz.

Ehl-i Keyf Kaş

Özellikle her şeyi tadabilmek adına kendi spesiyalleri olan deniz ürünleri tepsisini (2 kişilik) tavsiye ediyorum. Yer olarak da Kaş’a da hâkim olmak istiyorsanız boş da olsa üst bahçeye oturun.

Derya Beach Club (Çınarlar Beach)
Derya Beach Club (Çınarlar Beach)

İsmini anmadan geçemeyeceğim ve 2012 yılında geldiğimizde neredeyse her akşam muhteşem manzarası eşliğinde yine muhteşem yemeklerini yediğimiz Derya Beach Club’ın (Çınarlar Beach), Küçük Çakıl Plajı ve Meis Adası manzaralı üst kısmını da denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Sankofa Coffee Shop
Mavi Bar

Ayrıca bol sohbetli kahve ve çay tiryakileri için de hemen merkezde yer alan Sankofa Coffee Shop ve Mavi Bar’ı önerebilirim.

Tatlı olarak da kuyruğu aşabilirseniz Ehl-i Keyf’in yanındaki dondurmacının tava dondurması da gayet lezzetli ama normal bir dondurmaya göre biraz pahalı.

Kaş’ta Alışveriş

Kaş’ta bir dükkan

Burada alış veriş yapmak gerçekten çok keyifli çünkü o kadar güzel renkler ve ortam var ki foto severler için de çok güzel sahneler oluşturuyorlar.

Uzun Çarşı

Sokaklar ise bu tutkunluğa çok iyi uyum göstermiş durumda. Bunun en güzel örneklerini de Uzun Çarşı’da görebilirsiniz.

Uzun Çarşı

Kaş’ın ünlü çarşısında yer alan butiklerden sevdiklerinize ve kendinize şahane kumaşlardan yapılmış yöresel kıyafetler, kilimler, banyo setleri, gümüş takılar ve orijinal sabunlar alabilirsiniz.

Kaş’ta Nerede Kalınır?

İlçede oteller genel olarak butik otel türünde. Bunların bir alt seviyesinde ise pansiyonlar mevcut. Otel fiyatlarına gelince Kaş’ın arka bölgelerinde değil ise özellikli olanlar hariç butik oteller ile pansiyonlar arasında çok büyük bir fiyat farkı yok. Bu nedenle burada kesinlikle otel tercih edin.

2 kişi kahvaltı dahil günlük 400-500 TL (2018) civarında bir ücretle merkezde kalmak mümkün.

-Ev Apart

Diğer bir seçenek ise ev-apart. Önemli bir tiyo veriyorum. 2-6 kişilik bir arkadaş grubuysanız Meis Adası’na bakan, teraslı, tertemiz apartları son derece uygun fiyatlara denk düşürebilirsiniz. Bu konuda “Sınır Tanımayan Kaşlılar” adlı fantastik isimli Facebook grubuna takılabilirsiniz. Kaşlılar arada bu grup üzerinden de evlerini kiralıyorlar. Grup kapalı, yani bir onay süreci var. Ayrıca burası aslen Kaşlıların muhitsel dertlerini paylaştıkları da bir grup. Bu yüzden üye olursanız bir köşede uslu uslu oturun öyle her şeye karışmayın: İlgileniyorsanız tıklayınız.

-Camping

Bizim için öncelikli tatil anlayışı her zaman kamptır diyen arkadaşlarımdan Kaş Camping’i ilçenin medarı iftiharı olarak duydum. Burada konaklama adına karavan alanı dâhil hemen her tarz seçenek varmış ve burası dünyaca ünlüymüş. Tamamen keyfinize ve bütçenize kalmış. Buranın dünyanın dört bir yanından müşterisi varmış. Tel: 0 535 853 94 25.

Değerlendirme

Akdeniz’de insanın ailece ya da sevdiği insanlar ile gidebileceği güzel, en huzur dolu yerlerden biri. Her sokak kendine özgü, kimi denize nazır, kimi çiçeklerle örülü, kiminde tarihi bir lahit kiminde tarihi bir sütun var.

1980’li yılların Kaş’ı ile bugünün Kaş’ı tabii ki aynı değil ancak yine de seyahat etmek ve fotoğraf çekmek için güzel bir yer.

Çıstak çıstak müzik arıyorsanız boşuna aramayın burası ağır bir yer ve sizin için de fazla seçenek yok. Eğer denize gireyim, sahilde kitabımı okuyayım, müziğimi dinleyeyim, aman partiler falan hiç bana göre değil, kafamı dinlemek istiyorum tatilcilerindenseniz burayı size şiddetle tavsiye ediyorum.

Kaş’ı yaşamak ve güzel bir tatil geçirmek isteyen arkadaşlar sezonda ya da Ramazan ve Kurban Bayramlarında değil de kalabalık olmayan diğer tatil dönemlerinde buraya gelirlerse gerçekten buradan mutlu da ayrılırlar. 

Likya Yolu ile ilgili diğer yazılarımızı Likya Gezi Rehberi‘nden okuyabilirsiniz. Daha geniş bir planlama için Antalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version