Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Antiphellos Antik Tiyatrosu Gezisi

Yazı Dizisi : Antalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Antiphellos Antik Tiyatrosu Gezisi, belki de Dünya’nın en güzel manzaralı tiyatrolarından birini görmek için güzel bir fırsat olarak görülmeli.

Çünkü açık havada oyun izlerken gün batımını bu kadar güzel ve net izleyebileceğiniz Dünya’da başka bir yer yoktur sanırım. Her yönüyle bir tatil cenneti olan Kaş tarihi ile de büyüleyici bir yer.

2012 yılında buraya geldiğimizde bu tiyatroya gelmiş ve gün batımını ailece izlemiş çok etkilenmiştik. Tekrar gelince de tabii ki yine aynı yerdeki anılarımızı canlandırmak istedik ve bir gün batısı gezisi yaptık.

Arada sadece 2 fark gördük. İlki tiyatronun daha kalabalık olması ikincisi ise restore edilmiş olması..

Antiphellos Antik Tiyatrosu Gezisi

Antiphellos Antik Tiyatrosu Kaş’ın hemen merkezinde bulunuyor. Denize sıfır olduğu için harika da bir manzaraya sahip. M.Ö 1.yy.da yapılmış. 4000 kişilik kapasitesi ise Likya döneminde bölgenin önemini gösteriyor.

Antiphellos Antik Tiyatrosu

Tiyatronun 26 basamağı var. En önemli özelliği ise Anadolu’daki denize cepheli tek tiyatro oluşu.

Antiphellos Antik Tiyatrosu

Buraya ilk geldiğimizde fotoğrafta da gördüğünüz gibi karşımızda Meis gün batımını izlemiş çok iyi vakit geçirmiştik.

O dönemde buraya ulaşım yürüyerek çok rahat olmadığı için atv araçları tercih ediliyor gün batımı yaklaşınca etrafta atv araçlarına binmiş gençler gelmeye başlıyordu.

Antiphellos Antik Tiyatrosu Şimdiki Durumu

Yıllar ne çabuk geçiyor. Tam aynı yerde 2 fotoğraf saatler bile neredeyse aynı ama aynı olmayan tek şey var zamanın ne kadar da hızla geçtiği…Bir de sanırım yeni tatil kültürü….

Antiphellos Antik Tiyatrosu
Antiphellos Antik Tiyatrosu

O zaman çok fazla insan burayı bilmediği ve gelemediği için çok fazla güvenliğe de ihtiyaç yoktu. Tiyatro zeytin ağaçlarının ortasında binlerce yıldır kendi başına yaptığı gibi tarihe direnebiliyordu. Tabii ki insansılar buraya gelene kadar….. Alın size son dönemin kültürel yozlaşmasının net bir örneği…

Bugün tiyatro restore edilmiş durumda fakat hala koruma altında değil. Gençler ve genç kalanlar ile müzisyenler burada günü batırmayı çok seviyor ancak spreylerden de anlaşılacağı üzere tiyatro ve çevresi halka açık olmasına rağmen görevlendirmiş tek bir güvenlik görevlisinin bile olmamasının ağır bir bedeli var. Giriş de ücretsiz olunca sonucu da gördüğünüz gibi.

Antiphellos Antik Tiyatrosu
Antiphellos Antik Tiyatrosu

Kaş’ın son dönemde ne kadar büyüdüğünü ve yıpratıldığını da görebiliyorsunuz bu fotoğraflarda….Çok az olan tepelerdeki villalar çoğalmış kalabalık artık Kaş’ı küçük bir Akdeniz kasabasından çıkarıp İstanbullaştırmış.

Yine de ne olursa olsun yaşananlar var burada. Tarihin aşkını yozlaşmaya rağmen silemiyorsunuz öyle kolay kolay..

Antiphellos Antik Tiyatrosu

Artık böyle fotoğraflar çektirmeniz de imkansız çünkü ne tiyatro ne de siz yalnız olamıyorsunuz. Eskiden Kaş’ın dışında kalan tiyatro artık Kaş’ın tam kalbinde…Kaş merkezden 15 dakikalık yürüme mesafesinde.

O kadar güzel bir akustiği var ki aşağıda müzik çalındığında tiyatronun en tepesine de çıksanız neredeyse aynı sesi alabilirsiniz. Yüzyıllar öncesinde bile böyle bir mimari tasarım yapılabilmesi gerçekten harika.

Değerlendirme

Antiphellos Antik Tiyatrosu, özellikle gün batımında harika bir manzaraya sahip. Ancak belediyenin tiyatronun güvenliğini sağlaması, çevresini de mümkün olduğu kadar çabuk şekilde daha güzel hale getirmesi gerekiyor.

Antiphellos Antik Tiyatrosu

Çünkü bu 2100 yıllık tiyatro daha iyisini hak ediyor. Kaş’a gelirseniz arkadaşlarınız, eşiniz  ya da sevgilinizle mutlaka buraya gün batımını izlemeye gelin.

Likya Yolu ile ilgili diğer yazılarımızı Likya Gezi Rehberi‘nden okuyabilirsiniz. Daha geniş bir planlama için Antalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version